Vaihtokertomus, Wageningen University & Research, kevät 2017

Kasvatustieteiden opiskelija

Ennen lähtöä

Ennen lähtöä hyödynsin HY:n liikkuvuuspalveluita muita vaihtoonlähtijöitä, jos en tiennyt mitä kaikkea minun tuleekaan tehdä ennen vaihtoa. Kysy siis rohkeasti apua, niin saat alkujännitystä ja stressiä lievitettyä. Liikkuvuuspalveluiden sivuilla on myös hyvät ja selkeät ohjeet. Aloita asioiden hoitaminen ajoissa, sillä etenkin paperityöt vaativat aikaa. Täällä Helsingissä alivuokrasin huoneeni opiskelija-asunnosta vaihdon ajaksi. Löysin alivuokralaisen Vuokra-asunnot Helsinki Facebook-sivustolta. Olen näin jälkikäteen ajateltuna erittäin tyytyväinen siihen, että onnistuin löytämään sopivan alivuokralaisen huoneeseeni, sillä se helpotti vaihtoonlähtöä, kun ei tarvinnut miettiä, minne vien kaikki tavarani vaihdon ajaksi tai miten maksan kahden asunnon vuokrat.

Suurin haaste vaihtovalmisteluissa oli asunnon löytäminen Wageningenista. Opiskelijoiden asuntotilanne on Wageningenissa haastava ja myös paikallisilla on vaikeuksia löytää asuntoa. Etsin asuntoa Wageningen Student Plaza alustalta Facebookista sekä muilta nettisivuilta, jotka vinkattiin vaihtoyliopiston infosähköpostissa. Tein Idealikselle (Wageningenin HOAS) profiilin, mutta olin priorisointijonossa aika häntäpäässä. Vinkkivitonen: tee profiili Idealikselle mahdollisimman aikaisin, sillä mitä pidempi rekisteröitymisaikasi on, sitä ylemmäs pääsee priorisointijonossa. Facebookin kautta löysin potentiaalisia asuntovaihtoehtoja ja skypettelin parin opiskelijatalon kanssa. Opiskelijataloilla on tapana järjestää ’hospiteeravond’, jossa asukaskandidaatteja haastatellaan. Näin talon asukkaat tutustuvat asukasehdokkaisiin ja päättävät äänestäen, kuka sopisi parhaiten uudeksi asukkaaksi. Sain lopulta juuri tälläisen skype-haastattelun kautta asunnon. Mutta sekin tapahtui vasta 3 viikkoa ennen lähtöä, joten älä stressaa jos asunnon saaminen jää viime tinkaan.

Amsterdamin lentokentälle saapuessasi kannattaa ostaa Chip-card (kuin Helsingin HSL-matkakortti) ja ladata sinne vähintään 30 euroa, jotta pääset junalla ja bussilla Wageningeniin. Muista leimata kortti ennen ja jälkeen junaan/bussiin nousemista! Ryhmälippuja (group ticket) kannattaa suosia, jos tekee Wageningenista päiväreissuja muihin kaupunkeihin. Niitä varten löytyy Facebookista ryhmiä, jos ei oma porukka ole tarpeeksi iso (10 henkilöä).

Vaihtareiden kanssa Amsterdamissa Kings Day:na.

Alkuvalmistelut kohteessa

Alkubyrokratia Wageningenissa ei ollut kovin paha. Yliopistolle piti viedä kopio passista sekä pari rekisteröitymislomaketta, jotka oltiin lähetetty sähköpostiin noin viikkoa ennen opiskelun alkamista. Lisäksi kaupungintalolla (municipality) piti käydä rekisteröitymässä asukkaaksi. Tätä varten täytyi olla Wageningenin asunnon vuokrasopimus mukana.

Pyörän hankkiminen on ihan must-juttu Wageningenissa (ja muuallakin Alankomaissa). Itse hankin pyörän Suomesta käsin ystäväni kautta, joka myi minulle vaihtokaverinsa pyörän. Kävin hakemassa pyörän, kun saavuin Wageningeniin. Pyörä maksoi 80 e ja se oli hyvässä kunnossa. Vaihdon päätyttyä myin pyörän eteenpäin samalla hinnalla. Pyöriä voi ostaa myös AID-viikolla tai esimerkiksi Wageningen Student Plazan kautta.

Pyörät joen luona.

Hollantilaisen pankkikortin hankkimista kannattaa harkita, sillä Visat tai Mastercardit eivät käy monessakaan kaupassa, kuten ruokakaupoissa (paitsi Jumbossa, joka sijaitsee lähellä kampusta). Itse en kuitenkaan hankkinut pankkikorttia, vaan käytin käteistä ja kävin kaupoissa, joissa suomalainen pankkikorttini kävi.

Asuminen

Sain huoneen opiskelijatalosta, jossa asui 10 opiskelijaa. Minulla oli oma huone, mutta kylpyhuone ja keittiö oli jaettu muiden kanssa. Asunto sijaitsi keskustassa, lähellä kirkkoa. Yliopistolle kesti pyöräillä vähän alle 15 minuuttia. Sijainti oli erittäin toimiva.

Asuminen 10 opiskelijan kanssa saman katon alla vaati alkuun totuttelua. Yhteisenä kielenä puhuimme englantia. Meidän talossa oli kuitenkin ihanan yhteisöllinen meininki! Lähes joka ilta joku valmisti illallisen ja siihen sai osallistua halutessaan (ei siis ollut velvoitetta osallistua tai kokata jos ei halunnut). Jos on mahdollista, suosittelen hakemaan huonetta tällaisesta opiskelijatalosta oman yksiön sijasta. Saat vaihtoajasta enemmän irti! Järjestimme vaihdon aikana parit talojuhlat. Lisäksi joka sunnuntai teimme brunssin ja kävimme joogassa.

 

Lounaalla kampuksen nurmikkoalueella.

Opiskelu ja opetus

Sopeutumisesta yliopistoelämään ei kannata turhia stressata. Ensimmäisellä opiskeluviikolla järjestetään AID-week, jossa on paljon ryhmäytymistä, bileitä ja tutustumista kampukseen. Sanoisinkin, että se oli melkeinpä vaihdon hauskinta aikaa! Osallistu tapahtumiin – siellä tutustut muihin vaihtareihin.

Minua oltiin jo ennen vaihtoa varoitettu, että opiskelu Wageningenissa on vaativaa. Ja tottahan se oli jos vertasin Helsingissä opiskeluun. Opiskelin kuluttajaekonomiaa ja lähes kaikilla kursseillani kestävä kehitys oli jollain tavalla sisällytetty opintoihin. Kursseilla piti ihan oikeasti tehdä töitä ja tentteihin piti opiskella, jotta niistä pääsi läpi. Päädyin vaihtamaan noin puolet kursseistani ennen opintojaksojen alkua, sillä ymmärsin, että vajaavaisilla taustatiedoilla ei pärjää vaativilla kursseilla. Kurssien vaihtaminen onnistui, kun kysyin ensin lupaa Helsingin yliopiston opettajiltani sekä liikkuvuuspalveluilta ja sitten olin yhteydessä Wageningenin vaihtokoordinaattoriin sekä kurssin opettajaan. Varaudu ryhmätöiden tekemiseen – niitä on paljon! Tuntui, että opiskelijat olivat aika kunnianhimoisia, eikä ryhmätöitä rääpäisty kasaan rimaa hipoen. Jokaisella kurssilla oli myös esitelmiä yksin, pareittain tai ryhmässä. Aluksi ne jännittivät paljon, mutta vaihdon loppua kohti esiintymisjännitys helpotti. Kursseilla oli myös excursioita yritysten luokse. Excursiot olivat opiskelijoille ilmaisia ja ne olivat antoisia ja mielenkiintoisia. Kevät lukukausi on siis jaettu kolmeen jaksoon ja jokaisen jakson lopussa on lukuviikko ja tenttiviikko. Opetus oli pääosin opettajalähtöistä, mutta luennoilla käytiin myös paljon keskustelua ja tehtiin pieniä case-tehtäviä sekä ryhmätöitä.

Excursio Rotterdamiin Fenix Food Factorylle.

Vapaa-aika

Wageningenilla on Unisporttia vastaava urheilukeskus, joka sijaitsee kampuksen lähettyvillä. Voin suositella Sports Centeriä; sieltä löytyy sali sekä ryhmäliikuntatunteja. Unisportiin eroten, Wageningenissa oli paljon eri lajien urheilujoukkueita; oli sählyä, yleisurheilua, tankotanssia jne. Eli jos harrastat jotain lajia, voit mahdollisesti jatkaa sen harrastamista yliopiston joukkueessa. Arboretumin puistossa sekä Wageningenin joella oli hyvät lenkkeilymahdollisuudet vehreän luonnon ja hevosten sekä lehmien keskellä.

Matkustelin vaihdon aikana jonkin verran. Belgiaan lähdin opiskelijajärjestön järjestämälle matkalle muiden vaihtareiden kanssa. Lisäksi teimme omia reissuja junalla tai bussilla läheisiin kaupunkeihin. Eindhovenista löytyi myös halvat lennot esimerkiksi Bosniaan, jonne lähdin viettämään pääsiäislomaa. Vaikka Wageningen on pieni kaupunki, löytyy sieltä tekemistä vapaa-ajallakin. Melkeinpä joka viikko oli opiskelijabileet, joita eri opiskelijajärjestöt järjestivät vuorotellen.

Piknik joen luona muiden vaihtareiden kanssa.

Vinkit seuraavalle vaihtoonlähtijälle:

  • Aloita asunnon etsiminen ajoissa.
  • Osallistu AID-viikolle ja sen tapahtumiin. Siellä tutustut ihmisiin.
  • Varaa aikaa opiskelulle, etenkin ennen tenttiä.
  • Hyödynnä opiskelijajärjestöjen järjestämät matkat ulkomaille (esim IxESN)
  • Osta kirkon luona järjestettävältä marketilta (ke & la) tuoreet ja edulliset hedelmät, vihannekset, juustot jne.
  • Nauti vaihdosta, se on ihan parasta aikaa! 🙂
Marketilla (ke & la).