Charles University, kevät 2019

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Ennen lähtöä

Oma vaihtoon lähtöni oli ehkä hieman erilainen kuin muilla, sillä koska vaihto-opiskelut kuuluvat pakollisena osana tutkintoani, ei minulla ehkä ollut aluksi niin paljon motivaatiota kun muilla “vapaahtoisesti” vaihtoon lähtijöillä. Valmistelut ahdistivat ja stressasivat oikeastaan aika paljon. Varsinkin asunnon löytäminen oli todella stressaavaa, vaikka sainkin paljon hyviä vinkkejä paikallisilta tutuilta. Asuntolassa majoittuvien ei tietenkään tarvitse stressata tästä.

Hyväksymiskirje ja infopaketti lähetettiin muistaakseni vasta tammikuussa, joten ei kannata heti huolestua jos sitä ei kuuluu. Paketissa oli käytännön tietoa orientaatioviikosta, mutta muut käytännön asiat kerrottiin vasta paikan päällä. Pakollinen orientaatioviikko oli kuitenkin erittäin hyvä. Kurssitarjontaa pystyi vapaasti selailemaan ennen varsinaisten yliopiston tunnusten saamista.

Suosittelen lämpimästi kaikkia osallistumaan orientaatioviikon informatiivisiin ohjelmiin, sillä ilman niitä olisin ainakin itse ollut todella “kujalla” käytännöistä, kuten kirjaston käytöstä ja rakennuksissa suunnistamisessa. Myös vaihtariorganisaatio ESN on todella aktiivisesti yhteistyössä yliopiston kanssa ja sen tapahtumia ja retkiä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. ESN:n kautta oli mahdollista saada myös oma “local buddy”, ja siihen projektiin kannattaa ehdottomasti osallistua, sillä buddyt auttoivat mielellään vaihtareita heti maahan saapumisesta alkaen (jotkut buddyt ovat olleet jopa lentokentällä vastassa).

Kaikkein Tšekkiin muuttavien EU-kansalaisten tulisi ilmoittautua poliisille ensimmäisen kuukauden sisään. Ilmoittautuminen tapahtuu tietyllä ulkomaalaisille tarkoitetulla poliisiasemalla, jossa henkilökunta ei kuitenkaan puhu englantia. Tästä ei kannata huolestua, kunhan menet vain paikalle ja otat passin mukaan! Paikallisen kielen osaajan voi tietenkin ottaa mukaan asiointia sujuvoittamaan. Varsinkin paikalliset suomen ja ruotsin kielen opiskelijat tutustuivat suomalaisiin vaihtareihin erittäin mielellään .

Tärkeimpänä asiana ennen lähtöä voisin mainita, että  kannattaa tarkistaa, että matkavakuutus on voimassa ja sellainen, joka on voimassa myös pidemmän ajan putkeen. Jouduin itse vaihtamaan matkavakuutusta juuri tämän takia. Myös ilman Eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei kannata matkalle lähteä! Itse jouduin käymään sairaalassa kahdesti, joten vakuutuksesta oli ehdottomasti hyötyä! Muuten kannattaa lähteä rennoin mielin eikä liikaa olla huolissaan. Julkinen terveydenhuolto on hyvätasoista ja Praha on turvallinen kaupunki. Englannilla pärjää myös lähes kaikkialla. Itse hoidin lähes kaiken tšekiksi, mutta se ei todellakaan ole Prahassa välttämätöntä. Maksuttomia tšekin alkeiskursseja kannattaa silti ehdottomasti hyödyntää, koska paikalliset arvostavat erittäin paljon edes yritystä puhua kieltä!

Asuminen ja elämä Prahassa

Olin ollut aikaisemmin opiskelemassa Prahassa jo lyhyemmän ajan ja silloin majoituin asuntolassa. Tiesin, että tulen opiskelemaan todella paljon ja vieraalla kielellä. joten ajattelin, että asuntolassa asuminen olisi ehkä liikaa tähän yhtälöön.  Löysin Facebookista samaan aikaan vaihtoon lähtevän suomalaisen ja päätimme etsiä yhdessä asuntoa. Facebookin asuntoryhmien tuloksettoman selailun jälkeen päätimme vuokrata asunnon tšekkiläiseltä Airbnb-tyyliseltä nettisivustolta nimeltä Flatio, jossa on erilaisia asumisratkaisuja vähintään kahdeksi viikoksi. Vaihtoehto osoittautui erittäin hyväksi, sillä sivusto on luotettava ja vuokranmaksu ja kommunikointi vuokranantajan kanssa sujuivat todella mutkattomasti. Lopulta löysimme ihanan suuren asunnon rauhalliselta, mutta eloisalta asuinalueelta. Toki Flation kautta asunnot ovat melko hintavia, mutta Suomen hintatasoon tottuneena vielä ihan siedettäviä!

Prahassa julkinen liikenne toimii erittäin hyvin, joten myös hieman kauempaa keskustasta saattaa päästä yliopistolle hyvinkin nopeasti varsinkin metrolla. Matkakortti kolmeksi kuukaudeksi maksoi opiskelijalta alle 20 euroa, joten se on myös erittäin edullista. Matkakorttia varten tarvitsee kuitenkin opiskelijakortin, mutta sen saimme orientaatioviikon ensimmäisenä päivänä.

Asuinalueista voin suositella lämpimästi erityisesti Praha 3:n eli Žižkovin aluetta. Myös Karlín ja Holešovice ovat alueita, joissa voisin kuvitella asuvani mielelläni. Vaikka vuokra-asuntojen hinnat ovat joskus jopa Helsingin tasoa, on hintataso Prahassa muuten huomattavasti edullisempi. Varsinkin vähän kauempana keskustasta löytyy todella paljon ihania ja edullisia ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kasvisruokailija tai vegaani saattaa joutua totuttelemaan Tšekissä asumiseen hieman enemmän (varsinkin ruokakaupoissa), mutta Prahasta löytyy erittäin paljon ihania ravintoloita myös heille. Oluen ystävien viihtymisestä tuskin tarvitsee edes mainita! 🙂

Opiskelu

Yliopistossa oli mielestäni panostettu huomattavasti vaihtareihin viihtymiseen, opastamiseen ja englanninkielisten kurssien monipuolisuuteen (ainakin omassa tiedekunnassani Filozofická fakultassa, eli humanistisessa). Myös liikkuvuuspalveluiden henkilökunta oli todella ihanaa ja ystävällistä.

Itse opiskelin tšekiksi, joten englanninkielisten kurssien sisällöstä minulla ei valitettavasti ole kovin paljon kokemusta. Niitä kuitenkin näytti olevan paljon, ja vaihtareille tarkoitetut kurssit olivat ilmeisesti hieman rennompia. Suomalaisen yliopisto-opiskelijan tuskin tarvitsee olla myöskään huolissaan englannin taidostaan.

Monet kurssit kestävät koko lukukauden, jonka jälkeen on noin kuukauden kestävä tenttijakso. Itseäni vähän häiritsi se, että tenttipäivät julkaistiin välillä vasta kurssin lopussa. Viimeinen tentti saattaa silti olla jo kesäkuun puolessa välissä. Tämä kannattaa apurahan takia huomioida suunniteltaessa kotiinpaluuta. Tšekissä suositaan jonkin verran suullisia tenttejä, mutta siitäkään ei mielestäni tarvitse olla huolissaan. Opiskelu oli ehkä hieman työläämpää mutta arvostelu rennompaa kuin Suomessa.

Paluu Suomeen

Vaikka lähdin vaihtoon hieman vastahakoisesti, on myönnettävä, että lopulta vietin Prahassa elämäni parhaat viisi kuukautta. Ikävä takaisin on kova, ja toivon pääseväni Tšekkiin töihin valmistuttuani. Paluu Suomeen tuntui oikeastaan suuremmalta shokilta kun Prahaan sopeutuminen. Takana elämäni 30 raskainta opintopistettä voin silti sanoa, että uudessa ympäristössä opiskelu virkistää kummasti. Myönnän ottaneeni opiskelut ehkä jopa liian tosissaan, joten tuleville vaihtareille voisin antaa vinkiksi nauttia vaihdosta täysillä, sillä Praha on Euroopan kaunein kaupunki ja erittäin ihana ympäristö varsinkin opiskelijoille.

Näkymä “koulumatkalta” Kaarlen yliopistolle