Hankkeen kuulumisia 2017

Viikko 51

Vuoden viimeinen aineistonkeruu toteutetaan pikkukoululaisten valmistavassa ryhmässä. Reippaat 1. – 2.-luokkalaiset puuhailivat jouluisia juttuja ja suhtautuivat kameroihimme ujolla uteliaisuudella. Vuoden viimeisessä hankekokouksessa suunniteltiin hankkeen piirissä toteutettavien opinnäytetöiden aiheita ja hahmoteltiin alkuvuoden aikataulua.

Rauhallista joulun aikaa kaikille!

Viikko 50

Vastaantulo jalkautuu havainnoimaan lukion valmistavaa opetusta ja punomaan yhteistyökuvioita itähelsinkiläislukion kanssa. Myös tutkimusaineiston käsittely jatkuu. Kevään lukupiiriaikataulu on nyt lyöty lukkoon, tietoja tulevista lukupiireistä löydät Tapahtumat-sivulta.

Viikko 49

Tällä viikolla keskitymme käsittelemään syksyn aikana kerättyä tutkimusaineistoa helpommin liikuteltavaan ja litteroitavaan muotoon sekä sopimaan syksyn viimeisen kuvauspäivän aikatauluja. Ensi viikolla pääsemme myös havainnoimaan lukioon valmistavaa opetusta, johon paneudumme tarkemmin hankkeen loppupuolella.

Viikko 48

Lukupiiri ilahduttaa marraskuussakin! Ei pakkoa, ei kurssikoodia, ei opintopisteitä – yhdistävänä tekijänä kiinnostus tärkeään teemaan. Seitsemän piiriläistä kokoontui 28.11. pohtimaan valmistavan opetuksen järjestämisen keskeisiä jännitteitä. Yhdellä oli kandiseminaari takana, toisella edessä, kolmas tuli äitiyslomalta, neljäs väitöskirjan teon keskeltä, viides yliopiston opetustyöstä, kuudes oli tehnyt työpäivän valmistavan luokan opettajana, seitsemäs tutkimusvapaalta. Näitä lisää!

Viikko 47

Viikko 46

Tällä viikolla Vastaantulo kerää lisää videoaineistoa eräässä helsinkiläisessä valmistavan opetuksen ryhmässä sekä keskittyy saamaan hallinnolliset asiat ajan tasalle. Seuraavaa lukupiiriartikkeliakin olisi hyvä alkaa jo silmäillä!

Viikko 45

Ensimmäinen työpajapäivä on menestyksekkäästi takanapäin, huhhei! Työpajasta päällimmäisenä mieleen jäi opettajien paneutunut ja innostunut työskentely sekä keskustelut valmistavan opetuksen järjestelyistä ja arjen haasteista. Sitoutunutta porukkaa nuo valmistavan opetuksen velhot! Tällä viikolla kerätään osallistujilta työpajan tuotoksia ja ryhdytään muokkaamaan niitä jaettavaan muotoon. Perjantaina ja lauantaina hanke osallistuu Suomen soveltavan kielitieteen yhdistys AFinLAn syyssymposiumiin Turussa vetämällä työpajan Vastasaapuneiden opetusta tutkimassa ja kehittämässä.

Viikko 44

Perjantaina 3.11. kolmisenkymmentä valmistavan opetuksen opettajaa käärii hihat ja alkaa suunnitella ja toteuttaa ohjeistuksia valitsemiinsa tehtäväkokonaisuuksiin yhdessä Vastaantulon väen kanssa ensimmäisessä työpajapäivässä. Jännittävää! Työpajassa kuullaan myös luokanopettaja Marja Salerton kokemuksia monenlaisesta inkluusiosta itähelsinkiläisessä monikielisessä luokassa sekä S2-opettaja Hanna Ahon vinkkejä toiminnalliseen opetukseen.

Viikko 43

Tällä viikolla Vastaantulon väki pääsee kenttätöihin! Jalkaudumme videokameroidemme ja muistiinpanovälineidemme kanssa kaikkiaan kolmeen pääkaupunkiseudun valmistavan opetuksen ryhmään. Kuvalupalomakkeita olemme lähettäneet vanhemmille jo venäjäksi, somaliksi, englanniksi ja arabiaksi. Onneksi saamme mukaamme graduntekijä Netta Lindborgin; käsiparit loppuvat luultavasti joka tapauksessa kesken kameroita säätäessä.

Kuvattua aineistoa käytämme toivottavasti havaintojemme tukena myös ensimmäisessä työpajapäivässä 3.11. Tämän viikon hommia on lisäksi hioa työpajan ohjelma kuntoon ja tiedottaa siitä osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä loppuviikosta. Olkaahan kuulolla!

Viikko 42

Kuvauslupalomakkeita käännetään kuumeisesti useammalle kielelle ja kuvausaikatauluja säädetään muutamankin opettajan kanssa. Hienoa päästä vihdoin keräämään tutkimusaineistoa valmistavan opetuksen ryhmistä!

Ensimmäisen työpajapäivän järjestelyt alkavat myös hahmottua ja ohjelman runko selkeytyä. Ilmoittautuneita on jo ihan mukavasti!

Viikko 41

Tällä viikolla Vastaantulo esittäytyi Helsingin valmistavan opetuksen vertaistapaamisessa Vanhalla Ylioppilastalolla. Arvokas paikka, kiinnostavia keskusteluita ja työhönsä sitoutuneita opettajia! Saimme myös esimakua Metropolia Ammattikorkeakoulun Kepeli-hankkeesta ja toiminnallisten menetelmien soveltamisesta valmistavaan opetukseen. Suomen kieli -otsikon alta löytyy Kepelin tehtäviä suomen kielen opetukseen.

Helsingin yliopiston opettajaopiskelijat ovat käyneet havainnoimassa valmistavaa opetusta muutamissa pääkaupunkiseudun kouluissa. Tällä viikolla heidän kanssaan on purettu havainnoinnin kokemuksia ja näkemyksiä. Opiskelijat olivat vaikuttuneita, kiinnostuneita, hämmentyneitä ja ilahtuneita näkemästään!

Viikko 40

Vastaantulolle valmistellaan omaa sivua Facebookiin. Tarkoituksena on, että sivun kautta on helppo seurata hankkeen kuulumisia ja saada muistutus esimerkiksi blogin päivittymisestä. Linkkaamme sivulle myös kaikenlaista muuta kiinnostavaa valmistavaan opetukseen, myöhäiseen lukemisen oppimiseen, alkavan kielitaidon tukemiseen sekä monikieliseen käsitteenoppimiseen liittyen.

Tällä viikolla hanke esittäytyy myös Opetushallituksessa eri kuntien S2- sekä kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattoreille. Lisäksi havainnoimme opetusta helsinkiläisen yläasteen valmistavan opetuksen ryhmässä yhdessä S2-ainedidaktiikan opiskelijoiden kanssa.