Viikko 1: Kurssin alku

Ensimmäisellä MAA-202 kurssikerralla tutustuimme QGISin käyttöön. Olen käyttänyt ohjelmaa pari kertaa ennenkin, joten peruslogiikka oli tuttua. Viime käyttökerrasta on kuitenkin yli vuosi, joten yksityiskohtien kanssa oli vielä hakemista. Kurssikerta palautti mieleen myös asiaa siitä, miten paljon merkitystä esim. kartan väreillä tai luokitteluryhmien lukumäärällä on.

Kuva 1: Valtioiden osuus Itämeren typpipäästöistä

Tein kurssikerralla oheisen kartan Itämeren ravinnepäästöistä. Siitä voi tulkita että suurin osa Itämeren typpipäästöistä tulee Puolasta. Muut valuma-alueen valtiot kuormittavat Itämerta melko tasaisesti, poislukien Viro, jonka typpikuormitus oli pienin. Olen suhteellisen tyytyväinen karttaan, vaikka esim. värejä voisi aina hioa lisää. Esim. alin luokitteluluokka voisi olla hennon vaaleanpunainen, niin että se kuuluisi selkeämmin samalle väriskaalalle kuin muut maat. Nyt Viron valkoinen väri erottuu omaan silmääni hiukan liikaa muusta kartasta. Myös syvyyskäyrät voisi poistaa.

Jos kartta julkaistaisiin ”oikeasti” (siis tämän kurssiblogin ulkopuolella), olisi myös hyvä tarkentaa, miksi ”muut maat” on jätetty luokittelun ulkopuolelle (eivät kuulu Itämeren valuma-alueeseen, eikä niistä siksi tule typpipäästöjä). Se ei välttämättä tule esiin vain karttaa katsomalla.

Tästä on hyvä jatkaa geoinformatiikan opettelua!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *