Vaihtokertomus, L’Università degli Studi di Torino, Syksy 2017

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Torinon yliopiston hyväksyntä vaihtoon pääsystä tuli heinäkuussa 2017. Ennen sitä sain hankittua asunnon Torinosta perhetuttuni kautta. Jos asuntoa ei olisi löytynyt noin helposti, olisin hankkinut sen paikanpäältä. En juurikaan valmistautunut etukäteen. Vaihdoin puhelinliittymääni Euroopan alueella toimivan ilmaisen netin, ja tutustuin jonkin verran Torinon ja Italian historiaan. Torinoon piti täyttää Learning agreement. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kun menet paikanpäälle, mitään LA:n kursseista ei järjestetä. Todennäköisesti saat pallotella LA:ta useamman kerran yliopistojen välillä, ennen kuin kurssit löytyvät.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Suomalaiselle varoituksen sana: Italiassa mitään ei hoideta verkossa, vaan jokainen asia lähtien citypyörästä sähkösopimukseen tulee hoitaa paikanpäällä. Ensimmäiset kaksi viikkoa sujuikin jonottaessa milloin missäkin. Usein vasta luukulla selvisi, että jokin tietty kopio tietystä paperista puuttui, jonka seurauksena se piti hakea kotoa ja tulla takaisin jonottamaan seuraavana päivänä 🙂

Koulun aloituksen oma-aloitteiseen selvittämiseen kannattaa nähdä vaivaa. Meillä selvisi alkuperäisenä aloituspäivänä, että koulu alkaakin vasta seuraavalla viikolla. Samoin oma-aloitteisuus muihin vaihto-oppilaisiin tutustumisessa kannattaa, sillä koulun puolesta ei järjestetä juurikaan ohjelmaa vaihtareille.

Asioita joita ensimmäisinä viikkoina tulee eteen:

• Fiscal code (Codice fiscale) on Italian ”Sosiaaliturvatunnus”, jota tarvitsee lähes kaikissa virallisissa asioissa. Esimerkiksi vuokra- ja sähkösopimuksissa tuota vaaditaan (samoin kun palauttaa Ikeaan tavaraa J ). Codice Fiscalen saa Porta Susan aseman vierestä osoitteesta Corso Bolzano, 30.
  • Vaihto-oppilaaksi ilmoittautuminen Via Po:lla kannattaa hoitaa mahdollisimman pian. Huomaa että vaihdon aloituspäiväksi tulee se päivä, jolloin käyt ilmoittautumassa Via Pon toimistoon
  • Opiskelijakortti haetaan, kun ilmoittautuminen Via Polla on tehty, osoitteen saa sieltä toimistosta. Varaudu pitkiin jonoihin!
  • Opiskelijakortti toimii bussikorttina. Opiskelija-alennuksen voi ladata Porta Susalla olevassa toimistossa, kannattaa varautua pitkiin jonoihin. Opiskelijalle yksi kuukausi maksaa 25 euroa. Ensimmäisen kuukauden jälkeen seuraavat kuukaudet voi ladata Tabacchiereista, joita löytyy kaduilta.
  • Sähkösopimus:
  • Tobike, eli Torinolaisten Alepapyörä on tosi kätevä ja hyvä systeemi, jos uskaltautuu heittäytyä italialaiseen liikenteeseen. Tobikea voi käydä jonottamassa Via santa chiara 26:ssa. Yksi vuosi maksaa 18 euroa

Asunnon hankinta

Asunnon hankinta kannattaa tehdä vasta paikanpäällä. Itse löysin asunnon tutun kautta etukäteen, mutta kaksi muuta suomalaista vaihtaria käyttivät asunnon etsintään kaksi viikkoa lähes yötä päivää. Pitkää pinnaa siis tässäkin! Italialaisille sopimus ei aina tarkoita, että asia olisi sovittuJ Käytiin esimerkiksi useammassa asuntonäytössä niin, että asunnon omistaja ei ilmestynyt paikalle ja tuli hukka reissu.

Yliopiston majoitusta voi hyödyntää kaksi viikkoa. Sen lisäksi Torinossa on paljon suhteellisen edullisia Airbnb-huoneita. Osa vaihtareista sai sovittua Airbnb:n koko vaihdon ajaksi.

Yksiön vuokra Torinossa on melkein Suomen hinnoissa ja vaihto-oppilaille suositellaan yhteismajoituksia. Huone kimppakämpässä maksaa noin 350-450e/kk. Tuon lisäksi kannattaa huomioida, että italialaisissa vuokrasopimuksissa lukee usein ”Plus laskut”, eli vuokrasuhteen lopussa saattaa tulla yllätyslasku esimerkiksi sähköstä. Double room on noin 300 euroa. Osoitteita mistä asunnot lopulta löytyivät suhteellisen helposti: subito.it ja camplussa. Asunnon sijainnin suhteen kannattaa olla joustava, Torinossa on monia kivoja alueita! Suosittelen kuitenkin metropysäkkien varrelta etsimistä ensimmäisenä. Vältettäviä alueita ulkomaalaisille ovat Aurora (Mercato Porta Palazzo Turinin ja joen välinen alue) sekä San Salvarion alue lähellä Porta Nuovaa (esimerkiksi Via Nizza).

Opiskelu ja opetus

Koulu oli monella tapaa suomalaiselle elämys, johon ei kannata suhtautua liian vakavasti. Oma-aloitteisuus auttaa, (mutta ei välttämättä pelasta) sillä monet käytännön asiat selvisivät vasta vaihdon ihan loppu vaiheessa. Aikataulut venyvät, tenttejä perutan samana päivänä, uusintaa ei järjestetäkkään, menet tunnille missä selviää, että kurssi siirtyy vuodella jne.

Hyödyllistä tietoa seuraavalle vaihtoon lähtijälle

Torino on turvallinen kaupunki, missä ei pelottanut pyöräillä yöllä kaupungilta kotiin. Siellä rakastetaan jalkapalloa (Juventusta), ruokaa ja viiniä. Nauti italialaisesta kulttuurista ja matkusta!

Torino on täynnä niin uskomattomia ravintoloita ja kahviloita, että niistä kannattaa ottaa kaikki irti! Mieluiten joka päivä ulos syömään 🙂 Italialaisille ruoka ja juoma on suurin ylpeyden aihe, he jaksavat ikuisesti puhua siitä ja kehua sitä, suosittelen olemaan samaa mieltä! Torinossa turisteja on vähän ja ruoka on sitä parempaa, oikeaa italialaista. Monessa paikassa on siesta, eli ruokaa ei saa silloin kun suomalaiset sitä haluaisivat, mutta siihen tottuu nopeasti. Monet ravintolat avaavat iltaan 18-19 aikaan. Varaudu myös siihen, että suomalaisten ruokatavat (esim lounas klo 11) herättää naurua ja hilpeyttä paikallisissa.

MUST:

Apericena: Italialaisten illanviettoa, missä juoma ja seisova pöytä maksaa 10-12 euroa. Ihan paras tapa viettää aikaa! Parhaat Torinossa: Beerba, Zelli, Platti, varaa aina pöytä!

Kahviloita: Joka kulmassa, vanhimmat perustettu 1800-luvulla. Vinkkejä Dezzutto, Platti, Vergnanot, Vittorio Veneton kahvilat

Gelato: La Romana (Maista jokaista makua)

Pizza: Napples, Sarcchiapone, Fratelli Pummaro (Pian huomaat itsekin, että mikä tahansa lätty ei kelpaa;))

Italialaisia: Gerla (Perustettu 1927), DeFilippis, La Taverna Dei Mercanti