Vaihtokertomus, University College Cork, Irlanti, syksy 2019

Humanistisen tiedekunnan opiskelija

Olin syksyllä 2019 vaihdossa Irlannissa University College Corkissa. Cork on asukasluvultaan Irlannin toiseksi suurin kaupunki, joka toki helsinkiläisen makuun tuntui kuitenkin melko pieneltä paikalta, jossa jalan ja pyörällä pääsi kulkemaan lähestulkoon joka puolelle. Kaupunki itsessään oli todella kaunis ja täynnä mielenkiintoisia paikkoja. Corkista on hyvät liikenneyhteydet joka puolelle Irlantia, pääkaupunkiin Dubliniin pääsee junalla parissa tunnissa ja AirCoach-lentokenttäbussi vie suoraan Corkin keskustasta Dublinin kentälle reilussa kolmessa tunnissa.

ENNEN LÄHTÖÄ

Olin itse todella ajoissa kaikkien dokumenttien suhteen hakuprosessin aikana. Tämä kannatti, sillä sain jo aikaisin toukokuussa vahvistuksen UCC:ltä, että minut on hyväksytty heidänkin puolesta vaihtoon. Välittömästi tämän jälkeen täytin myös asuntohakemuksen ja sain melko nopeasti tietää, että minulle oli varattu huone Arcadia Hall-nimisestä opiskelija-asuntolasta. Arcadia Hall jatkoi huoneen hyväksymisen jälkeen tiedottamista esimerkiksi vuokrasta, joka piti maksaa koko syksyn osalta jo kesän aikana. Tiedotus ja ohjeistus pelasi UCC:n opiskelijapalveluiden puolelta koko ajan todella hyvin, joten pelkästään seuraamalla heidän lähettämiään sähköposteja ja noudattamalla niissä annettuja ohjeita kaikki tuntui alusta asti selkeältä. Sähköposteissa kerrottiin myös esimerkiksi Facebook- ja whatsapp-ryhmistä, joihin liittymällä itsekin pystyin virittäytymään vaihdon tunnelmaan jo ennen paikalle saapumista. Vaihtoon valmistautuminen ei vaatinut minulta hirveästi aikaa tai vaivaa sen jälkeen kun pakolliset dokumentit oli hoidettu alta pois ja katto pään päällä syksyksi oli varmistettu. Koska olin menossa niin lähelle ja melko lyhyeksi aikaa, ei minun tarvinnut myöskään huolehtia pankkitileistä tai puhelinliittymistä, vaan omilla suomalaisilla pärjäsi hyvin. Hankin ainoastaan kattavan ja jatkuvan matkavakuutuksen syksyn ajalle.

SAAPUMINEN VAIHTOKOHTEESEEN

Saavuin Irlantiin paria päivää ennen virallisen ja pakollisen kolmepäiväisen orientaation alkua. Lensin Tukholman kautta Dubliniin ja olin etukäteen ostanut netistä AirCoach bussimatkan Dublinin kentältä suoraan Corkin keskustaan. Saavuttuani Arcadia Hallille tutustuin ensimmäiseksi kämppiksiini, jotka olivat myös vaihto-oppilaita, sillä Arcadia Hall oli tarkoitettu nimenomaan vaihto-opiskelijoille. Ensimmäisenä iltana yliopistolla oli International Societyn puolesta järjestetty infoa syksyn tulevista retkistä sekä leffailta, jonka jälkeen oli luvassa pubeilua yhdessä. Ensimmäisten viikkojen aikana lähes jokaisena arkipäivänä olikin jotain tämänkaltaista järjestettyä ohjelmaa tarjolla, vaikka itse en erityisemmin niihin osallistunut. Virallisen, opiskelijapalveluiden järjestämän orientaation kaksi ensimmäistä päivää sisälsivät pääasiassa tärkeää ja kattavaa informaatiota tulevasta syksystä. Tämä toi kivaa varmuutta niin kurssi-ilmoittautumisen kuin tulevien tenttien yms. suhteen ja myös kysymyksiä pääsi esittämään halutessaan. Kolmantena päivänä meidät oli jaettu tuutoriryhmiin ja päivä keskittyikin ennemminkin sosiaalisten suhteiden luomiseen ja ryhmäyttämiseen. Ryhmän tuutori oli ollut yhteydessä sähköpostitse jo ennen Irlantiin saapumista tehden selväksi, että hänen puoleensa voi kääntyä mikäli tulee kysymyksiä tai huolia missään vaiheessa syksyä. Minun ei EU-kansalaisena tarvinnut ilmoittautua esimerkiksi poliisille tai kaupungille saapumisestani Irlantiin.

ASUMINEN

Kuten edellä mainittu, sain vuokrattua huoneen UCC:n opiskelijapalveluiden kautta opiskelija-asuntolasta. Arcadia Hall sijaitsi aivan Corkin juna-asemaa vastapäätä, noin 10-15 minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Yliopistolle Arcadia Hallilta pääsi kävellen noin 40 minuutissa. Myös suora bussi olisi mennyt, mutta Irlannin liikenteen epäluotettavuus sekä bussikortin kallis hinta tekivät kävelystä houkuttelevan vaihtoehdon. Toisaalta taas jatkuvasti kaatosateessa kengät märkänä käveleminen sai haaveilemaan bussikortista. Monet Arcadia Hallissa asuneet ostivat tai vuokrasivat pyörän ja kulkivat sillä kouluun, mutta itseäni vasemmanpuoleinen liikenne pelotti sen verran, etten uskaltautunut pyörän tankoon. Arcadia Hall oli melko edullinen vaihtoehto verrattuna yksityisiin vuokrahuoneisiin. Maksoin yhdeltä kuukaudelta vähän alle 600 euroa, kun taas yksityiseltä vuokranneet ystäväni saivat maksaa huoneesta reilusti yli 700 euroa – tosin kaupungin keskustasta. Arcadia Hall oli asuntona todella vaatimaton – wifin kanssa oli ongelmia, sisäilmassa oli selkeästi kosteutta ja vessa sekä keittiö olivat todella huonossa kunnossa. Yliopiston läheisyydessä oli kuitenkin muutama uudempi ja hienompi opiskelija-asuntola, joita tuttuni kehuivat kovasti.

OPISKELU JA OPETUS

Opiskelu ja opettaminen ei eronnut Irlannissa hirveästi siitä mihin Suomessa olen tottunut. Riippui täysin opettajasta olivatko luennot interaktiivisia vai sisälsivätkö ne pääasiassa luennointia. Useat opettajista seurasivat läsnäoloa listoilla. Läsnäolopakkoa ei ollut, mutta ahkera luennoilla käyminen saattoi vaikuttaa positiivisesti kurssiarvosanaan. Joillain kursseilla saattoi tuntua epäselvältä mitä kaikkea kurssin suorittamiseen oikeastaan kuuluukaan, mutta kaikki selvisi helposti kysymällä opettajalta luennon jälkeen tai sähköpostitse. Itse opiskelin vaihdossa sosiologiaa ja kaikki arvosteltavat työt palautettiin turnitin-nimisen (Moodlea vastaavan) sivuston kautta opettajalle. Omilla kursseillani ei ollut lainkaan kokeita vaan jokaisella kurssilla oli yksi tai useampi kirjallinen työ palautettavana. Irlannin opettajilla tosin oli mielenkiintoinen Suomesta poikkeava tapa: osa vaati sähköisesti palautetun esseen palautettavaksi myös paperisena versiona heidän postilaatikkoonsa yliopistolla. Arvosanat tulivat melko nopeasti näkyviin yliopiston järjestelmään lukukauden päätyttyä. Mielestäni arviointitaso tuntui melko samalta kuin Suomessa.

University College Corkin kampus on todella upea. Yliopiston rakennuksia on laajalla alueelle, joten ennen luentojen alkamista alueeseen kannattaa tutustua kartan kanssa. Luentojen välillä ei ole älyttömästi aikaa, joten toisinaan saa pitää kiirettä, että ehtii rakennuksesta toiseen ajoissa. Kampuksen kirjasto on tenttiviikolla auki jopa ympärivuorokauden ja se tarjoaa mahtavat puitteet opiskeluun. Orientaatioviikolla jokainen opiskelija saa oman opiskelijakortin, joka toimii kulkukorttina moneen paikkaan kampuksella: niin kirjastoon kuin vessoihin.

HYÖDYLLISTÄ TIETOA SEURAAVILLE VAIHTOON LÄHTEVILLE

Yksi asia mitä kovasti ikävöin Corkissa oli suomalainen opiskelijalounas. Kampuksen alueelta on vaikeaa löytää edullista ja terveellistä lounasta. Suuri osa irlantilaisista söi stereotyyppiseen brittityyliin ranskalaisia, makkaraa ja papuja, joita oli tarjolla ruokalassa. Suosittu lounas oli myös majoneesi täytteinen patonki, joita sai melko edullisesti kampuksen ruokalasta. Irlannin julkisen liikenteen sekaavuuteen kannattaa varautua ajoissa: bussit todella eivät noudata niille annettuja aikatauluja ja mennessäni esimerkiksi lentokentälle varasin aina todella reippaasti aikaa, sillä bussi oli usein vähintään puoli tuntia myöhässä aikataulusta. Julkinen liikenne osoittautui myös todella kalliiksi suomalaisesta näkökulmasta. Ruokakaupoissa tuntui olevan hieman edullisempaa kuin Suomessa. Paras osuus omasta vaihdostani oli ehdottomasti ympäri Irlantia tekemämme päivä- ja viikonloppureissut! Mikäli on mahdollisuus esimerkiksi iän puolesta vuokrata oma auto, tilaisuus kannattaa käyttää hyväkseen. Muutoin busseilla pääsee hyvin liikkeelle ja niiden penkeiltä on jännittävää katsella Irlannin kauniita maisemia kaartuvilta pikkuteiltä. UCC tarjoaa opiskelijoilleen kampuksen yhteydessä sijaitsevan Mardyke Arenan palvelut täysin ilmaiseksi: oli mahtavaa päästä ryhmäliikuntatunneilla, salille ja uimaan ilmaiseksi! Uimahallin puolelta löytyi jopa sauna, joka toki suomalaiseen makuun herätti lähinnä huvitusta. Vaikka Irlanti mielletään yleisesti turvalliseksi maaksi, syksyn aikana Corkin alueella oli tapahtunut muutamia levottomuuksia ja meitä varoiteltiin esimerkiksi opiskelijabileisiin liittyvistä vaaroista. Corkin pienen asukasmäärän vuoksi iltaisin kaupungilla saa olla aika rauhassa, mutta normaalia varovaisuutta noudattamalla kaupungissa pärjäsi kuten kaikkialla muuallakin.