Vaihtokertomus, University College Corkissa, syksy 2018

Bio- ja ympäristötieteellisen tedekunnan opiskelija

Hain vaihtoon melko myöhään opinnoissani. Olin myös melkoisen myöhässä vaihtohakemuksen kanssa, joten päädyin oikeastaan sattumalta valitsemaan maan ja kaupungin, joka ei aikaisemmin ollut tullut mieleenikään. Päädyin Irlantiin Corkin yliopistoon, Univeristy College Corkiin oikeastaan vain siksi, että sinne oli helppo hakea kiireessä. Lähtöpäivän siis lähestyessä en ollutkaan kovin innoissani ja olin jopa yhteydessä Helsingin yliopiston vaihtokoordinaattoriin vaihdon siirrosta tai perumisesta! Vuosi oli ollut rankka, olin rättiväsynyt ja kohde ei ennakkoon herättänyt intohimoa. Lähdin kuitenkin, enkä todellakaan katunut sitä. Vaihtokokemus oli uskomaton ja sen seuraukset kauaskantoiset. Kirjoitan tätäkin tekstiä parhaillaan ollessani lomamatkalla Irlannista, jonne olen palannut sittemmin useita kertoja.

Ennen lähtöä

Kuten jo mainitsin, minulle lähtö oli hiukan epävarma ja panostinkin ehkä vähän toispuoleisesti valmisteluihin. Olin vasta pari päivää sitten tullut takaisin Helsinkiin kesätöistä Ahvenanmaalta, käväisin ystävän häissä ja seuraavana päivä pakkasinkin kamat ja lähdin. Onneksi olin saanut kesän aikana sovittua vuokralaisen huoneeseeni, joten se asia oli kunnossa. Suosittelisinkin valmistelemaan vähän paremmin lähtöä, ihan vain stressin välttämiseksi. Etukäteen on tosi hankala tietää mitä mukaan tarvitsee, mutta Irlannissa on melko vaihtelevat säät, joten hyvät kengät ja sadetakki tulevat tarpeeseen. Muutaman euron sateenvarjo ei välttämättä riitä talvimyrkyissä ja minulle kävikin usein hupaisasti kun tuulenpuska niksautti sateenvarjoni väärinpäin. Muutoin olinkin varautunut sateisiin kumisaappailla ja sadetakilla.

Useimmat dokumentit olin muistaakseni lähettänyt jo UCC:hen sähköpostitse ja heiltä tulikin selkeät ohjeet siitä mitä papereita sinne tarvitsee mukaan. Eurooppalaiset ja Erasmus-opiskelijat etenkään eivät tarvitse mitään viisumeita tai muuta, toki passi kannattaa olla voimassa koko matkan ajan. Muista myös tarkkailla sähköpostia kevään ja kesän aikana! Kohdeyliopistolta tulee paljon viestejä ennen lähtöä. Heidän vaihtokoordinaattorinsa oli myös ihana, enkä millään käsitä miten hän ehti vastailla henkilökohtaisesti sähköposteihin, kun vaihtareita oli varmasti tuhansia.

Opiskelu ja yliopisto

Opiskelu UCC:ssä oli melko erilaista kuin mihin olin Helsingin yliopistossa tottunut. Suoritin maisteriopintoja, ja tahti oli kova. Vaatimustasosta en vieläkään oikein osaa sanoa tarkkaan, mitä opiskelijoilta odotettiin. Toisaalta deadlinet olivat hyvin tiukkoja, viittauskäytännöt tarkkoja ja aiheet melko kattavia, toisaalta taas tuntui, että sisältö jäi usein hieman pintapuoliseksi. Luennot olivat erittäin laajoja ja tietoa tuli omaksua paljon lyhyessä ajassa. Tentteihin piti myös lukea paljon.

Opettajat olivat pääosin kivoja ja reiluja, mutta olin heidän kanssaan tekemisissä paljon vähemmän kuin kotiyliopistossa. Tuntui, että me opiskelijat olimme vähän sellaista massaa. Aikaa opettajilla ei oikein olut kysymyksiin ja keskusteluihin, paitsi pikaisesti luentojen jälkeen. Kiva juttu oli kuitenkin se, että jokaisesta työstä sai arvosanan ja palautetta. Meillä oli paljon esitelmiä ja ryhmätöitä, mikä oli hyvää harjoitusta. Luokkahenki oli ihan uskomattoman hyvä, kaikki tsemppasivat toisiaan opinnoissa, kyselivät kysymyksiä ja antoivat apua.

Kannattaa ottaa huomioon, että kandiopinnot ovat yleisesti maisteriopintoja helpompia ja moni vaihtari kävikin kuulemani mukaan satunnaisia kursseja ilman suurempaa päämäärää. Opiskeluun kannattaa silti varata aikaa, vaikka ei tekisikään maisterikursseja. Sain hyvää rutiinia ja kokemusta esitelmöinnistä ja englannin puhetaitoihini tuli sujuvuutta. Oli myös ihan hyödyllistä oppia vähän laskeman omaa tavoitetasoa: dedisten painaessa päälle ei vain ollut aikaa viivyttelylle ja yksityiskohtien hinkkaamiselle. Huomasin myös, että luokkalaisten taidot ja tiedot vaihtelivat, eikä erilaisista kokonaisuuksista sakotettu turhaan, onhan monia tapoja tuoda asioita esille.

Asuminen

Irlantiin lähtijän kannattaa ottaa huomioon, että maassa on pieni asuntokriisi. Kodittomien määrä on kasvanut ja omankin huoneeni ikkunan alla telttaili joku muutaman päivän syksyn aikana. Opiskelijoille on kuitenkin omia majoituksia ja kyllä yksityiseltäkin puolelta aina jotain löytyy. Asunnon etsimisen kanssa on hyvä olla ajoissa. Itse sain ensimmäisen huoneen Facebook-ryhmän kautta ja varasin sen ennen kuin edes saavuin maahan. Sain mukavan ja siistin huoneen aivan keskustan ja kampuksen vierestä. Useat muut vaihtarit olivat tulleet paikanpäälle ilman varmaa asuntoa ja kävivät sitten katsomassa niitä ennen lukukauden alkua. Omat kämppikseni olivat mukavia, mutta päädyin vaihtamaan asuntoa loppua kohden. Alkuperäiset kämppikset olivat hyvin tiukkoja säännöissä ja kun sattumalta ystäväni kimppakämpästä vapautui huone, päätin vaihtaa saadakseni vähän enemmän itsenäisyyttä.

Talot Irlannissa ovat välillä aika viileitä ja itse varauduinkin pakkaamalla villapeiton Suomessa mukaan. Talven tullessa ostin kyllä paremman peiton. Kannattaa myös katsoa nettikirppiksiä ja opiskelijoiden FB-ryhmiä kun hankkii tavaroita kämpille. Useissa asunnoissa on hyvät varustelut enkä esimerkiksi ostanut mitään keittiövälineitä itselleni. Ei kannata myöskään säikähtää talojen huonoa kuntoa, vaikka ikkunan nurkissa voi kasvaa vähän hometta, koin sisäilman olevan yleisesti parempi kuin Suomessa ja ihmeen kaupalla pääsin jopa eroon ärsyttävästä flunssakierteestä Irlannin aikana!

Hintataso asumisessa on sama tai vähän korkeampi kuin Suomessa. Sähkölasku voi olla välillä suurehko ja se kannattaa ottaa puheeksi etukäteen. Corkissa vuokrat olivat järkeviä (ensimmäinen huone oli noin 600 e ja seuraava 450 e), mutta Dublinissa ne taitavat olla korkeampia, jopa jaetuissa huoneissa.

Jotkin vuokranantajat voivat kuulemma olla tiukkoja ja epäreiluja, kun huono asuntotilanne antaa etulyöntiaseman vuokranantajille. Minulle ei sattunut mitään ikävää, mutta kannattaa aina vähän tarkkailla varoitusmerkkejä. Useissa opiskelija-asuntoloissa on kuulemma tavallista, että koko lukukauden vuokra maksetaan etukäteen. Yksityisillä markkinoilla en ehkä tekisi niin.

Opiskelijaelämä

Minulle sattui käymään vähän niin, että varsinaisesta vaihtarielämästä ja Erasmus porukoista jäin ulkopuoliseksi. Olin jo hieman vanhempi kuin useimmat vaihto-opiskelijat ja koska tein maisteriopintoja, hyppäsin suoraan mukaan vuosikurssin aloittavien matkaan. Ja olen siitä onnellinen! Sain pari todella hyvää ystävää ja koko muu luokka oli myös aivan mahtava, vietimme paljon aikaa yhdessä. Toisaalta välillä minulla oli enemmän vapaa-aikaa kuin heillä, sillä en tehnyt opintoja ihan yhtä hiki päässä. Olinhan vain vaihdossa ja numeroilla ei ollut minulle niin väliä, vaikka opiskelinkin ahkerammin kuin varmaan koskaan aiemmin.

UCC:ssä järjestettiin kuitenkin hirveästi tapahtumia ja kerhojakin oli joka lähtöön, oli valokuvausta, surffausta, politiikkaa, vaellusta, eläinoikeusryhmä jne. Hengailin itse sukeltajien mukana, ja kävin heidän kanssaan myös sukeltamassa Baltimoressa, joka on oikein kaunis pikkukylä! Kaikki yliopistolla olivat tosi mukavia ja irlantilaisten kanssa on helppo tulla toimeen. Jopa tällainen tuppisuu suomalainen oppi taidon tehdä tikusta asiaa: jos ei ole mitään sanottavaa, aina voi puhua säästä. Vaikken olekaan innokas small talk -ihminen, on ihan hyödyllistä osata puhua välillä mitä sattuu, aina ei tarvitse miettiä niin tarkkaan onko asiasi sanomisen arvoisia. Yksi asia kannattaa muistaa: irlantilaiset tervehtivät usein kysymyllä How are you? Siihen kannattaa vastata sanomalla että hyvää ja kysymällä itse saman kysymyksen. Varsinaisiin kuulumisiin mennään vasta sitten. Mitään tiukkoja kohteliasuussääntöjä ei kuitenkaan ole, irlantilaiset ovat hyvin mukavia ja rentoja. Aksentista ei aina (aluksi) saa selvää, mutta he ovat tottuneet siihen ulkomaalaisten kohdalla 😉

Cork

Cork on Irlannin toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee muutaman tunnin bussimatkan päässä Dublinista aivan maan eteläosassa. Kuten monet muutkin kaupungit, se sijaitsee joen varrella ja on todella tunnelmallinen kulttuurin keskus. Lukemattomia pubeja ja kahviloita mahtuu tähän pikkukaupunkiin. Corkissa on paljon tekemistä ja tapahtumia, elokuvafestaria ja keikkoja sun muuta. Kaupungissa voi harrastaa soutamista keskiaikaisilla veneillä, istua takkatulen ääressä lämpimässä pubissa (koska siellä on todennäköisesti lämpimämpää kuin asunnollasi) ja käydä Butter Museumissa. Aina voi myös hypätä junaan kohti rantakaupunki Cobh:ia (Irlannissa bh lausutaan yleensä v:nä, vinkkinä vaan!). Musiikki ja luonto olivat minulle tärkeitä teemoja vaihdon aikana ja kaupungista löytyykin niiden puitteissa paljon nähtävää, koettavaa ja ennen kaikkea niihin liittyvää yhteisöllisyyttä. Julkinen liikenne ei taida koko Irlannissa olla ihan yhtä kätevää kuin esimerkiksi Suomessa, eli itse ainakin hankkisin pyörän, jos asuisin yhtään kauempana keskustasta. Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne ja pieneen Corkiinkin syntyy valtavia liikenneruuhkia. Ole siis tarkkana pyöräillessä ja varaa aikaa yleiseen liikkumiseen ihan koko maan tasolla, ainakin lentokenttäbussiin kannattaa hypätä aikaisemmin kuin aikataulun mukaan voisi arvioida!

Alkubyrokratia

Alkuun valitsin kurssit yliopiston järjestelmästä. Kukaan ei osannut kertoa minulle, ovatko maisterikurssit avoimia Erasmus-opiskelijoille, joten odotin että pääsin yliopistolle ja olin sitten suoraan yhteydessä maisteriohjelman koordinaattoriin, joka ystävällisesti päästi minut meribiologian kursseille. Muutoin alku olikin helppoa, muutamia asioita piti hoitaa, kuten opiskelijakortin haku ja sen sellaiset, mutta niihin tuli todella hyvä ohjeistus vaihtoinfoissa. Vaihtareille kaikki kyllä selitetään juurta jaksaen, eikä mitään epäselvyyksiä muistaakseni syntynyt paikan päällä.

Terveys, tuki ja turvallisuus

UCC:ssä on opiskelijoille oma terveysasema ja he auttavat sekä fyysisissä että psyykkisissä asioissa. En itse käyttänyt palveluita, mutta sain sen kuvan, että homma on toimiva ja aikoja kyllä saa. Julkinen terveydenhuolto Irlannissa ei kuulemma pelaa erityisen hyvin ja aikoja voi joutua odottamaan. Aivan erityisen ihana paikka oli yliopiston Skills Center, josta sai apua käytännön asioihin. Minua jännitti ihan hirveästi esitelmöidä englanniksi, joten olin yhteydessä heihin ja sain korvaamatonta apua esitelmän harjoitteluun! Sellaista ei minulle ole ainakaan Helsingin yliopistolla tullut vastaan.

Turvallisuus Irlannissa on pääosin hyvä. Ehkä Dublinissa kannattaa välttää enemmän tiettyjä alueita, mutta Corkissa ei tuntunut olevan niin väliä missä liikkui. Paha huumeongelma tosin vaivaa Corkia ja vissiin koko Irlantia, mutta yleensä käyttäjät pysyivät omissa oloissaan, enkä kokenut mitään uhkaavaa. Valitettavasti ongelmia on tässäkin kohteessa: kuulin muutamasta ikävästä tapauksesta opiskelijabileissä. Kannattaa katsoa juomien perään baareissa ja bileissä, ei ole ihan mahdotonta, että joku metsästää nuoria huumaamalla. En tiedä onko ongelma isompi kuin Suomessa, mutta valitettavasti idiootteja löytyy. Rauhattomista alueista sensijaan saa yleensä nopeasti käsityksen yliopiston porukoitten ja paikallisten kautta: minulle vuokraemäntä kertoi heti, missä ei kannata liikkua.

Vinkkejä ja tietoa opiskeluun

Hoida etukäteen kurssivalinnat. Vaikka ne muuttuisivat, on paljon helpompaa lähteä vaihtamaan kursseja kun jo tiedät mitä on tarjolla. Lukukauden alussa pystyi vielä vaihtamaan kursseja ja jättämään pois niitä mitkä eivät vaikuttaneet hyviltä. Muista, että kaikkia aineita ei opeteta samalla kampuksella. UCC:ssä kampuksia oli muutama, mutta ne eivät olleet kovin kaukana toisistaan. Kaikki yliopistolla olivat hyvin mukavia, mutta kannattaa välttää asioiden hoitamatta jättämistä tai viimehetkeen venyttämistä, sillä kaikki systeemit eivät ole yhtä joustavia kuin Suomessa. Älä kuitenkaan stressaa, vaan ole heti yhteydessä koordinaattoriin tai tuutoriin, jos jotain ongelmia tai mietteitä tulee.

Riippuen omista tavoitteistasi vaihdon suhteen, varaa aikaa opiskeluun, mutta myös hauskanpitoon, harrastuksiin ja matkailuun. Irlannissa on melko helppoa ja edullista liikkua paikasta toiseen ja esimerkiksi monille saarille järjestetään useita lauttakuljetuksia päivittäin.

Sopeutuminen ja ongelmat

Alkuun sopeutuminen voi olla hankalaakin, ihmiset lähtevät vaihtoon erilaisissa tilanteissa. Itselleni kavereihin tutustuminen oli tärkeää, samoin positiivisen mielialan ylläpitäminen silloinkin kun tuntui yksinäiseltä. Kannattaa muistaa, että vaihdon on tarkoitus olla positiivinen kokemus, ja siksi on hyvä vähän miettiä, mitä oikeastaan haluat tältä kokemukselta. Aina asiat eivät vastaa odotuksia, mutta siitäkin voi usein oppia jotain. Suosittelisin pitämään ainakin alkuun vähän sosiaalista energiaa yllä, jotta ihmisiin tutustuminen lähtee käyntiin

Varsinaisia ongelmia en joutunut kohtaamaan, ainoastaan asunnon vaihto kesken kaiken oli hieman kurja homma. Onneksi vuokraemäntä oli todella reilu, ja purki sopimuksen ja maksoi takaisin takuuvuokran.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli hyvä ja antoisa, mahdollisuuksia Irlannissa on monenlaiseen tekemiseen ja näkemiseen. Tsemppiä lähtijöille, Irlanti on todella upea paikka lähteä vaihtoon!