Vaihtokertomus, University of Glasgow, kevät 2017

Kasvatustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Sain hyväksymistiedon Glasgow’sta joulukuun alussa, eli jäi noin kuukausi aikaa hoitaa asiat kuntoon. Omalla kohdalla tämä tuntui ihan riittävältä! Itse vaihtohakemuksen ja siihen liittyvien toimitusten lisäksi omaa opiskelijavaihtoa voi etukäteen helpottaa monella tavalla. Olisi hyvä, jos kämppä löytyisi ennen kohteeseen lähtöä, mutta sen pystyy kyllä järjestämään paikan päälläkin. Suosittelen selailemaan esim. Facebookin vaihtarisivuja, jonne tulee varsinkin loppuvuodesta aika paljon paikallisten asuntotarjouksia. Muista hoitaa myös vakuutukset, posti ja kotimaan viranomaisille tarvittavat ilmoitukset kuntoon ennen lähtöä! Flamman muistilista auttaa tässä vaiheessa tosi paljon.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Alkubyrokratia sujui aika jouhevasti. Yliopistolta ilmoitettiin selkeästi jo heti ensimmäisen päivän infotilaisuudessa, mitä kaikkea vaihtareiden tulee hoitaa ja missä nämä asiat voi hoitaa. Saimme opiskelijakortit muistaakseni heti ekana päivänä, samoin esimerkiksi lomakkeet paikalliseen terveydenhuoltoon rekisteröitymiseen (NHS on muistaakseni kaikille ilmainen). Rekisteröityminen tapahtui yliopiston omassa terveyskeskuksessa, se kannattaa hoitaa nopeasti alta pois. Paikallinen opiskelijakortti käy joka paikkaan, ISIC-kortista ei ainakaan itselle ois ollut lisähyötyä.Erillistä viranomaisille rekisteröitymistä ei mielestäni tarvittu. Ainoa, minkä kanssa jouduin painimaan, oli paikallisvero Council Tax, josta opiskelijoiden tulee hakea vapautusta. Se on täysihintaisena suht tyyris keikka ja tieto ei oikein tuntunut kulkevan eri viranomaisten välillä. Lopulta sekin kuitenkin hoitui. Kaikille ennakkoon valitsemilleni kursseille ei mahtunut, joten kävin tapaamassa oman aineeni koordinaattoria. Jokaiselle aineelle oli oma tapaaminen, muistaakseni heti orientoivalla viikolla. Valitsin itse muutaman kurssin paikallisesta avoimesta, sinne oli kaikista helpointa ja mutkattominta ilmoittautua. Kukaan ei jäänyt ilman kursseja vaikka moni joutui niitä vaihtamaan, siitä ei tarvitse olla huolissaan!

Asuminen

Löysin asunnon yksityisiltä markkinoilta. Olin hakenut asuntoa myös yliopistolta ja esim. Unite Studentsilta, mutta en joko saanut tarjousta ollenkaan tai ne olivat budjettiini nähden ihan liian kalliita (kuukausivuokra tonnin luokkaa). Halusin kuitenkin vaihdossa käyttää rahaa muuhunkin kuin asumiseen. Ihana huoneeni korkeine kattoineen ja erkkeri-ikkunoineen löytyi Spareroom-nettisivustolta. Olin Skype-haastattelussa kämppisten kanssa ja koko homma meni aika jouhevasti. Onnistuin myös kikkailemaan vuokran ja takuut niin, etten maksanut mitään ennen paikalle saapumista ja asunnon näkemistä. Tykkäsin asunnostani ihan hirvittävästi ja myös monet kaverini ihailvat sitä. Vuokra oli 560 puntaa kuukaudessa, mutta oli kyllä joka punnan arvoinen. Asunto oli lähellä sekä kampusta että paikallista Kalliota, Glasgow’n West Endiä. Lämmin suositukseni kaikille vaihtoon lähtijöille onkin, että kannattaa olla valmis maksamaan sijainnista hiukan ekstraa. On kuitenkin aika siistiä asua siellä missä tapahtuu, eikä puolen tunnin bussimatkan päässä kaikesta.

Kannattaa pitää mielessä, että asuntojen taso Skotlannissa on todella vaihteleva. On hyvä varautua siihen, että esimerkiksi lämmitys ja ilmanvaihto eivät pelaa totutusti. Se on kuitenkin osa kokemusta ja miusta oli nastaa asua tavallisten skotlantilaisten tavoin.

Opiskelu ja opetus

Omat kurssini olivat sangen vähätöisiä, meillä ei esimerkiksi ollut yhtään tenttiä. Kävin paikallisia johdantokursseja, joten siitäkin syystä pääsin aika helpolla. Jos kursseilla on tenttejä, niihin lukeminen kannattaa aloittaa ajoissa. Monilla kavereilla oli Suomeen nähden paljon luettavaa. Noin lukukauden puolivälissä on kuukauden verran lukulomaa, joten aikaa kyllä on. Tekemäni kurssityöt vastasivat vaativuudeltaan aika hyvin Helsingin tasoa. Esimerkiksi esseet olivat sellaista kahtatuhatta sanaa. Lähteitä odotettiin Suomea enemmän ja kannattaa myös varautua siihen, että englanniksi kirjoittaminen voi viedä enemmän aikaa kuin suomeksi kirjoittaminen. Kurssiarviointi oli melko vaihtelevaa, joten yleistä ohjenuoraa tähän on vaikea antaa. Läpipääsy on ehkä hieman Helsingin yliopistoa tiukemmassa. Jos ei omista tietokonetta, yliopistolla on tarjolla aika monia. Vapaan koneen löytäminen on kuitenkin erityisesti tenttiviikoilla ja lukukauden lopulla aika tiukassa ja kurssitehtävät kannattaa tästäkin syystä aloittaa ajoissa.

Omat kurssini olivat ryhmätyöskentelypainotteisia ja opettajat pitivät huolen siitä, että kaikki osallistuvat. Lusmuiluun ei siis juuri ollut tilaa. Teimme paljon aktiivisia harjoituksia ja keskustelimme asioista. Esiintymistä englanniksi ei kannata jännittää, ainakin omilla kursseilla oli tosi hyvä ja kannustava ilmapiiri. Jos oman alan kurssien kanssa tulee säätöä ja vapaavalintaisissa on tilaa, kannattaa opiskella jotain sellaista, mitä et voisi opiskella missään muualla. Itse kävin skotlantilaisen nykykirjallisuuden kurssin ja muutama kaveri opiskeli kelttiläistä historiaa. Pääsee ihan uudella tavalla skotlantilaiseen kulttuuriin sisään!

Eläminen Skotlannissa

Hintatasoltaan Skotlanti on hieman Suomea halvempi. Briteissä on aika laaja kirjo ruokakauppoja ja ravintoloita, joten omilla valinnoilla voi vaikuttaa paljon rahanmenoon. Esimerkiksi Tesco on melko edullinen ja Icelandista saa halvalla hyvätasoisia pakasteita ja peruselintarvikkeita. Waitrose on kalleimmasta päästä, Sainsbury’s keskitasoa. Myös Lidlejä on jonkin verran. Ravintolaa valittaessa keskustasijainti ja esimerkiksi turistien suosio saattavat vaikuttaa hintaan. Ravintoloita ja pubeja löytyy myös joka hintatasoon, eli tässäkin voi halutessaan helposti säästää tai saada rahaa palamaan. Yliopistolla on tarjolla lounasta, mutta se on laatuunsa nähden melko hintavaa. Lisätärppinä Skotlannissa on myös haggiksesta tunnetuksi maaksi yllättävän paljon hyviä kasvisravintoloita, mikäli on siihen suuntaan kallellaan!

Itse koin Glasgow’n tosi turvalliseksi, mutta monet paikalliset kyllä varoittelivat. Luulen, että hyvä nyrkkisääntö tässäkin asiassa on, ettet tee mitään maalaisjärjen vastaista, niin kaikki menee todennäköisesti hyvin. Puistoissa ei ole yöllä valoja, mutta siihenkin kuulemma tottuu nopeasti. Itse taisin pääsääntöisesti kävellä aina katuja pitkin. Taksit ja Über ovat edullisia joten jos yhtään pelottaa, voit hyvin hypätä taksiin sen kummempia miettimättä. Paikallisliikenne on hieman sekavasti järjestetty mutta kaukoliikenne toimii hyvin: juna- ja bussilippuja voi saada parilla punnalla jos on ajoissa liikenteessä! Skotlanti, erityisesti Glasgow’sta pohjoiseen, on ihan henkeäsalpaavan kaunis maa, kannattaa reissata niin paljon kuin varat sallii.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

 Ei kannata stressata liikaa. Miulla kävi keväällä oikeastaan kaikki, mitä vaan voi yhtenä keväänä mennä pieleen, ja silti selvisin ehjin nahoin. Suomen päässä oli isoja ongelmia, mutta vaihtarikaverit ja yliopisto tukivat kaikissa käänteissä. Skotit ovat tosi avuliaita ja huolehtivaisia, tulevat kadullakin kysymään vointia jos näyttää väsyneeltä. Myös Glasgow’n yliopiston henkilökunta tuli ihan hirmuisesti vastaan kaikissa säädöissä. Kannattaa vaan laittaa reippaasti sähköpostia esimerkiksi paikallisiin vaihtaripalveluihin, mikäli ette selviä omin avuin. Lopuksi haluan vielä toivottaa kaikille ihanaa vaihtoa, Skotlanti on aivan timanttinen vaihtokohde!