Vaihtokertomus, Boğaziçi University, Turkki lukuvuosi 2019-2020

Valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelija

Vietin lukuvuoden 2019-2020 Istanbulissa Boğaziçi Universityssa. Syyslukukauden opiskelin Erasmus-ohjelman kautta politikan tutkimusta ja kansainvälisiä suhteita ja kevääksi jäin opiskelemaan freemoverina Turkin historiaa Atatürk-instituuttiin. Helsingin yliopistossa suoritan poliittisen historian maisteritutkintoa valtiotieteellisessä tiedekunnassa.
Boğaziçi University on yksi Turkin parhaista yliopistoista ja opintojen lisäksi Boğaziçilla on vaihtarille paljon muutakin tarjottavaa. Suosittelen lämpimästi Istanbulia vaihtokohteena niille, jotka kaipaavat suurkaupungin hälinään ja haluavat tutustua hyvin erilaiseen kulttuuriin.

Ennen lähtöä
Maisemia kampukselta. Kuva: Eevi Sveholm

Turkki kuuluu hieman yllättäenkin Erasmus-ohjelman piiriin, joten vaihtohaku tapahtui helmikuussa 2019 samaan aikaan muidenkin Erasmus-kohteiden kanssa. Nominoinnin jälkeen varsinainen haku Boğaziçiin vaati muun muassa suosituskirjeen professorilta ja kielitodistuksen. Englannin kielitaidon voi todistaa joko IELTS tai TOEFL -testituloksin tai pyytämällä kielikeskukselta virallista todistusta suoritetusta englannin kurssista. Hakuun vaaditut liitteet ovat selkeästi koottuna englanniksi yliopiston nettisivuilla ja Boğaziçin kansainvälisen toimiston henkilökunta on aina valmis auttamaan.
Hakuprosessi oli kokonaan ohi jo toukokuun loppuun mennessä ja muusta byrokratiasta ei tarvinnut Suomen päässä huolehtia. Suomen kansalaisten ei tarvitse hakea erikseen viisumia Turkkiin vaan maassa saa oleskella vapaasti pelkällä lentokentällä leimatulla passilla kolme kuukautta. Turkissa tulee kuitenkin hakea oleskelulupaa yliopiston kautta.

Alkubyrokratia vaihtokohteessa

Eniten päänvaivaa tuottivat oleskelulupahakemuksen liitteiden kerääminen sekä puhelimeen liittyvät kysymykset.
Yliopistolla on selkeä lista mitä kaikkea oleskelulupahakemukseen tarvitaan, mutta liitteet vaihtelevat hieman hakijan kansalaisuuden mukaan. Yliopisto järjestää yhteisen tilaisuuden hakemuksen täyttämiseen ja siihen kannattaa ehdottomasti osallistua, sillä monimutkaista hakulomaketta ei suositella täytettäväksi itsekseen. Verotoimistoon kannattaa mennä ajoissa ja pitää kiinni siitä, ettei tule maksaneeksi mitään ylimääräistä vaan pysyy ylipiston ohjeistuksessa. Suomalaisen tulee myös hankkia turkkilainen yksityinen sairausvakuutus oleskelulupahakemusta varten. Vakuutuksen on täytettävä tietyt reunaehdot, joten kannattaa kysyä yliopiston kansainvälisten asioiden toimistolta suosituksia vakuutusyhtiöstä. Vuoden sairausvakuutus on todella edullinen, ja yliopiston oma terveyskeskus on joka tapauksessa ilmainen opiskelijoille. Lopulta oleskeluluvan hakeminen sujui melko kivuttomasti, sillä hakemus liitteineen toimitettiin yliopistolle ja he hoitivat loput.

Turkin lainsäädäntö velvoittaa rekisteröimään kaikki Turkin ulkopuolelta tuodut puhelimet. Syksyllä 2019 rekisteröinnin hinta oli yli 240 euroa (1500 TL). Jos puhelinta ei rekisteröi, lakkaa se todellakin toimimasta parin kuukauden sisällä eikä edes puheluita pysty enää vastaanottamaan. Rekisteröinnin voi joko tehdä mukisematta tai vaihtoehtoisesti ostaa uuden puhelimen Turkista. Puhelimia myydään melko edullisesti joissakin liikkeissä myös käytettyinä. Prepaid-liittymän käyttöön liittyy samankaltaisia ongelmia: ulkomaalainen voi saada paikallisen liittymän kolmeksi kuukaudeksi, minkä jälkeen operaattorit vaativat nähdä oleskeluluvan käytön jatkamiseksi. Jos oleskelulupaa ei tässä kolmessa kuukaudessa ole vielä saanut, voi liittymän siirtää turkkilaisen ystävän nimiin tai yrittää sinnitellä pelkällä wifillä oleskeluluvan saapumiseen asti.

Asuminen

Yliopisto tarjoaa vaihto-opiskelijoille mahdollisuutta asua kampuksen asuntolassa. Tämä vaihtoehto on kallis ja vuokra pitää maksaa kokonaisuudessaan etukäteen koko vaihdon ajalta. Asuntolassa asuminen voi kustantaa huoneen mukaan jopa 3000 euroa koko lukukaudelta, kun taas huoneen vuokra tavallisessa kimppakämpässä on helposti alle 300 euroa kuukaudessa. Asuntolat ovat nykyään tiukasti sukupuolen mukaan rajattuja, eikä niissä saa vierailla yksikään vastakkaisen sukupuolen edustaja. Yliopisto sijainti on kuitenkin melko keskeinen, joten huoneen vuokraaminen lähialueelta voi olla hyvä idea.

Jos asuntolan sijaan haluaa itse etsiä edullisemman asuinpaikan, kannattaa olla tarkkana sijainnin kanssa. Istanbul on valtava kaupunki, joten välimatkat saattavat olla suurempia kuin luulisi ja jopa erittäin keskeisissä kaupunginosissa saattaa olla alueita, jotka eivät ole esimerkiksi yöaikaan turvallisia. Itse päädyin asumaan Aasian puolelle Istanbulia ja vaikka matka yliopistolle kesti yli tunnin, olin lopulta hyvin tyytyväinen päätökseeni. Pidin Kadiköyn aluetta paljon rauhallisempana verrattuna kaoottiseen Euroopan puoleen ja koin oloni turvalliseksi siellä kellonajasta riippumatta. Myös Euroopan puolella on rauhallisempia ja turvallisia asuinalueita ja suurin osa vaihtareista asuukin siellä. Pitkien välimatkojen takia ja sosiaalisen elämän kannalta voi olla helpompaa asua esimerkiksi Taksimissa, Şişlissä tai kampuksen lähellä.

Opiskelu ja opetus
Yksi kampuksen rakennuksista. Kuva: Eevi Sveholm

Turkissa julkiset yliopistot saattavat olla alttiimpia valtion vaikutusvallalle. Boğaziçi on kuitenkin tunnettu siitä, että se on onnistunut säilyttämään riippumattomuutensa, vaikka yliopiston opetushenkilökuntaan on kohdistunut jonkin verran akateemisia puhdistuksia liittyen muun muassa vuoden 2016 vallankaappausyritykseen. Yhteiskuntatieteiden opetus on edelleen huippuluokkaa ja luennoilla keskustellaan hyvin vapaasti vallitsevasta tilanteesta. Kaikilla laitoksilla asia ei välttämättä ole niin yksiselitteinen ja kriittinen suhtautuminen kuulemaansa kannattaa säilyttää. Suosittelen kuitenkin lämpimästi osallistumaan ainakin yhdelle Turkin politiikkaa käsittelevälle kurssille.

Turkissa yliopistoon pääsy on erittäin kilpailullista – kaikki lukiolaiset tekevät saman kansallisen pääsykokeen, jossa saatujen pisteiden mukaan haetaan kaikkiin yliopistoihin ja kaikille aloille. Boğaziçi University on yksi Turkin suosituimmista yliopistoista ja erityisesti yliopiston yhteiskunnallisia opintoja pidetään Turkin tasokkaimpina. Boğaziçi on amerikkalaistyyppinen yliopisto, jossa opiskelijoilta odotetaan luennoille osallistumisen lisäksi paljon itsenäistä työskentelyä. Oman kokemukseni mukaan tämä on kuitenkin paljolti tiedekuntakohtaista ja muita aloja opiskelevat kandivaiheen vaihto-opiskelijat näyttivät usein selviävän vähemmälläkin työllä. Maisterivaiheen opintoja suorittaessa voi joka tapauksessa odottaa opiskelevansa paljon, sillä maisteriohjelmat ovat Suomessa totuttua pienempiä ja niihin hakeutuvat lähinnä tutkijan uraa tavoittelevat opiskelijat.

Lukukauden kurssit ilmoitetaan melko myöhään ja epäselvästi – varaudu siis alkuperäisten suunnitelmiesi muuttumiseen. Kursseille ilmoittautumisen alkaessa kannattaa olla heti valmiina valitsemaan haluamansa kurssit, sillä ne täyttyvät todella nopeasti. Ilmoittautumisen yhteydessä voi myös perustella professorille, miksi haluaa osallistua kyseiselle kurssille. Tämän jälkeen opiskelijoilla on kuitenkin pari viikkoa aikaa käydä eri luennoilla ja keskustella professorien kanssa, minkä jälkeen lopulliset kurssivalinnat vasta tehdään. Vaikka kurssien laajuus ilmoitetaan myös ECTS-opintopisteinä, tämä ei välttämättä kerro mitään kurssin työmäärästä ja siksi kannattaakin käydä useammalla eri luennolla tunnustelemassa ja kuuntelemassa kurssin aikataulut. Ensimmäisellä luennolla jaettavassa kurssisuunnitelmassa ilmoitetaan kurssimateriaalien lisäksi vaatimukset kurssin läpäisemiseksi ja kuinka paljon kukin tehtävä vaikuttaa arvosanaan. Kaikki yliopiston kurssit ovat englanniksi, mutta esimerkiksi Atatürk-instituutissa oli välillä turkinkielisiä kurssimateriaaleja, jotka rajoittivat vaihtareiden pääsyä kursseille.

Opetuksen taso oli keskimäärin hyvä. Yleensä kurssit perustuivat tieteellisten artikkelien lukemiselle ja viikoittaisille seminaareille, joissa artikkeleista keskusteltiin. Kurssisuorituksiin kuuluu paljon esseiden kirjoittamista ja erityisesti kanditasolla on tapana pitää tentti sekä lukukauden puolivälissä että lopussa. Jotkut kurssit taas nojasivat pelkästään opiskelijoiden esitelmiin, joiden taso ei ollut päätähuimaava. Kaiken kaikkiaan olin kuitenkin hyvin tyytyväinen opetuksen tasoon sekä tunneilla käytyihin keskusteluihin. Koin oppineeni uskomattoman paljon, sillä korkeat vaatimukset myös kannustivat opiskelemaan enemmän. Moodlea tai vastaavia työkaluja ei juuri käytetä ja tehtävät palautetaan usein tulostettuina opettajalle – toki koronakevät 2020 pakotti Boğaziçinkin ottamaan jonkinlaisen digiloikan.

Yliopistosta valmistumiseen on Turkissa tietty keskiarvovaatimus. Oman kokemukseni mukaan hyviä arvosanoja ei ollut kuitenkaan vaikea saada ja erityisesti maisterivaiheen kursseilla opettajat tuntuvat yleisesti ottavan tämän keskiarvovaatimuksen huomioon arvosanoja jakaessaan. Kurssiarvosanat annetaan asteikolla F-AA.

Yliopiston tarjoamat turkin kielikurssit eivät ole kovin tasokkaita ja opiskelutahti on melko hidas. Kunnianhimoisemman kielenopiskelijan kannattaakin harkita maksullisia kielikursseja, joita Istanbulin monet yksityiset kielikoulut tarjoavat.

Maisemia kampukselta. Kuva: Eevi Sveholm
Sopeutuminen

Moni yhdistää Turkin ensimmäisenä islaminuskoon. Vaikka Turkki on hyvin sekulaarinen maa, niin moskeijoita löytyy kuitenkin joka naapurustosta ja tietyt alueet ovat konservatiivisempia kuin toiset. Kannattaa ehdottomasti yrittää tutustua kaupunkiin ennen kuin päättää asuinpaikkansa – alueita on niin monenlaisia ja elämäntyyli eri kaupunginosissa voi olla hyvinkin erilainen. Suureksi osaksi Istanbul ja sen asukkaat ovat kuitenkin hyvin sekulaareja eikä meininki juuri eroa eurooppalaisista suurkaupungeista.
Yliopistolle on helppo sopeutua: kaikki puhuvat englantia, vaihto-opiskelijoita on paljon eikä opetuskulttuuri ole mitenkään merkittävän erilainen. Yliopistomaailman ja turistialueiden ulkopuolella turkkilaisten kielitaito on kuitenkin heikko ja suosittelenkin lämpimästi turkin alkeiden opiskelua arjen helpottamiseksi.

Turvallisuus

Istanbul on yli 16 miljoonan asukkaan suurkaupunki, jonne mahtuu kaikenlaisia ihmisiä ja alueita. Kokemukseni mukaan Istanbulissa saa nuori vaalea nainenkin onneksi elää rauhassa omaa arkea eikä suurkaupungissa ole niin paljon sinnikkäitä kaupustelijoita ja huutelijoita kuin monissa suomalaisten suosimissa turistikohteissa. Istanbulissa tällaiset turistialueet ovat hyvin rajattuja eikä niihin usein arkena edes eksy.

Yöaikaan suosittelen pysymään isommilla kaduilla pienille kujille ajautumisen sijaan. Kannattaa ehdottomasti selvittää alueen turvallisuus ihan yksittäistä katua myöten, ennen kuin sitoutuu vuokraamaan huoneen jostain. Euroopan puolella on joitakin alueita, erityisesti keskeisen Taksimin kaupunginosan liepeillä (esim. Tarlabaşı), joissa ei naisena ole epätavallista tulla yöllä seuratuksi kotiovelle asti. Taksien käyttäminen on halpaa ja öisin erittäin suotavaa.

Mielenosoituksia ei nykytilanteessa kovin usein näy, mutta niistä on lähtökohtaisesti parempi pysyä kaukana, sillä poliisi saattaa vastata rauhallisenkin oloisiin protesteihin voimakeinoin. Erityisesti Taksimin alueella poliiseja on aina läsnä, ja he tekevät satunnaisia tarkastuksia ympäri kaupunkia esimerkiksi metroasemilla. Virallinen henkilöllisyystodistus tai oleskelulupakortti onkin hyvä pitää aina varmuuden vuoksi mukana, tosin länsimaalaisen näköiset ihmiset eivät näytä poliisien haaviin juuri tarttuvan.

Kampusalue

Ylipiston pääkampus sijaitsee kukkulalla keskiaikaisen Rumelihisarin linnan yläpuolella, aivan Bosporinsalmen tuntumassa. Suurin osa Boğaziçi Universitysta on tällä Euroopan puolella Istanbulia, ja kampusalueet ovat lyhyen kävelymatkan päästä toisistaan. Aasian puolella on yksi pienempi kampus, jossa käsittääkseni tarjotaan vain joitakin tiettyjä maisteritason insinööriopintoja.
Jos olet kovin allerginen kissoille tai pelkäät niitä, voi olosi tulla hieman tukalaksi Boğaziçissa. Istanbul on tunnetusti täynnä kissoja, mutta erityisesti Boğaziçissa saatat löytää itsesi samasta luokkahuoneesta tai kamppailemassa lounaastasi kissan kanssa. Myös koiria kampusalueella on jonkin verran. Kampuksen eläimet ovat kuitenkin tottuneita ihmisiin ja tästä syystä myös ystävällisiä. Paikallisista opiskelijoista koostuva kerho pitää eläimistä huolta.

Yliopisto oli ehdottomasti yksi lempipaikoistani koko Istanbulissa, sillä sen eteläiseltä kampukselta on huikeat näkymät yli Bosporinsalmen. Parasta olikin saapua reilusti ennen luentoa kampusalueelle ja nauttia kauniista maisemista samalla kissaa paijaten ja turkkilaista teetä juoden. Eteläisen kampuksen harmaista kivirakennuksista huokuvat perinteiset amerikkalaiset vaikutteet ja auringon paistaessa on ihanaa viettää aikaa ystävien kanssa laajalla nurmialueella. Pohjoinen kampus ei ehkä ole yhtä kaunis, mutta sieltä löytyy muun muassa yliopiston opiskelijoiden ylläpitämä elokuvateatteri, jonne pääsee noin euron pääsymaksulla katsomaan erittäin laadukkaita elokuvia, tosin usein turkinkielisillä tekstityksillä.

Opiskelijaelämä

Boğaziçissa toimii aktiivinen Erasmus-järjestö, joka järjestää tapahtumia myös yhdessä muiden yliopistojen kanssa Istanbulissa ja ympäri Turkkia. ESN-porukan kanssa voi kierrellä paikallisia nähtävyyksiä, tehdä viikonloppureissuja tai tutustua Istanbulin vilkkaaseen yöelämään.

Yliopistossa toimii myös paljon erilaisia urheilukerhoja, joihin vaihto-opiskelijat ovat erittäin tervetulleita liittymään. Lajeja löytyy käsipallosta ja salsasta niin huispaukseen kuin kiipeilyynkin ja tämä on erittäin hyvä tapa tutustua paikallisiin opiskelijoihin. Yliopiston kurssitarjonnasta löytyy myös muun muassa joogatunteja ja tenniskursseja.

Kustannukset ja yleinen hintataso

Turkissa inflaatio on korkea ja liiran kurssi on erittäin herkkä vaihteluille maailmanpoliittisen tilanteen mukaan. Liiran arvo ja palveluiden hinnat saattavat vaihdella paljonkin lyhyen ajan sisällä. Suomalaiselle opiskelijalle Istanbul on kuitenkin edullinen paikka asua. Yliopiston ruokalasta saa alle eurolla aamupalan, lounaan tai illallisen. Ulkona syöminen on suomalaisittain hyvin edullista eikä alkoholikaan ole niin kallista kuin turkkilaiset usein sanovat. Asuminen on edullista, mutta riippuen alueesta asunnot eivät välttämättä ole kovin hyväkuntoisia. Erasmus-apuraha ja muut opiskelijan tuet riittävät erinomaisesti Istanbulissa elämiseen.

Käytännön vinkit arjen tueksi

Istanbulissa on erittäin kattava julkinen liikenne, jota varten opiskelijoille on tarjolla todella halpa kuukausilippu. Kulkuvälinettä valitessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon Istanbulin ruuhka-ajat, jolloin bussilla liikkuminen voi olla erittäin hidasta ja metrot pursuavat työmatkalaisista. Julkisen liikenteen verkostoon kuuluvat muun muassa Bosporinsalmen ylittävät lautat sekä kiinteillä reiteillä kulkevat jaetut tilataksit (ns. dolmuş), joiden käyttö kannattaa myös ottaa haltuun erityisesti, jos mannerta pitää vaihtaa yöaikaan.
Liikennettä Istanbulissa on paljon ja suojateitä vähän. Liikenteen kanssa kannattaa olla varovainen, mutta myös ottaa paikallisista mallia, jotta tien pääsee ylittämään vielä saman päivän aikana. Välillä bussit eivät pysty vaihtamaan kaistaa ajaakseen pysäkille, joten ne pysähtyvät keskelle tietä ja on pakko hypellä keskelle ruuhkaa turkkilaiseen tyyliin päästäkseen kyytiin tai pois oikealla pysäkillä.
Vegaanille Turkki voi olla haastava maa, sillä vaikka turkkilainen kotiruoka on hyvinkin kasvispainotteista, voi ravintoloista välillä olla vaikeaa löytää syötävää. Keitot tehdään usein lihaliemeen ja riisiinkin sekaan lisätään voita. Erityisesti trendikkään Kadiköyn alueella on kuitenkin kasvava määrä kasvis- ja vegaaniravintoloita. Suomesta kannattaa ottaa mukaan ainakin soijarouhetta kotikokkailuun, sillä vegaanituotteita ei tavallisten markettien valikoimissa juuri ole. Yliopiston ruokalasta saa kuitenkin hyvin edullista vegaaniruokaa ja turkkilainen ruoka on paljon muutakin kuin kebabia.

Talvi Istanbulissa on melko lyhyt, mutta se on myös yllättävän sateinen ja tuulinen. Vanhemmat asunnot saattavat olla kylmiä talvella, joten on hyvä olla lämmintä vaatetta mukana. Istanbul on aurinkoinen kaupunki, mutta kunnon hellelukemiin päästään usein vain heinä-elokuussa. Auringosta pääsee kuitenkin lukukauden aikana nauttimaan huomattavasti Suomea enemmän!