14.12. Cantores Minores, joulukonserttien konkarikuoro

 

Cantores Minoresin perinteistä joulupäivän konserttia on usein pidetty joulunaluksen musiikkitarjonnan kruununjalokivenä. Helsingin Tuomiokirkon poikakuoron osaamista on kehuttu loistavaksi myös kansainvälisellä tasolla, ja kuoro matkustaakin säännöllisesti ulkomaan kiertueille.  Joulukuu on kuorolaisille kiireistä aikaa, sillä konsertteja on lähes päivittäin.

Ex-kuorolainen muistelee

Entinen “cantislainen” Kari Olamaa, 25,  liittyi kuoroon vuonna 1996 ollessaan 10-vuotias. Yli sata joulunajan konserttia laulaneena hän myöntää tahdin olleen reipas.

– Kyllä päällimmäisenä muistona on hillittömän kova tahti. Ensimmäisen adventin ja joulupäivän väliin mahtui tiukimpina vuosina parikymmentä koko kuoron konserttia; edustusryhmän esitykset mukaan laskettuna luku taisi kivuta melkein kolmeenkymmeneen. Se oli aika rankkaa kymmenvuotiaalle, mutta kuorokuri, hyvä musiikki ja ainutlaatuiset elämykset pitivät taistelutahdon jatkuvasti vahvana.

Joulupäivän konsertti vuoden huipennus

Olamaalle on jäänyt mieleen useita hienoja esiintymisiä. Joulupäivän konsertti oli kuorolaisenkin näkökulmasta vuoden huipennus, joka päätyttyään toi myös helpotuksen.

– Koko syyslukukauden ja adventtiajan urakointi huipentui tuohon konserttiin. Erityisen sydäntälämmittäviä olivat myös aattoaamun sairaalakonserttikierrokset – tuntui hyvältä viedä joulumieltä syöpäpotilaille, vanhuksille ja muille, jotka joutuivat viettämään joulunsa sairaalassa. Kuorovuosien suurimman jäljen minuun kuitenkin jätti orkesterin kanssa esitetty Bachin Jouluoratorio. Musiikki oli lapselle käsittämättömän suurta, ja aikuinen muusikkokin nöyrtyy yhä sen edessä vuosi toisensa jälkeen.

Bach yhä joulutunnelman virittäjänä

Olamaa on nykyään ammattiviulisti, joten hän tietää, mistä puhuu.  Kuorosta hän jäi tauolle vuonna 2001 äänenmurroksen vuoksi, ja tauolta ei ole vieläkään palattu. Vaikka valkokauluksinen kuoroasu on jo jätetty taakse, kuluu adventtiaika yhä Jouluoratorio-esitysten parissa. Cantores Minores -vuosilta on kuitenkin jäänyt jouluun liittyen paljon muistoja.

– Bachin Jouluoratorion alkukuoro “Jauchzet, frohlocket” tuo yhä joulun tunteen.  Jälkeenpäin en kadu yhtäkään kuorossa vietettyä vuotta, vaikka muutama lapsuuden joulu hieman tyngäksi jäikin.

Kari Olamaa keskirivissä vasemmalla Japanin-kiertueella 7.12.2000.

 

Cantores Minoresin perinteinen joulukonsertti Tuomiokirkossa sunnuntaina 25.12.2011 klo 17.00. Liput 25/10/5 €.

Teksti

Aino-Leena Juutinen

Verkkotoimittaja

Kuvat

Cantores Minoresin verkkosivut

 

One thought on “14.12. Cantores Minores, joulukonserttien konkarikuoro

  1. Tänäkin vuonna (2012) järjestetään Cantores Minoresin konsertti 14.12. klo 19.00 Tuomiokirkossa. Ja liput maksavat vain 15 e. (+ mahd. toimituskulut). Lippuja voi tilata sähköpostilla: cm.liput@sapa.fi. Tervetuloa konserttiin!

    (SAPA on kantakaupungin jalkapaloseura, joka kerää lipunmyynnillä varoja junioritoimintaansa.)

Comments are closed.