Vaihtokertomus, Patraksen yliopistossa, syksy 2016

Maatalous-metsätieteellisen opiskelija

Lähdin Kreikkaan ensimmäistä kertaa syksyllä 2016 ja saman tien asumaan sinne neljäksi kuukaudeksi Patraksen kaupunkiin. Patras on Kreikan kolmanneksi suurin kaupunki Ateenan ja Thessalonikin jälkeen. Suosittelen kokemaan Kreikan vaihtoaikana nämä kolme kaupunkia, jokainen on omalla tavallaan erityinen ja viehättävä. Patras on vuorten ympäröimä satamakaupunki ja Länsi-Kreikan pääkaupunki, jonka merkkinä on iso Ríon–Antírrion silta, joka valaistaan juhlapyhinä upeilla sinisillä valoilla. Ateena taas ihastuttaa lukuisilla historiallisilla nähtävyyksillään ja Likavittos-kukkulalle kiipeäminen on jaloissa tuntuvien happojen arvoista, koska näkymä laaksomaiseen Ateenaan on huima. Thessaloniki on aivan toisesta maailmasta ja siellä voi nähdä, kuinka tyylikkäästi kreikkalaiset todella osaavat pukeutua, ihastella utuista taivaanrantaa ja kiivetä Valkoiseen torniin ottamaan huikeat turistikuvat.

Ennen lähtöä

Kreikkaan lähtö jännitti jonkin verran, koska mietin kuinka maan taloudellinen tilanne näkyy arkielämässä. Tiesin myös, että järjestelmällisyyteen tottuneelle suomalaiselle ahkeralle opiskelijalle kreikkalaisten rentoon elämäntyyliin tottuminen voi viedä hetken aikaa. Pieni kulttuurishokki iski alussa, mutta kreikkalaisten ystävällisyys ja yritys aina auttaa, lämmittivät ja rauhoittivat sydämeni. Vaihtoaikani suurin opetus olikin se, että opin luottamaan elämään ja en enää stressaa asioista, joihin en voi vaikuttaa. Kreikassa oppii kärsivällisyyttä, kuinka elämässä voi välillä hengittää ja vain nauttia kahvia uusien ystävien kanssa auringonpaisteessa. Ennen lähtöä onkin tärkeintä pakata mukaan paljon avointa mieltä ja asennetta, että kaikki järjestyy. Patraksen Yliopistosta oltiin hyvin yhteydessä ja tarvittaessa voi laittaa vaihtokoordinaattorille viestiä, jos jokin mietityttää. Kannattaa hoitaa myös ajoissa matkavakuutus pidemmälle ajalle, eurooppalainen sairaanhoitokortti, yliopistoon tarvittavat paperit kuntoon ja passikuvankokoisia valokuvia mukaan. Ilmasto on alkusyksystä ja keväästä miellyttävän lämmintä, mutta talvikuukausina voi olla melko viileää ja varsinkin Patraksessa sateista, joten kannattaa pakata mukaan myös lämpimiä vaatteita.

Asuminen

Asuin yliopiston vaihto-opiskelijoille tarkoitetussa asuntolassa, koska se oli helppo järjestää ja todella edullinen. Jos haluaa asuntolaan, kannattaa olla ajoissa yhteydessä asuntolan vahtimestariin, jotta saa haluamansa huoneen ja kertoa tulopäivä ja -aika. Asuntola ei ole viiden tähden tasoa, mutta yhteiselo toisten vaihtareiden kanssa oli huikeaa. Asuminen on yleisesti edullista Kreikassa, Ateenassa ja Thessalonikissa ehkä vähän kalliimpaa kuin Patraksessa. Yksityiseltä vuokrattaessa kannattaa olla tarkkana, ettei sähkö- ja vesilaskut tule yllätyksenä. Monet vaihto-opiskelijat vuokrasivat yhdessä keskustasta asuntoja, ja se kannattaa jos haluaa keskustan yöelämän ja palvelut lähelle. Yliopiston asuntolasta on noin 2,5km matka yliopistolle ja 5km matka keskustaan. Nyt kaupungissa voi ostaa kuukausilipun bussiin, joka tulee käteväksi, koska aiemmin oli vain kertalippuja. Bussiliikenne toimii yksityisen yrityksen kautta, joten se on hieman kalliimpaa kuin Helsingissä. Patraksessa liikennöi myös juna, mutta itse käytin lähinnä busseja.

Opiskelu ja opetus

Patraksen yliopistokampus on melko suuri ja aluksi se voi tuntua sekavalta, mutta nopeasti löytää oikeat luentosalit kartan avulla. Kannattaa heti, kun pääsee Patrakseen mennä kansainväliseen opiskelutoimistoon ja oman tiedekuntansa toimistoon, jotta saa yliopistoon rekisteröitymisen käyntiin. Kaikissa papereissa, yliopiston tunnuksissa, opiskelija- ja ravintolakortissa menee päiviä, jotta saa kaiken valmiiksi. Tällä välin ei kannata hermostua, vaan nauttia kuppi kahvia ja tutustua yliopiston alueeseen. Patraksen kampuksen yläosassa on yleisurheilukenttä, tenniskentät, pieni kuntosali ja sisä- sekä ulkokoripallokenttä. Ravintolan vieressä taas on uimahalli, jonne on vapaa sisäänpääsy. Vaihto-opiskelijoille järjestetään opintojen alussa infotilaisuus ja kreikkalaisten opiskelijat ovat aina valmiita auttamaan. Kreikan kielikurssille kannattaa ehdottomasti ilmoittautua ja huomata, kuinka aluksi niin vaikea kieli sujuukin lopussa jo hyvin!
Sain ennen lähtöä hyväksymisilmoituksen ja yliopiston liikkuvuuspalveluiden internetalustalle kirjautuminen ja lomakkeiden tallentaminen onnistui helposti. Opiskelu oli mielestäni hyvin järjestetty Patraksen yliopistossa taloustieteen ja liiketalouden opiskelijoille. Vaihdon alussa voi myös muuttaa opiskelusuunnitelmaansa ja katsoa, mitkä kurssit tuntuvat mielekkäiltä. Itse pysyin alkuperäisessä suunnitelmassani ja se toimi hyvin. Osallistuin englanninkielisille yhteisluennoille kreikkalaisten kanssa, osa kursseista oli järjestetty vain vaihto-opiskelijoille ja mahdollisuus suorittaa kursseja myös itsenäisesti opiskellen oli mahdollista. Uutta itsenäisessä opiskelussa oli se, että tapasin kurssin professoria kahden viikon välein ja keskustelimme edistymisestäni sekä esseeni aiheesta. Opiskelu oli monipuolista, joustavaa, tenttejä, projekteja pienryhmissä ja ei kovin vaikeaa, mutta mielenkiintoista. Professorit puhuivat hyvin englantia ja asiat olivat aina sovittavissa. Kannustan käymään aktiivisesti luennoilla, se tuo rytmiä päivään ja pysyt opiskelurytmissä kiinni. Suomeen verrattuna suurin ero on se, että kurssien päätyttyä on aikaa lukea kokeisiin ja kaikki kokeet ovat lukukauden lopussa. Kurssien kokeita voi tosin järjestää alkuperäistä suunnitelmaa aiemmille päiville, jos haluaa. Vaihto-opiskelijoiden suhteen professorit ovat hyvin joustavia.

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Opiskeluelämä oli minun kohdallani melko leppoista, mutta toisissa tiedekunnissa kuten arkkitehtuurissa monet vaihto-opiskelijat tekivät todella paljon hommia. Päivät kuluivat nopeasti urheillen, syöden ja luennoilla. Illalla taas suuntasimme porukalla keskustaan tai teimme yhdessä ruokaa asuntolassa. Patraksen yliopistossa ruokailu (aamupala, lounas, päivällinen) oli ilmaista vaihto-opiskelijoille. Aamupalalla tarjoillaan kahvia, leivos tai vaaleaa leipää. Runsaaseen aamupalaan tottuneen kannattaa siis tehdä omat aamupalat. Lounaaksi ja päivälliseksi oli usein pastaa, riisiä tai perunoita ja niiden kanssa kanaa tai lihaa. Salaattia ja hedelmiä oli aina tarjolla. Ruokailuun tarvitsee kortin, jota varten pitää olla pieni passikuvan kokoinen kuva hakemukseen liitettäväksi. Opiskeluelämä on aluksi hyvin rentoa, mutta tahti kiihtyy lukukauden mittaan. Alussa on siis hyvin aikaa osallistua vaihto-opiskelijoille tarkoitettuihin juhliin ja illanviettoihin.
Yleistä varovaisuutta kannattaa olla suurissa kaupungeissa, koska taskuvarkaita on jonkin verran liikkeellä. Laukku kannattaa pitää edessä ja huolehtia siitä tarkasti. Yleisesti ottaen liikkuminen oli kuitenkin turvallista eikä tarvinnut pelätä, mutta porukassa kannattaa aina liikkua myöhään. Kreikassa kannattaa matkustaa mahdollisimman paljon ja nähdä maan upeaa luontoa ja historiaa. Meteoran huikea luostarialue oli ehdoton oma suosikkini. Matkustaa voi busseilla, osallistua yhteisille retkille tai vuokrata auton kavereiden kanssa. Todella edullisia lentolippuja saa myös Kreikan saarille ja muihin lähialueen maihin. Ateenan ja Patraksen väliä kulkee parhaiten juna + bussi yhdistelmällä, liput saa helposti ostettua juna-asemilta.

Meteoran luostari

Patraksen lähellä on kaunis viinitila Achaia Clauss, jossa kannattaa vierailla ja maistella viinejä. Mikäli viihtyy Patraksessa helmikuun ja maaliskuun aikaan pääsee kokemaan kuuluisan karnevaalin. Sillan toisella puolella on taas viihtyisä Nafpaktos-kylä, jossa päiväkahvit maistuvat erittäin hyvältä! Iltamyöhään kreikkalaiset tavernat ja piiritanssit kannattaa ehdottomasti kokea. Ulkona syöminen ja juominen on edullista. Jäätelön ystäville euron pallot lukuisista eri makuvaihtoehdoista ovat paratiisi. Minulle Kreikka opetti nauttimaan elämästä vielä vähän enemmän.