Vaihtokertomus, Kazan Federal University, Venäjä, lukuvuosi 2018-2019

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Kazan valikoitui vaihtokohteekseni useasta eri syystä. Esimerkiksi kaupungin sopiva koko ja mielenkiintoinen sijainti saivat minut vakuuttumaan Kazanista vaihtokohteena. Venäjälle vaihtoon lähtiessä joutuu hoitamaan muutamia asioita, joista joissain muissa vaihtokohteissa välttynee tekemästä. Kuitenkin matkavakuutuksen hankinta ja HIV-testissä piipahhtaminen ovat melko pikaisia hoidettavia. On hyvä varautua siihen, että matkavakuutus vaihdon ajalle maksanee monia satoja euroja. Viisumiasioissa kannattaa pyrkiä olemaan aktiivonen, sillä viime syksynä itselle tuli lopulta erittäin kiire viisumin saamisessa, koska Kazanin yliopistolta saatavan viisumikutsun saantia jouduin odotamaan pitkälle elokuuhun lähdön ollessa kyseisen kuun lopussa. Kävi ilmi,että Kazanin päässä hakemukseni yms. olivat menneet hukkaan jossain välissä. Aktiivisuus on valttia.

Kazanin yliopiston nettisivuilta löydettäviä lomakkeita jouduin täyttämään muutamia liittyen esimerkiksi asumisjärjestelyihin. Tarkkaa ja jopa hidasta hommaa, sillä nettisivut tuntuivat välillä jokseenkin sekavilta.

 

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Muistan hyvin aurinkoisen päivän, jolloin saavuin Kazanin juna-asemalle noin 30 tunnin matkustamisen jälkeen. Asemalla minua odotti taksikuski, joka oli ollut mahdollista varata aiemmin mainituissa lomakkeissa. 30 tunnin matkaamisen jälkeen kuski oli täysin oikea ratkaisu. Hinta kuljetukselle ja vastassa olemiselle oli 6-7 euroa. Hyvä diili.

Ensimmäisen yön jouduin viettämään hotellissa, sillä saapumispäiväni oli myös juhlapyhä, jolloin byrokratiakoneistolla oli ansaittu vapaapäivä. Seuraavana päivänä matkasin asuntolalle, joka sijaitsee noin 20 minuutin taksimatkan päässä. Asuntolalla oli myös satoja muita opiskelijoita hoitamassa samaista kuviota. Sisäänkirjautuminen oli monivaiheinen projekti verikokeineen, keuhkokuvineen ja jonotuksineen. Asuntolan vieressä sijaitsee opiskelijoille tarkoitettu terveyskeskus. Saavuin paikalle varhain aamulla ja huoneeseeni pääsin noin neljältä iltapäivällä.

Seuraava viikko meni oikestaan eri allekirjoituksia hakiessa ja eri lomakkeita täytellessä. Toiminta oli välillä hämmentävää, sillä paikoitellen en tiennyt mihin juuri kyseistä lappua tarvitaan ja kenen allekirjoitus siihen vaaditaan. Tässä vaiheessa kärsivällisyys on valttia. Oma aktiivisuus pätee valttikorttina myös tässä vaiheessa.

Jos aikomuksenasi on olla Kazanissa vain lukukauden kannattaa ottaa huomioon, että pitkän viisumin saamisessa saattaa kestää aikaa, mikä rajoittaa matkustelua, sillä passi on sen ajan viranomaisilla/yliopistolla. Viime syksynä viisumiasiat etenivät erittäin hitaasti ja lopullisen viisumin saimme joulukuun alussa. Passi oli “toimistolla” noin 10 viikkoa. Passin pystyi kuitenkin hakemaan toimistolta matkaa varten prosessin ollessa vielä kesken, mutta tietyissä viisumiprosessin vaiheissa se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tänä keväänä uudet vaihtarit saivat pitkän viisumin paljon nopeammin, joten ehkä viime syksy oli ainoastaan poikkeus.

 

Asuminen

Asuntolamajoittuminen soveltui itselle oikein hyvin. Huoneessa oli kaikki tarvittava, vaikkakin yksityisyyttä melko pienessä huoneessa oli vähänlaisesti, sillä samassa huoneessa asui myös vaihto-opiskelija Italiasta. Tulimme hyvin toimeen, joten ei ongelmaa. Keväälle huoneeseeni ei tullut uutta asukasta italialaisen lähdettyä, joten kevät oli väljempää elämää. Asuntola on suljettu alue, jonne päästäkseen täytyy näyttää vartioille kulkukorttia. Taloissa on erikseen vielä henkilö, joka hoitaa erinäisiä asioita aulakopistaan. Yöjuoksulta tultaessa ulko-ovet ovat usein suljettu ja aulahenkilölle joutuu soittamaan tai koputtamaan niin lujaa, että hän herää. Luonollisesti aulahenkilöt ovat usein ärtyneitä jouduttuaan herätetyksi keskellä yötä, mutta tietysti ulkona on käytävä ja kotiin päästävä. Asuntolamajoittuminen on erittäin edullista. Vuokra on noin 7 euroa kuukaudessa ja olikin ainutkertainen kokemus maksaa 10 kuukauden vuokramaksun yhdellä kertaa!

Muita asumisvaihtoehtoja ovat perhemajoittuminen ja oman asunnon vuokraaminen. Perhemajoittuinen on vaihtoehdoista mahdollisesti kallein, mutta esimerkiksi kielen oppimisen kannalta se voi olla paras. Lopulta perhemajoittumisessa on kyse ennenkaikkea tuurista, sillä esimerkiksi jotkut perheet asuvat keskustassa toisten olessa hieman syrjemässä. Olen kuitenkin kuulut järjestelystä enimmäkseen vain hyvää.

Oman asunnon hankinta ei myöskään vaikuttaisi olevan kovinkaan vaikeaa, sillä yliopiston kautta on saatavissa kontakteja vuokranantajiin jne. Olikin hauska mennä yhtenä iltana käymään vaihto-opiskelijan kotona huomatakseen olleensa siellä lukuisia kertoja aiemmin edellisen vaihtarin vielä asuessa siellä. Vuokrataso on Suomea edullisempi ja tilavan asunnon saakin varmasti noin 250-350 e/kk.

Opiskelu ja opetus

Opetus filologian laitoksella alkoi paperiasioiden päätyttyä. Laitos sijaitsee keskustassa hyvällä paikalla noin 40 minuutin matkan päässä asuntolasta metrolla kuljettaessa. Konsepti oli jokseenkin selkeä, jos aiot opiskella vain venäjän kieltä. Vaihto-opiskelijat Euroopasta ovat muutamassa eri ryhmässä eri vaihtosopimuksien mukaan. Vasta kieltä auttavasti osanneena ryhmän taso oli korkea. Tasoryhmiin jakamista ei oikeastaan tehty. Saimme lukujärjestyksen, josta saimme itse valikoida haluamamme kurssit. Syksyllä opiskelin 8×1,5h viikossa, joka tarkoitti kaikkia lukujärjestyksen kursseja. Keväällä otin muutaman kurssin vähemmän, jotta pystyin panostamaan laadukkaammin valitsemilleni kursseille. Kurssit rakentuvat perinteisistä kielioppi-, leksika- ja kommunikaatio-kurseista, mutta mukana on myös esimerkiksi elokuvakurssi ja laulukurssi, jossa lauloimme venäläisiä kappaleita. Laulukurssi oli mielenkiintoinen kokemus, sillä useille vaihtareille laulaminen ei todellakaan ollut omalla mukavuusalueella. Opettajat ovat Kazanissa ammattitaitoisia ja rutinoituneita toimimaan vaihto-opiskelijoiden kanssa.

Hyödyllistä tietoa seuraaville vaihtoon lähteville

Kaiken kaikkiaan Kazan ovat hyvä vaihtokohde. Kazanin hyvä sijainti Volgan mutkassa mahdollistaa matkustelun mielenkiintoisiin kohteisiin. Itse olen pyrkinyt ottamaan kaiken hyödyn irti tilanteesta. Junayhteyksiä löytyy jokaiseen ilmansuuntaan ja myös lähialueilta löytyy mielenkiintoisia UNESCO-kohteita ja esimerkiksi kaupunki Joshkar Ola naapuritasavallasta Marinmaalta.

Kaupungista löytyy mukavia kuppiloita ja ravintoloiota, joten iltoinakin riittää nähtävää ja tehtävää. Suomalaiselle hintatasoa Kazanissa voi pitää erittäin edullisena, mikä tekee elämästä helpompaa. Halutessaan Kazanissa pärjää erittäin pienellä budjetilla. Englannin kielen taso on yeisesti melko alhainen, mutta sehän voidaan nähdä positiivisena asiana.

Kazania voin suositella niille, jotka haluavat nähdä hieman erilaista Venäjää. Rikas tataarikulttuuri tuo oman lisämausteen perinteisten Venäjä-juttujen rinnalle.