Vaihtokertomus, Universiteit Gent, syksy 2017

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Kuva: Peppi M.

Ennen lähtöä

Sain viestiä kohdeyliopistoltani melko pian sen jälkeen, kun Helsingin yliopisto oli hyväksynyt minut vaihtoon lähtijäksi. Hakeminen belgialaiseen Gentin yliopistoon onnistui helposti yliopiston Oasis-järjestelmää käyttämällä, ja yliopiston sivuilta löytyi kattavat ohjeet haun tekemiseksi englanniksi. Erityisen kätevää järjestelmässä oli se, että samalla pystyin hakemaan asuntoa yliopiston asuntoloista.

Sain lopullisen hyväksynnän Gentistä kesäkuussa, eli muutaman kuukauden ennen lähtöäni. Sain myös varmistuksen siitä, että minut oltiin hyväksytty asumaan yliopiston asuntolassa, mikä oli suuri helpotus. En kuitenkaan tiennyt tulevasta asunnostani (tai ennemminkin huoneestani) kovinkaan paljoa ennen saapumistani, mikä jännitti melkoisesti. Olin kuitenkin huojentunut siitä, ettei asunnon etsimiseen tarvinnut käyttää juuri ollenkaan aikaa, ja tämä helpotti lähtövalmisteluitani huomattavasti.

Ostin aluksi vain yhdensuuntaisen lennon Belgiaan, sillä en ollut vielä tietoinen esimerkiksi tenttiaikatauluistani, jotta olisin voinut ostaa paluulipun samalla. Helpoin tapa matkustaa Gentiin on lentää Brysseliin ja ottaa lentokentältä juna Gent-Sint-Pietersin asemalle. Junamatka lentokentältä kestää n. 50 minuuttia.

Alkuvalmistelut ja -byrokratia vaihtokohteessa

Alkubyrokratia ei ollut niin paha, kuin olisi ehkä voinut Belgiassa kuvitella olevan. Yliopisto tiedotti meitä vaihtareita hyvin liittyen erilaisiin järjestelyihin. Ensimmäisellä viikolla järjestettävässä kolmipäiväisessä Welcome Days –tapahtumassa saimme paljon informaatiota opiskelusta, asumisesta, terveydenhuollosta, turvallisuudesta ja niin edelleen. Meidän piti myös rekisteröityä Gent Migration Officella. Tämä kävi kuitenkin yliopisto-opiskelijoille todella helposti. Virastolle tuli lähettää tietyt tiedot itsestä ja asuinpaikasta Gentissä, sekä liittää viestiin kuva passista. Tämän jälkeen jokaiselle vaihtarille varattiin lyhyt vierailuaika virastossa, jonka aikana opiskelijan oleskelulupa myönnettiin.

Pyörä on Gentissä asuessa erittäin kätevä, joten suosittelen vahvasti sellaisen vuokraamista tai ostamista mahdollisimman pian saapumisen jälkeen. Pyörän vuokraaminen on yliopisto-opiskelijoille todella edullista: kolmen kuukauden vuokra maksaa n. 20 euroa. Lisäksi vuokrausaikaa pystyy tarvittaessa pidentämään. 250 000 asukkaan Gentissä pyöräily on näppärä tapa liikkua ja etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä. Julkista liikennettä en muihin maihin ja kaupunkeihin matkustamista lukuun ottamatta käyttänyt juuri ollenkaan.

Kannattaa myös huomioida, että Belgiassa virallisen henkilöllisyystodistuksen merkitys on suurempi kuin Suomessa. Ajokortin näyttäminen ei yleensä kelpaa todistamaan henkilöllisyyttä edes melko epävirallisissa yhteyksissä, toisin kuin Suomessa, vaan mukana tulee kantaa aina passia tai henkilökorttia. Itse en esimerkiksi saanut uutta opiskelijakorttia, kun mukanani oli vain ajokortti, eikä passia.

Asuminen

Kuten mainitsin ’’Ennen lähtöä’’ –osiossa, sain varmistuksen huoneesta yliopiston asuntolassa ennen lähtöäni Belgiaan. Pienestä jännityksestä huolimatta huone osoittautui lopulta hyväksi vaihtoehdoksi. Se oli tarpeeksi tilava, ja kaappitilaa oli tarpeeksi. Lisäksi minulla oli oma kylpyhuone ja vessa, mutta keittiö oli jaettu muiden kerroksen asukkaiden kanssa. Asuntoloissa kävi siivooja (ainakin lähes) joka arkipäivä siivoamassa yhteisiä tiloja, joten jopa keittiö pysyi pääasiallisesti siistissä kunnossa (ehkä viikonloppuja lukuun ottamatta).

Parasta yliopiston asuntolassa asumisessa oli se, että lähes kaikki kaverit asuivat samassa talossa tai lähitaloissa. Vaihdossa ollessa kavereiden merkitys korostuu, kun läheiset ovat kaukana Suomessa. Aina löytyi siis seuraa niin kokkaamiseen, leffan katsomiseen, treenaamiseen kuin juhlimiseenkin. Huone asuntolassa maksoi n. 420 euroa kuukaudessa. Oma kampukseni sijaitsi Gentin keskustassa, jonne oli matkaa asuntolalta n. 1,5 kilometriä. Etenkin pyörällä matka taittui varsin nopeasti, joten sijaintinsakin puolesta asuntola oli onnistunut ratkaisu. Mainittakoon myös, että opiskelijoiden suosima baarikatu Overpoortstraat sijaitsee aivan yliopistoasuntoloiden lähellä, joten juhlimaan ei tarvinnut lähteä kauas. Joinain iltoina kuitenkin juhlinnan äänet saattavat kantautua huoneisiin asti.

Mikäli soluasuminen ei innosta, voi asuntoa etsiä myös yksityisiltä markkinoilta. Belgiassa voi etsiä niin sanottua ’’kot’’ –asuntoa, jolla viitataan huoneeseen tai yksiöön. Lisäksi Facebookista löytyy ryhmiä asunnon etsimistä varten.

Opiskelu ja opetus

Opiskelu Gentin yliopistossa erosi melko paljon siitä, mihin olen Helsingissä tottunut. Ensinnäkin kaikki opintoni olivat maisteritasoisia, kun Suomessa suoritin vasta pakollisia oikeusnotaarin tutkintoon kuuluvia aineopintoja. Kursseilla ei ollut varsinaisia tekstikirjoja, vaan aineistona käytettiin yleensä runsaasti oikeuskäytäntöä sekä erilaisia artikkeleja ja muita kirjoituksia. Luento-opetukseen ei sisältynyt ainakaan valitsemillani kursseilla läsnäolopakkoa, mutta pyrin käymään luennoilla niin paljon kuin mahdollista. Yksi syy oli se, että kaikki professorit eivät käyttäneet PowerPoint-esityksiä opetuksen tukena, joten omien muistiinpanojen merkitys oli suuri.

Gentin yliopistossa tentit suoritetaan vasta lukukauden lopussa. Eli ensin on usean kuukauden ajan luento-opetusta, ryhmätöitä, esitelmiä yms. ja viimeinen vaihtokuukausi käytetään tenttimiseen. Tämä oli itselleni uusi tapa opiskella, ja ajatus viidestä tentistä muutamassa viikossa tuntui stressaavalta. Lopulta kuitenkin läpäisin kaikki tentit. Suosittelen käymään luennoilla ahkerasti ja tekemään mahdolliset ennakkotehtävät ennen luentoja (tai edes osan niistä).

Myös tenttien arvostelu erosi Suomessa käytetystä 0-5 arvioinnista. Tentit arvosteltiin asteikolla 0-20 ja läpipääsyyn vaadittiin 10 pistettä. Oma mielikuvani arvostelusta on se, että erityisesti korkeampien pisteiden saaminen on haastavaa. Valtaosa kuitenkin läpäisi tentit.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Opiskelijahintaista ruokaa saa yliopiston ravintoloista ja kahviloista, joissa on yleensä runsaat valikoimat erilaisia annoksia. Ravintoloista saa niin lämmintä ruokaa, keittoa kuin täytettyjä leipiäkin. Hinnat vaihtelevat annoksesta riippuen noin 2,60 ja 4 euron välillä. Pääasiassa ravintolat ovat auki lounasaikaan, mutta ainakin yksi ravintola tarjoilee myös illallista.

Hintataso Belgiassa on yleisesti melko samanlainen kuin Suomessa, tosin esimerkiksi alkoholi on huomattavasti edullisempaa. Mikäli matkustelu kiinnostaa, kannattaa alle 26-vuotiaiden ostaa junaan 10-kerran kortti, joka kustantaa noin 55 euroa ja jolla pääsee liikkumaan vapaasti Belgian sisällä. Toki Belgiasta on helppo liikkua junalla tai bussilla myös rajojen yli: ainakin Ranska ja Hollanti ovat suosittuja vierailukohteita vaihtarien keskuudessa.

Paikallisen ESN-järjestön (European Student Network) järjestämiin tapahtumiin kannattaa ehdottomasti osallistua varsinkin vaihdon alkupuolella, kun etsii uusia ystäviä. ESN järjestää erilaisia tapahtumia aina juhlista ulkomaanmatkoihin ja kulttuurista urheiluun. Lisäksi ESN:n kautta on mahdollista saada oma ’’buddy’’, joka tutustuttaa vaihtaria paikalliseen meininkiin ja jonka kanssa voi viettää aikaa.

Yliopisto tarjoaa mahdollisuuden harrastaa erilaista liikuntaa yliopiston liikuntakeskuksessa, jossa voi harrastaa monenlaisia urheilulajeja (mm. Uinti, tanssi, monet pallopelit, tennis, jooga…). Lisäksi kuntosalilla kävijöiden kannattaa ostaa kortti Jims-kuntokeskukseen, joka sijaitsee aivan yliopiston asuntoloiden vieressä ja on hinnaltaan melko edullinen (n. 20-25 euroa/kk). Jims tarjoaa kuntosalin lisäksi monipuolisesti erilaista ryhmäliikuntaa. Gentissä kannattaa lisäksi viettää aikaa tutustuen kaupungin upeaan arkkitehtuuriin, museoihin sekä lukemattomiin tunnelmallisiin pubeihin.

Ennen kaikkea kannattaa ottaa vaihdosta ilo irti ja nauttia vaihtokuukausista täysillä. Erasmus-vaihto on helppo tapa kokeilla ulkomailla asumista ja uuteen kulttuuriin ja ihmisiin tutustumista. Itselleni jäi vaihdosta käteen uusia kokemuksia, parantunut kielitaito ja ihania ystäviä, joita olen päässyt näkemään jo vaihdon jälkeenkin. Haluankin toivottaa ihanaa vaihtoa kaikille lähtijöille!