Vaihtokertomus, Universitetet i Oslo, kevät 2017

Käyttäytymistieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Päätin lähteä vaihtoon vasta tammikuussa kevätlukukaudeksi 2017, mutta hyväksymistieto tuli jo hyvissä ajoin alkukeväästä 2017. Tämä siis siksi, että samaan aikaan ilmoitetaan kaikki seuraavat lähtijät ja syksyn lähtijöille tieto olikin hyvä saada tähän kohtaan. Oli siis hyvin aikaa järjestellä, miettiä ja suunnitella kaikkea. Jopa niinkin kauan, että välillä sitä unohtikin, että lähtö on tulossa! En muista mitään sen ihmeellisempää hässäkkää vaihtoasioiden hoitamisessa, mutta totta kai itselle vieraan yliopiston sivujen käyttö, tiedon löytäminen ja tuntemattomien ihmisten kontaktoiminen vie oman aikansa. Kaikki kuitenkin järjestyi hyvin ajoissa ja tukea sai myös paljon Facebook ryhmästä, johon kaikki uudet vaihtarit saivat kysyä pääsyä. Eniten käytin aikaa asuntoasioihin, mutta palaan siihen myöhemmin!

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Norjassa oli hyvin helppo asioida suomalaisena. Missään kohtaa vaihtoani en joutunut setvimään mitään ja yliopistolla tehtiin juuri ne asiat, mitkä oli etukäteen kerrottu. Yllätyksiä en siis saanut vastaan kertaakaan, vaikka sellaisiin olin varautunut… Erilaisten tuutorien tuki oli myös erittäin tärkeää ja heiltä sainkin paljon apua. Piti vain seurata ja tehdä perässä 🙂 Maahan tuleminen oli myös järjestetty hyvin: alkutapaaminen oli jo päärautatieasemalla, josta tultiin hakemaan ja opastamaan esimerkiksi matkakortin hankintaan.

Asuminen

Eli asunnon hankintaan käytin eniten aikaa ennen lähtöäni. Oslossa on hyvin paljon erilaisia opiskelijasuntoloita ja alueita, joista voi ”valita”. Näihin kannattaa tutustua ja heidän nettisivuiltaan löytyy hyvin kattavasti tietoa alueista ja siellä olevista taloista. Voitkin hakea asuntoa hyvin laajasta skaalasta eri ”tasoisia” asuntoja. Hyvissä ajoin kannattaa myös olla liikkeellä, koska asuntoja hakee moni. Kuitenkin, jos olet noudattanut ohjeita ja olet hakenut asuntoa ajoissa, sinulle taataan asunto. Itse päädyin hakemaan ihan tavallista yhtä huonetta soluasunnosta. Hinnat ovat aika kovia jopa suomalaiselle, joten jätin esimerkiksi oman vessan suosiolla vaihtoehtojen ulkopuolelle. Tulin kuitenkin melko ensimmäisten joukossa maahan ja asuntojen avaimia hakiessa, sain vielä mahdollisuuden kuulla kahdesta erilaisesta talosta hakemassani opiskelijakylässä, joista toinen oli juuri remontoitu ja toinen vanhempi. Päädyin remontoituun ja en katunut valintaani, vaikka hinta olikin hieman korkeampi 🙂

Opiskelu ja opetus

Itselläni oli hyvin suunniteltu, mitä kaikkea haluan vaihdossani opiskella. Päädyin kuitenkin ottamaan yhden kurssin pois, mutta tämä muutos oli helppo hoitaa niin kohteessa, kuin kotiyliopiston puolella. Opetus oli hyvin samantyylistä kuin Suomessa, ehkä hieman enemmän keskustelevaa, mutta tämä voi riippua ihan opiskeltavasta aineestasi. Kurssit sujuivat kuitenkin hyvin omalla painollaan ja yliopisto tarjosi hyvät puitteet kaikille. Tenttimiskäytännöt poikkesivat kuitenkin paljon siitä, mihin olin Suomessa tottunut. Niistä kuitenkin informoidaan hyvin, vaikka hieman kummeksuin, kuinka erikoisesti pitää jokin järjestää 🙂 Kokemus tämäkin!

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Opiskelijaelämä on hyvin rikasta Oslossa ja varmasti myös muualla Norjassa. Oli mukana kokea jotain erilasta, mihin oli Suomessa tottunut, vaikka oletin ensin sen olevan samanlaista. Itse kampuksella on paljon opiskelija ”pubeja” ja tekemistä riittää jokaisessa opiskelijakylässäkin! Näissä myös hintataso ei ole liian korkea, joten kaikki tapahtumat ovat hyvin suosittuja paikallistenkin mielestä. Muuten vapaa-ajalle kyllä löytää helposti tekemistä! Monet Norjaan tulevat haluavat nähdä sen luontoa ja siten kierrellä useassa kaupungissa. Näihin reissuihin on helppo lähteä mukaan tai vaikka järjestää itse pienemmällä porukalla retki! Itse kävin tuon noin puolen vuoden aikana Bergenissä, Stavangerilla ja Hållissa. Hyviä ja ikimuistoisia reissuja kummatkin! Psst, lentoliput ovat Norjan sisällä hyvin edullisia 🙂

Käytännön vinkit arjen tueksi ja yleisestä hintatasosta

Niin kuin tulikin jo ilmi esimerkiksi asumisessa ja opiskelijaelämän kohdalla, Norja ei ole edullisin maa asua. Itse säästin tätä varten noin 2500 euroa, jotta jokaiselle kuukaudelle olisi hyvin ylimääräistä opintotuen ja stipendin jälkeen. Tätä suosittelen kaikille, jotka Norjaa harkitsevat. On paljon mukavampi olla vaihdossa, kun tietää, että pärjää ja on suunnitellut vähän asioita etukäteen!

Itselläni arki alkoi rullamaan heti, kun olin saanut tavarani purettua kaappiin ja tutustunut asuntooni. Hyvät suhteet myös kämppiksiin auttavat mukavan arjen luomisessa ja pakko sanoa, että näidenkin kohdalla kävi hyvä tuuri! Moni asia on omasta asenteesta kiinni ja viimeistään tässä kohtaa, on hyvä mennä oman mukavuusalueenkin ulkopuolelle, niin kaikki käy helpommin! Kaikille meille tulee omat kokemuksemme, mutta uskon meidän fiiliksiemme olevan enemmän tai vähemmän samanlaisia alussa, joten uusien ystävyyssuhteiden luominen ei ole koskaan ollut helpompaa 🙂

Jos jotain asiaa kadun vähän, on se, että olin vain puoli vuotta… 🙂

Toivotan kaikille ihania vaihtokokemuksia ja avointa mieltä! Tämä mahdollisuus kannattaa ottaa ja nauttia!