Vaihtokertomus, Uppsala universitet, lukuvuosi 2016-2017

Skandinaavisten kielten opiskelija

Olin vaihdossa Uppsalan yliopistossa opiskelemassa pohjoismaisia kieliä. Ruotsi Pohjoismaana on monessa asiassa Suomen kaltainen, joten suuria yllätyksiä maan käytänteiden suhteen ei tullut mutta toki monia pieniä kulttuurieroja on.

Ennen lähtöä

Tieto vaihdosta syksyn osalta tuli jo toukokuussa, joten vaihto- ja muuttosuunnittelut ehti hyvin hoitaa kesän aikana. Nordplus-vaihtoon pystyin hakemaan vain lukukaudeksi kerrallaan, joten syys-lokukuussa oli edessä vielä uusi hakuprosessi kevättä varten, mutta koska lomakkeet olivat samat kuin syksyä varten, homma oli huomattavasti helpompaa ja nopeampaa nyt toisella kerralla. En hommannut ruotsalaista puhelinliittymää paikan päällä vaihtokohteessa, ja tämä aiheutti hieman vaikeuksia alussa, jolloin esimerkiksi karttasovellukselle olisi ollut käyttöä. Suosittelen hankkimaan puhelinliittymän, joka kattaa koko Pohjoismaat, eli esimerkiksi Telia. Näin myös sitten itse tein, joskin siinä kesti viikon tai pari.

Yliopisto vaikutti Helsingin tilanteeseen verrattuna hyvin selkeältä. Laitokselta löytyi oma opinto-ohjaaja, jonka puoleen pystyi kääntymään, mikäli kursseissa oli epäselvyyksiä tai muuten oli kysyttävää opinnoista. Kohdeyliopiston vaihtokoordinaattori oli myöskin erittäin hyvin kartalla ja halukas auttamaan vaihto-opiskelijoita parhaansa mukaan.

Tuomiokirkko on hyvä maamerkki paikantamaan keskustan sen ulkopuolelta.

Asuminen

Asuin 12 hengen opiskelijakämpässä, jossa minulla oli oma huone, pieni eteinen ja kylpyhuone kalusteineen. Keittiö jaettiin kämppisten kesken. Tykkäsin tästä järjestelystä paljon, koska suurin osa kämppiksistä oli ruotsalaisia ja esimerkiksi ruuanlaiton lomassa pystyi puhumaan yliopiston ulkopuolista ruotsia arjen kuulumisista. Asuminen oli itselleni hieman kalliimpaa kuin Helsingissä – yli 400 eurolla kuussa sai siis jaetun keittiön vanhassa kerrostalossa noin kolmen kilometrin päässä keskustasta ja yliopistosta.

Turvallisuus ja liikkuminen

Uppsalaa ja Tukholman seutua pidetään Ruotsin vaarallisimpana. Facebook-sivua SVT Nyheter Uppsala seuraamalla sai nopeasti tiedon esimerkiksi liikenneonnettomuuden vuoksi suljetuista kaduista, veden käyttökelvottomuudesta ynnä muista ajankohtaisista asioista.

Pyörä on turvallisuudenkin vuoksi oiva kulkuväline erityisesti pimeällä liikkumisen aikaan. Pyörässä pitää lain mukaan olla tietyt heijastimet sekä etu- ja takavalo. Jalkakäytävällä pyöräily on erittäin kiellettyä, kypärän käyttö puolestaan vähäisempää kuin Helsingissä. Autot huomioivat pyöräilijät hyvin.

Bussit kulkevat oman kokemukseni mukaan Helsingin julkiseen liikenteeseen verrattuna melko huonosti. Tukholmaan pääsee kätevästi alle tunnissa junalla, Arlandaan puolestaan bussilla. Bussi lentokentälle kannattaa hintaeron vuoksi: Junalla täytyy maksaa erillinen matkustajamaksu varsinaisen junalipun lisäksi päästäkseen sisään lentokentälle tai sieltä ulos.

Pekka Töpöhäntä –varoitus! Kissaan törmää sen kotikaupungissaan useasti.

Opiskelu ja opetus

Kurssit olivat pitkälti keskustelupainotteisia. Aikataulun mukaan jokaiselle luennolle oli yksi tai useampi artikkeli – tai jopa kirja – luettavaksi. Viimeisenä iltana ennen tenttiä materiaalin läpikäyminen ei siis riittänyt kurssin suorittamiseksi. Luentoja oli huomattavasti vähemmän kuin Helsingissä, mikä mahdollisti tuntien ulkopuolisen lukemisen, eikä vastaavanlaista läsnäolopakkoa ollut. Kirjoja löytyi kirjastosta usein vain yksi kappale, jota ei saanut lainata kotiin. Oli siis totuttava kirjastossa istumiseen.

Oman aineeni kohdalla kurssit arvosteltiin hyväksytty-hylätty-periaatteella (G=godkänd, U=underkänd), lisänä vielä arvosana ”erittäin hyväksytty” (VG=välgodkänd). Hyväksytyn saaminen vaati paljon työtä Suomen systeemin verrattuna, kun läpipääsemisprosentti oli melko korkea, yleensä noin 60–70.

Tenttejä ei järjestetty yliopistolla samoissa tiloissa kuin luennot vaan ympäri kaupunkia, yleensä melko kaukana. Tenttimistilaisuus muistutti ison salin ja pitkän neljän tunnin keston vuoksi ylioppilaskirjoituksia, ja samassa salissa oli tenttimässä opiskelijoita useilta eri kursseilta. Vaihtoon kannattaa ottaa mukaan pieni sanakirja, sillä jos äidinkielenä on muu kuin ruotsi, saattaa sitä saada käyttää aineesta ja kurssista riippuen tentissä, jossa muut materiaalit ovat kiellettyjä. Tentit suoritetaan niihin sähköisen ilmoittautumisen yhteydessä saadun koodin avulla anonyymisti, eli papereihin ei kirjoiteta omaa nimeä vaan tietty koodi.

Kokeile nationilla työskentelyä esimerkiksi tarjoilijana! Kuvassa 400 henkilön kattaus V-Dalan Vårbaliin.

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Liity osakuntaan! Uppsalassa on 13 eri nationia, jotka pitävät kahviloita, ravintoloita, pubeja ja klubeja sekä järjestävät erilaisia tapahtumia. Lisäksi on myös monenlaista kerho- ja kuorotoimintaa. Kevätlukukaudella erityisesti vappua ei kannata missata: Uppsala tunnettuna opiskelijakaupunkina vetää neljän päivän ajaksi tuhansia opiskelijoita ympäri Ruotsia.

Osakunnilla voi myös työskennellä. Palkka on muutaman kymmentä kruunua, ja työvuorot eripituisia ja eri vuorokauden aikoina hommasta riippuen. Työskennelläkseen pitää Ruotsin verovirastolta Skatteverketilta hankkia veronumero, jonka saa yhden lomakkeen täyttämällä, tosin päätöksensaamisessa voi kestää 3-4 viikkoa. Hommista voi valita itselleen mieluisimman – tarjolla on niin narikkaa, keittiötä, tarjoilua kuin baarimikkoiluakin. Jos jollakin tietyllä osakunnalla kiinnostaa viettää enemmän aikaa kuin pelkissä tapahtumissa osallistujana tai työntekijänä, voi sieltä myös hankkia itselleen pestin. Tämä on hyvä keino tutustua ainakin muiden vaihtareiden perusteella ujoihin ja rauhallisiin ruotsalaisiin!