10.12. Elvi T. esittelee runosisarten parhaat, osa 2/4

Lintu sininen

Lintu sininen,
pursi ilmojen,
anna, että katson
merta sulkien!

Lintu sininen,
istu kädellen,
anna, että äänes
kultaa kuuntelen!

Lintu sininen,
satu satujen,
tule, tule mulle
iloks iltojen!

Lintu sininen,
lennä povellen,
laula, laula mulle
laulu sydämen!

L. Onerva (1923)

 

L. Onerva, oikealta nimeltään Hilja Onerva Lehtinen (1882-1972) oli monipuolinen taiteilija ja lahjakkuus, joka jo nuorena lauloi, kirjoitti ja maalasi, oli innostunut teatterista ja suunnitteli aikuiseksi tultuaan mm. näyttelijättären uraa. Parhaiten Onerva tunnetaan runoilijana. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu myös novelleja ja romaaneja. Hän toimi suomentajana ja kriitikkona sekä kirjoitti lehtiin. Onervan esikoiskokoelma Sekasointuja ilmestyi vuonna 1904.

Yllä oleva runo on vuonna 1923 ilmestyneestä runokokoelmasta Sielujen sota, joka oli hänen yhdestoista kokoelmansa. L. Onerva solmi toisen avioliittonsa säveltäjä Leevi Madetojan kanssa. Madetojan Syksy-laulusarja, jonka kantaesitys oli vuonna 1930, sisältää Onervan runoon sävelletyn Lintu sininen –yksinlaulun.

http://fi.wikipedia.org/wiki/L._Onerva

Helena Lehmuskero: Leevi Madetojan ja L. Onervan yhteinen elämä ja sen heijasteet Madetojan yksinlaulutuotannossa. Kandidaatin tutkielma, musiikkitiede. Jyväskylän yliopisto 2009.

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/24580

L. Onerva: Etsin suurta tulta. Valitut runot 1904-1952. Toimittanut Helena Anhava. 1984.

Elvi T. on runoja rakastava ja niitä pöytälaatikkoon kirjoittava kirjastonhoitaja. Hänen koko nimensä Elvi Tala muistuttaa 1920-luvun suomalaisten naislyyrikoiden moderneja lyhyitä nimiä (ja taiteilijanimiä) kuten Elina Vaara, Katri Vala ja Anna Kaari. Mm. tästä syystä hän on viehättynyt mainittujen ”runosisarten” ym. heidän aikalaistensa teksteistä.

Kirjaston joulukalenterissa ilmestyy muutamia Elvi T.:n asiayhteyteen sopiviksi katsomia runoja hänen kokoelmistaan mainitulta aikakaudelta. Mitä itsellä ei ollut (kirjana tai runovihkoon käsin kopioituna) hän tietenkin lainasi työpaikaltaan kirjastosta.

Elvi Tala on Eeva-Liisa Viitalan alter ego.

Elvi T. on kotoisin Espoosta, paikallisesta Unicefin vapaaehtoisryhmästä, jossa hänet on alun perin luonut Liisamaria Kilpi. http://www.unicef.fi/espoo

Unicefin Anna ja Toivo –nuket: http://www.unicef.fi/anna_ja_toivo

Teksti

Eeva-Liisa Viitala

Tiedottaja
Helsingin yliopiston kirjasto

 

Valokuva

Aino-Leena Juutinen