Vaihtokertomus, University of Aberdeen, kevät 2018

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Aberdeen

Vietin kevään 2018 vaihdossa Aberdeenissä, Skotlannissa. Kyseessä on noin Tampereen kokoinen kaupunki Pohjanmeren rannalla. Aberdeen on tunnettu öljyteollisuudesta sekä harmaudestaan. Kaupungista onkin vaikeaa löytää rakennusta, joka ei olisi harmaa. Aberdeen on rauhallinen ja turvallinen kaupunki, minkä lisäksi paikalliset ovat uskomattoman ystävällisiä ja avuliaita kaikille! Kunhan uskaltaa avata suunsa ja kysyä apua, niin sitä varmasti saa. Murrekaan ei ollut niin vaikeaselkoista kuin etukäteen pelkäsin.

Aberdeen on hyvin kansainvälinen opiskelijakaupunki. Yliopistossa opiskelee vakituisesti paljon kansainvälisiä opiskelijoita, joten vaihtareiden on helppo sopeutua joukkoon. Yliopistossa on myös paljon suomalaisia opiskelijoita, joten suomea pääsee kuulemaan melkein viikoittain.

Aberdeenin katukuvaa.

Ennen lähtöä

Ennen vaihtoon lähtöä tuli yliopistoon hakea loka-marraskuun aikana yliopiston nettisivujen kautta. Yliopistolla oli hyvät ja selkeät ohjeet siitä, mitä dokumentteja hakiessa tuli toimittaa. Kun hyväksyminen kovan odotuksen jälkeen saapui, tuli netissä tehdä vielä rekisteröityminen yliopistoon. Tämäkin tapahtui helposti ja yksinkertaisesti netissä. Sekä hakeminen että rekisteröityminen sujuivat helposti ja ilman suurempia haasteita.

Kurssien valinta tapahtui ennen lähtöä alustavasti learning agreementillä. Yliopiston nimeämä tuutoriprofessori tarkisti sen ennen vaihtoa ja antoi samalla palautetta siitä, olinko valinnut järkeviä kursseja. Hänen kanssaan tehtiin myös lopulliset kurssivalinnat saavuttuani Aberdeeniin. Vahvistus siitä, mille kursseille pääsin, tuli siis vasta paikan päällä. Lähtökohtaisesti kaikilla kursseilla oli tilaa. Ongelmana omallakin kohdalla oli kuitenkin luentojen päällekkäisyys, minkä vuoksi jouduin vaihtamaan yhden kurssin. Valittuja kursseja oli mahdollista muuttaa ilman perusteluja kahden ensimmäisen opetusviikon aikana, mikä on etenkin vaihtareille todella hyvä asia.

Yliopistoon hakemisen ja rekisteröitymisen lisäksi, minulla ei ollut hirveästi tehtävää ennen matkaan lähtöä. Tehtävälistalla olivat vain lentojen varaus, vakuutuksen hankkiminen, opintotuen haku sekä pakkaus. Lähteminen oli siis kokonaisuudessaan yksinkertaista ja helppoa. Moneen otteeseen tulikin fiilis, että olen varmasti unohtanut jotakin olennaista, kun tehtävää oli niin vähän!

Saapuminen vaihtokohteeseen

Lähdin Aberdeeniin heti tammikuun alussa. Saavuin perille muutama päivä ennen orientaation alkua, sillä aiemmin ei ollut mahdollista muuttaa asuntolaan. En jännittänyt vaihtoa ennen kuin kone laskeutui Aberdeeniin. Siinä hetkessä vasta iski se todellisuus, että tämä on todellakin totta! Jännitin erityisesti sitä, löytäisinkö kavereita. Kavereiden löytämisen suhteen kannattaa olla itse rohkea ja aktiivinen. Ei pidä myöskään lannistua, vaikkei heti löytäisikään sitä omaa porukkaa. Omassa orientaatioryhmässäni ei ollut saman henkisiä ihmisiä ja ensimmäisen päivän jälkeen olinkin hiukan lannistunut. Heti seuraavana päivänä törmäsin kuitenkin sattumalta yliopistolla muutamaan muuhun oikkarivaihtariin. Heistä tulikin läheisimpiä ystäviäni vaihdon aikana ja vaihdosta palaamisen jälkeen olen jo ehtinyt vierailemaan heidän kotimaassaan.

Yliopisto ohjeisti ennen saapumista vaihtareita todella hyvin. Meille oli järjestetty esimerkiksi yhteinen Facebook-ryhmä, jossa saattoi kysellä vapaasti kysymyksiä ja etsiä tulevia kämppiksiään. Vaihtareille oli myös järjestetty vastaanotto lentokentällä sekä orientaatiopäivä.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Varsinaista alkubyrokratiaa Aberdeenissä ei ollut. Kaupunkiin ei esimerkiksi tarvinnut rekisteröityä tai muutenkaan ilmoittautua minnekään viranomaiselle. Myös yliopiston puolesta vaihtarit pääsivät aika vähällä: tarvittiin vain muutama käynti yliopiston toimistossa. Suurimman osan asioista pystyi hoitamaan jo ennen vaihtoon lähtöä sähköisesti. Skotlannissa on melko hyvä julkinen terveydenhoito (NHS), jonka käyttö vaatii rekisteröitymistä. Meille kuitenkin suositeltiin, että rekisteröitymisen tekee vasta, jos terveydenhoidolle on tarvetta.

Asuminen

Asuminen järjestyi todella kätevästi yliopiston kautta. Yliopistoon hyväksymisen jälkeen tuli vain täyttää lomake, jossa sai toivoa haluamaansa asuntoa. Muutama päivä lomakkeen lähettämisen sain vahvistuksen, että olin saanut toivomani asunnon. Asuntoon liittyvät käytännönasiat järjestyivät todella kätevästi yliopiston nettisivujen kautta.

Aberdeenissä asuntolat sijaitsevat pääosin keskitetysti yhdessä kaupunginosassa Hillheadissa, joka on kävelymatkan päässä yliopistolta. Keskustaan oli noin 30 minuutin kävelymatka, mutta asuntoloilta meni myös suora bussi keskustaan. Asuntoloiden tasossa ja samalla myös hinnassa oli melko suurta vaihtelua. Kaikissa keittiö jaettiin ainakin neljän muun opiskelijan kanssa. Joissakin asunnoissa oli huoneessa oma suihku ja vessa. Toisissa ne jaettiin 4-10 muun opiskelijan kanssa. Asunnot ovat valmiiksi kalustettuja, mutta muut tarvikkeet esim. peitot ja astiat tulee hommata itse. Toin mukanani Suomesta pyyhkeet ja lakanat, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi.

Suosittelen lämpimästi ottamaan asunnon yliopiston kautta, jos se vain suinkin on mahdollista. Asuntolassa asuminen saattaa olla kalliimpaa kuin yksityiseltä vuokratussa asunnossa asuminen. Yliopiston asuntolat ovat kuitenkin helppo ja turvallinen vaihtoehto vaihdon ajaksi. Iso plussa on myös se, että kaikki kaverit asuvat muutaman minuutin päässä.

Olin tyytyväinen asuntooni, vaikka kämppisten kanssa olikin välillä vaikeaa. Minulla oli neljä kämppistä ja kaikki olivat kotoisin eri maista. Olikin ihan ymmärrettävää, että esimerkiksi siivouksesta meillä oli hiukan eri käsityksiä. Etenkin viikonloppuiltoina asuntolan alueella oli melko rauhatonta bileiden vuoksi. Jokaisessa rakennuksessa oli kuitenkin puhelin, jolla saattoi soittaa vartijat paikalle rauhoittamaan juhlijoita.

Asuntola-alueella oli oma kauppa sekä ravintola. Asuntoloiden yhteydessä olevassa päärakennuksessa oli lisäksi mahdollisuus pelata iltaisin sulkapalloa ja varata iso keittiö yhteisiä kokkailusessioita varten. Asuntoloissa oli ympärivuorokautinen valvonta, mikä toi turvaa. Toisaalta opiskelijoiden kova holhous tuntui melko oudolta, kun on Suomessa tottunut elämään hyvin itsenäisesti.

Eniten haasteita asuntoloissa aiheutti pyykkäys, sillä yksikään pesukertani ei tainnut sujua ilman ongelmia. Pyykkituvissa oli maksulliset pesukoneet ja kuivausrummut. Koneet eivät kuitenkaan olleet kovin luotettavia. Joskus kone sekosi totaalisesti ja toisinaan pesukoneen luukkua ei meinannut saada lainkaan auki. Suurimman haasteen aiheutti kuitenkin kuivausrumpu, joka ei kertaakaan kuivannut pyykkejä täysin. Jouduinkin levittelemään niitä pitkin huonettani, mikä oli melko haasteellista muutaman neliön tilassa.

Seaton Park -puisto, joka sijaitsee matkalla asuntoloilta yliopistolle.

Opiskelu ja opetus

Opiskelu eroaa suomalaisesta yliopistosta melko paljon. Minulla oli keväälle kuusi kurssia ja kaikista oli säännöllisesti luennot samaan aikaan joka viikko. Suuri eroavaisuus Suomeen verrattuna oli luentojen pituus, sillä kaikki luennot kestivät vain 45 minuuttia. Luentojen lisäksi kursseista oli tutorialseja eli pienryhmiä. Tutorials-ryhmissä oli maksimissaan 10 opiskelijaa ja niissä kaikki joutuivat keskustelemaan etukäteen tehdyistä tehtävistä. Jokaisella kurssilla piti kirjoittaa myös essee. Esseen kirjoittamisessa haasteita aiheutti erilainen kirjoitustyyli ja viittaustekniikka kuin Suomessa.

Lukukausi päättyi loppukokeisiin, jotka pidettiin toukokuussa. Ennen loppukokeita oli kolmen viikon Spring break, jonka aikana osa opiskeli tiiviisti ja osa lomaili. Iso eroavaisuus moniin Suomen tentteihin oli se, että tenttiaika oli hyvin rajoitettu ja kelloa piti todella seurata kokeen ajan, jotta ehti vastata kaikkiin kysymyksiin. Koin, että arvostelu oli yhtä tiukkaa kuin Suomessa eikä vaihtareita päästetty helpommalla kuin muita opiskelijoita. Suurimman haasteen itselleni aiheutti oikeustapausten ulkoa opettelu, mitä ei Suomessa vaadita erilaisen oikeusjärjestyksen vuoksi.

Yliopiston vanhin rakennus, King’s College.

Opiskelijaelämä ja vapaa-aika

Aberdeenin opiskelijaelämä on hyvin aktiivista. Yliopistolla toimii lukuisia kerhoja, joista todellakin löytyy jokaiselle jotakin! Tarjolla olevia kerhoja voi tutkia täältä: https://www.ausa.org.uk/societies/. Vaihdon aikana kannattaa osallistua ainakin muutaman kerhon toimintaan, sillä niiden kautta pääsee tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin. Itse osallistuin pohjoismaisten opiskelijoiden kerhoon sekä tanssikerhoon. Pohjoismaisten opiskelijoiden kerhon kautta pääsin esimerkiksi sitsaamaan ja syömään laskiaispullia.

Yliopisto tarjoaa hyvät puitteet erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Asuntoloissa asuvat vaihtarit saivat ilmaisen käyttöoikeuden yliopiston urheilupalveluihin, jotka käsittivät muun muassa muutama vuosi sitten rakennetun uimahallin, kuntosalin ja sulkapallokentät.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Aberdeenin julkinen liikenne aiheutti hiukan harmaita hiuksia koko vaihdon ajan. Kaupungissa toimii kaksi bussiyhtiötä, joissa ei voi käyttää samoja lippuja. Käytössä ei ole meille tuttuja bussikortteja, vaan maksaminen tapahtui aina käteisellä (tasaraha) taikka lähimaksukortilla. Lippujen lisäksi ongelmia aiheutti bussikuskien ahkera lakkoilu kevään aikana. Onneksi taksin käyttäminen on Skotlannissa huomattavasti halvempaa kuin Suomessa. Se olikin usein bussia halvempi ja helpompi vaihtoehto, kun olimme isolla porukalla liikenteessä.

Skotlannin sää vaatii totuttelua ja hyvää varustautumista. Sadetakki on sateensuojaa käytännöllisempi vaihtoehto kovan tuulen vuoksi. Aberdeen sijaitsee meren rannalla, joten kova ja jäinen tuuli oli jokapäiväinen riesa. Skotlannin säälle on tyypillistä säiden nopea vaihtelu ja 20 minuutin aikana saattoikin kokea auringonpaisteen, kaatosateen ja raekuuron.

Skotlannin luonto on poikkeuksellisen kaunista ja suosittelenkin lämpimästi reissaamaan ympäri Skotlantia vaihdon aikana. Muutaman tunnin päässä Aberdeenistä sijaitsevat esimerkiksi Balmoralin linna, Dunnottarin linna, Loch Ness, Edinburgh ja Glasgow. Itselleni kohokohta oli luoteis-Skotlannissa sijaitseva Isle of Skye, jonne teimme porukalla retken. Juna ja bussi ovat molemmat hyviä matkustusvaihtoehtoja, mutta Ylämaille matkustaessa kannattaa harkita auton vuokraamista.

Aberdeenin ja Skotlannin hintataso on pääosin sama kuin Suomessa. Jotkut ruokakaupan tuotteet (esimerkiksi kana ja kala), ulkona syöminen ja alkoholi olivat halvempia kuin Suomessa. Elokuvaliput ovat Suomeen nähden todella halpoja, jota hyödynsinkin kevään aikana ahkerasti.

Leave a Reply