Vaihtokertomus, St. Petersburg State University, syksy 2016

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Olen espanjalaisen filologian pääaineopiskelija. Olen opiskellut venäjää kielikeskuksessa ”harrastuksenani” muutaman vuoden ajan ja päätin tehdä venäjän kielikokonaisuudesta yhden sivuaineen (50 opintopistettä). Niinpä hain vaihtoon Pietarin valtionyliopistoon jonkin espanjankielisen vaihtokohteen sijaan ja olen todella tyytyväinen päätökseeni! Toivottavasti vaihtokertomukseni innostaa ja rohkaisee muitakin venäjän ”harrastajia” lähtemään Venäjälle vaihtoon! 😊

Ennen lähtöä

Sain viisumikutsun jo hyvissä ajoin 18.7. ja se lähetettiin minulle postitse Liikkuvuuspalveluiden kautta. Viisumikutsun saavuttua hain heti viisumia ja sen käsittelyyn meni viikko. Päätimme muiden Pietariin lähtijöiden kanssa mennä yhtä matkaa ja varasimmekin liput samaan junaan. Lähtöpäiväksi valikoitui torstai 25.8.2016, vaikka koulu virallisesti alkoikin vasta syyskuun alussa. Pietarin yliopisto järjesti kaikille vaihtareille ennen koulun alkua Orientaatio-viikon, johon kuului paikallisten tuutoreiden järjestämää toimintaa kuten tutustumista kampukseen, kaupunkikierroksia, retkiä nähtävyyksille, yhteisiä illanviettoja ja bileitä. Kannattaa osallistua!

Vain päivää ennen lähtöä minä ja pari muuta lähtijää saimme tiedon, että opiskelija-asuntolamme olikin muuttunut. Samana päivänä oli todella paljon muitakin tulijoita ja jouduimmekin odottamaan 5 tuntia asuntolamme aulassa ennen kuin pääsimme johtajan juttusille ja saimme avaimet huoneeseemme. Emme siis asuneetkaan Kapitanskajalla, kuten monet muut vaihtarit, vaan minun asuntolani sijaitsi lähes keskellä Vasilinsaarta, Ulitsa Shevchenko 25:ssä. Sijainti oli mielestäni hyvä (kahden pääkadun Malyy Prospektin ja Sredniy Prospektin välissä), vaikka metroasemille olikin vähän matkaa. Busseja ja raitiovaunuja kulkee kuitenkin niin tiuhaan, ettei se minua haitannut ja monta kertaa kävelin metrolle/koululle.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Kävimme heti seuraavana aamuna ilmoittautumassa Kansainvälisten asioiden toimistossa Filologicheskiy Fakul’tetissa (Universitetskaya nab. 11, ihan Nevan rannalla). Siellä hoidettiin ihan kaikki muutkin byrokratiaan liittyvät asiat. Saat mukaasi mm. väliaikaisen kulkukortin, jolla pääset sisään eri kampuksille, kirjastoihin yms. Varsinainen kulkukortti pitää myöhemmin hakea toisesta toimistosta läheltä Kapitanskajan asuntolaa, mutta siinä saattaa kestää tovi. Olin jo Suomessa ottanut passikuvia ja kopioinut kaikki paperit (jokaisesta lippulappusesta tarvitsee aina monta kopiota) ja paperiasiat saatiinkin kuntoon melko nopeasti. Vinkki: jos haluat avata paikallisen pankkitilin (jolle mm. SPbU:n opintotuki maksetaan), tarvitset siihen passiasi eli tee se ennen kuin jätät passisi opiskelijaviisumihakemuksesi mukana KV-toimistoon.

Opiskelija-alennukseen oikeuttavan ladattavan metro/bussikortin hankkimisessa kannattaa tosin suosiolla odottaa noin viikko lukukauden alkamisen jälkeen, kunnes kaikki venäläiset opiskelijat ovat hakeneet omansa, sillä jono metroaseman yhteydessä sijaitsevaan toimistoon oli yleensä noin 50-100 metriä ja sitten tiskille päästyäsi vain kerrotaan, että ”nimeäsi ei löydy listalta”. Itselläni kesti 2 viikkoa ennen kuin nimi lopulta saatiin listalle, joten kannattaa tässäkin asiassa olla heti yhteydessä paikalliseen vaihtokoordinaattoriin jos tällaista ongelmaa esiintyy.

Opiskelijaviisumini oli lopulta valmis 5.10. Viisumin valmistumisesta ei tullut ilmoitusta (vaikka KV-toimistosta oli niin luvattu), joten se ehti siellä kassakaapissa jo pari viikkoa odotella ennen kuin kävin sitä kysymässä. Kannattaa siis olla aktiivinen jos esim. haluaa matkustaa jonnekin Pietarin alueen ulkopuolelle.

Asuminen

Asuntolaan Ulitsa Shevchenkolla kuuluu kaksi eri rakennusta (asuntolanumerot 4 ja 5). Asuntola on hyvässä kunnossa ja huoneet ovat kahden hengen huoneita, joissa on oma keittiönurkkaus sekä wc-suihku. Tullessasi saat petivaatteet ja pienen pyyhkeen, jotka voi vaihtaa kerran viikossa viemällä likaiset pyykkituvan emännälle asuntolan kellariin ja saat puhtaat tilalle. Omat vaatteesi saat pestä maksua vastaan tai sitten voit viedä ne jonnekin palvelupesulaan. Useimmat vaihtarit majoittuvat tässä asuntolassa paikallisten kanssa ja minäkin sain venäläisen huonekaverin. Sain lainata hänen astioitaan, mikroa yms. (muuten joudut hankkimaan ne itse). Asuntolassa on wifi, mutta se ei välttämättä yllä huoneeseesi asti. Aulassa se toimii kuitenkin hyvin. Ota paikallinen puhelinliittymä, johon kuuluu netti, niin pärjäät sillä.

Opiskelu ja opetus

Ensimmäisenä päivänä kävimme myös ilmoittautumassa venäjänkursseille Venäjän kielen- ja kulttuurin instituutissa (8. linjan ja nab. Leytenanta Shmidta:n kulmassa Nevan rannalla). Teimme ensin tasokokeen ja sitten meidän sijoitettiin sopiviin ryhmiin. Tosin uuden lukukauden alkaessa (1.9.) ryhmämme opettaja, oppimateriaalit sekä lähes myös kaikki luokkakaverit vaihtuivat ja lukujärjestykseenkin tuli muutoksia, joten kannattaa ehkä odottaa rauhassa lukukauden alkuun asti. Ryhmää sai vielä vaihtaa parin ensimmäisen päivän aikana, jos siltä tuntui. Huomioithan, että SPbU:ssa oppitunteja järjestetään maanantaista lauantaihin eli sinulla saattaa esimerkiksi olla viikolla yksi päivä vapaa ja lauantaisin koulua. Venäjän kursseja on viisi ja ne ovat kaikki 6 opintopisteen arvoisia (kielioppi, luetunymmärtäminen, keskustelu, kirjoittaminen sekä kuullunymmärtäminen). Joka päivä on yhden kurssin pitkä oppitunti, jonka aikana pidetään noin 15 minuutin tauko. Minusta se oli aika vähän, joten kävin myös yhden toisen ryhmän oppitunneilla kahtena päivänä viikossa. Toki asiasta pitää erikseen sopia opettajan kanssa… 😉

KV-toimisto sai minulle lisäksi paikan filologisen tiedekunnan järjestämälle portugalin kurssille, jossa kävin kerran viikossa. Jos siis jotkin muutkin kuin venäjän opinnot kiinnostavat, voit kysyä asiasta vaihtokoordinaattoriltasi.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Tee itsellesi profiili VKontakte:en (vastaa Facebookia). Ilmoittaudu kaikkiin mahdollisiin ryhmiin, joita tuutorit ja yliopisto ehdottavat, jotta saat tietää kaikista tapahtumista ja ”menovinkeistä”. Voit myös lähettää kaveripyyntöjä ihmisille, joihin tutustut ja pysyä yhteyksissä heidän kanssaan.

Suosittelen lisäksi lämpimästä osallistumista kielitandemiin, jota tuutorit koordinoivat. Siinä tutustuu uusiin ihmisiin ja pääsee puhumaan venäjää muutenkin kuin koulussa.

Yliopistolla on myös useita eri liikunta- ja urheilujoukkueita, joihin pääsee mukaan esimerkiksi käymällä yliopiston päärakennuksen takana sijaitsevan korkean punatiilisen rakennuksen ”toimistossa” ilmoittautumassa. Voit myös etsiä joukkueen/ryhmän VKontakte-sivut ja lähettää sieltä kautta kyselyä harjoitusten ajankohdista yms. Vinkki: mahdollisiin kilpailuihin saavat osallistua vain alle 30-vuotiaat opiskelijat, mutta harjoituksiin saa osallistua ”senioritkin”…

Älä lannistu pienistä vastoinkäymisistä tai väärinymmärryksistä. Niitä sattuu kaikille. Sen sijaan tutustu paikallisiin, kokeile uusia asioita/harrastuksia ja matkusta (silloin kun se on mahdollista). Vaihto on ihmisen parasta aikaa!