Vaihtokertomus, Vrije Universiteit (Amsterdam), syksy 2017

Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Opiskelin Vrijen yliopistossa Amsterdamissa syyslukukautena 2017-2018. Opiskelijavaihto oli ilman sen suurempaa dramatiikkaa ilmaistuna yksi elämäni parhaimmista kokemuksista.

Vaihtoajasta voi helposti tehdä itsensä näköisen. Introverttina olen esimerkki siitä, miten vaihdosta voi saada valtavasti irti myös yksin. Yliopisto tarjosi kuitenkin valtavasti tapahtumia, juhlia ja matkoja, joille vaihto-opiskelijat osallistuivat aktiivisesti.  Myös opiskelija-asuntoloissa asuminen voi edesauttaa uusien ihmisten tapaamista ja ystävyyssuhteiden muodostamista.

Amsterdam ja Alankomaat ovat täynnä kulttuuritapahtumia, mielenkiintoisia museoita ja taidenäyttelyitä. Lyhyen välimatkan päässä ovat myös muut Euroopan maat ja kaupungit, joihin on helppo ja nopea tehdä viikonloppumatkoja junalla. Alankomaissa asiat hoidetaan yleisesti ottaen luotettavasti, selkeästi ja nopeasti, joten asioiden turhaan selvittelyyn ei juuri kulu energiaa. Pelkästään jo tämän vuoksi voin lämpimästi suositella Alankomaita vaihtomaaksi.

Ennen lähtöä

Ennen vaihtoon lähtöä selvitettäviin asioihin kuului päällimmäisinä opintoihin ilmoittautuminen, opiskelijakorttihakemuksen täyttäminen ja asunnon hankkiminen. Opintoihin ilmoittautumiseen ohjeistettiin hyvin vaihtoyliopiston taholta. Opiskelijakorttia varten tarvitsi koko vaihtoajan voimassaolevan passin. Lisäksi vaihtoaikaa varten hankin vakuutukset kotimaisesta vakuutusyhtiöstä. Myös Euroopan sairasvakuutuskortti kannattaa hankkia, koska sen avulla saa ilmaista julkista terveydenhuoltoa sairaustapauksissa. Ennen lähtöä tulee vielä ilmoittaa Kelalle ulkomailla asuttavasta ajanjaksosta, jotta saa vaihdossa opintorahaa ja asumistukea. Myös matkustusilmoitus on hyvä tehdä ulkoministeriölle.

Asuminen

Hankin asunnon yliopiston asuntohaun kautta kesällä 2017. Asuntohaku oli monivaiheinen, mutta prosessi ohjeistettiin yliopiston ja asuntoja hoitavan yhtiön (DUWO) kautta suhteellisen hyvin. Asumisen pystyi maksamaan kuukausittain tai koko ajalta yhdellä kertaa. Valittavissa oli monenlaisia asuntoja, ja hakeminen tapahtui ”nopeat syövät hitaat” -periaatteella. Asuntohaun alkaessa kannatti siis olla ajoissa valmiina nappaamaan itselle mieluisin asunto.  Asuntohausta ja sen eri vaiheista tiedotettiin hyvin myös yliopiston vaihto-opiskelijoiden Facebook-ryhmässä.

Halusin itse asua yksin lähellä Amsterdamin keskustaa, joten päädyin ensiasukkaaksi vastavalmistuneeseen Cornelis Lelylaanin asuinrakennukseen, joka sijaitsee Amsterdam Nieuw-West -kaupunginosassa. Maksoin asunnosta kuukaudessa noin 600 euroa, sisältäen vuokran, veden, sähkön ja internetin. Rakennuksessa asui sekä paikallisia että ulkomaalaisia opiskelijoita. Asunto oli kalustettu ja sisälsi pienen keittiönurkkauksen sekä kylpyhuoneen. Rakennuksessa oli yhteinen pyykkitupa, jonka käyttö oli maksullista.

Sijainti oli erittäin hyvä. Ostin Amsterdamista käytetyn pyörän, jolla pyöräilin kaikkialle koko syksyn. Keskustaan pääsi pyöräillen vajaassa 15 minuutissa kauniin Vondelparkin läpi. Yliopistolle matka kesti noin 20 minuuttia. Lisäksi rakennus sijaitsi nimensä mukaan Cornelis Lelylaanin juna-aseman vieressä, josta pääsi lentokentälle 10 minuutissa. Suoraan kotiovelta pääsi junalla päiväreissuille nopeasti myös muihin lähikaupunkeihin, kuten Haarlemiin, Leideniin, Utrechtiin ja Haagiin, jotka ovat kaikki käymisen arvoisia kaupunkeja.

Amsterdamissa hintataso on lähes verrattavissa Helsinkiin. Ruoka on yleisesti ottaen edullisempaa. Julkinen liikenne oli suhteellisen kallista, koska sen opiskelija-alennukset eivät koskeneet vaihto-opiskelijoita.

Opiskelu, toteutus ja vapaa-aika

Opiskelin Vrijen yliopistossa Global Food Security -opintokokonaisuuden (5 x 6 op), jonka liitin osaksi sivuainettani. Opintojaksot koostuivat luennoista, ryhmätöistä, excursioista, projekteista ja tenteistä. Opinnot eivät olleet kovin vaativat, mutta opetukseen panostettiin paljon ja opintojaksoilla kävi luennoimassa vierailevia tutkijoita ympäri Eurooppaa. Opinnot eivät olleet yhtä tasokkaita kuin Helsingin yliopistossa, mutta opiskelu avarsi paljon ja toi pohtimiini asioihin ja kysymyksiin uusia näkökulmia. Opinnot kannattaa miettiä tarkkaan, koska parhaimmillaan ne voivat syventää asiantuntijuuttasi ainutlaatuisella tavalla.

Opintokokonaisuus oli yliopiston valmis kokonaisuus, joten sen suorittaminen ei aiheuttanut päällekkäisyyksiä. Yliopiston valmiit opintokokonaisuudet ovat suositeltava vaihtoehto, koska opintojaksot asettuvat tasaisesti lukukaudelle ja opinnot muodostavat mielekkään kokonaisuuden. Vrijen yliopiston opintoneuvonta oli erittäin sujuvaa. Opintojaksoille ilmoittautuminen ja opintotodistuksen saaminen sujuivat ongelmitta. Yliopistolla muutenkin opintoasiat sujuivat mallikkaasti, ja opintoneuvonnasta annettiin vuorokauden varoitusajalla vastaus kaikkiin kysymyksiin.

Opintojaksot arvioitiin arvosanoilla 1-10.  Tentit eivät olleet vaikeita, mutta arviointi oli suhteellisen tiukka. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät arvosanat ole vaihdossa pääasia, eivätkä ne tule näkymään Helsingin yliopiston opintosuorituksissa. Olemalla paikalla luennoilla ja ryhmäkerroilla sekä tekemällä kaikki annetut tehtävät huolella opinnot sujuvat varmasti ongelmitta. Vaikka panostin opintoihin ja tein ne huolella, jäi minulle suhteellisen paljon vapaa-aikaa.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Amsterdamissa asuminen ja eläminen oli mieleenpainuva kokemus, josta mielestäni saa kaikkein eniten irti pyöräilemällä. Seikkailin vapaa-ajallani kaupungissa lähes jokaisena päivänä vaihdossa ollessani, ja puolen vuoden jälkeen suunnistin siellä paremmin kuin kotonani Helsingissä. Pyöriä voi ostaa käytettynä markkinoilta, ja yliopisto kautta pyöriä möi myös The BikeBoys. Lisäksi Amsterdamissa on pyöriä edullisesti vuokraava yritys Swapfiets.

Amsterdam on erittäin turvallinen kaupunki kaikille muille paitsi pyörille. Pidä pyöräsi aina lukittuna, ja lukitse se mieluiten julkisille paikoille.

Amsterdamissa ja Alankomaissa ylipäätään ei juuri missään toimi kansainväliset pankkikortit. Kannattaa siis hankkia vaihdon ajaksi paikallinen pankkikortti. Vrijen yliopisto teki yhteistyötä ABN AMRO -pankin kanssa, joka osoittautui erittäin luotettavaksi ja mutkattomaksi pankiksi. Pankin asiakkaaksi pääsi ilmoittautumalla avajaisviikolla pankin pop up -vastaanottoon yliopiston keskuskampuksella.

Amsterdamin kaupunki perii kaikilta sen asukkailta jäteveron, joka laskutettiin minulle vasta jälkeenpäin jo muutettuani takaisin Helsinkiin. Jätemaksu oli puolen vuoden ajalta noin 100 euroa.

Vrijen yliopistossa ei ole kunnollista kirjastoa. Varaudu ostamaan kurssikirjat yliopiston kirjakaupasta.

Jos englanniksi opiskelu jännittää, kannattaa ladata opintojen ajaksi Grammarly. Sen avulla englanninkielen taito kehittyi paljon esseitä ja projektitöitä kirjoittaessa.

Vaihtoajan infoviikolla opiskelijat rekisteröityvät Amsterdamin kaupungin asukkaiksi, mikä onnistuu yliopiston kampuksella. Kuitenkin vaihdosta lähtiessäsi sinun tulee tehdä irtisanoutumisilmoitus asumasi kaupunginosan virastorakennuksessa.

 

Leave a Reply