Puurtamisvaihe: tilastot

Saran hoitamien alkutoimien jälkeen oli minun vuoro ottaa SPSS kauniiseen käteen. Asensin samalla myös R:n ja Survon, mutten ehtinyt tutustua niihin tarkemmin. Ainakin sen perusteella, mitä seurasin Kimmo Vehkalahden luennointia alkusyksystä, kyseiset ohjelmistot vaikuttavat varsin näppäriltä.

Katselin videoita ja selailin vähän tutoriaaleja, sitten riitti, oli päästävä käsiksi aineistoon. .por-tiedoston löytäminen ei ollut ongelma, ja yrityksen ja erehdyksen kautta sain erilaiset ikkunat, kuten syntaksin ja outputin näkyviin. Videon ohjeiden mukaisesti koostin aikaisemmin sovituista muuttujista yhdistetyn summamuuttujan, jonka vaihtelusta eri taustatietojen mukaan yritin piirtää kuvia. Tässä ensimmäinen yritykseni:

Ensimmäinen yritys

Ensimmäinen yritys

Summamuuttuja luottamus kuvaa siis vastaajan luottamusta journalismiin ja journalisteihin. Se on laadittu niin, että asteikko on käännetty ja eos-vastaukset on poistettu häiritsemästä tuloksia.

Ensimmäisestä kuvaajasta voi toki havaita, että pylväspinot ovat hieman enemmän vasemmalla nuoremmissa ikäryhmissä kuin vanhemmissa, mutta kovin päräyttävää informaation visualisointia se ei ole. Sain vähän parempaa matskua aikaiseksi kun muokkasin graafintuottoasetuksia:

Pasted_Image_21_11_14_19_30 Pasted_Image_21_11_14_19_14

Tämän parempaan en tällä puurtamisella päässyt, mutta kuvaajista nyt näkee vaikkapa sen, että naisissa vahvaa luottamusta (pohjalla oleva harmaa alue) on suhteellisesti enemmän kuin miehissä. Ikäjakauman mukaan otetusta kuvasta voi havaita myös, että 31–40-vuotiaat ovat melko epäluuloista porukkaa, kun taas 41–65-vuotiaiden keskuudessa luottamus jakaantuu aika tasaisesti. Toiset luottavat journalisteihin enemmän, toiset vähemmän, mutta selvää enemmistöä ei näytä muodostuvan. Nuorimman ja vanhimman ikäluokan kohdalla selvä enemmistö luottaa journalismiin todella vähän tai melko vähän, mutta heitä on aineiston mukaisessa kohderyhmässä, eli jollain lailla vaikutusvaltaisissa henkilöissä melko vähän (pylväät eivät ole kovin korkeita).

Leave a Reply

Your email address will not be published.