Vaihtokertomus, Erasmus University of Rotterdam, kevät 2017

Oikeustieteen opiskelija

Ennen vaihtoa

Sain Rotterdamin yliopiston kansainvälisistä palveluista ilmoituksen hyväksymisestäni vaihto-opiskelijaksi hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Muutenkin ennen vaihtoa ja sen aikana yliopiston kansainvälisten palveluiden osasto informoi tulevia vaihto-opiskelijoita hyvin ja perusteellisesti ja kaikki tarvittava tieto oli saatavilla – tai ainakin kysyttävissä. Ennen vaihtoa tuli ladata kuva opiskelijakorttia varten, jonka sai itselleen orientaatiopäivänä. Ilmoittauduin myös etukäteen sähköpostilla haluamilleni kursseille, joita oli mahdollista muuttaa vielä kevään aikana.

Paikallinen laki edellyttää erilaisten vakuutusten hankkimista. Itse otin omani Suomesta, mutta paikalliset vakuutusyhtiöt tarjoavat ulkomaisille opiskelijoille suunniteltuja paketteja, joissa on kaikki tarvittavat vakuutukset.

Vaihdon aikana – käytännön asiat ja opiskelu

Paikallinen opiskelijajärjestö tarjosi vaihto-opiskelijoille mahdollisuuden “pick-up” -palveluun, ja saapuessani maahan sain bussikyydin uuden kotini ovelle. Opinnot alkoivat heti seuraavan päivänä ja muutaman tunnin orientaatio oli vasta paljon myöhemmin, joten ensimmäinen viikko oli vähintäänkin hämmentävää aikaa. Suosittelenkin liittymään heti kaikkiin mahdollisiin facebook-ryhmiin, sillä niiden ulkopuolella tieto ajankohtaisista asioista liikkuu huonosti jos ollenkaan.

Asuin koko kevään kampuksen opiskelija-asunnossa soluasunnossa kahden muun tytön kanssa. Asumisen hyvänä puolena oli tutustuminen muihin kulttuureihin (toinen kämppikseni oli Argentiinasta ja toinen Turkista), lyhyt matka luennoille ja kampuksen kirjastoon (noin 3 minuuttia) ja matkakuluissa säästäminen. Toki tämä tarkoitti sitä, että koko elämä oli kampuksella. Asunnon vuokraan kuului sähkö, vesi, lämmitys ja netti, joten jos haluaa päästä helpolla, kannattaa olla tarkkana ja hyvin valmistautuneena kun kampuksen kämpät tulevat haettavaksi: ne loppuivat nimittäin päivässä. Jos asuntoa ei saa tätä kautta, on niitä mahdollista etsiä yksityiseltä puolelta. Tämä voi toki tarkoittaa korkeampaa vuokraa ja ylimääräistä säätöä. Lisäksi moni ei tahdo alivuokrata huonetta ihmiselle “etänä”, vaan vuokraisäntä tai -emäntä haluaa todennäköisesti tavata etukäteen. Rotterdamissa osa opiskelijoita turvautui “Student hostel” nimiseen hostelliin, josta vuokrattiin huoneita opiskelijoille alennettuun hintaa.

Kuvan korkea rakennus on asuntola Rotterdamissa. Kuva: Merilii Mykkänen

Kun oleskelua kesti yli 4 kuukautta, tuli rekisteröityä kaupungintalolla. Tätä varten tarvitsee virkatodistukset Suomesta, jotka tilasin maistraatista. Yliopisto järjesti asian niin, että kaupungintalon työntekijät tulivat laitteineen yliopistolle, eikä tarvinnut lähteä asiaa järjestelmään muuten, vaikkakin tämä on myös mahdollista. Lääkärissä käyminen on myös helppoa. Alankomaissa rekisteröidytään lähimmälle lääkäriasemalle (Huisarts), josta voi aina tarvittaessa varata ajan. Käynneistä piti maksaa parinkymmenen euron käyntimaksu, jonka itse sain vakuutuksesta takaisin.

Alankomaalaaiset yliopistot ovat tunnetusti hyvälaatuisia. Tämä tarkoittaa myös sitä, että opetus on huomattavasti vaativampaa kuin Helsingissä. Luennoilla edellytettiin aktiivista osallistumista sekä hyvää etukäteistä perehtymistä aineistoon. Kurssit olivat hyvin interaktiivisia: professori vain harvoin pelkästään luennoi luokalle ja opiskelijoita haastettiin pohtimaan ja kyseenalaistamaan käsiteltyjä asioita. Erilaisia esseitä tehtiin paljon ja niistä sai myös palautetta. Monilla kursseilla suoritukseen kuului moot court, joihin oli välillä vain 45 minuuttia aikaa valmistautua! Tämä oli suomalaiselle luonnollisesti hyvin järkyttävää, mutta alkushokin jälkeen palkitsevaa. Myös arvostelu kokeissa, esseissä ja esitelmissä oli ankarampaa. Arvosana-asteikko Alankomaissa on 1-10, arvosanan 6 tarvitsee jotta pääsee läpi, ja arvosanan 9-10 saa vain muutama prosentti opiskelijoista.

Näköala kampukselta. Kuva: Merilii Mykkänen

Opintojen ulkopuolella

Alankomaalaiset ovat ystävällisiä ja osaavat hyvin englantia, mikä tekee arjesta miellyttävää. Kadulla tervehditään tuntemattomia ja raitiovaunussa puhutaan kanssamatkustajien kanssa! Kannattaakin opetella muutama sana hollanniksi, sillä tämä tekee paikallisiin vaikutuksen. Rotterdam on hyvin monikulttuurinen ja tämä näkyy paitsi katukuvassa, myös ruokapaikkojen kirjossa.

Liikkuminen maassa on helppoa ja liikenneyhteydet ovat hyvät: kampuksen vieressä on sekä metro että ratikka ja bussikortin sai yliopiston opiskelijajärjestöltä panttia vastaan. Rotterdamin keskustasta lähtevät junat ja bussit sekä maan sisälle että Belgiaan, Ranskaan ja Englantiin, ja kaupungissa on myös pieni lentokenttä. Matkustaminen on melko kallista eikä mahdollisuutta opiskelija-alennukseen ole, mutta facebookissa voi liittyä ryhmiin joiden kautta on mahdollista hankkia ryhmälippu, jolloin junamatkojen hinta tippuu huomattavasti. Yksi erityisen Alankomaalainen asia on polkupyörät, ja sen hankkiminen on elinehto. Se on monissa tapauksissa nopein tapa liikkua, maa on tasaista ja pyörätiet hyviä. Pyörä kannattaakin hankkia heti maahan saapumisen jälkeen käytettynä joko netistä tai pienistä putiikeista.

Ruoka on kaupoissa lähes samanhintaista kuin Suomessa, mutta ulkona syöminen on paikoitellen huomattavasti halvempaa. Ehdottomia paikallisia kulinaristisia nautintoja joita on pakko kokeilla, on poffertjes (pienet pannukakut), stroopwafels (lämpimät, siirappiset vohvelit), frietjes (paksut ranskalaiset majoneesilla), kapsalon (maailman paras kebab-annos) sekä minttutee. Rotterdamin arkkitehtuuri on huomattavan modernia ja tyystin erilaista kuin muualla maassa. Rotterdamissa riittää tekemistä ja näkemistä!

Muita asioita

Vaikka Alankomaat onkin moderni maa, ei Visa Electron tai monet luottokortit toimi juurikaan missään. Moni joutui avaamaan tilin paikallisessa pankissa ja hankkimaan sitä kautta toimivan pankkikortin. Itse maksoin kaiken käteisellä, jota oli mahdollista kortillani nostaa.

Opintojen ohella suosittelen matkustamaan maan sisällä (ja miksei muuallakin Euroopassa) sekä nauttimaan elämästä. Tiiviissä vaihto-opiskelijoiden yhteisössä asuminen mahdollistaa paitsi unohtumattomia kokemuksia, myös syviä ystävyyssuhteita jotka jatkuvat vaihto-ajankin jälkeen!