Viikko 1: Suomen kunnat

Tein kotiläksynä oheisen koropleettikartan ruotsinkielisten osuudesta Suomen kunnissa (kuva 1). Läksy oli hyvä kertaus tunnin asiasta. Itsekseen pystyi myös testailemaan eri työkaluja vapaammin. Kartasta voi tulkita, että ruotsinkielinen väestö on keskittynyt tietyille alueille Länsi-, Lounais- ja Etelä-Suomessa. Muussa maassa ruotsinkielisten osuus on hyvin pieni.

Kuva 1: Ruotsinkielisten osuus Suomen kunnissa.

Käytin kartassa valmista Cividis-väriskaalaa, jonka pitäisi sopia hyvin myös värisokeille. Valitsin sen, koska keltainen väri yhdistyy ainakin omassa mielessäni luotevasti ruotsalaiseen kulttuuriin. En kuitenkaan käyttänyt automaattisia värivaihtoehtoja, vaan valitsin väriskaalasta vaaleammat vaihtoehdot, jotta kartasta tulisi visuaalisesti miellyttävämpi katsoa. Edelleen kartta on mielestäni hiukan liian tumma, mutten halunnut jäädä pidemmäksi aikaa säätämään värejä.

Kokeilin myös ääriviivan värin vaikutusta kuntakartan selkeyteen, mikä olikin yllättävän vaikeaa: kun väri oli gradient-tyyppiä, en löytänyt mistään ääriviivan värin asetuksia. Lopulta onnistuin vaihtamaan ääriviivan värin, kun muutin värialueen väliaikaisesti sigle symbol-tyyppiseksi. Tämä oli melkoisen vaikea keino, joten kertokaa, jos keksitte helpomman tavan. 🙂

Myös moni muu kurssilainen (esim. Stella ja Annasofia) teki karttoja ruotsinkielisten osuudesta Suomen kunnissa. Käytin Annasofian kanssa hyvin samanlaista luokittelua, mutta Stellan kartassa luokkia oli selvästi enemmän. Oli kiinnostavaa vertailla eri karttoja. Kun luokitteluluokkia oli enemmän, kuntien väliset erot erottuivat selkeämmin. Toisaalta suuremmasta luokkamäärästä välittyi mielikuva, että ruotsinkielisten osuus olisi hyvinkin suuri.

Yleisesti karttojen teko on innostavaa ja voin kuvitella että siihen jää helposti koukkuun. Varsinkin väritystä olisi voinut jäädä hiomaan ties miten pitkiksi ajoiksi.

Lähteet:

Toivonen, A. (2024). VIIKKO 1: QGIS:n käytön opettelua ja koropleettikarttoja. https://blogs.helsinki.fi/annasoto/ Viitattu: 31.1.2024

Rinta-Jouppi, S. (2024). Lära känna QGIS (vecka 1). https://blogs.helsinki.fi/ristella/ Viitattu: 31.1.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *