Vaihtokertomus, University of Leeds, syksy 2017

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Hakuprosessini poikkesi hieman tavallisesta, sillä Leedsin yliopisto ei ole koulutusohjelmani vaihtokohde. Olin kuitenkin kuullut, että tiedekunnan muissa ohjelmissa kaikki vaihtopaikat eivät täyty ja päätin kokeilla onneani. Tiesin haluavani opiskella huippuyliopistossa englannin kielellä kandivaiheen kursseja, ja Erasmus-ohjelmassa tämä rajasi jo suurimman osan yliopistoista pois. Liikkuvuuspalvelut oli todella avulias alusta alkaen ja oli yhteydessä Leedsin yliopiston vaihtokoordinaattoriin omassa pääaineessani, ja he antoivat minulle luvan tulla ns. väärän pääaineen vaihdon kautta osallistumaan oman pääaineeni kursseille.

Leedsin yliopistolla on tuhansia kansainvälisiä opiskelijoita ja yliopiston nettisivut ovat todella selkeät ja täynnä ohjeita. Lisäksi henkilökunta on todella avuliasta ja heiltä voi aina kysyä sähköpostitse apua hakuprosessin ja opintojen aikana. Leedsin vaihtopalvelut myös lähettää paljon erittäin hyödyllisiä sähköposteja ja muistutuksia, jotka kannattaa lukea tarkkaan. Tarjolla on jopa live chat -keskusteluja kysymyksiä varten. Helsingin yliopiston Mobility Online -hakemuksen jälkeen Leedsin yliopistolle täytyy vielä maalis-huhtikuussa tehdä heidän omassa järjestelmässään hakemus, joka on oikeastaan motivaatiokirje.

Kun opiskelupaikasta on tullut vahvistus ja sen on ottanut vastaan, voi hakea yliopiston asuntoa. Halukkaille kandivaiheen vaihto-opiskelijoille pyritään tarjoamaan yliopiston asunto, mutta hakemusten deadlinet ovat aivan ehdottomat. Päivämäärät tulee tietysti tarkistaa itse, mutta 2017 asuntoa tuli hakea heinäkuun alkuun mennessä.

Kesän aikana julkaistaan myös tulevan lukuvuoden kurssitarjonta ja kursseille pyritään yliopiston opiskelijaportaalissa (jälleen kerran paljon ohjeita tarjolla). Valitsemilleen kursseille voi joko saada suoraan paikan, hylkäyksen tai epävarman jonopaikan, joka vahvistuu vasta lukuvuoden alussa. Koska kurssit pitää valita ennen kuin niiden aikataulu selviää, voi olla, että osa valituista kursseista onkin päällekkäin. Kursseilla on pakollinen läsnäolo ja kahdelle päällekkäiselle kurssille ei ainakaan minun koulussani voinut osallistua, joten toinen piti jättää pois ja valita tilalle uusi, jonka aikataulut eivät risteä. Tällainen aikataulujen päällekkäisyys oli ns. hyväksyttävä syy vaihtaa kurssia ja se kävi helpommin ”huvin vuoksi” vaihtaminen. Kun kurssit on valittu, niitä voi vaihtaa tai tiputtaa pois vain oman koulun, järjestävän koulun ja Erasmus-koordinaattoreiden luvalla. Kurssien vaihtaminen vaatii myös muutamankin lomakkeen täyttämistä ja allekirjoitusten hakemista sekä Suomessa että Englannissa, joten suosittelen kurssien vaihtamisen välttämistä, jos mahdollista.

Yliopistojen lomakkeiden täyttämisen vuoksi tulee ehdottomasti muistaa tehdä Kelalle tarvittavat tukihakemukset ja toimittaa Helsingin yliopistolta saatava Student Exchange Certificate. Kun asuntoasiat selviävät, pitää muistaa tehdä myös muuttoilmoitus maistraattiin, mahdollinen postin uudelleenlähetys ja mielellään myös matkustusilmoitus suurlähetystölle. En voi myös mitenkään painottaa tarpeeksi sitä, kuinka tärkeää on hankkia matkavakuutus! Yhden lukukauden vaihtoa varten pystyin käyttämään omaa jatkuvaa matkavakuutustani kolme ensimmäistä kuukautta, mutta loppuajalle piti ostaa erillinen lisämatkavakuutus. Kannattaa huomioida, että matkavakuutus tulee ostaa ennen matkan eli koko vaihtojakson alkua, koska vakuutuksen kattavat matkat alkavat kotimaasta. Lisäosia ei yleensä myydä jo ulkomailla oleville, tai ne ovat todella kalliita.

Iso-Britanniaan vaihtoon lähteville suositellaan vahvasti rokotetta aivonkalvontulehdusta (meningitis) vastaan (rokote maksaa noin 60 euroa). Koska rokotetta suositellaan kaikille ja Britanniassa se kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan, myös NHS (National Health Service) huolehtii rokotuksesta. Yllätyksekseni rokote on ilmeisesti Leedsissä ilmainen vaihtareille, jotka tulevat EU-maista! Ainakin hollantilainen kämppikseni sai rokotteen käydessään kirjautumassa lääkärille. Tilanne voi kuitenkin muuttua Brexitin myötä ja kannattaa hoitaa kaikki kuntoon Suomessa ennen lähtöä.

Saapuminen Leedsiin

Lensin Helsingistä Lontoon kautta Leeds-Bradfordin lentokentälle, joka on varsin pieni. Lentokentältä voi ottaa bussin suoraan Leedsiin keskustaan, mutta kaupungin useat eri bussiyhtiöt ja lippujen yhteensopivuus on todella vaikeaa selvittää, jos haluaisi esimerkiksi ostaa suoraan koko päivän tai muutaman päivän lipun. Esim. Flying Tiger Bus -yhtiön liput eivät käy muihin busseihin ja he liikennöivät ainoastaan lentokenttä-keskusta-väliä. Hyvä vaihtoehto on ottaa Uber tai Amber Car suoraan kentältä majapaikkaan – hinta voi olla ruuhkasta (ja kohteesta) riippuen jotain £15-20 välillä. Moni lensi myös Manchesteriin tai Lontooseen ja otti kentältä junan tai bussin suoraan Leedsin keskustaan. Uberilla ajaminen on maassa niin edullista, että jotkut tulivat jopa Liverpoolista Leedsiin taksilla.

Leedsissä syyslukukausi alkoi vasta 25. syyskuuta, mutta kaksi edeltävää viikkoa ovat International Welcome Week ja Freshers Week, jolloin vaihto-opiskelijoille järjestetään tervetulopalveluita lentokentillä ja juna-asemilla, vaihtareiden pienryhmäkeskusteluja, oman koulutusohjelman tapaamisia ja orientaatiota, tutustumiskierroksia ja iltaohjelmaa.

Ensimmäinen asia saapuvilla opiskelijoilla on rekisteröityminen ja opiskelijakortin sekä tervetulopaketin hakeminen. Itse saavuin Leedsiin jo International Welcome Weekiä edeltävänä perjantaina ja pääsin rekisteröitymään ja ottamaan opiskelijakortin kuvan täysin ilman jonottamista. Tervetuloviikon maanantaista lähtien ilmoittautuminen oli kuulemma täysi kaaos ja opiskelijat jonottivat jopa tuntikausia saadakseen paperiasiat kuntoon – syynä oli ilmeisesti jonotusta varten tehty mobiilisovellus, joka kaatui. Suosittelenkin saapumaan kaupunkiin ajoissa, jos mahdollista. Suomalaiset ja muut EU-opiskelijat pääsivät helpolla, sillä emme tarvinneet yhden lukukauden opintoja varten minkäänlaista viisumia tai poliisille rekisteröitymistä. EU:n ulkopuolelta tulevat opiskelijat jonottivat yleensä kokonaisen päivän poliisiasemalle rekisteröityäkseen.

Itse en kokenut tarpeelliseksi avata uutta pankkitiliä, vaan käytin hyödyksi euron ja punnan kurssia. Kävin vaihtamassa käteistä rahaa jo Suomessa ja suuremmat ostokset maksoin joko kortilla tai PayPalilla. Pankkitilin avaamista voi harkita, jos oleskelee maassa pidempään, mutta tällöinkin kannattaa olla ajoissa tai tapaamisajan saamiseen voi mennä yli kuukausi. Tilin avaamista varten tarvitsee yliopistolta ns. Bank Letterin, joka Leedsissä lähetettiin sähköpostiin. Samoin puhelinliittymän kanssa; vaihdoin liittymän Suomessa EU-roaming liittymään ja käytin omaa numeroani koko vaihdon ajan. Moni tosin suosi esim. prepaid-liittymiä; tervetulopaketissa sai myös erään operaattorin SIM-kortin. Yliopistolla, asunnoissa ja lähes kaikissa kahviloissa ja ravintoloissa oli tietenkin eduroam tai wifi käytettävissä.

Englannissa saapuvien opiskelijoiden pitää rekisteröityä tietylle lääkärille. Yliopiston asunnoissa tämä oli tehty helpoksi, ja työpöydällä odotti valmiiksi rekisteröitymislomake, joka käytiin sitten itse toimittamassa yliopiston vieressä olevalle opiskelijoiden NHS-lääkäriasemalle. Rekisteröitymistä varten tarvittiin henkilötodistus, opiskelijakortti ja paikallinen osoite. Vinkki: varsinaisen osoitteen sijaan tarvitset lähes kaikissa virallisissa yhteyksissä postinumeron ja se kannattaakin kirjoittaa itselle muistiin. Jostain syystä NHS ei pysty lähettämään viestejä tai soittamaan eurooppalaisiin puhelinnumeroihin, mutta olivat kyllä ymmärtäväisiä sen suhteen, ettei paikallista numeroa ollut.

Oman kokemukseni mukaan sekä yliopiston että muiden toimijoiden sivuilla ja ohjeissa oli aina todella selvästi määritelty, mitä todistuksia tai papereita piti varata mukaan. Esimerkiksi osa vaihtareista kävi heti saavuttuaan allekirjoituttamassa opintosuunnitelmiaan, koska kotiyliopisto vaati niin. Itse pidin yleisesti tärkeimpinä dokumentteina tietenkin passia & passikopiota, Eurooppalaista sairaanhoitokorttia (tilaa netistä ilmaiseksi! saat saman hoidon kuin paikalliset asukkaat samalla hinnalla eikä ulkomaalaisten hinnalla), matkavakuutustodistusta, opiskelijakorttia, Erasmus-papereita, yliopiston hyväksymiskirjettä ja kopiota vuokrasopimuksesta. Esimerkiksi Euroopan ulkopuolelta tulleet opiskelijat joutuivat ymmärtääkseni matkustamaan Euroopassa yliopiston hyväksymiskirjeen kanssa, koska sitä ilmeisesti saatettiin kysyä rajalla/passintarkastuksessa takaisin Britteihin tullessa.

Asuminen

Leedsissä on kaksi suurta yliopistoa, joiden kampukset ovat aivan vierekkäin. Luonnollisesti opiskelijoita on todella paljon ja kaikki haluaisivat asua yliopiston vieressä, mutta suurin osa ei päässyt siihen asuntolaan, johon halusi. Osa asunnoista on kampuksella tai kävelyetäisyyden päässä kampukselta ja kaupungin keskustasta. Itse asuin asuntolassa nimeltä Leodis Residences, joka oli noin 5 minuuttia kampukselta ja 15-20 min kaupungin keskustasta. Ne opiskelijat, jotka asuivat kauempana, hankkivat joko bussikortin (kalliimpi ja mielestäni huonompi kuin Helsingissä) tai vuokrasivat pyörän (todella edullinen, mutta ei niin turvallinen vaihtoehto: Leedsissä ei ole nimeksikään pyöräteitä). Lisäksi kampuksen edestä pystyi ottamaan opiskelijahintaisen £1 kertalipun keskustaan tai Headingley:n.

Yliopiston asunnot ja niiden sijainnit on esitelty nettisivulla; myös asuntohakemuksien ohjeet ovat selkeät ja apua tarjolla. Tarjolla on sekä soluasuntoja että (harvoja) yksiöitä ja kaverikämppiä, joko jaetuilla kylpyhuoneilla tai en-suite (huoneessa oma kylppäri mutta keittiö jaetaan muiden asukkaiden kanssa). Rohkeimmat voivat myös valita asuntoonsa meal planin, jolloin osa ruuista on valmiiksi maksettu eikä tarvitse itse miettiä kokkaamista. Itse halusin allergioiden vuoksin nimenomaan yliopiston ainoaan asuntolaan, jossa huoneissa ei ollut kokolattiamattoja. Jouduin toimittamaan hakemuksen liitteenä lääkärinlausunnon, jonka hain YTHS:ltä. Kannattaakin huomioida, että mahdollisen lääkäriajan ja lausunnon saamiseen voi mennä useitakin viikkoja. Yliopisto tarjoaa vain yhtä asuntoa, jonka voi joko hyväksyä tai hylätä. Päätös pitää tehdä neljän päivän sisällä, tai menettää tarjouksen – kannattaa siis seurata sähköpostiaan tarkasti! Jos hylkää saamansa tarjouksen, on oman onnensa nojassa asunnon löytämisen suhteen. Jos asunnon hyväksyy, maksetaan siitä pantti (noin £200).

Vuokran voi maksaa joko koko sopimuksen ajalta yhdellä kerralla, kahdessa osassa tai kuukausittain. Itse maksoin koko vaihtojakson vuokran kerralla, jotta sitä ei tarvinnut myöhemmin ajatella. Vuokrani oli £128 viikossa eli £2432 koko neljän kuukauden vaihtoajalta; hintaan kuului asumisen lisäksi kampuksella sijaitsevan The Edge -kuntosalin ja uimahallin käyttö. Jos saapuu Leedsiin ennen vuokrasopimuksen alkamista, on mahdollista hakea väliaikaista majoitusta muutamaksi päiväksi kv-asuntolasta.

Leodis Residences on suuri, 700 opiskelijan taloyhtiö. Yliopiston asuntolat on aidattu ja niissä on 24h vastaanotto ja valvontakamerat. Huoneeni oli en-suite ja jaoin keittiön kuuden muun vaihto-opiskelijan kanssa. Kämppikseni olivat nuoria ja osa heistä asui ensimmäistä kertaa poissa kotoa, joten kodinhoidolliset asiat kannattaa sopia heti aluksi. Huoneissa oli valmiina sängyt, kaapit ja työpöydät, mutta kaikki muu tuli ostaa itse. Samoin keittiössä oli kodinkoneet, mutta astiat ja ruoanlaittovälineet piti hankkia. Tämä aiheuttaa järjettömän rumban, jossa puolen vuoden välein vaihtarit käyvät ostamassa samat tyynyt, täkit, lautaset, aterimet, kattilat jne. ja vanhat heitetään roskiin tai yritetään myydä pois. Kannattaa koittaa sopia esim. keittiötarvikkeiden jakamisesta, jotta kaikki eivät osta samoja asioita. Leedsissä ulkoreunalla on Ikea ja sinne järjestetään pari retkeä bussilla, mutta paljon lähempänä oleva ja edullisempi Wilko-ketju on hyvä vaihtoehto. Myös mm. ruokakauppa Morrisons ja vaateketju Primark myyvät paljon kodin tavaraa.

Asunnossa oli tiukat säännöt mm. hiljaisuudesta ja esim. kynttilöitä ei saanut polttaa ja ikkunoita ei voinut avata. Sääntöjen valvonta ei kuitenkaan ollut aivan yhtä tiukkaa. Minulle sattui todella ihanat kämppikset, mutta ongelmia tuottivat naapurit. Asunnossa ei ole minkäänlaista äänieristystä ja viereisen asunnon brittiopiskelijat bilettivät keskellä viikkoa aamuyöhön asti. Periaatteessa sääntöjen mukaan heidän olisi kuulut saada varoituksia ja häätö, mutta lukemattomat respa/vartijapuhelut ja valitukset eivät auttaneet yhtään. Lisäksi henkilökunnalla oli hieman välinpitämätön asenne mm. siihen, kuinka nopeasti lämpimän veden puute pitäisi korjata (käytimme 5 päivää pelkkää kylmää vettä, joista 1 päivä kokonaan ilman vettä) ja milloin kutsua oikea huoltomies, kun palohälytin soi neljä kertaa aamuyöstä useita päiviä putkeen. Ihanat kämppikset ja vaihtariyhteistö olivat kuitenkin asunnon pelastus, ja osallistuimme mm. Leodiksen Christmas Ball-tapahtumaan. Henkilökunta ja yövartijat olivat kuitenkin kokonaisuudessaan mukavia ja avuliaita, heiltä esimerkiksi haettiin pakettiposti ja lainattiin imuria.

Taloyhtiöstä riippuen pyykkääminen voi olla joko ilmaista tai maksullista: meillä oli kaksi ulkopuolisen firman ylläpitämää pyykkitupaa, joiden käyttöä varten tuli ostaa pyykkikortti. Pyykkääminen oli kallista; pyykkikoneen käyttö maksoi noin £3/pesukerta ja kuivausrumpu n. £1,5 per kerta. Kuivausrumpu ei useinkaan toiminut, ja kuivauksia joutui maksamaan kaksi putkeen. Rahoja ei kuitenkaan saanut takaisin ja pyykkifirman asiakaspalvelu & huolto tökki todella pahasti. Valitettavasti Leodiksen henkilökunta ei auttanut mihinkään pyykkiin liittyvässä ongelmassa lainkaan. Paikalliset opiskelijat näyttivät suosivan lähistöllä olevaa pesulaa tai pyykkäsivät kotona.

Toki moni vaihto-opiskelija hankki asunnon yksityisiltä markkinoilta, jolloin saattoi säästää kymmeniä puntia viikossa. Englannissa asuntojen vuokrat on yleisesti esitetty muodossa pp/pw eli per person / per week. Lisäksi on erikseen ilmoitettu, kuuluuko hintaan sähkö, vesi, internet ym. Leedsin alueelta on sivustoja, joiden kautta voi etsiä asuntoja (esim. Unipol). Lisäksi moni etsi kämppää tai kämppiksiä Facebookin asuntoryhmistä tai kansainvälisille vaihtareille perustetuista ryhmistä. Jos haluaa asunnon yksityisiltä markkinoilta, kannattaa mahdollisuuksien mukaan aina mennä paikan päälle tarkistamaan asunnon kunto ja olemassaolo; huijareita on varmasti liikkeellä. Itse valitsin yliopiston asuntolan juuri sen helppouden ja maksujen turvallisuuden takia.

Opiskelu ja opetus

Leedsin yliopisto opastaa suorittamaan noin 60 creditsiä lukukaudessa (10 credits = 5 ECTS). Itse valitsin lopulta 5 kurssia eli 50 creditsiä, koska jouduin päällekäisyyksien vuoksi tekemään kursseihin muutoksia. Opintojen suunnittelussa kannattaa huomioida se, että joissain pääaineissa suurin osa kursseista on koko vuoden kestäviä 20 creditsin kursseja, eikä kaikille hyväksytä puolen vuoden vaihto-opiskelijoita.

Osa vaihto-opiskelijoista valitsi ns. discovery-kursseja, joilla pääsi tutustumaan mihin tahansa haluamaansa alaan kaikille sopivien teemakurssien muodossa. Itse kuitenkin valitsin oman pääaineeni kursseja ja sain osallistua myös kolmannen vuoden kursseille. Koska suurin osa briteistä ei suorita maisteritutkintoa, 3. ja 4. vuosikurssin opiskelijoilta vaaditaan mielestäni enemmän kuin Suomessa. Heidän opiskelutyylinsä sopi minulle hyvin ja nautin siitä, että kerrankin kurssien eteen piti tehdä töitä. Tuntuu, että opin kursseilla enemmän kuin Suomessa.

Kaikilla suorittamillani kursseilla oli yksi luento ja yksi pienryhmätapaaminen viikossa. Luennoille piti lukea oheismateriaalia, kuten kurssikirjaa tai henkilökunnan osoittamia artikkeleita (2-3 tekstiä per luento). Pienryhmiin valmistauduttiin lukemalla artikkeleita ja vastaamalla ennakkoon annettuihin kysymyksiin tai tekemällä muita tehtäviä. Monilla kursseista ja pienryhmistä valvottiin läsnäoloa, joka vaikutti arvosanaan ja kurssin läpipääsemiseen. Poissaolot piti selvittää ”moodlessa” (Minerva) ja jossain tapauksissa toimittaa lääkärinlausuntoja. Esimerkiksi matkustaminen ei käsittääkseni ollut hyväksyttävä syy olla poissa; itse kysyin heinäkuussa etukäteen luvan olla poissa luennolta perhejuhlan takia. Tämä oli kuitenkin varmasti pääaine- ja kurssikohtaista.

Koska valitsemani kurssit olivat koko vuoden kursseja ja olin vain puolet paikalla, suoritin lopputöinä esseitä ja vain yhdellä kurssilla oli tentti. Kevätlukukaudella arviointi olisi perustunut esseen lisäksi ryhmätöihin. Kaikki kurssityöt palautettiin netissä ja niihin tuli aikaleima. Deadlinet olivat ehdottomia; työ piti palauttaa tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan mennessä ja sekunninkin myöhästyneistä töistä vähennettiin 5 pistettä jokaista myöhästynyttä vuorokautta kohti. Arvosteluasteikko töissä oli 0 – 100, joista alle 40 pistettä oli hylätty ja yli 80 kuulemma todella vaikeaa saada. Palautuksiin oli mahdollista saada lisäaikaa (etukäteen) anomalla esimerkiksi pahan sairastumisen vuoksi. Työt, kuten esseiden aiheet, annettiin kuitenkin jo hyvissä ajoin kurssin alkupuolella, joten oman aikatauluttamisen epäonnistuminen ei ollut hyväksyttävä syy lisäajan myöntämiselle. Töiden palauttamiseen kannatti muutenkin varata vähintään puoli tuntia aikaa, koska verkkopalvelu saattoi jumittaa kaikkien palauttaessa töitään samaan aikaan.

Leedsissä on käytössä tenttiviikkokäytäntö. Se tarkoitti käytännössä sitä, että kurssit loppuivat 8. joulukuuta ja ”joululomalla” oli kuukausi aikaa valmistautua tentteihin ja kirjoittaa lopputöitä. Tenttiviikot olivat tammikuun 2. ja 3. viikko, ja koko yliopiston kaikki tentit järjestettiin tänä aikana. Tenttien aikataulun sai tietää vasta marraskuussa, joten joululomalle ei kannattanut etukäteen suunnitella liikaa ohjelmaa. Myös asuntoloissa oli tiukennetut hiljaisuusajat tenttiviikolla. Tenttikäytännöt olivat tiukat, mutta niihin ohjeistettiin hyvin ja neuvoa sai kysyä etukäteen. Toinen samankaltainen tauko ja tenttiviikot järjestetään kesäkuussa. Kurssien aikana luettiin paljon materiaalia ja tehtiin paljon töitä, koska käytännössä pelkkä joululomalla opiskelu ei millään riitä kaikkien kurssien kertaamiseen. Varsinkin vaihtareilla vaikutti olevan kova paine päästä kursseista läpi, joten niiden eteen tehtiin paljon töitä.

Kannattaa myös huomioida vaihto-opintoja suunnitellessa se, että Leeds antaa kursseista lopulliset arvosanat ja opintosuoritusotteen vasta heinäkuussa, jolloin arvosanaraadit kokoontuvat. Syyslukukauden vaihtarit saavat siis helmikuussa vain alustavat arvioinnit, mutta esim. Erasmus-tukien tarkistamisen ja hyväksiluvut voi tehdä vasta heinäkuun jälkeen. Tämä voi tuottaa jänniä tilanteita opiskelijoille, jotka suunnittelivat valmistuvansa kesällä.

Parasta kursseissa oli ehdottomasti työstä saatava palaute. Kaikille annettiin henkilökohtainen palaute jokaisesta työstä; verkkopalvelu mahdollisti kommenttien merkitsemisen esim. suoraan esseisiin. Lisäksi opettajat lähettivät yleisiä kommentteja ja yhteenvetoja. Koska opiskelu Englannissa on maksullista, oli opetushenkilökunnalla todella tiukka aikataulu arvostella ja antaa palaute (muistaakseni 15 päivää). Tavallaan tuntui myös, että opetushenkilökunta ”holhosi” läpi kurssin enemmän kuin Suomessa; viikoittain tuli sähköpostimuistutuksia ja infoa. Ollessani Leedsissä opetushenkilökunta lakkoili muutamia päiviä palkkakiistan vuoksi, mutta tilanteesta tiedotettiin todella hyvin ja henkilökunta oli silminnähden pahoillaan tilanteesta, joka tietenkin sotki myös kurssien sisältöä.

Kampuksella on mm. neljä kirjastoa ja lisäksi useita 24h-tietokoneluokkia, joihin pääsee ovikoodilla. Tammikuun tenttiviikon aikana myös Laidlaw-kirjasto oli auki vuorokauden ympäri. Opintoihin oli saatavilla paljon tukea niin opetushenkilökunnalta, koulun opinto-ohjaajilta, kirjastolta kuin ylioppilaskunnalta. Tukipalveluita, kuten neuvoja esseen kirjoittamiseen ja stressinhallintaan, oli tarjolla todella paljon. Koska tenttiviikot ovat henkisesti todella raskaita, niiden aikana oli tarjolla paljon erilaisia rentoutumistilaisuuksia ja keskustelutukea saatavilla. Myös koulun henkilökunta oli ymmärtäväistä ja avuliasta; he kannustivat hakemaan apua ja esimerkiksi lisäaikaa palautuksiin ennen kuin opiskelija on palanut loppuun. Oman jaksamisen tunnistaminen ja elämän aikatauluttaminen nousi todella tärkeään osaan joulu-tammikuussa.

Great Hall

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Leedsin yliopistolla on yksi suuri kampus, jossa on saatavilla lähes kaikki opiskelijan tarvitsemat palvelut. Kirjastoissa ja suurimmissa rakennuksissa on omat kahvilansa, joko yliopiston tai suurimpien kahviketjujen. Ylioppilaskunnan talo oli vasta remontoitu ja siellä oli mm. ravintoloita, kahvila, teatteri/juhlasali, ruoka/paperikauppa, baari, yökerho ja yliopiston lahjatavarakauppa. Toisin kuin Suomessa, pääainekohtaiset järjestöt eivät olleet yhtä suosittuja kuin harrastekerhot, joita oli satoja. Kampuksella oli myös usein muuta tapahtumaa, kuten ruokakojuja. Kampusta vastapäätä oli pieniä ruokapaikkoja ja kahviloita, apteekki sekä Tesco. NHS eli lääkäriasema oli seuraavalla kadulla. Jos ei tuonut omia eväitä kotoa, useimmiten lounas oli leipä tai salaatti; lämmintä ruokaa sai ylioppilaskunnan ravintoloista. Lounaan hinta oli £4 ylöspäin; kenties halvimpia olivat ruokakauppojen meal dealit (leipä/salaatti/wrap + juoma + sipsipussi/patukka). Erityisesti pienissä yksityisissä ruokapaikoissa pystyi maksamaan vain käteisellä, tämä kannattaa huomioida heti alusta alkaen.

Leeds on suuri kaupunki, jonka keskustassa pystyy kuitenkin liikkumaan reunasta reunaan kävelemällä. Tekemistä riittää joka lähtöön, vaikka ei opiskelisi päivääkään. Kaupunki on täynnä ravintoloita, pubeja, yökerhoja ja kahviloita, joita ihmiset käyttävät aktiivisesti. Jopa arki-iltoina ravintolat saattavat olla täynnä. Bileitä on tarjolla jokaisena viikonpäivänä ja esim. kampuksen yökerhossa joka perjantai. Tarjolla on myös pubivisoja, karaokea, opiskelijoiden omia Otley Run -approja ja paljon etkoja. Yliopisto huolehtii myös juhlivien opiskelijoiden turvallisuudesta: kampukselta lähtee bileiltoina bussi, joka vie asuntolan portille asti. Jos ei ole rahaa maksaa taksia, voi ottaa Amber Car -firman auton ja antaa kuskille pantiksi opiskelijakortin. Seuraavana päivänä kortti haetaan yliopiston opiskelijapalveluilta ja matka maksetaan siellä.

Kaupungissa on myös useita ostoskeskuksia ja jos valikoima ei tyydytä, junalla pääsee helposti esimerkiksi Manchesteriin shoppailemaan. Myös vintage kilo sale -kirpparit ovat suosittuja ja niitä on vähintään kerran kuussa, usein myös kampuksella. Urheilu on helppoa yliopiston kerhoissa ja kuntosalilla mutta myös muualla kaupungissa. Leedsisä on myös paljon musiikkiklubeja ja keikkoja, elokuvateattereita ja museoita.

Matkustelu on vaihtareille usein iso osa kokemusta. Lennot Britanniasta Eurooppaan ovat naurettavan halpoja ja tarjouksia kannattaa hyödyntää. Itse keskityin tutustumaan Englannin ja Skotlannin upeisiin nähtävyyksiin. Matkustaminen on maassa muutenkin todella halpaa niin junalla kuin bussilla. Jos tietää jo etukäteen aikovansa käyttää junaa matkoihin, kannattaa maksaa noin £30 Railcard, jolla saa alennusta lipuista. Itse totesin jo lokakuun kohdalla, että olisi kannattanut hankkia kortti. Halpabussiyhtiöistä Megabus lienee tunnetuin, ja itse sainkin yöbussilla £5 matkan Edinburghiin (ja £10 hostellin). Älä kuitenkaan kuvittele, että yöbussissa pystyisi nukkumaan. Kaikkien liikennevälineiden liput saa sitä edullisemmin, mitä aikaisemmin ne hankkii. Jos siis saavut Manchesterin kautta Leedsiin, kannattaa katsoa junalippuja samalla kun ostaa lentoja.

Leedsin keskeinen sijainti mahdollistaa päivä- ja viikonloppuretkien tekemisen lähes kaikkialle maahan ja opiskelijoille järjestettiinkin paljon valmiita teemaretkiä. Esimerkkejä suosituista kohteista ovat mm, Harry Potter -kuvauspaikat, Robin Hood/Nottingham, The Beatlesin Liverpool, Manchester, Stonehenge, Cambridge, Oxford, Windsor, Edinburgh, Glasgow, Scottish Highlands, Lake District, Peak District, Newcastle & Durham, York, Whitby, Sheffield… Lontoo on runsaan kahden tunnin junamatkan päässä. Myös Yorkshiren upea maaseutu ja pienet, vanhat kylät ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia! Maaseutu ympäröi kaupunkia kirjaimellisesti ja ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät. Kannattaa seurata Leeds List -nimistä nettisivua, josta löytää lähialueen retkikohteita ja esimerkiksi ravintolasuosituksia. Puolen tunnin päästä Leedsin keskustasta on esimerkiksi Harewood House, jonka kartanontilukset on avattu yleisölle ja lintutarhassa voi käydä katsomassa mm. pingviinejä ja flamingoja. Kirkstall Abbey taas on kaunis raunioitunut luostari Airejoen varressa. Leedsin Roundhay Park on valtava, kaunis puisto ja ihana ulkoilualue, josta löytyy myös golfkenttä.

Tekemistä oikeasti riittää loputtomasti, joten täytyy muistaa myös levätä ja varata tarpeeksi aikaa erityisesti tenttiviikkoon valmistautumiseen ja esseisiin.

Kirkstall Abbey
Lake District

 

Roundhay Park

Terveydenhoito

NHS on julkinen terveydenhuolto, johon pitää rekisteröityä ja joka on (toistaiseksi) suomalaisille ilmaista. NHS:n lääkärit eivät millään määrää antibiootteja, koska maassa on vaarallisen korkea antibioottiresistenssi. Jos lääkkeitä määrätään, niistä maksetaan aina vakiosumma ~£9. Kannattaa hankkia etukäteen Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja matkavakuutus, jonka avulla voi tarvittaessa hakeutua myös yksityiseen hoitoon.

Jos sairastuu ja haluaa lääkärille, NHS toimii siten, että aamulla mennään paikan päälle jonottamaan aikaa. Jos ko. päivälle ei ole enää aikoja, täytyy tulla seuraavana päivänä uudelleen.

Turvallisuus

Opiskelijoita varoitellaan aluksi aika paljon mm. öisin yksin liikkumisesta. Yksin liikkumista tulisi välttää ja liikkua vain valaistuja pääteitä pitkin; musiikkia ei kannata kuunnella tai pitää (kallista) puhelinta näkyvillä. Leedsissä on jonkin verran rikollisuutta ja esim. Leodis Residencesin portin ulkopuolella ryöstettiin opiskelija. Suositulla opiskelijoiden asuinalueella tapahtui heti alkusyksystä tappo, joka liittyi ilmeisesti huumeisiin. Kuten sanottua, bileiden jälkeen kannattaa suosia autokyytiä ja kavereiden kanssa liikkumista. Oli kuitenkin tapaus, jossa taksikuski raiskasi tytön ja tämä aiheutti kuohuntaa opiskelijoiden keskuudessa. Oma tarkkaavaisuus, harkinta ja järjen käyttö on kuitenkin kaikissa tilanteissa tärkeintä.

Briteissä huumekulttuuri on näkyvämpää kuin Suomessa ja asuntoloissa tapahtui ratsioita ja yliannostuksia. Bileissä kannattaa aina olla tarkkana ja vahtia omaa juomaansa. Britit ovat juhlijoina aika samanlaisia kuin suomalaiset ja varsinkin fuksiviikolla nähtiin melkoisia övereitä – alkoholinkäyttö ja nuorten opiskelijoiden kunto järkytti ainakin osaa vaihtareista. Kannattaa itse olla tilanteen tasalla ja poistua / kertoa vartijoille, jos jotain tapahtuu.

Muita vinkkejä vaihtoon lähteville

 • Kävelemisen lisäksi hyvä ja edullinen keino liikkumiseen on Uber / Amber Car / taksi; Leedsissä matka keskustaan voi maksaa jopa £3. Uber maksetaan kännykkäsovelluksella, josta näkee muiden asiakkaiden arviot kuskista. Amber Car hyväksyy myös käteismaksuja. Hinnat ovat korkeammat öisin ja kun on kova kysyntä.
 • Bussifirmoja voi olla useita eikä kaikki suju yhtä sulavasti kuin Lontoon julkisessa liikenteessä. Myös neuvoja bussiasiaan voi olla vaikea löytää.
 • Amazon tarjoaa opiskelijoille ilmaiseksi puolen vuoden kokeilun: etuina mm. sarjoja, äänikirjoja ja ilmaisia nopeita kuljetuksia tilauksiin.
 • Ruokaostokset voi tilata netistä suoraan asunnolle ja se on yllättävän suosittua opiskelijoiden keskuudessa.
 • Deliveroo ym. ruokatoimitukset ovat järjettömän suosittuja ja toimitusmaksut osin edullisempia kuin Suomessa.
 • Käteistä tarvitsee paljon enemmän kuin Suomessa. Mobile Pay on toistaiseksi tuntematon asia, mutta PayPal, ApplePay, Google Pay toimii.
 • Suomalaisten MasterCardien kanssa oli välillä yllättäviä tilanteita: britit eivät tunne debit/credit -yhdistelmäkorttia ja välillä joutui selittämään, että haluaa valita toisen maksutavan. Jos tarjoilija näyttää maksutilanteessa hämmentyneeltä, tämä voi olla syynä.
 • Ruoka on samaa hintatasoa kuin Suomessa, mutta pikaruoka halvempaa. Mahdollinen tippi on yleensä merkitty valmiiksi menuun ja/tai kuittiin, take away-ruuasta sitä ei makseta.
 • Kaupat sulkeutuvat sunnuntaisin jo klo 15-17, myös ruokakaupat.
 • Alkoholi on hieman edullisempaa, erityisesti vahvat juomat ovat selkeästi edukkaampia ja niitä saa myös ruokakaupoista.
 • Kahvin suosio on lisääntynyt valtavasti kansainvälisten opiskelijoiden määrän kasvaessa, mutta laatu on usein vaihtelevaa. Suodatinkahvia ei saa kaikkialta; lähimpänä on americano, jonka voi tilata myös kylmällä tai kuumalla maidolla (white americano). Kahviloihin uppoaa yllättävän paljon rahaa.
 • Skotlannin punnat käyvät vain Skotlannissa; kuitenkin Skotlannissa voi maksaa myös ns. tavallisilla punnilla.