17.12. Joulupuu on rakennettu… ihan itse

Kuusikauppa käy kuumimmillaan kuluvana viikonloppuna. Joulukuusi on useimpien joulunviettoon ryhtyvien kotien koriste.

Yksityiskohta Swarovski-kristalleilla koristellusta 30-metrisestä kuusesta Berliinin päärautatieasemalla

Yksityiskohta Swarovski-kristalleilla koristellusta 30-metrisestä (muovi)kuusesta Berliinin päärautatieasemalla

Joulukuusi tuli Suomeen 1870- ja 1880-lukujen tienoilla mutta yleistyi vasta 1900-luvun alussa. Viime vuosina kaupunkilaisuus, joulunpyhien lyhyys ja epäilemättä myös joulunviettäjien alati lisääntyvä mukavuudenhalu ovat saaneet monet miettimään vaihtoehtoja perinteiselle, metsästä tai torimyyjältä noudetulle joulukuuselle. Miksi tuoda neulasia pudottavaa ja tilaa vievää puuta kodin kulkuväylien tukkeeksi, jos kuusijuhlan tunnelman voi luoda kotiin myös muilla keinoin? Luonnonkuusen voi toki ripustaa vaikka ylösalaisin kattoon roikkumaan, kuten ystävieni kommuunissa, ellei sen halua vievän lattiapinta-alaa, mutta ympäristöystävällisin joulupuu kestäisi myös vuodesta toiseen. Eikä kestävän kuusen tarvitse olla muovia.

Kuluvana syksynä internetissä on kiertänyt erityisen paljon vaihtoehtokuusien rakennusohjeita, kiitos kai jatkuvat askatelu- ja kotoilubuumin. Hyviä ideoita on internet pullollaan. Suosikkinsa voi löytää vaikka kierrätyskuusien joukosta.

Kannattaa tehdä vaikka Google-kuvahaku vaihtoehtoisista joulupuista. Luovuus kukkii kuin luonnonkuusi, jota kastellaan maaliskuulle.

Teksti ja turistikuva

Veera Ristikartano