Vaihtokertomus, Universidad de Sevilla, Espanja, kevätlukukausi 2017

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

ENNEN LÄHTÖÄ

Universidad de Sevilla, 2017
(Sevillan kaunista ydinkeskustaa koristaa appelsiinipuut ja hevoskärryt sekä kuvassa pilkottavat Real Alcázar de Sevilla ja Catedral de Sevilla.)

Hain vaihtoon kauniiseen Sevillan kaupunkiin, Andalucían itsehallintoalueen pääkaupunkiin. Nimenomaan Espanja valikoitui kohteeksi ennen muuta kielen vuoksi – olin opiskellut espanjan kieltä sekä lukiossa että yliopistossa. Andalucía tarjoaa myös mitä mainioimman kattauksen historiaa ja kulttuuria sekä matkustusmahdollisuuksia, mikä vaikutti myös kohdevalintaani.

Kun Helsingin yliopistolta olin saanut puollon vaihtoon lähtijäksi, tuli minun hakea erikseen Sevillan yliopistoon. Sain heiltä hyvissä ajoin jo kesällä noin puolta ennen lähtöä viestin, jossa oli ohjeet, kuinka toimia ja kirjautua heidän yliopiston järjestelmään tarvittavien asiakirjojen toimittamista varten (kielitodistus, passikopio yms). Kun he olivat minut hyväksyneet, piti minun tehdä alustavat kurssivalinnat. Tämä ei sinällään ollut haastavaa, kunhan vain seurasi saatuja ohjeistuksia ja yliopiston sivuja.

Ennen lähtöä kannattaa miettiä omista lähtökohdistaan käsin, onko tarvetta esimerkiksi vapaaehtoisille vakuutuksille tai rokotuksille, esimerkiksi jos haluaa matkustella enemmänkin vaihdon aikana tai harrastaa jotakin urheilulajia, jossa on suositeltavaa olla vakuutus. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa luonnollisesti ottaa mukaan joka tapauksessa. Lisäksi tarvittavat ilmoitukset Suomessa eri viranomaistahoille. Lähdin itse tammikuun puolivälissä Sevillaan ja minulla oli pari viikkoa aikaa tutustua kaupunkiin ja muihin opiskelijoihin ennen ”orientaatioviikkoa”. Myös asumisratkaisuihin kannattaa tutustua alustavasti ennen lähtöä.

ALKUBYROKRATIA VAIHTOKOHTEESSA

Sain sähköpostitse tiedon jo syksyllä, milloin kevätlukukausi Sevillassa alkaa. Ensimmäisellä viikolla yliopisto järjesti tervetuliaistilaisuuden vaihto-opiskelijoille, mutta enemmälti ei juurikaan ollut ohjelmaa yliopiston puolelta. Melko itsenäisesti piti ensimmäisen viikkojen aikana selvittää, missä oli vaihto-opiskelijoiden kv-keskus (Centro Internacional), jonne piti mennä ilmoittautumaan ”läsnäolevaksi opiskelijaksi”. Täällä myös ilmoittauduttiin, mikäli halusi opiskella aineopintojen ohella kielten kursseja, joita oma tiedekuntani luonnollisestikaan ei järjestänyt. Tämän jälkeen pystyi vasta oman tiedekunnan opintotoimistossa asioida ja tehdä viralliset kurssivalinnat.

Alkuun oli erittäinkin epäselvää, missä piti asioida ja missä järjestyksessä. Yliopiston nettisivut eivät olleet tältä osin päivitetty eikä sieltä saanut apuja. Yliopiston työntekijät ja vapaaehtoiset olivat kylläkin hyvin avuliaita, kunhan vain uskalsi itse mennä kysymään neuvoa ja apua. Tässä kohdin jo todettakoon, että englantia ei juuri kukaan heistä puhunut, eli heti pääsi testaamaan omia kielellisiä valmiuksiaan espanjaksi. Kannattaa oma-aloitteisesti kysellä, jos epäselvyyksiä.

Moni asia opintojen rekisteröintiin ja kursseihin liittyen piti tehdä paperitse ja henkilökohtaisesti asioimalla opintotoimistoilla. Yliopistolla pystyi tulostamaan, mutta kesti taasen useita päiviä ennen kuin käyttäjätunnukset saatiin ylipäänsä toimimaan. Lisäksi, opintotoimistot olivat aukioloajoistaan huolimatta säännöllisen epäsäännöllisesti auki sekä siestan aikaan luonnollisesti aina kiinni. Myös ne kurssit, jotka olin alustavasti ennen vaihtoa valinnut, eivät toteutuneetkaan sinä lukukautena, joten jouduin valitsemaan yhtä kurssia lukuun ottamatta kaikki kurssit uusiksi. Yhtä kaikki, minulta kului reilu pari viikkoa ennen kuin kaikki opiskeluasiat yliopiston puolelta oli kunnossa. Kun tämän vain itse tiedostaa etukäteen, niin ei ole mitään hätää.

ASUMINEN

Yleisesti ottaen Sevillassa ei ole yliopiston tarjoamia opiskelija-asuntoja. Sosiaalisen median (esimerkiksi Facebookin erilaisten opiskelija/Erasmusryhmien) tai muiden vuokraussivustojen kautta on kenties helpoin tapa löytää asunto. Monet vaihtarit etsivätkin tyhjiin huoneisiin uusia asukkeja pitkin lukuvuotta tai sitten useamman opiskelijan voimin kokonaista vuokrataloa. Monet ystäväni olivat tehneet siten, että he asuivat ensimmäiset pari viikkoa hostellissa, kunnes olivat löytäneet mielekkään asunnon ja kämppikset. Suosittelen, että ryhdyt kartoittamaan esimerkiksi somen kautta hyvissä ajoin erilaisia vaihtoehtoja.

Minulla oli ystävä ollut syyslukukauden Sevillassa vaihdossa, ja sain hänen kauttansa vaivattomasti hänen yksityisen vuokranantajansa kanssa sovittua, että menen ystäväni tilalle vuokralaiseksi, kun hän lähti päivää aiemmin kuin itse saavuin Sevillaan. Meillä oli tavanomainen espanjalainen kerrostalohuoneisto vaihtareiden kanssa (5h+keittiö+2kph+ parveke). Lisäksi on hyvä todeta, että moni paikallinen asuu Espanjassa oman perheen kanssa toisin kuin ehkä Suomessa.

Kuukausivuokra jaetussa asunnossa oli noin 150-400 euroa henkilöä kohden. Itse maksoin 180 euroa (plus sähkö, netti ja kaasu). Espanjassa vuokra maksetaan usein käteisellä ja vuokranantajasta riippuen suullisen tai kirjallisen sopimuksen perusteella. Todettakoon, että tammikuussa yöt ovat erittäin kylmiä myös Sevillassa, ja nukuinkin lämpimät vaatteet päällä, sillä asunnot ovat hyvin kylmiä eikä lämmitysmahdollisuuksia välttämättä ole. Sähköpattereita voi olla käytössä riippuen siitä, salliiko vuokranantaja niitä (sähkö on kallista). Villasukat tulivatkin vaihdon aikana todella tarpeeseen!

Paikallisbussiin sai edullisesti kertalippuja ja kuukausilippuja kioskeista, mutta itse nautin kävelystä sekä käytin ns. city-pyörää (Sevici), joka maksoi koko lukuvuodelta 30 euroa. Myös taksi on suhteellisen edullinen Sevillassa.

OPISKELU JA OPETUS

Luennot olivat kaikki espanjaksi, mikä oli alkuun luonnollisesti haastavaa, mutta aika nopeasti huomasi ymmärtävänsä ja pystyvänsä tekemään muistiinpanoja. Luentoja oli maanantaista torstaihin klo 8-22 välillä. Espanjassa opiskelu ja opetus on hyvin ”lukiomaista”: opiskelijat käyvät kurssit saman luokan kanssa kaikki samassa järjestyksessä. Opetus on hyvin luennoitsijakeskeistä, eikä oikeustieteellisen tiedekunnan kursseilla juurikaan käytetty esimerkiksi dia-esityksiä. Opiskelijat tekevätkin ahkerasti muistiinpanoja luennoilla – voisi sanoa jopa, että litteroivat luennoitsijan puhetta. Luennot eivät lähtökohtaisesti olleet pakollisia, mutta silti opettajat pitivät kirjaa läsnäolosta ja antoivat ”huomautuksia”, jos jollakulla poissaoloja alkoi kertymään.

Kurssien suorittaminen tapahtui tenttimällä – suullisesti ja/tai kirjallisesti. Opiskelijat vaihtoivat omia muistiinpanojaan toistensa kanssa ennen tenttejä eikä erillistä tenttikirjallisuutta edellytetty, jos luennoilla oli seurannut aktiivisesti. Lisäksi yhdellä kurssilla piti pitää esitelmä. Myös muutamia ryhmätöitä oli, mutta niitä ei arvosteltu erikseen. Tiivistettynä toteaisin, että näin suomalaisittain tarkasteltuna hyvinkin lukiomainen opiskelu- ja opetustyyli eikä vaativuustasoa voi pitää nähdäkseni erityisen korkeana. Kurssien opettajat olivat mukavia, ja kyselivät vaihtareilta myös kuulumisia ja näkemyksiä asioista. Luentoja oli peruttu verrattain usein esimerkiksi lakkojen vuoksi sekä juhlapyhien aikana.

Universidad de Sevilla, 2017
(Semana Santaa vietetään liki jokaisessa kaupungissa Espanjassa viikko ennen pääsiäistä.)

ARKI KOHTEESSA

Espanja on hintatasoltaan Suomeen verrattuna hyvinkin edullinen. Suosittelenkin tutustumaan espanjalaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin, sillä ulkona syöminen ei kovin kallista ole. Tämä on myös paikallinen tapa viettää iltaa läheisten kanssa aina pitkälti puoleen yöhön asti. Andalucia tarjoaa myös loistavan kattauksen historiaa ja kulttuuria. Tarjolla on niin arabien valtakauden ajan rakennuksia ja museoita kuin autenttista flamencomusiikkia ja –tanssia sekä huippujalkapalloa.

Universidad de Sevilla, 2017
(Tyypillinen espanjalainen tapas-lautanen. Tapa tarkoittaa kantta, josta pientä suolasta on tarjoiltu. Pienet tapakset ovat edelleenkin monissa pakoissa ilmaisia ja tulevat juoman kylkeen tapa-lautaselta.)

Sevilla on erittäin opiskelijaystävällinen kaupunki sosiaalisten aktiviteettien osalta. Kaupungissa on useita järjestöjä (mm. ESN ja Erasmus club), jotka tarjoavat opiskelijoilla viikottain tekemistä: muun muassa kävelykierroksia, ravintolakierroksia, bileitä, museokiertueita, päiväreissuja, viikonloppumatkoja muihin maihin yms. Myös omatoimireissut kavereiden kanssa muualle Espanjaan ja Portugaliin tai Marokkoon on helppo toteuttaa esimerkiksi vuokraamalla auto tai junalla/bussilla matkustaen.

Sevillassa eläminen oli mukavan letkeää ja ihmiset rentoja ja helposti lähestyttäviä. Kaupunki on äärettömän kaunis pienine katuineen ja tarinoineen. Päivärytmi oli paljon huolettomampaa ja rennompaa kuin Suomessa, mikä näkyi siinä, että kaupat, virastot ja jotkut liikkeet saattoivat olla kiinni ilmoittamistaan aukioloajoistaan huolimatta. Toisinaan siestan jälkeen jotkut liikkeet eivät avanneetkaan enää illaksi liikettä.

Universidad de Sevilla, 2017
(Plaza de España rakennettiin maailmannäyttelyä varten 1900-luvun alussa ja on tunnettu muun muassa Star Wars –elokuvista. Muun muassa filosofinen, oikeustieteellinen ja kauppatieteellinen tiedekunta sijaitsevat aivan kivenheiton päästä aukiosta, jonne usein mentiin viettämään siestaa ja picnicille.)

Koin Sevillan myös yleisesti ottaen hyvin turvalliseksi kaupungiksi, kunhan pitää maalaisjärjen mukana esimerkiksi massojen keskellä liikkuessa (Semana Santa ja Feria de Abril). Sevillassa puhutaan espanjaa, mutta paikallisilla on vahva murre. Ymmärtämiseen voikin kulua hetki aikaa. Itse olin päättänyt etukäteen kuitenkin, että en käytä englantia, jos ei ole aivan pakko, ja kielitaitoni kehittyikin hurjasti näiden muutamien kuukausien aikana.

PALUU SUOMEEN

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Antoisien opiskelukuukausien sekä luotujen ystävyyssuhteiden jälkeen oli aika palata Suomeen kesäkuun lopulla. Paluu itselleni Suomessa oli verrattain haikeaa parin viikon ajan, sillä se elämänrytmi ja ne henkilöt, joiden kanssa olit viettänyt tiiviisti edelliset kuusi kuukautta Sevillassa 40 asteen helteissä sangriakannun ja tapas-lautasten äärellä, vaihtuivatkin hektiseen Helsingin arkeen. Vaihdon jälkeen onkin hyvä aika pohtia, mitä oppia sitä onkaan kertynyt ja miten vaihtokokemusta ja osaamista voi hyödyntää opinnoissa, työelämässä ja yleisesti omassa elämässä jatkossa. Itse lähdin seuraavana kesänä kesätöihin Espanjaan asianajotoimistoon sekä olen myös pyrkinyt säilyttämään hyvällä tavalla ripauksen tuosta mañana mañana –asenteesta omassa arjessani.