Vaihtokertomus, Københavns Universitet, lukuvuosi 2016-2017

Sosiologian opiskelija

Ennen lähtöä

Päätin lähteä vaihtoon vasta maisterivaiheessa ja tiesin heti, että halusin suurempaan kaupunkiin, jossa olisi opiskelijaelämän lisäksi myös paljon muuta. Helsingin yliopiston hyväksymiskirjeen saatuani jouduin odottamaan Kööpenhaminan yliopiston hyväksyntää vielä pitkälle kevääseen ja alkukesään. Lopulta vahvistus kuitenkin kolahti sähköpostiini ja pystyin olemaan varma seuraavan syksyn muutosta Tanskaan.

Ennen lähtöä Kööpenhaminaan ilmoittauduin yliopistolta saatujen ohjeiden mukaisesti kursseille, tilasin opiskelijakortin ja tulostin varmuuden vuoksi mukaani lähes kaikki mahdolliset dokumentit. Toiseen Pohjoismaahan lähtiessä paperisodasta ei kuitenkaan tarvitse huolehtia ja olisin päässyt perille, vaikka olisin unohtanut passini kotiin. Tanskaan on siis helppo lähteä – kaiken voi kommelluksien sattuessa hoitaa myös paikan päällä. Kööpenhaminaan on myös edullista ja nopeaa lentää, joten osa sinne muuttavista ystävistäni on jopa käynyt katsomassa asuntoa tms. viikonloppumatkalla ennen itse muuttoa.

Ennen lentoani Kööpenhaminaan tein myös muuttoilmoituksen ulkomaille ja ilmoitin Kelalle vaihdostani. Näissä ilmoituksissa kannattaa olla huolellinen ja pyytää Kelasta apua tarvittaessa. 

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Suomalaisen on todella helppo muutta Tanskaan. Kaikille vaihto-opiskelijoille suositellaan CPR-numeron eli virallisen citizenshipin (käytännössä tanskalainen sotu) hankkimista. CPR-numeron saadakseen, maahanmuuttajalla täytyy olla sellainen osoite Tanskassa, johon hänellä on lupa rekisteröidä itsensä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhdessä asunnossa saa asua vain tietty määrä ihmisiä ja alivuokrahuoneiden ilmoituksissa lukeekin aina, että onko CPRrekisteröityminen niihin sallittua vai ei.

Kun itse lähdin Tanskaan, minulle sanottiin, että CPR-numero kannattaa ehdottomasti hankkia, koska sitä ilman ei pärjää. Tarvitsin CPR-numeroa kuitenkin vain liittyessäni kuntosalille, en mihinkään muuhun. Sen sijaan CPRnumeron hankkiminen aiheutti minulle myös ongelmia. Kööpenhaminan osoitteestani tuli minun vakituinen osoitteeni, jolloin poistuin automaattisesti esimerkiksi Suomen sosiaaliturvajärjestelmästä ja kakkososoitteeni vanhempieni luota poistettiin. Toisaalta kuitenkin kuuluin täysipainoisesti CPRnumeroni myötä Tanskan järjestelmään. Kaikille CPR-numeron saaneille myönnetään mm. oma lääkäri. Kaikki vaihto-oppilaat eivät hankkineet CPRnumeroa ollenkaan. Jos haluaa kuitenkin hankkia Tanskalaisen pankkitilin, tai puhelinnumeron, CPR-numero on välttämätön. Mikäli CPR-numeron hankkii, niinkuin sitä kaikille suositellaan, suosittelisin ehdottomasti ottamaan yhteyttä Kelaan ja Suomen maistraattiin, ja varmistamaan, mitä omille osoitetiedoille CPR-numeron myötä käy. Itse CPR-numeron hankkiminen on Pohjoismaiden kansalaisille erittäin helppoa. Se tapahtuu keskustassa sijaitsevassa International House-nimisessä rakennuksessa, jonka nettisivuilla on myös muita selkeitä ohjeita maahanmuuttajille.

Kun lähdin vaihtoon, minulle kerrottiin, että vaihtoa on mahdollista jatkaa kevätlukukaudelle. Myös vaihdon jatkamiseen liittyvä byrokratia oli erittäin vähäistä. Ilmoitin Helsingin yliopiston vaihtopalveluille, että haluaisin jäädä Kööpenhaminaan, minkä jälkeen täydensin uudet tiedot Mobility Onlineen ja kysyin suostumuksen myös vaihtoyliopistoltani. Kaikki tahot vastasivat minulle myöntävästi ja pääsin jo syksyllä tekemään kurssivalintoja myös kevätlukukaudelle.

 Asuminen

Heti alkuun sanottakoon, että Kööpenhaminan asuntotilanne on erittäin vaikea – mutta ei missään nimessä mahdoton! Asunto on täysin mahdollista saada erittäin hyvältäkin sijainnilta, kun aloittaa etsimisen ajoissa ja käyttää hyväkseen erilaisia kanavia. Vaihto-oppilaat käyttävät yleisesti vaihtareille tarkoitettuja Housing Foundation asuntoja. Ne maksavat melko paljon ollakseen opiskelija-asuntoloita, mutta kaikki tuntemani vaihtarit ovat halutessaan saaneet sen kautta asunnon. Asuntoloissa myös tutustuu hyvin kansainvälisiin opiskelijoihin. Jos päättää hakea asuntoa Housing foundationin kautta, on hyvä huomata, että osa asuntoloista sijaitsee kaukana keskustasta.

Itse hankin syyslukukauden asuntoni jo edellisenä keväänä. Pääsin alivuokralle ystäväni vanhan vaihtokaverin tanskalaisille opiskelijoille tarkoitettuun opiskelija-asuntolaan. Pelkäsin joutuneeni biledormiin, mutta sainkin 18 ihanaa tanskalaista ystävää. Asuntolassa jaoimme keittiön sekä pienet yleiset tilat, yhteiset säännöt toimivat hienosti ja illallistimme usein yhdessä. Vuokrasopimukseni asuntolaan oli vain syksyksi, mutta löysimme toisen suomalaisen opiskelijan kanssa kevääksi itsellemme oman kaksion. Myös tässä minulla kävi tuuri, sillä yksityisillä vuokramarkkinoilla on Kööpenhaminassa usein todella kovia vakuusmaksuja ja tiukat ehdot. Meidän onneksemme vuokraisäntämme oli erittäin mukava ja vuokra kohtuullinen. Kööpenhaminassa asuvat suomalaiset auttavat kiitettävästi toisiaan asuntoasioissa. Kannattaa kysellä tarvitsisiko joku kämppistä tai olisiko joku ehkä itse lähdössä vaihtoon pois Kööpenhaminasta.

Mikäli haluaa etsiä asuntoa Housing Foundationin järjestelmän ulkopuolelta, erilaiset facebook-ryhmät ja findroommate.dk ovat siihen hyviä kanavia. Kööpenhaminassa asunnot saadaan usein suhteilla, joten tiedustelut esimerkiksi erilaisissa facebook-ryhmissä kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin.

Opiskelu ja opetus

Muutin Kööpenhaminaan vain kaksi päivää ennen orientaatioviikon alkua, joten en osallistunut pari viikkoa kestävälle tanskan kielen kurssille. Kurssille osallistuminen on kuitenkin varmasti suositeltavaa ja helppo tapa tutustua vaihtareihin jo etukäteen. Tiedekuntani orientaatioviikko oli ohjelmaltaan hyvin suppea. Tuttuni muista tiedekunnista osallistuivat joka päivä erilaisiin tapahtumiin, me vierailimme yhellä infoluennolla, jossa esiteltiin kursseja, joista suurin osa oli jo täynnä. Jos siis jokin kampuksen tai yliopiston käytäntö jää sinulle epäselväksi, muista oma-aloitteisesti pyytää lisätietoa vaihtokoordinaattorilta.

Olin maisterivaihdossa, mikä tarkoitti osaltani melko ennalta määrättyjä kurssivalintoja. Valitsin käytännössä vain englanninkielisiä maisterikursseja, joilla olin usein ainut vaihto-oppilas. Tanskalaisiin on kuitenkin helppo tutustua, kun on itse aloitteellinen. Mielestäni Kööpenhaminassa kannattaa korkean opetuksen tason vuoksi käydä ehdottomasti myös haastavampia kursseja pelkkien ns. “vaihtarikurssien” sijaan.

Kööpenhaminan yliopiston vaatimustaso tuntui etenkin aluksi korkealta ja opiskelijat panostavat opintoihinsa enemmän kuin Suomessa. Se tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että opiskelijat suhtautuvat alaansa innostuneen positiivisesti ja toimivat aktiivisesti erilaisissa tehtävissä. Toisaalta lukukausien loppupuolella monet kokevat myös hyvin voimakasta stressiä ja korkeita suorituspaineita. Paineet tarttuivat ensimmäisen lukukauden jälkeen myös minuun ja ensimmäiset tutkielmat ja tentit tuntuivat raskailta. Iso osa palautusten deadlineista on vasta tammikuussa, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijat puurtavat esseidensä parissa myös jouluna. Tämä tuli minulle hieman järkytyksenä, sillä saimme viimeiset ohjeistukset vasta juuri ennen joulua. Ensimmäisten tenttien jälkeen huomasin kuitenkin pärjääväni hyvin ja kevätlukukaudella osasin suhtautua opintoihin rennommin.

Tanskassa on hyvin vähän suomalaisille tuttuja kirjallisia tenttejä. Yleisin suoritustapa on kurssin lopuksi palautettava essee tai muu lopputyö, joista on usein myös suullisia tenttejä. Suulliset tentit saattavat toki jännittää tottumatonta, mutta niiden tarkoitus oli ainakin omalla kohdallani usein vain keskustella palautetusta lopputyöstä ja mahdollisesti korottaa siitä annettua arvosanaa.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Kööpenhamina on aivan ihana kaupunki asua. Heti ensimmäiseksi kannattaa ostaa pyörä ja pyöräliikkeitä onkin lähes joka kadunkulmassa. Julkinen liikenne on melko kallis eikä toimi mielestäni yhtä hyvin kuin Helsingissä. Kaikki pyöräilevät käytännössä ympäri vuoden. S-juniin saa ottaa pyörän ilmaiseksi kyytiin, metroissa pyörästä maksetaan lisämaksu. Myös takseissa on pyöräkoukut.

Kaupunki on täynnä opiskelijoita ja ulkomailta kaupunkiin töihin muuttaneita nuoria aikuisia, joten ystäviä on melko helppo löytää myös oman yliopiston ulkopuolelta. Kööpenhaminassa asuu myös paljon suomalaisia ja ainakin itse sain kaupungista myös paljon uusia suomalaisia ystäviä. “Suomalaiset Kööpenhaminassa ja Sjællandin alueella”-on kätevä ryhmä kysyä käytännön asioista.

Kööpenhamina pursuaa kirpputoreja, ravintoloita, kulttuurimenoja ja keskustelutilaisuuksia. Facebook on oiva keino löytää erilaisia tapahtumia. Toisaalta Tanska on myös melko kallis maa, mikä saattaa rajoittaa aktiviteetteihin osallistumista. Monet opiskelijat toimivatkin vapaaehtoisina erilaisissa yhdistyksissä, harrastusryhmissä ja baareissa. Tämä on helppo tapa hankkia vapaa-ajan tekemistä ja rikastuttaa omaa sosiaalista elämää. Itse lauloin myös paikallisen kauppakorkeakoulun kuorossa, johon oli kaikille vapaa pääsy. Tanskassa on myös vahva fredag bar-kulttuuri ja kaikilla kampuksilla ja työpaikoilla vietetäänkin usein perjantaisin yhteistä afterwork-aikaa.

Kööpenhaminassa ei ole unisportin kaltaista yliopistoliikuntaa. Opiskelijoiden on kuitenkin mahdollista liittyä kohtuullista hintaa vastaan eri urheilulajien klubeihin. Paikallinen kuntosaliketju fitnessworld tarjoaa kuitenkin erittäin monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kohtuuhintaisella kuukausijäsenyydellä. Erilaiset kuntosalit, kulttuuritalot ja seurakunnat tarjoavat myös ilmaista joogaa ja muita aktiviteetteja.

Tanskassa matkustaminen on melko kallista, mutta esimerkiksi luontonähtävyydet Møns Klint ja Rudbjerg Knude sekä Aarhusin kaupunki olivat mielestäni käymisen arvoisia. Bussit ovat junia edullisempia. Mikäli et ole hankkinut CPR-numeroa tai seurassasi on joku, jolla on osoite Tanskan ulkopuolella, on auton vuokraus myös kannattava vaihtoehto. Tanskassa asuville vuokraus on verotuksen takia kallista. Kööpenhaminasta saa myös ostettua todella edullisia lentoja muualle Eurooppaan sekä esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Mikäli matkustaminen kiinnostaa, on Kööpenhaminasta erittäin  helppo tehdä viikonloppureissuja muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin.