Vaihtokertomus, University of Zagreb, lukuvuosi 2016-2017

Oikeustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

University of Zagrebin nettisivuilta löytyivät hyvät ohjeet hakemiseen vaihto-oppilaille tarkoitetuilta sivuilta. Kohdeyliopistolta lähetettiin hyväksymiskirje hyvissä ajoin ennen uuden lukuvuoden alkua. Hyväksymiskirje tuli kuitenkin vähän myöhässä, samoin tieto asuntolahuoneen saamisesta, mutta kannattaa odottaa niitä kärsivällisesti. Hakemusta sai täydentää myöhemmin ja ohjeet täydentämiseen tarvittavista asiakirjoista olivat selkeät. Asuntolahuoneen hakeminen oli yksinkertaista. Hain itse kaikkiin kolmeen asuntolaan varmistaakseni huoneen saamisen. Asuntolaa varten tarvittiin todistus terveystarkastuksesta ja vahvistus siitä, että on saanut tarvittavat rokotteet. ESN buddy eli paikallinen opiskelijamentori haettiin ennen lukukauden alkua. Hakemiseen tuli selkeät ohjeet sähköpostitse ja vastauksen buddyn saamisesta sai nopeasti.

Alkubyrokratia kohteessa

Tiedekunnassani vaihto-opiskelijoille järjestettiin yliopistolla Welcome day, jossa professorit esittäytyivät ja kertoivat omista vaihto-opiskelijoille tarjoamistaan kursseista, yliopiston kirjastoista ym. Aikaa Learning agreementin muuttamiseen oli hyvin ja sitä pystyi muuttamaan vielä aloitusluentojen jälkeen. Opiskelujen suunnittelua ajatellen koin parhaaksi tavaksi osallistua mielenkiintoisten kurssien alkuluennoille ja tehdä kurssivalinnat niiden perusteella, sillä ilmoitetut aikataulut saattoivat muuttua.

Byrokratia on Kroatiassa suomalaiseen byrokratiaan tottuneelle hidasta. Asiat hoidetaan paikan päällä eikä netissä. Aluksi Zagrebiin saapuessa on monta hoidettavaa asiaa aina matkakortin hankkimisesta kurssivalintojen tekemiseen, poliisiasemalla ilmoittautumiseen, pankkitilin avaamiseen ja puhelinliittymän hankkimiseen, mutta muut vaihto-opiskelijat hoitavat samoja asioita samaan aikaan ja asioita hoitaessa kaupunki tulee tutuksi. Poliisiasemalla ilmoittautumiseen kannattaa varata paljon aikaa. Englanninkielen taso ei ole korkea monissa paikoissa, joten alkubyrokratiaa voi helpottaa se, että pyytää esimerkiksi ESN byddynsä mukaan.

Asuminen

University of Zagrebilla on kolme opiskelija-asuntolaa. Asuntolalla asuminen on halpaa ja kahden asuntolan yhteydessä on myös opiskelijaruokala menza, jossa syöminen on halpaa. Asuntolassa opiskelija ei maksa sähköstä, lämmityksestä ym. ja huoneet olivat mukavan lämpöisiä myös talvella. Asuntoloille pääsee kätevästi joko bussilla tai ratikalla. Omassa asuntolassani Šarassa huone jaettiin toisen opiskelijan kanssa ja kylpyhuone naapurihuoneen kanssa. Keittiö jaetaan koko kerroksen kanssa eivätkä puitteet ruoanlaittoon olleet kovin hääppöiset. Asuntolalla asuu paljon muitakin vaihtareita, minkä lisäksi siellä asuvista paikallisista on paljon apua, jos tarvitsee esimerkiksi käännösapua.

Monet vaihtarit asuvat myös yksityisellä. Osa hankki asunnon jo kotimaassaan netistä, osa tuli Zagrebiin esimerkiksi hostelliin ja etsivät asunnon paikan päältä. Myös välitysfirmoista voi olla apua, mutta Facebookissa asuntoja on myös paljon tarjolla. Monet vaihtarit tapasivat hostelleissa toisia vaihtareita ja etsivät asunnon yhdessä. Olin Zagrebissa koko lukuvuoden ja ensimmäisen lukukauden asuin asuntolassa. Toiseksi lukukaudeksi muutin vaihtarikaverini huoneeseen Zagrebin keskustaan, kun hän palasi kotimaahansa ensimmäisen lukukauden päättyessä.

Yksityiseltä asuntoa vuokratessa kannattaa ottaa huomioon, että vuokraan ei välttämättä sisälly esim. sähkö, vesi, kaasu ym. Talvella lämmityskustannukset voivat nousta melko korkeiksi, joten kannattaa ottaa tämä huomioon vuokran hintaa miettiessä. Vuokra-asuntoja löytyy aivan Zagrebin keskustasta ja asunnot ovat yleensä suuria.

Opiskelu ja opetus

Vaihto-opiskelijat voivat halutessaan opiskella kroatian kieltä muiden kurssiensa ohella. Kielikurssit ovat maksullisia.

Itse koin tiedekuntamme opetustyylin todella hyvänä. Luennoilla käytiin viikoittain ja opetusryhmät olivat vaihtarikursseilla pienet, joten kursseilla muodostui hyviä kaveriporukoita ja usein tiettyjen kurssien jälkeen lähdettiin yhdessä kurssilaisten kanssa kahville. Muutama kurssi oli sekä vaihtareille että paikallisille opiskelijoille. Professorit olivat mukavia ja kiinnostuneita oppilaistaan ja hyödynsivät hyvin sen, että meitä oli monesta eri maasta. Yliopisto tarjosi myös mielenkiintoisia seminaareja, joihin suosittelen osallistumaan. Jos tulee mahdollisuus osallistua opintomatkalle, suosittelen ehdottomasti osallistumaan. Kävin itse Lontoossa, Wienissä ja Dubrovnikissa yliopiston kautta ja jokainen matka oli hieno kokemus. Suosittelen osallistumaan matkalle, vaikka olisit ainoa vaihtari. Paikalliset opiskelijat ovat mukavia ja ottavat vaihtarit hyvin vastaan.

Monet kurssit suoritettiin lopputentillä, jotkut taas esitelmällä tai esseellä. Professorit olivat hyvin joustavia tenttipäivien kanssa, jos vaihtarin täytyi esimerkiksi palata kotimaahansa ennen kurssin loppumista. Todella harvalla kurssilla tarvittiin oppikirjaa. Suurimmalla osalla kursseista opetusmateriaali ja omat muistiinpanot riittivät. Lopputenteistä osa oli suullisia tenttejä ja osa kirjallisia. Vaikka suullisiin tentteihin ei olisi tottunut, ei niitä kannata säikähtää, sillä professorit tulevat kurssin aikana hyvin tutuiksi ja tenttitilanne oli itselläni aina hyvin rento ja mukava.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Matkavakuutuksen lisäkuukaudet oli maksettava ennen vaihtoon lähtemistä. Lisäkuukaudet voivat olla hyvin kalliita, joten tähän kannattaa varautua. Facebook-ryhmät auttavat suuresti, oli kyseessä sitten asunnon etsintä tai mitä tahansa. Kannattaa liittyä esimerkiksi ryhmiin Social Zagreb, Expats in Zagreb, Suomen suurlähetystön sivut ja suomalaisten oma Kroatia-sivu. Ravintolassa syöminen ja kahvittelu on Zagrebissa halpaa. Paikalliset viettävät paljon aikaa kahviloiden terasseilla ja kaupungissa on mukavan rento tunnelma. Koin koko lukuvuoden itselleni sopivaksi ajaksi olla vaihdossa eikä tuntunut siltä, että aika kävisi pitkäksi. Monet vaihto-opiskelijat viettävät Zagrebissa yhden lukukauden, mutta osa syyslukukauden vaihtareista pidensivät vaihtoaikaansa vielä kevätlukukaudella.

Matkustaminen Zagrebista bussilla Kroatian sisällä tai naapurimaihin on helppoa. Bussiliput kannattaa ostaa netistä etukäteen ja tulostaa, koska mobiililiput eivät usein kelpaa. Myös auton vuokraaminen on helppoa ja vuokrafirmoja on paljon keskustassa ja lentokentällä. Suosittelen käymään vuokrafirmassa hoitamassa vuokrauksen mieluummin kuin netissä, sillä netissä tilatessa varaussivusto yleensä velvoittaa hankkimaan vakuutuksen, minkä lisäksi vakuutus täytyy hankkia myös vuokrafirmalta. Isommalla porukalla auton vuokraaminen tulee yleensä halvaksi. Suosittelen lämpimästi matkustamista sekä Kroatian sisällä että naapurimaissa. Zagrebin sisällä Uber toimii hyvin ja sillä matkustaminen on todella halpaa.

Opiskelijaelämä Zagrebissa on mukavaa ja tapahtumia on tarjolla paljon. Opiskelijajärjestö ESN:n järjestää paljon ohjelmaa, esimerkiksi matkoja, juhlia, urheilutapahtumia. Tämän lisäksi kaupungissa järjestetään paljon festivaaleja ja muuta ohjelmaa, esimerkiksi Zagrebin joulumarkkinat on äänestetty Euroopan parhaiksi useamman kerran.

Zagreb on melko pieni ja todella eläväinen kaupunki ja se on kaikin puolin hyvä vaihto-opiskelukohde. Siellä liikkuminen on helppoa ja keskustassa joka paikkaan pääsee kävellen tai ratikoilla. Hintataso on matala verrattuna Suomeen. Koin Zagrebin hyvin turvalliseksi kaupungiksi. Zagrebissa on paljon turisteja etenkin viikonloppuisin. Kroatiaan oli mielestäni helppo sopeutua, sillä kulttuuri ei ole kovin erilainen verrattuna Suomeen.