Categories
GEM

Harjoitus 1

Tässä harjoituksessa tarkoitus oli soveltaa ensimmäisellä kurssikerralla opittua ja mahdollisesti käyttää käsittelemättä jääneitä ominaisuuksia itsenäisesti kartan luomisessa.

Yritin aluksi tehdä vaikeimmaksi merkittyä tehtävää 3, jossa kuntapohja piti saada QGIS-ohjelmistoon rajapinnan kautta.
Onnistuin tässä, mutta tehtävän toinen osio, jossa muuttujat piti hankkia tuomalla ohjelmistoon .csv-muotoinen tiedosto, ei monien yritystenkään jälkeen onnistunut. Sen takia päädyin lopulta tekemään helpomman version harjoituksesta, jossa muuttujat saadaan valmiiksi ensimmäisen kurssikerran kansiosta.

Valitsin harjoitukseen tilaston taajama-asutuksen osuudesta kunnissa prosentteina, ja jaoin eri arvot viiteen luokkaan, joissa kaikissa on yhtä monta kuntaa. Merkitsin luokat eri vihreän sävyillä.

Luokkien välit eivät ole tasaisia, ja esimerkiksi vaaleimmalla värillä merkitty luokka sisältää kuntia, joiden taajama-asteet vaihtelevat suuremmalla välillä kuin kolmen seuraavan luokan kunnissa yhteensä.

Kartasta saa yleiskuvan siitä, missä kunnissa on korkea ja missä matala taajama-aste, mutta siitä ei ole mahdollista kaikkien kuntien kohdalla päätellä, mistä taajamiin keskittynyt asutus johtuu. Muutamien suurien kaupunkien kohdalla taajama-aste on korkea, koska kaupungin väkiluku on kunnan muihin alueisiin verrattuna korkea, mutta toisissa kunnissa se saattaa johtua asutuksen keskittymisestä useisiin taajamiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *