Vaihtokertomus, Vrije Universiteit, kevät 2018

Yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelija

Ennen lähtöä

Virallinen tieto Amsterdamiin opiskelija-vaihtoon pääsystä saapui varsin myöhään, mutta olin ehtinyt henkisesti valmistautua lähtöön jo ennen virallista ilmoitusta, sillä HY:n myönnön jälkeen lähteminen on varsin todennäköistä. Kun virallinen ilmoitus sitten lopulta tuli, tapahtui kaikki vauhdilla. Joulukuun aikana tuli valita kurssit sekä hakea asuntoa. Erityisesti asunnon hakeminen oli jännittävää, kurssit kun voi aina vaihtaa. Amsterdam on myös tunnettu asuntopulastaan ja korkeista vuokristaan, joten jännitys asunnon löytymisestä oli suuri. Onneksi yliopiston kautta asuntoja oli varsin runsaasti tarjolla, ainakin kevätlukukaudeksi. Sain huoneen Uilensteden Green Towerista, ja samassa talossa asuukin lähes kaikki vaihtokaverini. Ennen lähtöä mieltäni askarrutti myös pakkaus, mitä ihmettä tulisi pakata yhteen matkalaukkuun maahan, jossa sää vaihtelee kolmen kuukauden aikana jäätyneistä kanaaleista 27 asteen helteeseen ja viikonlopun aikana voidaan nauttia niin helteistä kuin rankkasateista.

Ennen lähtöä mielessä pyöri myös varmasti kaikille vaihtareille tuttuja kysymyksiä, kuten saanko kavereita, entä jos asuntoni osoittautuu huonoksi, entä jos englannin taitoni ei ole tarpeeksi hyvä ja kurssit liian vaikeita. Vaikka kaikkea tuli pohdittua, lähdin matkaan kuitenkin uteliain mielin, valmiina uusiin kokemuksiin. Ennen lähtöä tuli myös tietysti hoitaa vakuutukset sekä kelan tuet vaihtoon sopiviksi, mutta se ei ollut iso homma. Pohdin myös, mitä kaikkea alkubyrokratia mahtaa pitää sisällään, sillä siitä oli varsin vaikea löytää tietoa etukäteen. Kannattaa myös ottaa huomioon, ettei Amsterdamissa toimi melkeinpä missään Visa Electron tai Debit kortit, joten luottokortti kannattaa tilata ennen lähtöä. Joissain kaupoissa sekään ei toimi, joten käteistä kannattaa olla varmuudeksi koko ajan.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Suurin osa huolistani oli kuitenkin turhia: alkubyrokratia hoitui äärettömän helposti. Olin ilmoittautunut bussikuljetukseen lentokentältä kampukselle, joten lentokentältä oikeaan paikkaan löytäminen sujui vaivatta. Bussissa sainkin jo ensimmäiset kaverini, joiden kanssa yhdessä ihmeteltiin uutta kampustamme ja hoidimme kaikki byrokratiaan liittyvät jutut. Tätä varten mukaan tarvittiin learning agreement sekä kopio passista. Itse otin varmuudeksi mukaan kaikki mahdolliset paperit koti- sekä vaihtoyliopistolta saaduista hyväksymiskirjeistä lähtien. Yliopisto oli järjestänyt asiat siten, että kaikki asiat learning agreementistä kaupungin asukkaaksi ilmoittautumiseen, pyörän ja salikortin ostamiseen sujui kätevästi saman katon alla. Sen jälkeen pääsimmekin tutustumaan uusiin asuntoihimme, jotka tosiaan kaikki olivat samassa talossa.

Asuminen

Kuten sanottua, Amsterdamista asunnon löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Siksi päätinkin luottaa yliopiston kautta saataviin asuntoihin. Konsultoin muutamaa kaupungissa jo asuvaa tuttuani ja kehottivat ehdottomasti muuttamaan soluun yksiön sijasta sen sosiaalisuuden takia. Niinpä valitsin itselleni asunnon Uilenstedestä, opiskelijoiden kampukselta. Minulla on oma huone ja vessa, mutta jaan keittiön 13 muun opiskelija kanssa. Loppujen lopuksi tämä osoittautui hyväksi valinnaksi, vaikka alkujärkytys solun siisteystasosta ja Uilensteden sijainnista oli suuri. En ollut varautunut asumaan kaupungin ulkopuolella vaan olin kuvitellut huristelevani pyörälläni keskellä kaupungin vilinää ja katselevani ikkunasta kanaaleja. Alun järkytyksestä selvittyäni tämä oli kuitenkin äärettömän onnistunut ratkaisu: kaikki kaverini asuvat samalla kampuksella, joten ystävien saaminen on helppoa. Kampus on myös lähellä koulua, joten sinne meneminen on vaivatonta. Kampuksella on kaikki tarvittava: muutama ravintola, kuntosali, kauppa ja jopa leffateatteri. Koska asumme kaikki samassa pihapiirissä, voimme tehdä asioita extempore: leffaillat, picnicit, yhteiset illalliset, grillaaminen tai mikä vaan on helppoa ja nopeaa järjestää. Lisäksi, koska emme asu ihan keskustassa, olemme rohkeasti tutustuneet kaupungin eri asuinalueisiin. Täältä on usein helpompi mennä jonnekin muualle kuin aivan (turistien täyttämään) ydinkeskuskustaan, joten koen, että olemme oppineet tuntemaan Amsterdamin äärettömän hyvin sekä samalla tutustuneet sen moniin puoliin. Lisäksi lähellämme on aivan superhyvät urheilu- ja ulkoilu mahdollisuudet. Läheisestä Amsterdam Bos – metsästä löytyy niin kajakkeja, ratsastusmahdollisuus, veneilyä kuin upeat lenkkimaisematkin. Jos siis jaksaa edes pikkuisen tutkiskella lähialueita, on Uilenstedessä asuminen lopulta aivan parasta. Eikä keskustaankaan polje kuin parikymmentä minuuttia.

Opiskelu ja opetus

Oman kokemukseni mukaan opiskelu on täällä hyvin erilaista kun Suomessa. Ensinnäkin arvosanat ovat asteikolla 0-10, yleensä arvosanalla 5.5 pääsee läpi. Tämä saattaa kuitenkin hieman vaihdella kurssikohtaisesti. Se, että säännöt, koepäivät tai deadlinet muuttuvat ja elävät onkin ollut suuri yllätys. Luulin hollantilaisten olevan täsmällisiä ja tarkkoja, mutta kokemukseni mukaan tämä jäi ennakkoluuloksi. Koulu ei ole Suomeen verrattuna vaikeaa, mutta tekemistä on paljon. Joskus tuntuu jopa, että määrä korvaa laadun. Tehtävät ovat hyvin erilaisia kuin mihin olin kotona tottunut: täällä tehdään muun muassa paljon esitelmiä, postereita, kokeita kesken jakson sekä viikoittaisia tehtäviä. Aluksi tämä tuntui raskaalta, uusia tehtäviä uudella kielellä aivan jatkuvasti. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja mielestäni oli vain kivaa ja mielenkiintoista kokeilla uusia oppimismenetelmiä. Nykyään englanninkieliset extempore esitelmät tuntuvat tavalliselta pienryhmätunnilta. Kouluun tulee kuitenkin täällä hieman panostaa, kursseista ei pääse läpi pelkällä läsnäololla tai ”olemalla vaihtari”. Tämä tuli itselleni pikkuisena yllätyksenä, en ollut alkutohinassa muistanut että opiskelemaanhan tänne oikeastaan tultiin. Nopeasti sitä kuitenkin oppii, mitä tulee tehdä ja miten, jotta pärjää. Vinkkini Amsterdamiin opiskelemaan tuleville onkin muistaa, että maineestaan huolimatta Hollannissa opiskelu ei ole megavaikeaa. Se on uutta ja erilaista, mutta siihen kannattaa suhtautua avoimin mielin.

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Meillä oli varsin aktiivinen ESN-ainejärjestö, joka järjesti vaihtareille paljon ohjelmaa. Suurin anti heiltä oli kuitenkin matkat ja päiväreissut, joita he järjestävät opiskelijahinnoin. Monet päiväreissut olisivat jääneet tekemättä ja pienemmät kaupungit näkemättä, ellei ESN olisi järjestänyt reissuja niihin. Amsterdam onkin loistavalla sijainnilla, mikäli mielii reissata Euroopassa vaihdon aikana. Itse matkustin jonkin verran, sillä halusin käydä pienissä paikoissa, joihin ei vaihdon jälkeen välttämättä tulisi lähdettyä, mutta halusin myös nauttia Amsterdamista sekä oppia tuntemaan sen.

Varsinkin aluksi kävin jonkin verran ESN:n järjestämissä tapahtumissa, joka oli helppo tapa saada kavereita. Kun oma porukka löytyi ja kevät eteni, aktiivisuuteni hieman laski. Tosin tapahtumiakin oli vähemmän. He kuitenkin järjestävät paljon toimintaa, josta jokaiselle löytyy varmasti jotakin mieleistä. Suosittelen kaikkia vaihtoon lähteviä rohkeasti osallistumaan erilaisiin tapahtumiin vaikka jännittäisi tai tapahtuma ei itseä niin paljon kiinnostaisi. Erityisesti orientaatioviikolle kannattaa osallistua, jos vain voi, vaikka se hieman maksaisikin.

Amsterdamissa on paljon tekemistä myös opiskelijajärjestön ulkopuolella. Uilenstedessä, opiskelijoiden kampuksella, oli bileitä joka viikonloppu. Sään suosiessa opiskelijat valtaavat kampuksen nurmikentät ja grillaavat, viettävät iltaa ja nauttivat auringosta. Vapaa-ajalla tekemistä löytyy myös kampuksen ulkopuolelta, baareja, klubeja ja pieniä ”pubeja” on niin paljon, ettei kaikissa ehdi puolen vuoden aikana edes käymään. Aurinkoisella säällä hollantilaiset ryntäävät ulos kodeistaan, joten paikallisten tapaan mekin olemme nauttineet auringosta Amsterdamin puistoista esimerkiksi picniceitä pitäen.

Amsterdamissa on myös hyvä kulttuuritarjonta. Museumpleiniltä löytyy museo varmasti jokaisen makuun. Lisäksi täällä on paljon pienempiä näyttelyitä, vanhoja leffateattereita ja esimerkiksi Stand-Up komediaa voi käydä katsomassa vaikka jopa viikko, yleensä varsin huokeaan hintaan. Erityisesti keväällä ja kesällä kaupungissa järjestetään myös festareita lähes joka viikonloppu. Niille kannattaa ehdottomasti mennä, vaikkei artisteja tuntisikaan. Festarialueiden oma tunnelma, joka poikkeaa täysin kaupungin vilinästä, on kokemus itsessään. Lisäksi klubeilla on paljon keikkoja ympärivuoden, eli musiikin ystäville aktiviteetteja löytyy. Vaikka Amsterdam on suhteellisen iso kaupunki, ei täällä tarvitse mielestäni pelätä edes öisin tai iltaisin. Tosin en liikkunut iltaisin tai öisin juurikaan yksin, enkä ”pahamaineisilla” alueilla ja valitsin aina isoimmat tiet kulkemiseen. Tietysti aina kannattaa olla varovainen, mutta itse en edes nuorena naisena kokenut tarvetta olla huolissani.

Myös urheilumahdollisuudet ovat hyvät. Uilensteden kuntosali on huippuhyvä, siellä on laaja ryhmäliikuntatarjonta sekä hyvä kuntosali. Lisäksi lähialueen ulkoilumahdollisuudet ovat hyvä ja maisemat yllättävän hienot. Hollantilaiset pyöräilevät joka paikkaan, joten oma pyörä kannattaa ehdottomasti hankkia. Sillä pääsee joka paikkaan. Vapaa-ajalle Amsterdamista löytyy jokaiselle meileistä tekemistä, suht pieneksi kaupungiksi se on äärimmäisen eläväinen. Vielä vaihdon loppu puolellakin joka viikko saa yllättyä löytäessään uusia juttuja!

Kustannukset ja yleinen hintataso

Hintataso Hollannissa oli suht sama kuin Suomessakin. En huomannut merkittävää eroa  hinnoissa, mutta täällä rahaa ehkä tuli käytettyä hieman eri tavalla kuin Suomessa. Amsterdamissa on aivan upeita ihania aamupalapaikkoja, ravintoloita ja drinkkibaareja, jotka halusin tietysti kaikki testata. Lisäksi täällä järjestetään paljon festareita ja muita tapahtumia, joihin myös meni rahaa. Amsterdam on hyvin eläväinen kaupunki, mutta harmillisesti kaikki yleensä maksaa. Koska halusin nähdä ja kokea paljon, kului myös rahaa jonkin verran. Toisaalta, mielestäni oli ihanaa kun kerrankin oli paljon vapaa-aikaa, joten haluisin nauttia siitä. Kävin täällä useammin ulkona syömässä, drinkeillä tai muuten vaan kahvittelemassa kuin Suomessa, mutta koin ne kohtaamiset ja kokemukset arvokkaammiksi kuin rahan menon.

Aluksi jouduin myös yllätyksekseni ostamaan varsin paljon kaikkea huoneeseeni, kuten astiat, siivousvälineitä, vedenkeittimen, kattilan, lakanat ja muuta pientä sisustukseen ja asumiseen liittyvää. Onneksi yliopisto tarjoaa esimerkiksi astioiden kierrätystä, josta ostinkin paljon käytettyä tavaraa. Sinne voin myös viedä ne ostokset, joita en voi tai halua viedä mukanani Suomeen. Amsterdamissa on varmasti myös mahdollista elää samoilla kustannuksilla kuin Suomessa, jos jaksaa hieman vertailla hintoja ja panostaa itse kokkaamiseen. Asumiskustannukset riippuvat täysin siitä missä ja miten asuu. Uilenstedessä ne olivat suunnilleen Helsingin hintaluokkaa.

Vinkkini vaihtoon lähtijöille

Vaikka aluksi lähtö jännittäisikin, kaikesta selviää! Vaihto on ainutlaatuinen kokemus ja loppujen lopuksi varsin lyhyt aika, siitä kannattaa ottaa ilo irti. Kannattaa olla avoin ja aktiivinen, sekä sanoa usein ”kyllä”! Vaihto on loistava tilaisuus yrittää ja kokeilla asioita, joita ei muuten niin usein tekisi. Kannattaa myös muistaa, että jossain vaiheessa voi ja saa tulla koti-ikävä tai negatiivisia fiiliksiä, nekin kuuluvat asiaan. Keskittymällä positiivisiin puoliin ja luomalla omat mieleiset rutiinit ja tavat huonoistakin päivistä selviää. Olette kaikki vaihdossa samassa tilanteessa, joten vertaistukea varmasti löytyy 🙂 Vaihdossa kannattaa nauttia vapaudesta, tarttua mahdollisuuksiin sekä pitää hauskaa!