Vaihtokertomus, Tel Aviv University, syksy 2017

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Minulle Israeliin vaihtoon lähteminen ei ollut tarkkaan mietitty ja paljon suunnitelmia nostattanut haave — pikemminkin se oli käytännön ratkaisu. Halusin opiskella Euroopan ulkopuolella, englanniksi ja poliittisen historian maisteriopintojani hyödyttävällä tavalla. Tel Avivin yliopiston englanninkielinen ja monipuolinen kurssitarjonta vakuutti minut hakemaan lukukauden mittaiseen opiskelijavaihtoon Israeliin, vaikkei minulla ollut syvempää tietämystä maan kielestä, kulttuurista tai tavoista. Olin aikaisemmin viettänyt vuoden Erasmus-vaihdossa Saksassa ja kuvittelin, että Israelin kokemukseni tulisi olemaan sujuvaa jatkoa Länsi-Saksassa asumiseen. Israel kuitenkin yllätti minut monipuolisuudellaan, niin hyvässä kuin pahassa.

Täytin Helsingin yliopiston vaihtohaun dokumentit jo lokakuussa 2016, mutta vasta seuraavan vuoden kesäkuussa tuntui, että vaihto-opiskelu Israelissa tulisi todella tapahtumaan. Kesäkuussa 2017 aloin kerätä ja kirjoittaa Tel Aviv Universityn vaatimia dokumentteja. Aluksi Tel Avivin vaatimukset suosituskirjeistä, kielitaidon osoituksista ja opintosuoritusotteista tuntuvat hankalilta kerätä, mutta loppepeleissä dokumentit saa kasaan pienellä panoksella. Ei kannata pelästyä edes Tel Avivin yliopiston hakuportaalia, sillä ongelmien ilmaantuessa yliopiston koordinaattorit ja muu henkilökunta pyrkivät auttamaan tuskailevia vaihtareita nopealla aikataululla. Hakupapereiden keräämiseen saa myös varmasti apua lähtötuutoreilta tai muilta vaihto-opiskelun suorittaneilta kavereilta.

Alkubyrokratia ja yliopisto Tel Avivissa

Tel Avivin vaihtohakemuksen täyttäminen saattaa siis tuntua hankalalta ja byrokraattiselta, mutta se antaa hyvää esimakua israelilaisesta toiminnasta. Esimerkiksi kesällä hakuprosessi on aika ajoin tauolla israelilaisten lomapäivien vuoksi ja sähköposteihin saatetaan vastata vain automaattisella vastauskirjeellä. Toisaalta minun kohdallani koordinaattori lähetti hakemuksen teon jälkeen vain muutamassa viikossa hyväksyvän vastauksen ja tervetulokirjeen. Moni myös stressaa itse maahan menoa, sillä israelilaisten rajaviranomaisten on huhuttu olevan erinomaisen tarkkoja. Opiskelijaviisumilla maahan meno oli kuitenkin helppoa, eikä tiukkoja kysymyksiä tullut kohdallani kuin Israelista poistuttaessa. Tällöinkin kuulusteluun meni aikaa vain viitisen minuuttia.

Hyväksyvän vastauksen jälkeen on monta hoidettavaa asiaa, joista osaan saa selvyyden jo Suomessa, mutta osa voi vastapainoisesti tuntua äärettömän haastavilta. Esimerkiksi viisumiasia vaatii (jälleen kerran) hieman dokumenttien keräilyä ja suurlähetystössä pistäytymistä, mutta pääasiassa hoituu helposti. Myös lentolippuja saa Helsingistä Tel Aviviin helposti ja suhteellisen edullisesti. Israel ei ole tylsä maa, joten yliopiston ulkopuolelta löytyy ääretön määrä mielenkiintoista tekemistä pelkästään nettiä selailemalla.

Pitkältä tuntuneen odotuksen jälkeen voi siis tuntua hassulta jättää Suomi vihdoin taakse ja muuttaa Israeliin. Varsinkin kun tietää, että saapuu Tel Aviviin ilman asuntoa, ilman tuttuja ja ilman selkeää kuvaa niistä kursseista, joita on saanut luvan opiskella Tel Aviv universityssä.

Yliopiston kurssitarjonta lähetetään opiskelijan sähköpostiin muutama kuukausi ennen itse vaihdon alkua. Kurssit pitää ilmoittaa hyvissä ajoin koordinaattorille, joten sääntönä kannattaa pitää, että valitsee (mieluusti) enemmän kursseja kuin aikoo käydä. Kursseilta voi jättäytyä pois helposti, mutta koordinaattorin mukaan niille ei voi enää jälkikäteen ilmoittautua. Siksi on hyvä olla varasuunnitelma, jos jokin valinta ei miellytäkään. Itselleni myös kävi niin, että joitain kursseja peruttiin vähäisen osallistujamäärän takia. Ei myöskään kannata hermostua liikaa, jos oma henkilökohtainen kurssiaikataulu ei olekaan TAU:n moodlessa samalla viikolla kun yliopisto alkaa — joillekin kursseilleni osallistuin vasta toisesta opiskeluviikosta lähtien, sillä en ollut saanut niitä aikatauluuni ajoissa. Jos opettaja valittaa poissaolostasi, älä ota itseesi vaan syytä järjestelmää. Muutkin oppilaat ovat samassa tilanteessa, joten et onneksi ole yksin turhautumisen kanssa.

Opiskelun alettua aikataulu on tiivis. Itse opetus yliopistossa on mielestäni laadukasta ja varsinkin Lähi-Idän politiikkaa ja historiaa käsittelevät kurssit olivat äärimmäisen mielenkiintoisia. Kurssien valintojen aiheuttaman hämmennyksen jälkeen opetus alkoi tehokkaasti. Puolivälissä semesteriä on yleensä välikokeet (tai palautettava väliessee) ja lopussa palautetaan essee (tai kirjoitetaan laajempi koe). Kurssit järjestetään yleensä joko 2 kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan tai kerran viikossa neljän tunnin ajan (akateemiset vartit mukaanlukien). Kannattaa siis uhrata aikaa kurssitarjontaan tutustumiseen, jotta saa opiskelusta parhaan mahdollisen hyödyn irti.

Asuminen

Epätietoisuus ja jännitys ei koske vain nimenomaan Israelin vaihto-opiskelijoita, mutta on totta, että joihinkin kohteisiin on helpompi saapua, kuin Tel Aviviin, jossa asunto etsitään facebookin avulla ja jossa yliopiston orientaatiopäivä kattaa tasan tunninmittaisen kampuskierroksen ja opiskelijakorttien jaon. Onneksi vaihtarit ovat kuitenkin aktiivista porukkaa, joten tutustuminen muihin on myös helppoa, mikäli jaksaa aktiivisesti etsiä seuraa ja heittää läppää. Yliopistoon ei tässä asiassa tosin kannata luottaa, sillä se ei järjestä vaihtareille yhteistä tekemistä. Yliopistolta tuleva aktiivisuus riippuu kuitenkin ilmeisesti vaihtokoordinaattorista ja vaihto-ohjelmasta: tiedän useita TAU:n vaihtareita, joilla oli viikon mittainen orientaatio, jonka aikana tutustuttiin muihin ja käytiin yhdessä esimerkiksi Jerusalemissa.

Itse tutustuin ensimmäisiin tuttuihin Tel Avivissa hostellissa, jossa vietin ensimmäisen viikon asuntoa etsien. Muut hostellissa majoittuvat vaihtarit olivat kaikki samassa tilanteessa kuin minä, joten vertaistuesta oli älyttömän iso apu stressin purkamisessa. Tel Avivissa on paljon lyhytaikaisia vuokratarjouksia liikkeellä ja parhaiten ne tavoittaa facebookin ryhmien kautta, joten vietimme muiden vaihtareiden kanssa aamupäivät potentiaalisille vuokranantajille kirjoitellen ja iltapäivät rannalla pelaillen. Asunnon hankinta on haasteellista, joten siinä on pakko olla äärettömän aktiivinen, viestitellä monen kymmenen eri ihmisen kanssa sekä tarkastaa säännöllisesti tutuilta vinkkejä. Itse jouduin hostellin jälkeen muuttamaan kolmesti, mikä ei ollut ihanteellista ja lisäsi stressiä, mutta toisaalta antoi mahdollisuuden nähdä kaupungin monet eri puolet ja tutustua kolmeen erilaiseen kämppikseen. Valmiiksi kalustettua asuntoja on paljon liikkeellä, joten siitä ei kannata stressata.

Asunnoissa kannattaa olla tarkkana. Sähkö ja vesi on kallista Israelissa, joten jos ne eivät sisälly vuokranantajan ilmoittamaan vuokraan, ne voivat tuoda yllättävän paljon lisäkustannuksia. Israelilaiset asunnot eroavat suomalaisista melko paljon. Kesällä torakat ja muut pikku ötökät käyskentelevät kaikessa ruoassa, mitä ei ole piilotettu jääkaappiin. Lattiat ovat laattaa ja sisällä on usein kylmempi kuin ulkona. Suihkua varten pitää erikseen lämmittää vettä vuodenajasta riippuen vartista puoleen tuntiin. Vuokrataso on myös älyttömän korkea (kuten muu hintataso Israelissa). Varaudu siis maksamaan jopa enemmän vuokraa kuin Suomessa. Sama pätee esimerkiksi ruokaan, ravintoloihin (joissa pitää muistaa tipata) ja baareihin. Ruokakaupoissa on Suomeen verrattuna kehno tarjonta, mutta esimerkiksi ravintoloissa on helppo löytää vegaanista ruokaa.

Käytännönasioita ja hyödyllistä tietoa

Muissakin kuin asuntoasioissa Facebookin Tel Aviviin (ja Israeliin) liittyvät ryhmät ovat hyödyllisiä. Moni hankkii esimerkiksi pyöränsä käytettynä secret Tel Aviv-ryhmän kautta. Siksi kannattaa heti aluksi hankkia israelilainen kännykkäliittymä. Ne ovat halpoja, ja internet tuo usein suunnattoman avun, kun ei ymmärrä heprean kielistä ruokalistaa tai joutuu tarkistamaan vaikka nopeinta bussireittiä yliopistolta kotiin. Prepaid-liittymiä on helppo ostaa kiskoilta, mutta myös kauppakeskuksista löytyy eri liittymäntarjoajia. Oma Golan-liittymäni sai aktivoitua suoraan kauppakeskuksella passin ja luottokortin avulla ja vaihdon jälkeen peruutettua netin kautta.

Netin hankinnan lisäksi matkustaminen Israelin sisällä on halpaa ja helppoa. Tel Avissakin joukkoliikenne toimii, mutta ruuhkien vuoksi matkustaminen on välillä hidasta ja epämukavaa. Siksi kannattaa harkita pyörän hankkimista — jos asuu edes suhteellisen lähellä TAU:n kampusta (joka ei tosin ole kaupungin keskustassa vaan melko syrjässä), on pyöräily usein nopeampaa kuin bussilla matkustaminen. Vaikka pyöräilisikin yliopistolle, kannattaa silti hankkia paikallinen bussikortti opiskelija-alennuksineen. Sen avulla matkaaminen Israelissa on käytännöllistä. Kortti itse on ilmainen ja sen avulla matkustaminen esimerkiksi Tel Avivista Jerusalemiin maksaa 16 shekeliä (eli noin 4 euroa). Kortin avulla saa matkustaa kaikkialla Israelissa ja sitä ladataan antamalla bussissa kuljettajalle rahaa.

Kannattaa siis hyödyntää yksi Israelin edullisista asioista (eli matkaliput) ja reissata ympäri maata. Israel on äärimmäisen kaunis ja kiehtova maa ja pientenkin välimatkojen taittamisen jälkeen tuntee saapuneensa taas kerran uuteen maahan. Tel Aviv on menevä, eurooppalaistyylinen rantakaupunki, mutta ei kannata jäädä sinne makaamaan, sillä monet muutkin paikat tarjoavat  hienoja kokemuksia, upeita maisemia ja ystävällisiä hostellivieraita. Anna siis vaihdon aikana myös aikaa elämyksille — varsinkin kun Israelissa välimatkat ovat lyhyitä ja liikkuminen on siksi nopeaa. Kannattaa myös tutustua paikallisiin, sillä usein he osaavat kertoa parhaat vinkit ja puhua maan asioista toisesta näkökumasta kuin mihin olet tottunut. Israelilaisilta oppii paljon Lähi-Idän tilanteesta ja politiikasta, joten vaihtaripiirien ulkopuolinen toiminta tuo paljon sisältöä itse vaihtokokemukseen.

Vaikka Lähi-Idän tilanne puhututti myös suomalaista mediaa vaihtosyksyni aikana, kertaakaan en tuntenut oloani turvattomaksi Tel Avivissa tai muualla Israelissa. Israelissa kannattaa tutustua konfliktien historiaan, jotta voi itse ymmärtää maan realiteetit. Myös uskonto on suuremmin esillä Israelissa kuin Suomessa, joten eri uskontokuntien erojen ja niiden välisten konfliktien tunteminen auttaa ymmärtämään nykytilannetta Israelissa. Lähi-Itään muuttaminen voi tuntua stressaavalta ja maan tavat kaaoottisilta, mutta kaikkeen tottuu.  Vaihto antaa aina uskomattoman hienoja kokemuksia, joten varsinkin aluksi luota israelilaiseen rentouteen ja mieti, että kaikki järjestyy kuitenkin parhain päin.