Vaihtokertomus, National and Kapodistrian University of Athens, lukuvuosi 2016-17

Oikeustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Sain päätöksen, että minut on hyväksytty opiskelemaan Ateenaan huhtikuussa 2016. Olin varautunut, että vastauksissa kohdemaan yliopistoon kestää pitkään, mutta yhteydenpito yliopiston Erasmus- koordinaattoriin oli sujuvaa ja sain apua ja vastauksia nopeasti. Käytännössä minun tuli lähettää yliopistolle Erasmus- papereita, joista oli mainintaa jo Flammassa sekä kopio passistani. Kesän aikana sain sähköpostia niin yliopistolta kuin paikalliselta ESN:lta (Erasmus Student Network). Sähköposteissa kerrottiin yleisesti orientaatiopäivän ajankohdasta ja opiskeluiden alkamisesta lokakuussa sekä asunnon hankkimisesta Ateenassa. Vaihtoon lähtiessä olo oli valmistautunut, mutta silti jännittynyt.

Kuva Akropolis-kukkulalta. Kuva: Maria Karpathakis

(Alku)byrokratia kohteessa

Syyslukukausi sujui mutkitta. Olin valinnut Learning Agreementiini kurssit valmiiksi, mutta varsinaisen kurssiaikataulun saimme vasta 1-2 kuukautta ennen lähtöä. Päätin kuitenkin kurssit, joita halusin käydä vasta paikan päällä ja Learning Agreementin muuttaminen jälkikäteen oli helppoa. Kurssit noudattivat aikataulujaan, tosin välillä tiedottamisessa oli ongelmia. Tiedottamisen ongelmat kohdistuivat lähinnä niihin päiviin, joina oli lakko. Muutamina kertoina menimme yliopistolle vain huomataksemme, että yliopisto oli kiinni tai luento peruttu. Vinkkinä tähän kannattaa itse etsiä tietoa tulevista lakoista (joita oli ainakin syksyllä 2016 suhteellisen usein).

Kevät lukukausi 2017 ei ollut tiedotuksen osalta niin sujuvaa. Kesti kauan, että saimme syyslukukauden arvosanat ja aikataulun kevään kursseista. Syynä tähän oli sen, että yliopistolla oli vain yksi ihminen, joka hoiti Erasmus-asioita ja alkuvuodesta hänen prioriteettinaan oli hoitaa kreikkalaisten opiskelijoiden Erasmus-vaihtoon lähtemistä ja sellaisten Kreikassa olevien Erasmus- opiskelijoiden asioita, joiden vaihto päättyi syyslukukauden jälkeen. Lopulta kevät-lukukausi alkoi 3 viikkoa ilmoitettua myöhemmin. Opiskelijat ottivatkin tilaisuudesta hyödyn irti ja useimmat meistä lähtivät reissuun.

Puhelinliittymän hankkiminen oli helppoa ja liittymät olivat edullisia. Paikallisen opiskelijakortin hankkiminen oli hieman haastava, sillä sivusto, jolta korttia haettiin, oli vain kreikaksi. Toisaalta yliopisto oli tehnyt videon, jossa näytettiin mitä osioita hakemuksessa piti täyttää ja miten. Opiskelija kortin sain 3 viikon päästä sen hakemisesta, jonka vuoksi puhelin liittymään tai julkisen liikenteen korttiin ei saanut opiskelija-alennusta ennen sitä. Julkisen liikenteen kortti oli edullinen ja kätevä.

Asioiden hoitamiseen kannattaa varata aikaa ja hyväksyä se, että asiat eivät välttämättä hoidukaan ensimmäisellä kerralla vaan joudut käymään virastossa useamman kerran. Itselläni ei ollut ongelmia tämän suhteen, sillä minulla oli kaikki tarvittavat paperit mukana, mutta moni muu ystäväni joutui käymään virastoissa useamman kerran saman asioiden tiimoilta.

Yliopisto tarjosi opiskelijoille ilmaisen ruuan kouluruokalassa kaksi kertaa päivässä. Ruoka oli hyvää ottaen huomioon, että se oli ilmaista. Ruokaa oli riittävästi, sillä siihen sisältyi keitto, alkuruoka, pääruoka, salaatti ja jälkiruoka. Haasteena tosin oli, että ruokalan emännät eivät puhuneet englantia ja ruuan valinta tapahtui osoittamalla ruokalaaria. Toisaalta jonossa olleet kreikkalaiset opiskelijat auttoivat tässä ystävällisesti.

Yliopiston päärakennus. Kuva: Maria Karpathakis

Asuminen

Asuminen Kreikassa ja Ateenassa ylipäänsä on Suomea selvästi edullisempaa. Huoneen kimppakämpästä saa noin 250- 300 eurolla sisältäen kaikki laskut. Yksiöt ovat 400€ ylöspäin. Varsinaisia yliopiston opiskelija-asuntoja ei ole tarjolla vaihtareille, mutta yksityiseltä puolelta saa asuntoja hyvin. Asunnon valinnassa kannattaa ottaa huomioon sijainti, kokonaiskulut ja lämmitysjärjestelmä.

Valitessa asunnon sijaintia, kannattaa huomioida, että lähellä on julkisen liikenteen yhteys. Metroyhteys on Ateenassa todella toimiva ja melko täsmällinen, jonka vuoksi metroreitin varrella on hyvä asua. Ateenassa on kuitenkin huonompia ja vaaralliseksi katsottuja asuinalueita, joita kannattaa välttää. Tällaisia ovat esimerkiksi Omonia, Metaxourgio ja Victoria. Exarcheian maine asuinalueena on parantunut vuosien saatossa ja monet opiskelijat asuvat ja viettävät iltaa siellä alhaisten hintojen vuoksi. Turvallisia asuinalueita ovat esimerkiksi Pagrati, Kolonaki ja Zografou.

ESN:in kesällä lähettämässä sähköpostissa oli vinkkejä asunnon löytämiseen. ESN ylläpiti ns. asuntolistaa, jossa oli listattuna osoitteita ja vuokranantajan yhteystietoja. Lista oli kuitenkin melko epäselvä, sillä sitä ei oltu päivitetty eikä siitä käynyt ilmi asuntojen hintoja. Lisäksi ESN ylläpiti facebook- ryhmää (Erasmus accommodation group @University of Athens). Ryhmässä vuokranantajat esittelivät asuntojaan, opiskelijat ilmoittivat etsivänsä asuntoa tai kämppäkavereita. Koin ryhmän todella toimivaksi ja löysin sieltä kämppäkaverin, jonka kanssa lähdimme etsimään asuntoa yhdessä ja löysimme sellaisen kiinteistönvälitysyrityksen kautta.

Asuntoa etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota hintaan ja mitä se sisältää. Monesti Erasmus- asunnot olivat ”all bills included” sisältäen siis kaikki kulut. Oma asuntomme sisälsi vain vuokran, jonka vuoksi netti, sähkö(ja sähkömaksun yhteyteen kuuluvat jätemaksu ja asuntovero), vesi ja lämmitys nostivat hintaa roimasti.

Asuntoa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmään. Osa talvista saattaa olla hyvinkin kylmiä ja kreikkalaisessa rakentamiskulttuurissa talot eivät eristä lämpöä kovin hyvin. Lämmitys itsessään maksaa paljon. Käytimme 5 kuukauden aikana öljyä lämmitykseen 800 eurolla. Lisäksi kesäisin Ateenassa on tukalan kuuma, jonka vuoksi ilmastointi on lähes välttämätön.

Kuva otettuna Ateenan Filopappou kukkulalta, jonne menimme usein kaveriporukan kanssa katsomaan auringonlaskua. Kuva: Maria Karpathakis

Opiskelu ja opetus

Opetuksen laatu oikeustieteellisessä tiedekunnassa vaihteli. Osa professoreista piti todella helppoja kursseja sanoen, että Erasmus- vaihdon tarkoitus ei ole ainoastaan opiskelu. Osa professoreista taas oli hyvin tiukkoja ja kurssien vaatimustaso oli korkealla. Suurin osa professoreista oli päteviä ja opettajina todella hyviä. Kielitaito oli jokaisella hyvä, sillä professoriksi pääsemisen edellytyksenä usein oli ainakin yhden lakitutkinnon suorittaminen ulkomailla. Oikeustieteellisen kursseja tarjottiin englanniksi, italiaksi, saksaksi, ranskaksi ja kreikaksi.

Iäkkäämmät professorit eivät hyödyntäneet opetuksessa nykytekniikkaa eikä suurin osa heistä käyttänyt opetuksen apuna muuta kuin taulua ja opetus tapahtui näin ollen suullisesti. Aluksi tämä oli hankalaa, sillä suomessa ei ollut juurikaan joutunut ”kuuntelemaan” opettajaa vaan ainoastaan lukemaan luentodiat. Kreikkalaisten opettajien opetustyyli oli kuitenkin harjaantunut ja interaktiivinen, jonka vuoksi omien muistiinpanojen tekeminen puheen perusteella ei ollutkaan niin vaikeaa.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Neuvona Kreikkaan vaihtoon lähteville annan seuraavan: lähde avoimin mielin. Alku itselläni oli monen tapaan hieman hankala. Bussit eivät noudattaneet aikataulujaan, jonka takia olin myöhässä todella usein. Ensimmäisten 3 viikon jälkeen olin hyväksynyt asian, että omaa päivää ei voi tarkalleen suunnitella, koska päivän mittaan tulee monia muuttujia vastaan. Tämän oivaltamisen jälkeen arjesta alkoi nauttia. Elämä ilman suunnitelmia oli rentoa ja stressitöntä. Ihmiset ovat usein myöhässä, mutta myöhästelyä ei katsota yhtä pahalla kuin Suomessa. Vaihdosta palaamisen jälkeen itselleni (ja monelle Erasmus- ystävälleni) vaikeinta onkin ollut päästä mukaan tiukkaan aikatauluun ja stressilliseen elämään.

Pääasiassa kreikkalaiset ovat ystävällisiä, mutta suurkaupungin tavoin Ateenassa ihmiset ovat keskivertoa kylmempiä. Kreikkalaiset ovat suorasukaisia, mikä kuuluu heidän kulttuuriinsa ja suomalaisena sen voi käsittää töykeytenä. Tältä osin kannattaa muistaa kulttuurierot. Ateenassa pärjää hyvin englannilla ja suurin osa ihmisistä puhuukin englantia.

Ateenassa näkee paljon kurjuutta; kodittomia, narkomaaneja ja köyhiä kerjäämässä kadulla rahaa. Ateena on siinä mielessä realistinen, että nämä asiat ovat selvästi esillä arkipäivässä. Vastapainona Ateena tarjoaa paljon kauniita ja uskomattomia paikkoja, loistavaa ruokaa ja mahdollisuuksia tehdä erilaisia asioita. Kaupunki tarjoaa paljon tunnelmallisia kahviloita ja baareja, jotka ovat useimmat täynnä. Kreikkalaisille kahvihetki on tärkeä ja kahvilassa saatetaankin viettää ystävien kanssa tunteja.

Ateenassa on lakkoja suhteellisen usein. Vaihto-opiskelijan kohdalla ikävimmät lakot olivat pääasiassa julkisen liikenteen lakot, jolloin liikkuminen tuli hoitaa muulla tavalla. Myös mielenosoitukset olivat yleisiä, jonka vuoksi keskustaan vievät tiet saattoivat olla suljettuna. Poikkeustilanteista voi ottaa selvää erinäisiltä nettisivuilta tai pyytää paikallista tutoria ilmoittamaan niistä.

Julkista liikennettä oli loppujen lopuksi helppo käyttää, mutta haasteena oli, että bussit eivät olleet aikatauluissaan. Ratkaisuna tähän oli mobiiliApp OASA Telegram, joka näytti bussin aikataulun reaalisessa ajassa. Ateenassa liikkuminen on helppoa, mikäli vain käytössä on karttasovellus.

Auringonlasku Lykavittos-kukkulalta. Kuva: Maria Karpathakis

Oma vaihtovuoteni

Vuoden aikana tutustuin moniin ihmisiin. Ihmiset olivat avoimia ja sosiaalisia, jonka vuoksi ihmisiin oli helppo tutustua. Ateenassa toimii useita ESN- järjestöjä, jotka järjestivät reissuja ja bileitä Erasmus-opiskelijoille. Oma kaveripiirini koostui Erasmus- opiskelijoista ja paikallisista. Vietin paljon aikaa kämppikseni kanssa ja meistä tulikin parhaita kavereita. Suosittelen kaikille kämppiksen kanssa asumista! Vapaa-ajalla nautin elämästä ilman suuria velvoitteita. Kävin paljon kuntosalilla ja vietin aikaa ystävieni kanssa kahvitellen ja ruokaillen. Vuoden aikana reissasin ympäri Kreikkaa nähden mitä upeimpia paikkoja.

Thessaloniki. Kuva: Maria Karpathakis

Hintataso Kreikassa on selvästi Suomea alempi, mikä mahdollisti matkustamisen opiskelijabudjetilla. Myös ruoka on edullista, mutta kahviloissa kahvin hinta on samaa luokkaa Suomen kanssa. Alkoholin hinta baareissa on muihin Etelä-Euroopan maihin korkeampi, mutta silti Suomea edullisempaa. Vaikka hintataso onkin paljon Suomea alhaisempi, käytin rahaa paljon. Tämä johtui siitä, että reissasin enemmän kuin koskaan ja kävin todella usein syömässä ulkona ja viettämässä iltaa ystävieni kanssa, mitä taas Suomessa en ole ehtinyt tekemään paljon.

Vuoteni Ateenassa on tähän mennessä elämäni paras. Kukaan tuttavapiiristäni ei katunut Ateenaan vaihtoon lähtöä, vaikkakin monille alku oli hankala. Vinkkinä tähän on antaa itselle aikaa tottua paikalliseen menoon. Elämä aurinkoisessa maassa, jossa ihmiset ovat sosiaalisia ja tekevät paljon asioita yhdessä, on kokemisen arvoista.