Vaihtokertomus, Amsterdam University of Applied Sciences, kevät 2017

Kasvatustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Hakemusprosessi kouluun Amsterdam University of Applied Sciences, eli Hogeschool Van Amsterdam (HvA) saattaa aluksi synnyttää stressiä, mutta ei loppujen lopuksi ole kovin työläs. Tärkeää on muistaa täyttää hakulomake ja kaikki tarvittavat asiakirjat, kuten motivaatiokirje ajoissa. Tarvittavien asiakirjojen täyttämisestä neuvoo kotiyliopistosi liikkuvuuspalvelut ja voit olla heihin yhteydessä tarpeen mukaan. Muista myös hakea Kelan korotettua opinto- ja asumistukea vaihto-opiskelijoille. HvA:sta otetaan valittuihin vaihto-oppilaisiin yhteyttä sähköpostitse, jonka vuoksi kannattaa sähköpostia tutkailla tasaisin väliajoin. Myös roskaposti kannattaa selata läpi siltä varalta, mikäli koulun lähettämä sähköposti pääsee sinne eksymään.

Etukäteen olisi hyvä myös tarkistaa, että kaikki asumiseen liittyvät asiat/maksut ovat kunnossa. HvA tekee yhteistyötä kahden eri opiskelija-asuntoja välittävän yrityksen, DeKey:n ja Duwo:n kanssa. Yritykset ovat yhteydessä vaihto-oppilaisiin sähköpostitse, mikäli olet hakuvaiheessa valinnut kohdan “etsin asuntoa koulun tarjoamilta kumppaneilta”. Itse majoituin DeKey:n järjestämässä asunnossa, johon olin erittäin tyytyväinen. Amsterdamissa ja ylipäänsä Alankomaissa on tapana liikkua pyörällä, jonka vuoksi kehotan jo etukäteen tutustumaan erilaisiin Facebook ryhmiin, joissa myydään polkupyöriä halvempaan hintaan. Tällaisia Facebook ryhmiä ovat esimerkiksi Hollannikkaat: Suomalaiset Amsterdamissa sekä ISN Amsterdam Online Market. Tärkeää on myös selvittää miten Amsterdamin lentokentältä (Schiphol) pääsee valitsemaasi opiskelija-asuntoon. Asumisesta ja kyydityksistä lisää asuminen ja alkubyrokratia kohdissa.

Yhtenä hyvänä neuvona pidän myös vaihdossa tarvittavien dokumenttien (Learning Agreement & Letter of Confirmation sekä mahdollinen kurssi katalogi) tulostamista etukäteen. Näin sinulla on tarvittavat asiakirjat valmiina täytettäviksi, eikä niiden tulostamisesta tarvitse huolehtia Amsterdamissa. Myös erilaisten puhelimeen ladattavien kartta-applikaatioiden lataaminen etukäteen on suotavaa. Itse käytin kartta-applikaatiota nimeltä ‘Here maps’, josta sai ladattua Amsterdamin kartan offline-tilaan ja jota pystyi tämän vuoksi seuraamaan ilman nettiyhteyttä. Mikäli et ole aikaisemmin käynyt Amsterdamissa ja kaupunki tuntuu vieraalta, on kartta-applikaatiosta paljon apua. HvA:n kansainvälisen toimiston työntekijöiltä sekä kurssin opettajilta voi kysyä tarvittaessa ohjeita sekä askarruttavia asioita sähköpostitse.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

HvA järjestää kyydityksen linja-autolla valitsemaasi opiskelija-asuntoon noin 10€ hintaan. Kyydityksistä tulee informaatiota sähköpostitse, jossa kerrotaan missä kohdassa lentokenttää on kokoontumispaikka ja millä aikataululla edetään. Heti kentällä tulet tapaamaan uusia vaihto-opiskelijoita sekä koulun opiskelijajärjestön jäseniä. Tämä onkin oiva paikka päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja solmimaan kaverisuhteita. Kentältä linja-auto lähtee tasaisin väliajoin kohti Science Parkkia, joka toimii yhtenä koulukampuksena sekä opiskelija-asuntojen sijaintina Amsterdamissa. Science Parkin kampukselle oli järjestetty kaikki tarvittavat ilmoittautumiset sekä infot orientaatioviikkoa varten. Kampukselta pystyi noutamaan huoneiston avaimet, rekisteröityä kaupungin asukkaaksi, järjestää pankkitapaamisen hollantilaisen pankkikortin saamiseksi sekä saada tietoa tulevasta ISN opiskelijajärjestön suunnittelemasta orientaatioviikosta. Orientaatioviikolle meille oli järjestetty kaikkea kivaa tekemistä, kuten Amsterdamin nähtävyyksien tutkiskelua, kanaaliajelua, pubikierrosta, biljardinpeluuta ja tietysti hengailua muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Mikäli sinulla on mahdollisuus osallistua jo orientaatioviikolle, suosittelen tätä lämpimästi. Tulet tutustumaan moniin uusiin ihmisiin sekä saatat solmia elinikäisiä kaverisuhteita jo kyseisen viikon aikana.

Science parkista matka jatkuu linja-autoilla tai minibusseilla kohti opiskelija-asuntoja ympäri Amsterdamia. Kyyti tulee lähelle asuntosi ulko-ovea, jotta sinun olisi mahdollisimman helppo löytää perille. Minun ja kaverieni huoneisiin oli jätetty paikallisen puhelinoperaattorin Lebaran sim-kortti sekä 20€ ladattavaa puheaikaa. Lebaran applikaation avulla tai ostamalla kuponkeja kaupasta sekä kioskeilta pystyi lataamaan lisää puhe/internet aikaa puhelimelle. Puhuminen, tekstailu sekä internetin käyttö Alankomaissa on kokemukseeni perustuen yllättävän kallista.

Suosittelen pankkiajan varaamista jo heti ensimmäisenä päivänä Science Parkissa. Paikallisissa ruokakaupoissa (Albert Heijn) ei käy maksuvälineenä suomalainen pankki/luottokortti, vaan maksaminen tulee tehdä hollantilaisella pankkikortilla. Kaupoissa vain tietyillä kassoilla pystyy maksamaan käteisellä. On myös hyvä huomioida, että pankkiautomaatilta käteisen nostamisesta veloitetaan pieni maksu jokaisen nostokerran yhteydessä. Minulla oli käytössä ING pankin pankkitili, jolta joka kuukausi veloitettiin 5€:n käyttömaksu. Pankkitiliä oli helppo käyttää puhelimeen ladattavat ING pankin applikaation avulla. Pankkitilille pystyi itse siirtämään rahaa omalta suomalaiselta pankkitililtä. Mielestäni hollantilainen pankkitili helpotti huomattavasti elämistäni Amsterdamissa ja siksi sitä suosittelen myös teille hankittavaksi.

Asuminen

DeKey ja Duwo ovat Amsterdamin vuokravälitysyrityksiä, jotka vuokraavat asuntoja HvA:n ja UvA:n opiskelijoille. Heillä on erikokoisia, tasoisia ja hintaisia asuntoja eri puolilla Amsterdamia. Vuokravälitysyritykset ovat vaihto-opiskelijaan yhteydessä, joten sinun ei tarvitse murehtia yhteydenotosta. Siihen kumman välitysfirman kautta tulet hankkimaan asunnon itsellesi, ei voi valitettavasti vaikuttaa. Oli yritys kumpi tahansa tulet aivan varmasti löytämään kelvollisen asunnon itsellesi.

Amsterdamissa asuminen on tällä hetkellä kovan kysynnän seurauksena hyvin kallista. Kuitenkin opiskelijoille suunnatut asunnot ovat opiskelijaystävälliseen hintaan. Mielestäni vuokrataso jäljittelee Helsingin hintatasoa. Opiskelijat voivat myös olla yhteydessä muihin Amsterdamilaisiin välitysfirmoihin ja hankkia heidän kauttaan asunnon. Tällaisten kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana ja keskustella välittäjien kanssa vuokrausehdoista. Asunnon etsimisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sillä opiskelija-asunnot ovat haluttuja Amsterdamissa myös hollantilaisten opiskelijoiden keskuudessa. En ole kuitenkaan kuullut, että kukaan vaihto-opiskelija olisi jäänyt ilman asuntoa. Vuokranmaksaminen on tehty helpoksi, sillä vuokranvälitysyritykset lähettävät sinulle sähköpostia kuukauden lopulla muistutuksena vuokranmaksamisesta. Vuokran voi maksaa pankki- ja luottokortilta tai verkkopankkitunnuksilla.

Amsterdamissa on hyvät julkisenliikenteen kulkuyhteydet. Amsterdamissa voit hyppää niin bussiin, raitiovaunuun, kuin metroon, ja ne kaikki toimivat kertalipulla tai Chipcardilla johon pystyy lataamaan arvoa juna- ja metroasemilta. Kuitenkin tyypillisen liikkumistapa on polkupyörällä ajaminen kaupungin osasta toiseen. Pyörätiet ovat loistavassa kunnossa ja pyöräilijöitä pidetään liikenteen kuninkaina, joilla on aina etuajo-oikeus. Pyöräilyliikenne on siis hyvin vauhdikasta ja aluksi se saattaa vaatia totuttelua. Kuitenkin pienen harjoittelun jälkeen liikenne tulee tutuksi ja pystyt ajamaan pidempiäkin matkoja pyörällä.  Pyöriä saa ostettua halvalla käytettyjen pyörien liikkeestä, erilaisten kirpputorityyppisten ryhmien sivuilta sekä toreilta. Polkupyöriä voi myös vuokrata vaihdonajaksi, jolloin vuokrausfirma korvaa sinulle uuden pyörän mikäli aikaisempi pyörä varastettaisiin.

Näkymä opiskelija-asuntoni parvekkeelta

Opiskelu ja opetus

Ensimmäiseksi on kehuttava hollantilaisten englanninkielen tasoa. Asioiminen englanniksi onnistuu niin virastoissa kuin lähikaupassakin ja ihmiset palvelevat mielellään englanninkielellä. Opetus hollannissa on erittäin hyvää tasoa. Opetus englanniksi sujuu vaivatta sekä he ovat tietoisia käyttämään nykypäivän teknologiaa mukana opetuksessa. Hollantilainen koulujärjestelmä on myös hieman vaativampaa tasoa, sillä opettajat odottavat hyvää koulumenestystä oppilailta. Alankomaissa on opetusmetodina käytössä learning by doing -menettely, jossa on kyse oppimisesta itse tekemällä. Tämä tarkoittaa käytännössä paljon ryhmätyöskentelyä ja esitelmien pitämistä. Opettajat myös antavat hieman enemmän seuraavia oppitunteja varten valmistavia tehtäviä, kuin meillä Suomessa on tapana.

Luennoilla on tapana keskustella yhdessä opittavasta asiasta ja jakaa mielipiteitä toisten kanssa. Tämä on todella positiivista, sillä tällä tavoin koin tapahtuvan enemmän syvempää oppimista, kuin itse asioita pohdittaessa. Opiskelun ja hyvien arvosanojen eteen saa nähdä Alankomaissa vaivaa. Arvoasteikko on 1-10, jolloin hyväksytty suoritus vaatii arvosanan 5. Tyypillisimpiä numeroita on 5-8 välillä, sillä opettajilla on tapana sanoa korkeimpien arvosanojen kuuluvan jumalalle ja opettajalle itselleen. Esimerkiksi arvosanat 7-8 ovat erittäin hyviä ja tämän saadessaan ei kannata pahoittaa mieltä, vaikka olisi tottunut Suomessa saamaan parempia numeroita. Tulee muistaa, että koulutusjärjestelmä ei ole verrannollinen Suomen koulutusjärjestelmän kanssa. Alankomaiden järjestelmässä on silti paljon hyvää, eikä opinnoista kannata stressata etukäteen.

Amsterdamissa HvA:n koulurakennukset sijaitsevat hieman eri puolilla kaupunkia. Tämä kannattaa jo selvittää etukäteen, ennen ensimmäisen koulupäivän alkamista. Etäisyydet eivät kuitenkaan ole kovin pitkiä ja osa koulurakennuksista sijaitsee vierekkäin. Esimerkiksi Wibautstraat nimisellä kadulla sijaitsee useita HvA:n toimipisteistä. Koulujen osoitteet pystyt tarkistamaan HvA:n omilta nettisivuilta kohdasta ‘locations’ (www.Hva.nl).

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Vaihtoaika tulee menemään hujauksessa, koska kaikki on niin uutta ja jännää. Kehotankin kaikkia nauttimaan vaihtoajasta täysin siemauksin ja tallentamaan paljon muistoja valokuvien muodossa. Erilaisiin opiskelijatapahtumiin kannattaa mennä rohkeasti. HvA sekä opiskelijajärjestö ISN Amsterdam järjestää erilaisia kieli-, tanssi, laulu- ja liikuntakursseja ilmaiseksi opiskelijoille. ISN Amsterdam pitää myös huolen viihdetarjonnasta erilaisten tapahtumien muodossa. Esimerkiksi joka keskiviikko järjestetään vaihto-opiskelijoille suunnattu pubi-ilta, johon voi mennä yksin tai yhdessä kavereiden kanssa. He järjestävät myös erilaisia retkiä ympäri Alankomaita ja Eurooppaa kohtuu hinnoin. Mikäli siis matkustaminen kiinnostaa niin nämä kannattaa tsekata. Amsterdam on myös täynnä ihania puistoja, joissa voi viettää aikaa piknikin muodossa. Tekeminen tässä kaupungissa ei tule loppumaan. Jokaiselle päivälle löytyy aina jotain tekemistä karaokeillasta keilailuun. Mukavaa vaihtoaikaa 🙂!