Vaihtokertomus, Kyoto University, lukuvuosi 2016-2017

Aasian tutkimuksen opiskelija

Ennen lähtöä

Vaihtoprosessi toimi Suomen puolella erinomaisesti. Sain riittävästi ohjeita ja tukea tarvittavien asiakirjojen täyttämiseen, ja koin että liikkuvuuspalveluissa prosessi eteni ilman viivästyksiä. Samaa en voi kuitenkaan sanoa vaihtoyliopiston puolelta, josta vastauksia odoteltiin kuukausitolkulla. Olin tietoinen Japanin hitaasta byrokratiasta, mutta luulin että yliopistotasolla asiat hoituisivat nopeammin. Sain hyväksymistiedon kun olin jo Japanissa, ja tämä aiheutti hieman lisätyötä ennen vaihtovuoden alkua.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Kuten oli odoteltavissa, ensimmäiset viikot Kyotossa menivät enimmäkseen alkubyrokratian hoitamiseen. Minkäänlaisia digitaalisia palveluita ei ollut, vaan asiat hoidettiin papereita vaihtamalla, yleensä vielä ilman kunnollisia englanninkielisiä ohjeita. Toimin ensimmäisten viikkojen aikana usealle vaihto-opiskelijalle tulkkina, jotta he saivat asiat hoidettua kunnantalolla ja postissa. Ilmoittautuminen kaupungin asukkaaksi oli tehty hankalaksi, ja asiakirjat olivat pääosin japaninkielisiä. Myös puhelinliittymän hankkiminen tuotti monelle vaihto-opiskelijalle ongelmia.

Yliopiston järjestämä orientaatio oli parhaimmillaankin epäselvä, ja useat opiskelijat jäivät ihmettelemään suurta paperipinoa joka jaettiin orientaation yhteydessä. Kaikki tarvittava tieto löytyi kyllä paperipinosta, mutta sen etsimiseen kului tolkuttomasti aikaa. Yliopisto oli järjestänyt myös vaihtotuutoreita, joita emme tavanneet enää vaihto-orientaatiopäivän jälkeen. Nämä tuutorit nostivat yliopiston maksamaa palkkaa koko vuoden tekemättä mitään vaihto-opiskelijoiden hyväksi.

Asuminen

Asuin yliopiston dormissa, Shugakuin International Housessa, joka sijaitsi kaupungin pohjoisosassa. Asuntola oli siisti ja viihtyisä, vaikkakin hieman kaukana keskustasta. Yliopistolle pääsi pyörällä viidessätoista minuutissa, ja julkisilla kulkuvälineillä hieman hitaammin. Julkiset kulkuvälineet toimivat ajallaan, ja erityisesti junat noudattivat sekunnintarkkaa aikataulua. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Shugakuinin asuntola oli hinta-laatusuhteeltaan erinomainen.

Opiskelu ja opetus

On mainittava, että Kyoto University tarjosi hyvin monipuolisen kattauksen englanninkielisiä kursseja. Kursseja pystyi valitsemaan kaikista tiedekunnista, ja usein niihin ei vaadittu edes aiheen perusteiden osaamista. Opiskelin itse mm. tähtitiedettä ja biologiaa. Kurssit ja niiden sisältö oli listattu tarkasti kirjassa, johon oli kasattu kaikki yliopistossa järjestettävät englanninkieliset kurssit. Vaikka sisältökuvaukset olivat hyviä, työmäärältään kurssit vaihtelivat suuresti. Kursseja saattoi onneksi vaihtaa ”kokeiluperiodin” jälkeen, joka kesti noin 2 viikkoa.

Sain itse kerättyä kokonaisuuden, joka sisälsi pääosin kieliopintoja ja taloustiedettä. Tein n. 9 kurssia/lukukausi, joka mahdollisti myös osa-aikatyön opiskelujen lomassa. Hyvin japanin kieltä osaavat vaihto-opiskelijat saattoivat valita kursseja myös japaniksi, mutta he saivat niistä opintopisteitä vain harvoin.

Kielikursseille opiskelijat valittiin kielikokeen perusteella, joten monessa tapauksessa vaihto-opiskelijat joutuivat joko liian helpolle tai vaativalle kurssille. Kielikurssien vaihtaminen oli tehty hyvin hankalaksi. Siihen vaadittiin pitkiä keskusteluja professoreiden kanssa, jotka luottivat sokeasti kielikokeen tuloksiin. Koska usein eri tason kielikurssit olivat kalenterissa päällekkäin, oli hyvin vaikea saada lopullinen kurssisuunnitelma valmiiksi ennen kuin kielikurssit oli vahvistettu. Kielikurssit olivat myös vaatimustasoltaan vaihtelevia, ja saman tason (esim. Intermediate) kurssien välillä saattoi olla suuriakin eroja.

Englanninkielisten kurssien arvostelu oli melko kevyttä johtuen todennäköisesti kursseille osallistuneiden japanilaisten opiskelijoiden huonosta englannin kielen tasosta. Kurssikokeet koostuivat pääosin luennoilla läpikäydyistä asioista, eivätkä ne sisältäneet soveltavia tehtäviä. Hyvän arvosanan sai, kun osallistui säännöllisesti luennoille ja teki niihin liittyvät itsenäiset tehtävät. Hyvin monella kurssilla oli osallistumispakko, ja jo muutamat poissaolot vaikuttivat kurssiarvosanaan negatiivisesti.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Kyoton talvi on kylmä ja pitkä, mutta hyvin eri tavalla kuin Suomessa. Talvella ilmankosteus pitää huolen siitä, että alle 10 asteen lämpötila ulkona sekä sisällä asuntolassa tuntuu hyytävältä. Voisin suositella hankkimaan erillisen lämpöpatterin, jonka avulla voi pienentää kustannuksia (lämpöpuhaltimen päällä pitäminen 24/7 tulee kalliiksi). Kustannustehokkaimmat vaihto-opiskelijat viettivät suurimman osan talvesta asuntolan yleisissä tiloissa ja jättivät huoneen kylmäksi.

Polkupyörä on suositeltava (pakollinen) ostos kaikille Kyotossa asuville vaihto-opiskelijoille. Käytetty polkupyörä maksaa itsensä takaisin kahdessa viikossa, koska opiskelijat eivät saa mitään alennuksia julkisen liikenteen lipuista. Liikenne Kyotossa on maltillista, mutta välillä riehakkaammat taksikuskit aiheuttavat vaaratilanteita, erityisesti tiellä pyöräileville. Osassa kaupunkia on mahdollista pyöräillä kävelytiellä, mutta turistien suosimissa paikoissa se aiheuttaa pahennusta ja turhia vaaratilanteita. Vaikka polkupyörävarkauksia ei tapahdu Japanissa usein, kannattaa pyörä aina lukita johonkin kiinteään asiaan, lähinnä polkupyöriä ratsaavien viranomaisten vuoksi. Väärin pysäköity polkupyörä viedään viranomaisen toimesta yhteen monista ”varastoista”, joista pyörän voi lunastaa takaisin muutaman kympin hintaan.

Yleinen hintataso Kyotossa on halvempi kuin Helsingissä. Ulkona ruokaileminen on edullista, erityisesti alueilla, joilla ei liiku suuria määriä turisteja. Kyoto on täynnä pieniä kahviloita, pubeja ja ravintoloita, jotka tarjoavat vaihto-opiskelijan budjetille sopivanhintaista purtavaa ja juotavaa. Varoituksen sana baareista: Jotkut baarit lisäävät loppusummaan ”paikkamaksun”, joka voi olla n. 5-20e per henkilö paikasta riippuen. Tätä paikkamaksua ei mainita ruokalistoissa/juomalistoissa, joten ainut tapa varmistaa asia on kysyä sitä tarjoilijalta.