Vaihtokertomus, University College Cork, syksy 2016

Humanististen tieteiden opiskelija

Ennen lähtöä

Erasmus-vaihdon kautta Irlantiin lähtiessä hakuprosessi ja byrokratia olivat ilahduttavan kevyitä. Itselleni stressaavimmalta vaiheelta tuntui oikeastaan saada Helsingin yliopiston hyväksyntä hakijakandidaatiksi, sen jälkeen tarvitsi lähinnä University College Corkin suunnalta seurata sähköposteja sekä noudattaa annettuja ohjeita ajallaan.  EU:n sisällä kun ollaan, kaikki Irlannissa oleskeluun liittyvä byrokratia on EU-kansalaiselle ainakin yhden lukukauden pituiseen oleskeluun myös käytännössä olematonta. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa ennen matkalle lähtöä muistaa hankkia helpottamaan paikallisen terveydenhuollon piirissä asiointia, jos sellaista ei jo ennestään ole. Muutenkin kaikki käytännön asiat, jotka ennen lähtöä pystyy hoitamaan, kannattaa myös pyrkiä hoitamaan pois alta, sillä vaihtokohteeseen saapuessa ja siellä uuteen ympäristöön totutellessa saattaa iskeä yllättävänkin vahva alkuväsymys.

Asuminen

Kun tieto vaihto-opiskelijaksi hyväksymisestä on varmistunut, UCC:n puolelta oltiin ainakin minun hakiessani yhteydessä hyväksyttyihin ja tarjottiin tilaisuutta opiskelija-asuntolapaikan hakemiseen. Yliopiston puolesta asuntotarjouksia saa vain yhden, valinnanvaraa ei ole. Jos tarjousta ei hyväksy, joutuu yksin pärjäämään Corkin haasteellisiksi väitetyillä vuokramarkkinoilla. Itselleni tarjotun paikan hyväksyntä tarkoitti jaettua makuuhuonetta ja koko syksyn vuokran maksamista etukäteen, mitä en ollut osannut odottaa, mutta yliopiston kautta saatu asunto tuntui kuitenkin houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin vieraan maan vuokramarkkinoilla luoviminen.

Opiskelija-asuminen tarkoittaa Corkissa siis käytännössä soluasumista. Vaihto-opiskelijat asutetaan useimmiten keskenään, esimerkiksi omalla kohdallani koko asuntolassa ei tainnut olla yhtäkään paikallista opiskelijaa. Tämä kuitenkin vaihtelee paljon eri asuntoloiden välillä, samoin kuin asuntojen laatu ja varustelu yleensäkin. Jotkut asuntoloista ovat hyvinkin uusia ja moderneja, toiset huomattavasti heikommin varusteltuja. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että asumisen taso on Irlannissa yleisesti ottaen heikompi kuin Suomessa; esimerkiksi nettiyhteydet asuntoloissa eivät välttämättä ole kovinkaan ihmeellisiä eikä silmiinpistävä home mikään mahdottomuus. Kämppikset toimivat kuitenkin hyvänä vertaistukena mahdollisten ongelmien kanssa, ja lopulta oma asenne ratkaisee viihtymisen.

Petivaatteet eivät kaikkialla sisälly asuntoloiden varustukseen. Jos siis maahan tullessa saavut kaupunkiin vasta illasta, kannattaa harkita ensimmäisen yön viettämistä hostellissa. Irlantilaiset ovat tunnettuja teenjuojia, joten myöskään kahvinkeittimen ei kannata olettaa kuuluvan asuntolan vakiovarustukseen. Jos silti kaipaat aamukahvisi eikä pikakahvi houkuta, kannattaa harkita pressopannun hankkimista.

Opiskelu ja opiskelijaelämä

Vaihto-opiskelijoille avoimet kurssit sekä kurssivaatimukset on helppo löytää yliopiston Book of Modules-oppaasta. Yleisesti ottaen kaikkien alojen kurssit ovat avoimia kaikille opiskelijoille, joten kurssivalinnat saa tehdä hyvin vapaasti. Oman kokemukseni mukaan yliopiston normaalit kurssit ovat työmäärältään ja vaikeusasteeltaan aikalailla Helsingin yliopiston tasoa vastaavia, nimenomaan vaihto-opiskelijoille suunnatut kurssit taas kevyempiä. Ottamillani humanististen aineiden kursseilla tavallinen työmäärä oli esimerkiksi kaksi esseetä, suppeampi ja laajempi, tai yksi essee ja kirjallinen tentti. Esseiden palauttaminen myöhässä vaikuttaa yliopiston määrittämän kaavan mukaisesti suoraan niistä saataviin arvosanoihin, joten tässä asiassa ei ole opettaja- tai kurssikohtaista vaihtelua.

Yhdelläkään omista kursseistani ei ollut suoranaista läsnäolopakkoa, mutta oli täysin luennoitsijasta riippuvaista, tulivatko luennon materiaalit ja muu luennolla mahdollisesti annettu informaatio kurssin suorittamisesta saataville kurssin verkkoalustalle. UCC:lla on käytössä pitkälti HY:n verkkoalustoja vastaavat alustat, mutta tietyissä tekniikkaan liittyvissä asioissa oltiin kenties hieman vanhanaikaisempia: esimerkiksi esseiden palautus vain sähköisessä muodossa ei riittänyt, vaan ne piti palauttaa sekä sähköisenä että paperisena versiona.

Yliopistolta löytyy hyvä kirjasto, jonne pääsee kulkemaan paikallisella opiskelijakortilla. Opiskelijat pystyvät lainaamaan vain rajoitetun määrän kirjoja kerrallaan, mikä tekee esimerkiksi useamman esseen yhtäaikaisesta työstämisestä haastavaa. Kirjastosta löytyy myös tietokoneita opiskelijoiden käyttöön, mutta ei samassa mittakaavassa kuin vaikkapa HY:n Aleksandriasta, joten vapaita koneita ei välttämättä ole aina saatavilla keskellä päivää. Kampusalueelta löytyy lisäksi useita opiskelijaravintoloita, mutta ne ovat tyyliltään ja tarjonnaltaan vaihtelevia eivätkä läheskään yhtä edullisia kuin kotoisa Unicafe.

Paikallisen opiskelijaelämän aktiviteetit ovat järjestyneet ennen kaikkea ”clubien” ja ”societyjen” ympärille: clubit on omistettu urheilullisille aktiviteeteille, ja eri societyistä löytyy valtava määrä muiden teemojen ympärille järjestäytynyttä tekemistä. Toimintaa löytyy urheilutreeneistä leffailtoihin ja keskustelutilaisuuksiin, ja se on myös hyvä väylä päästä tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Hintataso on Irlannissa noin Suomen luokkaa, lähinnä elintarvikkeet ehkä hieman edullisempia. Käteistä rahaa on hyvä pitää mukana, sillä aina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, jossa korttia ei pystykään käyttämään. Myös luottokortin hankkimista kannattaa harkita, jos sellaista ei jo entuudestaan ole, sillä sitä tarvitsee kaikenlaisiin ennakkobuukkauksiin joita tulee etenkin matkustellessa tehtyä paljon. Puhelimen käyttöä varten useimmat vaihto-opiskelijat hankkivat paikallisen prepaid-liittymän vaihdon ajaksi.

Cork on kaupunkina mukavan kompakti ja kotoisa, mutta kiitos opiskelijoiden korkean osuuden meno ei kuitenkaan pääse käymään tylsäksi. Cork ja ylipäänsä koko Irlanti ovat yleisesti ottaen todella turvallisia, ikinä ei edes yöllä yksin liikkuessa tarvinnut tuntea oloaan turvattomaksi. Matkustelu oli ainakin itselleni koko vaihdon suola, joten koko ihanaan Irlannin saareen kannattaa tutustua niin laajasti kuin mahdollista! Tähän taas auttavat huomattavasti säänpitävät vaatteet ja sopivat kengät, etenkin jos suunnitelmissa on liikkua luonnossa, mitä ehdottomasti suosittelen. Irlantilaiset ovat mahdollisesti maailman ystävällisimpiä ihmisiä, ja apua saa aina tilanteeseen kuin tilanteeseen kunhan uskaltaa kysyä. Kaikki asiat eivät ehkä aina ole niin jämptisti järjestyksessä kuin Suomessa, mutta kyllä kaikki aina lopulta hoituu!