Viikko 7: Oma karttaprojekti

Viimeisellä kurssikerralla testasimme oppimaamme oman karttaprojektin parissa. Tein itse kartan liittyen globaaliin energiankulutukseen. Muodoltaan karttani ovat melko yksinkertaisia koropleettikarttoja, jonka ohessa on piirakkadiagrammeja. Itse kartan muotoa suurempi haaste oli kuitenkin löytää sopivaa dataa ja saada se käyttökelpoiseen muotoon.

Pyrin valitsemaan kartalleni aiheen, jota tulisin todennäköisesti käsittelemään tulevaisuudessa. Opiskelen opettajaksi, joten hain inspiraatiota opetussuunnitelmista ja huomasin että energiankulutusta ja -lähteitä käsitellään kouluissa paljon. Valitsinkin ne karttani aiheeksi. Näistä aiheita löytyy myös paljon dataa. Päädyin lyhyen etsimisen jälkeen käyttämään Our World in Data -sivustolta löytyvää dataa. Sivusto on ymmärärtääkseni luotettava (sitä on suositeltu yliopistolla) ja sieltä löytyi hyvin laajasti energiaan liittyvää dataa. Latasin taustakartan kurssikerralla suositetulta Natural Earth Data -sivustolta.

Löytämäni energia-tietokanta oli hyvin laaja, joten jouduin karsimaan jonkin verran turhia rivejä ja sarakkeita helpottaakseni työskentelyäni. Tietokannassa oli dataa monelta eri vuodelta, mutta valitsin tarkasteltavaksi vuoden 2021, koska se oli tuorein vuosi, jolta löytyi tietoa lähes kaikista valtioista. Seuraavana haasteena data piti sijoittaa kartalle. Alkuperäisessä tietokannassa ei ollut sijaintitietoja, mutta sain datan yhdistettyä taustakarttaan valtioden koodien avulla. Olin positiivisesti yllättynyt, miten kattavasti käyttämäni taustakartta (countries -vektorikartta) tarjosi eri muotoisia maakoodeja yhdistämisen avuksi.

Valmiit kartat näkyvät kuvissa 1 ja 2. Karttojen yksityiskohdat erottuvat parhaiten hieman suuremmassa koossa kuin blogi mahdollistaa; tarkkaa tutustumista varten kuvat kannattaakin avata erilliselle välilehdelle koko näytön kokoon. Molemmat kartat kuvaavat energiankulutusta ja eri energianlähteden (uusiutuvat energianlähteet, fossiiliset polttoaineet ja ydinenergia) osuuksia energiantuotannosta. Kuva 1 kuvaa tilannetta globaalisti ja kuva 2 Euroopassa. Piirakkadiagrammin värit on valittu värisokeille sopiviksi Coolors-sivustolla, jota voin suositella kokemukseni perusteella.

Kuvan 1 kartasta näkyy, että asukaskohtainen energiankulutus on suurinta Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja osassa Euroopan valtioita. Piirakkadiagrammien koosta näkyy kuitenkin että suurin osuus kulutuksesta tapahtuu Aasiassa. Tämä johtuu Aasian valtioiden suuresta asukasmäärästä. Etelä-Amerikassa ja erityisesti Afrikassa kulutus on sekä absoluuttisesti että suhteessa asukastiheyteen hyvin pientä. Erot kulutuksessa johtunevat erityisesti elintasosta ja -tyylistä, mutta myös esim. ilmasto voi vaikuttaa. Esim. Suomessa lämmitys kuluttaa paljon energiaa. Kartasta myös näkyy että runsaita energianlähteitä hallitsevat valtiot (esim. Lähi-idän öljyvarannot) myös tyypillisesti kuluttavat paljon.

Piirakkadiagrammeista voi nähdä että selvä enemmistö energiasta saadaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla. Kartoissa on huomioitu primaarinen energiankulutus, joka sisältää sähkönkulutuksen lisäksi myös esim. lämmityksen ja polttoaineet. Ydinenergian käyttö keskittyy erityisesti länsimaihin, kun taas uusiutuvia energianlähteitä käytetään erityisesti Etelä-Amerikassa. Etelä-Amerikan jäi kiinnostamaan minua. Alueella on rikkaat luonnonvarat, jotka varmasti selittävät uusiutuvan energian runsasta käyttöä. Esimerkiksi biopolttoaineet ovat kuitenkin yhteydessä sademetsien hakkuisiin, mikä ei ole kestävän kehityksen mukaista.

Kuva 1: Energiankulutus ja -lähteet globaalisti vuonna 2021. Valtioiden väri kuvaa asukaskohtaista energiankulutusta, kun taas piirakkadiagrammien suhteelliset koot kuvaavat eroja maanosien absoluuttisessa energiankulutuksessa. Piirakkadiagrammien värit kuvaavat eri energianlähteiden osuuksia maanosan energiantuotannosta. Lähteet: https://ourworldindata.org/energy ja https://www.naturalearthdata.com/downloads/.

Minulla oli jonkin verran haasteita piirakkadiagrammien kanssa. Ensin oli tekemässä jokaiselle valitolle oman piirakan, mutta esim. Euroopassa diagrammeja olisi ollut aivan liian tiheässä. Monista Afrikan valtioista myös puuttui energianlähteisiin liittyvä data, mikä näkyi tyhjinä piirakoina. Lopulta päädyin tekemään diagrammit erikseen maanosista. Tätä varten tein piirakkadiagrammeille kokonaan uuden karttatason. Alkuperäisessä taustakartassa ei ollut maanosia, joten piirsin uudelle karttatasolle maanosien sijaintia merkitsevät monikulmiot. Monikulmiot eivät ole näkyvissä lopullisessa kartassa, mutta niiden avulla piirakkadiagrammit asettuvat oikean alueen kohdalle. Maanosien  energiadata taas löytyi suoraan käytetystä tietokannasta, eikä sitä tarvinnut laskea erikseen.

Halusin tarkastella energianlähteitä myös valtiokohtaisesti ja tein siksi toisen kartan Euroopan alueesta (kuva 2). Kulutus on suurinta Pohjois-Euroopassa ja pienintä balkanin alueella. Myös energianlähteet eroavat maiden välillä. Suhtautuminen ydinenergiaan jakaa maita poliittisesti, mutta myös teknologian ja työvoiman saatavuus todennäköisesti vaikuttaa ydinenergian käyttöön. Eniten ydinvoimaa käytetään Rankassa, kun taas monessa muussa maassa ei ole lainkaan ydinvoimaloita. Myös uusiutuvien luonnonvarojen käyttö on poliittinen kysymys, mutta se riippuu myös luonnonvarojen saatavuudesta. Esim. Skandinaviassa käytetään tietääkseni runsaasti vesivoimaa, kun taas Islannilla on rikkaat geotermisen energian varannot.

Islanti erottuu kartasta poikkeuksellisen suurella asukaskohtaiselta energiankulutuksella, joka kuitenkin tulee täysin uusiutuvista lähteistä. Todellisuudessa uusiutuvan energian osuus ei ole aivan 100 %, mutta tietokannasta puuttuvan datan vuoksi muut energianlähteet eivät ole näkyvissä. Karttaa voisi vielä kehittää lisäämällä piirakkadiagrammeihin ”muu / data puuttuu” sarakkeen kuvaamaan osuutta kokonaistuotannosta, jonka tarkasta lähteestä ei ole tietoa. Tässä kartassa virhe on kuitenkin niin pieni, etten ruvennut korjaamaan sitä.

Kuva 2: Energiankulutus ja -lähteet Euroopassa vuonna 2021. Valtioiden väri kuvaa asukaskohtaista energiankulutusta, kun taas piirakkadiagrammien suhteelliset koot kuvaavat eroja absoluuttisessa energiankulutuksessa. Piirakkadiagrammien värit kuvaavat eri energianlähteiden osuuksia energiantuotannosta. Lähteet: https://ourworldindata.org/energy ja https://www.naturalearthdata.com/downloads/.

Lopulliset kartat onnistuivat melko hyvin. Kuten aina, olen väreihin vähän tyytymätön, vaikka käytin kyllä aikaa niiden valikointiin. Tuntuu, että itselleni selkeimmät värit ovat usein huonoja värisokeiden kannalta. Myös koordinaattijärjestelmän olisi voinut valita huolellisemmin. Varinkin Euroopan kartassa Robinsonin projektio näyttää kummallisen venyneeltä. Koitin löytää paremman projektion, mutta aikani loppui ennen kuin löysin mitään toimivaa. Myös piirakkojen koon säätäminen tuotti haasteita. Erot energiankulutuksessa ovat niin isoja, että osasta ympyröistä tuli todella pieniä. Piirakoiden lopullista kokoa oli myös vaikea arvioida, sillä se se näyttää tulostusasettelussa erilaiselta kuin karttaa muokatessa. Eurooppa-karttaa varten kasvatin piirakoita ja tein niiden reunaviivoista paksumpia, mikä selkiytti piirakoita hiukan.

Tekemäni kartat olivat sinänsä yksinkertaisia, mutta koen kuitenkin oppineeni niiden parissa paljon. Sain erityisesti lisää itsevarmuutta oman datan etsimiseen ja eteen tulevien ongelmakohtien ratkomiseen. Omatoiminen tekeminen oli myös innostavaa ja siihen jäi koukkuun. On myös hienoa nähdä, millaisia karttoja muut kurssilaiset ovat tehneet. Esim. Aapo Tuulentie blogista löytyy kartta köyhyyden ja murhien määrän yhteydestä USA:n osavaltioissa. Ainakaan omaan silmään kartasta ei näy selkeää yhteyttä, mutta aihe on kuitenkin hyvin kiinnostava. Muutenkin on innostavaa nähdä, miten erilaisia karttoja kurssilla on tehty. Kartoilla pystyy visualisoimaan lähes rajattomasti erilaisia aiheita, mikä motivoi ainakin itseäni oppimaan ja kokeilemaan sitä lisää.

Lähteet:

Tuulentie, A. (2024). VIIKKO 7: Oma kartta. https://blogs.helsinki.fi/aapotuul/2024/02/28/viikko-7-oma-kartta/ Viitattu 3.3.2024

https://www.naturalearthdata.com/downloads/ Viitattu: 29.2.2024

https://ourworldindata.org/energy Viitattu: 29.2.2024

https://coolors.co/ffbc42-86bdea-1a9e3f Viitattu: 29.2.2024

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *