Kirjoittajaohjeet

Kirjoittajaohjeet valtiotieteellisen tiedekunnan tutkimusblogia varten

Yleisö: Blogi on suunnattu suurelle yleisölle. On kuitenkin luultavaa, että merkittävän osan lukijoista muodostavat yliopistolaiset ja opiskelijat. Toivomme myös, että toimittajat seuraisivat blogia. Yleisöstä johtuen kirjoituksissa on syytä välttää sanastoa (ja taustaoletuksia), joka on tunnettua vain omalla tutkimusalalla tai omassa oppiaineessa. Teknisiäkin käsitteitä voi käyttää, mutta ne syytä määritellä ymmärrettävästi. Tämä on tarpeen erityisesti jos kyseessä on termi, jolla eri merkitys arkipuheessa ja tutkimuskirjallisuudessa.

Sisältö: Kirjoitusten aiheiden tulisi olla ajankohtaisia tai yleistä mielenkiintoa herättäviä. Kirjoituksen näkökulman tulisi olla tutkimukseen perustuva, blogissa ei siis julkaista varsinaisia mielipidekirjoituksia. Kirjoituksen perustana voi olla tutkijan oma tutkimus tai tutkimus, jonka hän tuntee. Blogikirjoitusta ei kannata lähestyä välineenä, jolla mainostetaan omaa tutkimusta, vaan pikemminkin kirjoituksen tehtävänä on rakentaa tehdyn tutkimuksen ja yhteiskunnallisen keskustelun välistä yhteyttä.

Pituus: Kirjoitusten pituudelle ei ole tarkkoja rajoja, mutta liian pitkiä tekstejä tulee välttää. Blogikirjoitus tulisi pystyä lukemaan yhdeltä istumalta, joten suosituspituus voisi olla 500-1500 sanaa. Laajempien kokonaisuuksien kohdalla on järkevää jakaa useampaa osaan ja julkaista se ”sarja-kirjoituksena”.

Tyyli: Blogikirjoituksen tyyli on vapaampi kuin tieteellisen artikkelin. Joitakin tieteellisen kirjoittamisen normeja on syytä kuitenkin noudattaa. Esimerkiksi henkilöön kohdistuvia väittämiä tulee välttää, on parempi keskittyä itse asioihin. Samoin auktoriteettiin vetoamisen sijasta on parempi esittää argumentteja. Vaikka blogikirjoituksessa ei voida käyttää kovin yksityiskohtaista viittausjärjestelmää on paikallaan, että ainakin kirjoituksen lopussa on lähdeluettelo, josta selviää käytetty kirjallisuus ja/tai lähteitä, joissa samaa aihetta käsitellään yksityiskohtaisemmin.

Väliotsikointi: Blogikirjoituksen luettavuutta sujuvoittaa, jos se on jäsennetty käyttäen väliotsikoita.

Kieli: Blogi on monikielinen siten, että blogikirjoituksen voi laatia joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *