Vaihtokertomus, Szent Istvan University, lukuvuosi 2016-2017

Eläinlääketieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Hakeminen Budapestiin tapahtui Erasmus-ohjelman mukaisesti täyttämällä kaavakkeet Mobility onlinessa ja liittämällä opintosuunnitelma sen mukaan. Kun vaihtopaikka vahvistui, olin yhteydessä suoraan vaihtoyliopiston erasmus-koordinaattoriin ja vaihtoa varten tarvittiin lisäksi virallinen opintosuorite jo suoritetuista kursseista. Lukuvuosi-ilmoittautuminen hoidettiin normaalisti läsnäolevaksi omaan yliopistoon, mutta Kelalle piti tehdä uusi hakemus ulkomaan opiskeluvuotta varten.

Omat konkreettiset lähtövalmisteluni ennen vaihtoa olivat melko vähäiset, liityin muutamille Facebook-sivuille etsiäkseni asuntoa ja kyselin kaupungista itsestään kavereilta, jotka olivat siellä aiemmin vierailleet. Hoidin pidennetyn matkavakuutuksen vakuutusyhtiöltäni, koska tavallisten ehtojen mukainen maksimiaika matkalle on 3 kuukautta.

Tulevalta vaihtoyliopistolta sain tiedon infotilaisuudesta, joka järjestettiin koululla ennen varsinaisen lukuvuoden alkua. Infossa jaettiin kurssiaikataulut, yleistä infoa Budapestistä ja yliopiston allekirjoittama todistus opiskelustani kyseisessä yliopistossa. Yli kolmen kuukauden oleskelusta Budapestissä tulisi ilmoittaa suurlähetystöön, mutta itse en koskaan ilmoitusta tehnyt. Poistuin maasta useammin kuin kolmen kuukauden välein, joten tämä kolmen kuukauden raja ei kohdallani ylittynyt. Julkista liikennettä varten tarvittiin väliaikainen, parin kuukauden välein uusittava opiskelijakortti omalta yliopistolta.

Asuminen

Asunnon löytäminen Budapestistä on helppoa, ja valinnanvaraa on paljon. Itse käytin etsimisen apuna muutamaa Facebook-sivua, kuten ”Apartments/ roommates in Budapest” ja ”Budapest, Hungary apartment rentals”. Löysin jo ennen lähtöäni portugalilaisen tytön, joka etsi kämppiksiä tulevan vaihtoyliopistoni erasmus-opiskelijoiden Facebook-ryhmässä. Meidän lisäksi samaan asuntoon muutti ranskalainen tyttö, ja kaikki asuntoon liittyvät asiat hoidettiin virallisesti vuokranvälitysfirman kautta. Meidän yhteiselo ei kuitenkaan alkanut odotusten mukaisesti, ja ensimmäisen kuukauden jälkeen päätin muuttaa pois tästä asunnosta – onneksi se oli mahdollista, kun tilalle löytyi uusi vuokralainen. Facebookin kautta löysin ilmoituksen vapaasta yksiöstä, jonka vuokranantaja oli unkarilainen yksityishenkilö ja sovimme käytännön asiat hänen kanssaan keskenämme. Teimme kirjallisen vuokrasopimuksen ja kaikki hoitui hänen kanssaan mutkattomasti. Facebook toimii todella hyvin asunnonhaussa ja kaikki info vuokrattavista asunnoista löytyy englanniksi. Suurin osa asunnoista on tarjolla melko pelkistetysti kalustettuna.

Kimppakämpissä vuokrat vaihtelevat suurin piirtein 200-400 euron välillä, oman yksiön voi saada 300 eurosta ylöspäin. Vuokran lisäksi tulee kuukausittaiset laskut vedestä, sähköstä, kaasusta, netistä ja talonyhtiön ylläpitokuluista. Omalla kohdallani summat vaihtelivat kuukaudesta riippuen 50-70 euron välillä, enkä huomannut niiden suuruudessa juuri eroa riippumatta siitä asuitko yksin vai jaetussa asunnossa. Meidän yliopistolla, kuten varmaan muillakin yliopistoilla olisi ollut tarjolla myös soluasuntoja noin puolen tunnin bussimatkan päässä koululta, mutta niissä asuttiin kolmen hengen kesken yhdessä huoneessa. Hintaa niillä tosin olikin vain 70 euroa kuukaudessa, mutta mieluummin valitsin asunnon läheltä keskustaa ja koulua. Osa vuokranantajista edellyttää käteismaksua, mutta minä maksoin vuokrat aina tilisiirrolla.

Opiskelu ja opetus

Ensimmäiset pari viikkoa koulussa menivät lähinnä paikkojen etsimisessä ja lukujärjestyksen muokkaamisessa. Oma lukujärjestykseni koostui lopulta kolmen eri lukuvuoden kursseista, ja niiden sovittaminen yhteen oli alussa melko haasteellista, kun koulun systeemi oli vielä tuntematon. Alkuperäinen Learning agreementini muuttui melko paljon kun näki käytännössä millaista opiskelu on ja miten tarvitsemani kurssit asettuvat lukujärjestykseen. Oltiin yhdessä muiden erasmus-opiskelijoiden kanssa kaikki yhtä vähän kärryillä asioista, mutta vaihtoyliopiston erasmus-koordinaattori oli todella avulias ja ystävällinen muokatessaan meidän harjoitusryhmiä ym. paremmin meidän aikatauluihin sopiviksi. Myös opettajat olivat pääasiassa joustavia esimerkiksi luentojen pakollisuuden suhteen, koska useiden vuosikurssien yhdistäminen johti väistämättäkin siihen, että osa opinnoista oli jatkuvasti päällekkäin.

Opetus meidän vaihtoyliopistossa oli erilaista kuin Suomessa, esimerkiksi hierarkia opettajien ja oppilaiden välillä oli paljon selkeämpi. Suulliset tentit olivat paljon suuremmassa roolissa kuin kirjalliset, ja pieniä välitenttejä tehtiin lukukauden aikana ennen tenttiviikkoja lukukausien lopussa. Kurssimateriaalien käsiin saaminen ja aikataulujen hallinta oli huomattavasti opiskelijavetoisempaa kuin meillä, ja jokaisella vuosikurssilla oli vastuuopiskelija joka kommunikoi opettajien kanssa. Opiskelijat jakoivat tietoa ja kokemuksia välitenteistä keskenään vuosikurssien Facebook-sivuilla, ja opiskelijoiden välinen yhteistyö oli hyvin merkillepantavaa. Samat opettajat toimivat sekä englanninkielisessä että unkarinkielisessä koulutusohjelmassa, mutta ryhmämme olivat täysin erillään opetuksessa. Englanninkielisessä ohjelmassa oli erityisen paljon opiskelijoita Irlannista, Norjasta ja Saksasta, mutta myös monista muista Euroopan maista.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Budapestissa kaikki on halpaa – opiskelijan kuukausilippu julkisiin kulkuvälineisiin oli noin 12 euroa, bisse ravintolassa eurosta kolmeen euroa, ravintola-annos kolmesta kymmeneen euroa. Monet kahvilat ja erityisesti baarit hyväksyvät vain käteistä, mutta suuremmissa kaupoissa ja ravintoloissa pystyy maksamaan myös kortilla. Myös erilaiset palvelut kuten kampaajat, hieronnat ja erityisesti hammaslääkärit olivat edullisempia. Kerran jouduin etsimään sunnuntaina päivystävää hammaslääkäriä, ja röntgenkuvan ja lääkkeiden kanssa käyntini tuli maksamaan 17 euroa. Vaatteet olivat harvoja asioita joiden hintataso oli lähellä Suomen hintoja, mutta Budapest on täynnä ihania second hand liikkeitä joista löytää edullisesti hyviä tuotteita. Ja matkat! Suosittelen käymään viikonloppureissuilla naapurimaissa joko bussilla tai junalla, tai lentämään Roomaan tai Brysseliin noin 20 eurolla edestakaisin.

Myös itse Budapestissa on koko ajan tarjolla ohjelmaa, siellä on valtava määrä kansainvälisiä opiskelijoita, jotka järjestävät opiskelijatapahtumia. On retkiä eri kaupunkeihin, escape roomeja, paintballia, vaellusretkiä, pubikierroksia ja vaikka mitä. Myös esimerkiksi oopperaan voi saada liput parilla eurolla, jos saman illan näytöstä ei ole myyty loppuun. Erityisesti syksyllä ja keväällä kaduilla törmää jatkuvasti turisteihin, ja välillä tuntui, että ympäriltä kuuluu enemmän englantia kuin unkaria.

Jouduin käymään lääkärissä pari kertaa Budapestissa oleskelun aikana, ja käytin aina yksityisiä palveluita, jotka matkavakuutukseni korvasi. Yritin kysyä muutamilta unkarilaisilta julkisesta terveydenhuollosta johon olisin ollut oikeutettu Eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla, mutta he eivät tuntuneet tietävän miten systeemi toimii ulkomaalaisille ja kaikki info oli ainoastaan unkariksi. Yksi kaverini joutuin viettämään pari päivää julkisessa sairaalassa, ja kommunikointi oli vaikeaa henkilökunnan huonon englanninkielen vuoksi. Yksityisillä klinikoilla palvelua sai mutkatta myös englanniksi. Periaatteessa terveyspalveluita on siis saatavilla julkiseltakin puolelta, mutta itse koin ne huomattavasti hankalammaksi kielimuurin takia.

Hankin Budapestissä unkarilaisen prepaid-liittymän kännykkääni, mutta nyt roaming-asetusten muututtua suosittelen hankkimaan mieluummin Suomesta puhepaketin, johon kuuluu myös tietty datamäärä ulkomailla. Pre-paidit olivat mielestäni suhteessa kalliita, eikä kulutetun datan määrää pystynyt millään seuraamaan. Kaikki info kouluun liittyen oli netissä, joten koin tarpeelliseksi pitää nettiä myös puhelimessani, ja ulkomaalaisiin kavereihin yhteydenpitäminen oli selkeästi halvempaa netin kautta kuin soittamalla. Suurimmasta osasta kahviloista ja ravintoloista löytyi kyllä myös ilmainen wifi.

Koin oloni turvalliseksi sekä päivä- että yöaikaan, eikä esimerkiksi kadulla asuvista kodittomista ole vaaraa. Harmillista että heitä katukuvassa näkyy, mutta he elävät omaa elämäänsä häiritsemättä muita. Budapest on aika synkkä kaupunki korkeine tummine rakennuksineen, kapeine katuineen ja hylättyine taloineen, mutta tummuudestaan huolimatta en koskaan kokenut oloani turvattomaksi kävellessäni esimerkiksi pitkin valaisematonta korttelia keskustassa. Joitakin puhelinvarkauksia kuulin tapahtuneen, mutta missäpä niitä ei tapahtuisi. Arkkitehtuurinsa vuoksi tunnelma kaupungissa on ihan omanlaisensa, ja sieltä löytyy paljon vaihtoehtoisia paikkoja niin opiskeluun kuin vapaa-aikaan. Kaikkiaan Budapest oli mielestäni ihana kaupunki viettää vaihtovuotta, hintatasonsa puolesta myös opiskelija sai elää aika huolettomasti, kaupungista löytyi kaikki tarvittavat palvelut ja siellä pärjäsi englannilla erinomaisesti.