Vaihtokertomus, University of Warsaw, kevät 2016

Oikeustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Jo opintojeni alussa minua kiehtoi mahdollisuus lähteä opiskelemaan ulkomaille. Tutustuttuani tiedekuntani vaihtokohteisiin vaihtomaa kristallisoitui hyvin nopeasti. Puolalaisten juurieni vuoksi Varsovan yliopisto valikoitui opinahjoksi. Koin, että vaihtohakuun liittyvät toimet sekä Suomessa että Puolassa onnistuivat melko vaivattomasti. Kohdeyliopiston kansainvälisten asioiden yksikön työntekijä lähestyi minua sähköpostitse hyvissä ajoin kertoen minulle kaiken tarvittavan informaation. Erityisen tärkeää ennen vaihtoon lähtemistä oli lähettää itsestään kuva paikallista opiskelija-korttia varten. Puolassa kevätlukukausi alkaa helmikuun puolessa välissä, jolloin suuntasin katseeni kohti Varsovaa vaihtoperiodini pyörähtäessä käyntiin.

Alkubyrokratia kohteessa

Ensimmäisen päivän aikana uusille vaihto-opiskelijoille järjestettiin kattava orientaatio, jonka aikana mainostettiin myös mahdollisuutta osallistua puolan kielen kursseille. Tilaisuuden yhteydessä jaettiin kangaskasseja, jotka sisälsivät tietoa yliopistosta ja kaupungista, akateemisesta vuodesta ja lomista ja erilaisista opintomahdollisuuksista. Osallistuin niin ikään lukukauden alussa ohjatulle kierrokselle yliopiston pääkirjastolla, minkä koin hyödylliseksi. Tosin missään vaiheessa en oppinut käyttämään kovin hyvin kirjaston sähköistä aineiston hakujärjestelmää. Ensimmäisen viikon aikana minun tuli käydä kerran yliopiston kansainvälisten asioiden yksikössä toimittamassa muutaman etukäteen pyydetyn dokumentin ja allekirjoittamassa pari asiakirjaa, joten byrokraattisesti koin alun kivuttomaksi. Viikon kuluttua vierailuni jälkeen sain kuvallani varustetun opiskelijakortin, johon oli myös mahdollista ladata matka-aikaa kaupungin julkisia kulkuneuvoja varten.

Asuminen

Tultuani hyväksytyksi vaihtokohteeseeni minulle tarjottiin todella edullista jaettua huonetta opiskelija-asuntolasta. Oltuani aikaisemmin kielikurssilla Varsovassa tiesin, että kyseisten asuntoloiden huoneet eivät ole kovin ihmeellisiä, joten päätin hankkia asunnon yksityisiltä markkinoilta. Päädyin asumaan kolmen muun vaihto-opiskelijan kanssa jaetussa vuokrahuoneistossa. Tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä minulla oli oman huoneeni vuoksi yksityisyyttä mutta samalla sain kämppäkavereiltani impulssia osallistua erilaisiin tapahtumiin. Vuokra oli melko korkea mutta asunto sijaitsi hyvällä alueella lähellä yliopistoa ja keskustaa.

Opiskelu ja opetus

Mielestäni kurssitarjonta oli melko heikko. Lievä pettymys oli myös se, että kurssimuutosten vuoksi jouduin rukkaamaan hieman opintosuunnitelmaani. Onnistuin haalimaan melko monipuolisen kurssikokonaisuuden: puolet kursseistani liittyivät omaan alaani, oikeustieteeseen, puolet taas puolan kieleen ja kulttuuriin. Kurssit järjesti Varsovan yliopiston Polonicum-yksikkö (puolan kie-len ja kulttuurin yksikkö ulkomaalaisille), joka on tunnettu puolan kielen koulutuksen järjestäjä ja jolla on tarjolla myös puolan kielen alkeiskursseja.

Paikallisen oikeustieteellisen tiedekunnan kansainvälisille opiskelijoille tarjoamat kurssit on nimenomaan räätälöity vaihto-opiskelijoille, ja kurssien vaativuutta on laskettu verrattuna paikallisten opiskelijoiden suorittamaan työmäärään. Kurssien aikana ei tarvinnut tehdä paljon töitä. Toki muutaman kurssin kurssikuvauksen mukaan edellytettiin ennakkomateriaaliin tutustumista ennen luentoja, mutta sitä ei kontrolloitu lainkaan. Suurin osa kursseista päättyi esseesuoritukseen, jonka perusteella kurssin arvosana pitkälti määräytyi. Yhdellä oikeustieteen kurssilla ja yhdellä puolan kielen kurssilla yksi kurssin suoritustavoista oli suullinen esitelmä. Itse luennot olivat suunnilleen samaa tasoa kuin kotiyliopistossani. Eräs paikallista hallinto-oikeutta käsittelevä kurssi oli suorastaan farssi kurssin opettajasta johtuen, ja todettuani neljän luennon jälkeen etten ole oppinut mitään, päätin jättäytyä pois kurssilta.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Itselleni jatkuva juhliminen ja alhaiset elinkustannukset eivät olleet ensisijainen motiivi opiskella Puolassa vaan ennen kaikkea puolan kieli ja historia sekä avartavan kokemuksen hankkiminen. Pyrinkin murtautumaan erasmuskuplasta osallistumalla kaupungin historiasta kertoville ohjatuille kävelykierroksille sekä juttelemalla paikallisten opiskeljoiden kanssa. Erityisesti historiasta kiinnostuneelle Varsova on todella mielenkiintoinen kaupunki.

Kaupungin julkinen liikenne toimii moitteettomasti, ja kaupungin kaksilinjainen metroverkosto on helppo ottaa henkisesti haltuun. Minulla oli tapana tehdä ruokaostokset ranskalaisessa Carrefour-kaupassa. Söin usein lounaan edullista puolalaista kotiruokaa tarjoilevissa ravintoloissa (tunnetaan nimellä mleczarnia). Arkkitehtuuriltaan Varsova on amalgaami: ydinkeskusta pilven-piirtäjineen on hyvin amerikkalaistyylinen, osassa kaupunkia on moderneja taloja, kun taas joissakin kaupunginosissa kommunismin ajan arkkitehtuuri on näkyvää. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Varsovasta on helppo matkustaa naapurimaihin. Matkustaminen maan sisällä on myös helppoa, mitä suosittelen lämpimästi.

Vaihto-opiskelua kannattaa harkita vakavasti jos haluaa oppia itsestään ja uudesta kulttuurista. Yliopistojen yhteistyösopimusten vuoksi taustalla on turvaverkko, minkä vuoksi tutkintoa suorittavalle ulkomailla asuminen ja opiskelu on huomattavasti helpompaa kuin valmistuneelle.