SPSS

En ollut ennen kurssia kuullutkaan SPSS-ohjelmasta, joten työskentely sen parissa oli aluksi stressaava ajatus. Kaikkein vaikeinta, kuten missä tahansa uudessa haasteessa, oli alkuun pääseminen. Youtube:sta katsomani videot pikemminkin saivat pääni pyörälle ja takaraivossa kumisi ajatus, että tuleeko tästä mitään.

SPSS kuitenkin osoittautui ennakkoluuloja helppokäyttöisemmäksi ohjelmaksi. Aikaisemmasta Excelin käytöstä oli hyötyä, sillä SPSS:n toimintalogiikka tuntui samalta. Tunnin harjoittelun jälkeen graafien ja muiden kuvamallien luonti onnistui jo ilman ohjeita. Kurssin avulla sain mielestäni pintaraapaisun ohjelman käyttöön, sillä jo pelkkää valikkoa selaillessa heräsi kysymys mihin kaikkeen tämä ohjelma on kykenevä.

Pieniä hankaluuksia ilmeni tutkimusaineiston editoinnissa ja graafien muokkaamisessa. Tutkimusainestossa oli satoja tyhjiä vastauksia, jotka vääristivät johtopäätöksiä huomattavasti. Ainoa vaihtoehto lopputulosten selkeyttämiseksi oli poistaa käsin tyhjät vastaukset, sillä mitään komentoa tämän tekemiseen en löytänyt. Lisäksi SPSS ei antanut paljoa mahdollisuuksia graafien visuaaliseen muokkaukseen niiden luonnin jälkeen. Ainoa vaihtoehto ulkoasun parantamiseen oli syöttää data uudelleen ohjelmaan ja valita uusi visuaalinen esitys. Kolmanneksi emme onnistuneet ratkaisemaan ääkkosongelmaa, joka ilmeni myös muilla ryhmillä. Huolimatta selkeistä ohjeista kurssin Moodle-sivuilla, SPSS-ohjelma ei tunnistanut ääkkosia.

Lopulta käteeni kuitenkin jäi positiivinen kokemus SPSS:n käytöstä. Vaikka siitä on varmasti eniten hyötyä ammattilaisille, jotka ovat käyttäneet sitä vuosikausia, koin sen soveltuvan oivalliseksi tutkimusvälineeksi myös vasta-alkajille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *