Vaihtokertomus, Universidad Complutense de Madrid, kevät 2017

Kehitysmaatutkimuksen opiskelija

Ennen lähtöä

Ennen lähtöä on tärkeää selvittää Helsingin Yliopiston päässä mahdolliset tavat hyväksilukea opintoja, sivuaineen koostamista ym. Vakuutusasiat ja muut ovat myös tärkeitä.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Byrokratiaa kohtaa lähinnä yliopistoasioiden alkuvaiheen hoitamisessa sekä oleskelun viranomaisilmoitusta tehdessä. Complutensen Erasmus-asioiden toimisto toimii hyvin. Riittää, että ilmoittautuu oman tiedekunnan Erasmus-tomistolle ennen opintojen alkua, jolloin saa ohjeet myös kurssi-ilmoittautumisista.

Viranomaisille ilmoittautuminen, ja oleskelutunnuksen saaminen on huomattavasti vaikeampaa. Tämä prosessi tulee suorittaa poliisiasemalla, jonne ajan varaaminen tulee tehdä ajoissa. On tärkeää selvittää tarkasti, mitä dokumentteja tähän prosessiin tarvitaan, ettei vaikeasti saadun ajanvarauksen jälkeen tarvitse tehdä montaa vierailua poliisiasemalle. Kyseinen ilmoitus on syytä tehdä varsinkin, jos on aikomusta työskennellä millään tavalla opintojen ohessa. Kokemuksesta on kuitenkin sanottava, että kyseistä ilmoitusta ei moni tee, juuri sen vuoksi, että kyseessä on vaikea prosessi, eikä sille ole kovinkaan suurta tarvetta, jos aikoo vain opiskella.

Asuminen

Omalla kohdallani asunnon löytäminen tuotti paljonkin vaikeuksia. Ongelmana oli, että etsin niitä Suomesta käsin, jolloin suurin osa asunnoista jäi saamatta juuri mahdottomuuden vierailla ja tutustua vuokranantajaan, vuoksi. Opiskelijoille on myös tarjolla monia asuntoja, lähinnä siis solutyyppisiä huoneita jopa 12 opiskelijan asunnoista, mutta näiden, kuten muidenkin asuntojen hinnat vaihtelevat paljon. Asuntojen vuokrahinnat ovat muutenkin melko korkeat; huoneen asunnosta voi saada 300 eurolla kuukaudessa, mutta hinta voi nousta jopa lähemmäs 600 euroa. Yleishyödyllinen sivusto ”Idealista” näyttää periaatteessa kaikki vuokralla olevat asunnot, kun taas sivustot kuten Uniplaces ja Aluni vuokraavat erityisesti opiskelijoille. Lisäksi Madridin Erasmus-opiskelijasivuja kannattaa seurata esim. Facebookissa, jossa etsitään Madridista lähtevien opiskelijoiden asunnoille vuokralaisia.

Jotkut vaihto-opiskelijat hankkivat asuntonsa paikan päältä, asuen hostelleissa asuntoa etsien. Itse löysin huoneen Aluni-sivustolta, ja yritin useaan otteeseen Idealistasta. Tärkeää on lähettää hakemuksia moneen asuntoon, sillä välillä hakemuksiin ei edes vastata.

Opiskelu ja opetus

Universidad Complutense on jaettu kahteen kampukseen, joista keskustaa hyvinkin lähellä oleva pääkampus sisältää suurimman osan tiedekunnista. Valtiotieteet, taloustieteet ja muutama muu sijaitsevat Somosaguasin kampuksella hieman kauempana, mutta esimerkiksi läheltä keskustaa Moncloasta on kampukseen hyvinkin nopea bussiyhteys. Tämän takia on kannattavaa asua ehdottomasti lähempänä Madridin keskustaa kuin kyseistä kampusta.

Opiskelu Complutensessa vaihtelee tiedekunnittain, ja omakohtainen kokemukseni Ciencias Políticas y Sociología- tiedekunnassa on se, että luennot ovat läsnäolopakollisia, sisältävät viikoittain yleensä kaksi luentokertaa (joista toinen on usein käytännönläheisempi ”tehtävätunti”), sisältävät usein ryhmätöitä, esitelmiä, kotitehtäviä ja muutenkin ehkä hieman ”koulumaisempaa” opetusta. Tämän vuoksi opiskeluun saattaa mennä melko paljonkin aikaa, lähinnä suorittaen erilaisia tehtäviä, joihin on annettu tietty minimisivumäärä. Lisäksi kurssit kestävät koko lukukauden. Opiskelu on usein (esim omassa tiedekunnassani kokonaan) espanjaksi. Opiskeluista saa arvosanan 1-10, joista 5 on ensimmäinen ”hyväksytty” arvosana. Helsingin Yliopisto ei kuitenkaan vaihda näitä omaan arvosteluasteikkoon, vaan suoritukset näkyvät hyväksytty/hylätty-asteikolla.

Kurssivalinnat on tehty vaihto-opiskelijoille hyvinkin helpoksi, sillä lukukauden alussa vaihto-opiskelijoilla on käytännössä kaksi ensimmäistä viikkoa aikaa käydä kokeilemassa kaikkia itseään kiinnostavia luentoja, ja valita niistä mieluisat tämän kahden viikon aikana. Itse jouduin erinäisistä syistä muuttamaan Learning Agreementia, eli muuttamaan monia alussa merkkaamia kurssejani, joten tämä oli todella hyödyllistä. Lisäksi opintoja ennen vaihto-opiskelijat käyvät kahden viikon espanjan intensiivikurssin, jonka ryhmä määräytyy lähtötasokokeen mukaan.

Lukukauteni alkoi helmikuun alussa, jolloin pidettiin espanjan kurssi, ja normaalit kurssit alkoivat helmikuun puolessavälissä. Kurssiopetus loppui kesäkuun alussa, ja minuulla oli viimeinen kokeeni 20. kesäkuuta.

Hyödyllistä tietoa vaihtoon lähteville

Madridin hintataso (paitsi vuokrissa) on lähes poikkeuksetta halvempi. Julkinen liikenne (varsinkin metro) on todella tehokas ja nopea. Sen lisäksi kaikille alle 26 vuotiaille on tarjolla matkakortti, joka sallii matkustuksen niin Madridissa kuin sen ulkopuolellakin aina Toledoon asti, jonka hinta on 20 euroa kuukaudessa. Matkakortin voi hankkia varaamalla aika CMCMC konttoriin, tai helpommin etsimällä käsiin kioskin, jossa sellaisia tehdään (esim. Tribunal-metropysäkin lähellä on ollut tällainen paikka).

Tervetulotilaisuus järjestetään yliopistolla muutamia päiviä ennen espanjan kurssin alkamista, jossa tutustutaan myös ESN-opiskelijajärjestöön, joka tarjoaa vaihto-opiskelijoille paljon tapahtumia, erilaisista ekskursioista, juhliin ja matkoihin.

Paikallisiin opiskelijoihin tutustuminen on huomattavasti vaikeampaa, kuin muihin vaihto-opiskelijoihin.

Puhelinliittymät ja paikallisen pankkitilin avaamiset kannatta tarkistaa myös ennen lähtöä. Itse pärjäsin niin suomalaisella puhelinliittymällä, kuin pankkitilillä, mutta tämä toki vaihtelee liittymätyyppien mukaan. Pankeista Santander tarjoaa ainakin vaihto-opiskelijoille palveluita, jos pankkitilin avaaminen tulee tarpeeseen.

Kasvissyöjälle (ja varsinkin vegaanille) Madrid, tai Espanja, ei tarjoa aivan samanlaista mahdollisuutta kuin Helsinki. Vaikka vaihtoehtoja löytyy, on valikoima ja varsinkin yliopistoruokaloiden ja muiden järjestettyjen ruokailuiden kasvisruokavaihtoehdoissa melko vähäistä.

Madrid on asumiselle todella viihtyisä ja lämmin paikka, johon tykästyin itse hyvin paljon. Kaupungissa on tapahtumia ja elämää jatkuvasti, ja tunnelma on hyvin lämminhenkinen, eikä iso kaupunki tunnu edes niin ruuhkaiselta ja isolta kuin voisi kuvitella.