Vaihtokertomus, Zagrebin yliopisto, syksy 2018

Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelija

Vaihtokohteen valinta

Olin vaihdossa Zagrebin yliopistossa syyslukukaudella 2018. Vaihtokohteeni valikoitui osittain sattumanvaraisesti. Halusin alun perin Itä-Eurooppaan tai slaavimaahan. Selaillessani vaihtoehtoja Zagrebin yliopiston kurssivalikoima nousti Zagrebin hyväksi vaihtoehdoksi. Kurssivalikoima oli laaja, se oli helposti löydettävissä ja kurssit vaikuttivat mielenkiintoisilta. Opiskelen oikeustiedettä ja EU-oikeus on yksi mielenkiintoisimmista oikeudenaloista, joten uusimpana EU:n jäsenvaltiona Kroatialla oli tarjota laaja valikoima EU-oikeuden kursseja. Kaiken tämän lisäksi Balkanin historia kiehtoo minua, joten päädyin hakemaan ensimmäisenä vaihtokohteenani Zagrebiin ja pääsin haluamaani kohteeseen.

Ennen lähtöä

Ennen lähtöä muistilistallani oli paljon asioita. Sain tietää hyväksymisestäni Helsingin yliopiston puolelta maaliskuussa ja toukokuun 10. päivään mennessä tuli hakea Zagrebin yliopistoon. Virallisen hyväksynnän Zagrebin yliopistolta sain vasta heinäkuun alussa.

Hain yliopiston asuntolasta huonetta jo ennen hyväksyntääni, sillä deadline asunnon hakemiselle oli jo huomattavasti aikaisemmin. Lopulta päädyin kuitenkin yksityiseltä vuokraamaamme kimppa-asuntoon, mikä oli hyvä vaihtoehto, sillä näin sain oman huoneen. Asuntolat ovat edullisia Zagrebissa (halvin luokkaa 70e/kk!), mutta yksityisyyttä niissä ei ole, koska huoneet ovat pieniä ja niissä asuu vähintään kaksi henkilöä. Opintotuki riitti hyvin huoneeseen kimppakämpässä, joten päädyin tähän vaihtoehtoon. Kannattaa kuitenkin varmuuden vuoksi hakea myös asuntolapaikkaa.

Varasin lennot Zagrebiin vasta saatuani hyväksynnän Zagrebin yliopistosta. Lisäksi huolehdin rokotukset kuntoon, koska asuntola vaati todistukset tietyistä rokotuksista. Hoidin myös vakuutusturvan kuntoon ja jälleenvuokrasin Suomen asuntoni. Sen jälkeen, kun asunto Zagrebissa varmistui, pystyin ottamaan loppuajan suhteellisen rennosti. Liikaa stressiä ei kannatakaan ottaa, vaikka asuntoa ei heti löytyisikään. Useat ystäväni, joilla ei ollut pysyvää asuntoa saapuessaan, löysivät parin viikon sisällä asunnon yksityiseltä. Facebook-ryhmät ovat parhaita reittejä etsiä asunto, kannattaa kuitenkin olla terveen epäileväinen, ainakin jos asunnon tarjoaja vaatii suurta vuokravakuutta ennen kuin olet nähnyt asunnon. Jos pitkäaikaista asuntoa ei heti löydy, saa esimerkiksi Airbnb:stä sesongin ulkopuolella varsin edullisia asuntoja väliajaksi. Asuntomarkkinat vaikuttivat kuitenkin olevan Zagrebissa vuokraajalle edulliset.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Saavuin Zagrebiin vasta orientaatioviikon alussa. Yliopistolle tarvitsi kuitenkin mennä vasta noin 1.5 viikkoa saapumiseni jälkeen. Saavuttuani Zagrebiin ensimmäinen asia oli käydä hakemassa pakollinen OIB-tunnus paikallisesta Verohallinnosta. Ilman OIB-tunnusta ei voinut kirjoittautua yliopistolle.

Ensimmäiset yliopistolla menivät tiedekuntaan kirjoittautumisessa ja kurssien valitsemisessa. Oikeustieteellisessä tiedekunnassa kursseilla oli aloitustapaamiset, joiden aikataulu oli kerrottu etukäteen. Ensimmäisellä kerralla lyötiin sitten lukkoon muut kurssin opetus- ja tenttiajankohdat. Täytyy myöntää, että näin suomalaisena mieltä riipi se, että aikatauluja ei oltu etukäteen päätetty, vaan ensimmäisessä tapaamisessa huutoäänestettiin opetuksen ajankohdista. Mikään ajankohta ei tietenkään sopinut kaikille. Jokaisella ensimmäisellä tapaamisella oli siis pakko käydä toteamassa tai kysyä joltain tuttavalta, milloin kurssi järjestetään, jotta kurssit sai valikoitua niin, etteivät aikataulut mene päällekkäin. Kurssit piti lopulta vahvistaa noin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olin kirjoittautunut tiedekuntaan. Pyrin saamaan perjantain ja maanantain mahdollisimman tyhjiksi opetuksesta viikonloppureissuja varten. Tässä myös onnistuin.

Muutenkin paperia pyöritetään Zagrebissa huomattavasti enemmän kuin Suomessa ja useat asiat on pakko käydä hoitamassa kasvokkain. Netin kautta ei onnistu oikein mikään. Asioissa saattaa myös kestää aikaa. Yliopistolla on hyvät ohjeet kaikkeen pakolliseen byrokratiaan. Myös muilta vaihtareilta kannattaa rohkeasti kysyä asioita vaikka yhteisissä whatsapp-ryhmissä. Joku yleensä aina tietää.

Opiskelu ja opetus

Kuten todettu, kurssien valitseminen ja aikataulujen venkslailu aiheutti minulle parran pärinää. Näin ainakin oikeustieteellisen tiedekunnan puolella. Kun kurssit lopulta saatiin lyötyä lukkoon, alkoi opetus. Useiden kurssien rakenne oli sellainen, että aluksi oli opetusta noin kolme kuukautta. Opetus saattoi sisältää myös esitelmien pitämistä. Kurssin lopussa kirjoitettiin pitkät esseet ja/tai pidettiin open book exam ja näiden perusteella saatiin sitten arvosanat. Opetus oli kuitenkin laadukasta ja ryhmät mukavan pieniä ainakin Erasmus-kursseilla. Juridinen englannin kielen taitoni parani huomattavasti vaihdon aikana erityisesti suullisen ilmaisun osalta. Kursseilla joutui oikeasti osallistumaan keskusteluun, kun kurssilaisia oli vähän. Muutamalla kurssilla oli myös oikeustapausharjoitteita sekä simuloituja oikeudenkäyntejä ja neuvotteluita, jotka kehittivät taitoja, joita ei ehkä Suomessa ollessa olisi tullut oikiksessa kehitettyä. Kaiken kaikkiaan olin erittäin tyytyväinen opetukseen ja kurssien järjestelyihin.

Mainitsen myös tässä yhteydessä opiskelijaravintola Menzat. Niitä on ympäri kaupunkia, ja niistä saa erittäin edullista opiskelijamurkinaa. Opiskelijahintainen annos on yleensä noin 1-2 euroa. Ruoan laatu ei välttämättä ole parasta ja ruoka ei ole ehkä terveellisintä, mutta mahan sai täyteen edullisesti. Menzaa varten kannattaa hankkia opiskelijakortti mahdollisimman nopeasti.

Vaihtoelämä Zagrebissa opiskelun ulkopuolella

Zagrebissa paikallinen ESN on erittäin aktiivinen ja järjestää paljon toimintaa. Toimintaan kannattaa lähteä heti alussa mukaan ja yrittää jaksaa käydä juhlissa ainakin alkuaikana. Porukkaan on helpompi päästä näin mukaan. ESN järjestää myös matkoja, mutta matkat täyttyivät todella nopeasti, joten pääsin käymään vain yhdellä ESN:n järjestämällä reissulla. Kannattaa kuitenkin ottaa vaihdosta kaikki irti ja reissata paljon, vaikka sitten yksin tai ystävien kanssa. Yleensä aina joku lähtee reissuun mukaan. Balkanilla on paljon historiallista nähtävää ja Balkanin maissa on hienoa luontoa. Myös Keski-Euroopan suuntaan on helppo reissata.

Suosittelen myös jatkamaan omia harrastuksia vaihdon aikana. Harrastan itse kamppailulajeja ja etsin Zagrebista sopivan seuran, missä jatkoin harjoittelua. Harrastuksissa pääsee tutustumaan paikallisiin paremmin ja helpommin kuin yliopiston tai bileiden kautta, joissa vaihtarit ovat suurimmaksi osaksi keskenään. Kroatialaiset ovat mukavia ja erittäin lämminhenkisiä, kun heihin pääsee tutustumaan. Kävin myös kampuksilta löytyvillä kuntosaleilla, joissa on erittäin edullista treenata opiskelijakortilla. Kuukauden jäsenyys maksoi noin 10-15 euroa.

Englantia Kroatiassa puhutaan vaihtelevasti. Nuoret puhuvat englantia ihan hyvin, mutta osa vanhemmasta ja keski-ikäisestä väestöstä puhuu hieman huonommin. Yliopistolla professorit ja opiskelijat puhuivat kuitenkin varsin hyvää englantia. Venäjän kielen osaaminen voi myös auttaa Kroatiassa, sillä kroatian kieli on suhteellisen lähellä venäjän kieltä.

Kaiken kaikkiaan vaihtokokemukseni oli mahtava ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti! Toivotan hyvää vaihtoa myös sinulle!