19.12. Elvi T. esittelee runosisarten parhaat, osa 4/4

Matka Eedeniin

Vieraassa kylässä kuljimme
rakastettu ja minä.
Juna syöksyi kimeästi huutaen
kuin suuri kultanuoli läpi pimeyden.

Oli syysyö ja aseman seinällä
SUNLIGHT, SUNLIGHT, SUNLIGHT.
Ja nainen oli kassassa tuhruinen.
”Mrs. Elämä, please,
kaksi matkalippua Eedeniin.”
Hän hymyili äkkiä kirkastuen:
SUNLIGHT!

Juna tyhjä, me vaunussa kahden vain:
kovin harvat kulkevat Eedeniin.
Rakastettuni lauloi yössä:
”orvokkini, mistä tulit luokseni
näin aikaisin?”
Ja juna huusi ihmetellen: aikaisin?

Katri Vala (1930)

 

Katri Vala (Karin Alice Heikel, o.s. Wadenström) eli vuosina 1901-1944. Hänet on mainittu Tulenkantajat-ryhmän valovoimaisimpana edustajana. Vala julkaisi viisi runokokoelmaa: Kaukainen puutarha (1924), Sininen ovi (1926), Maan laiturilla (1930), Paluu (1934) ja Pesäpuu palaa (1942). Matka Eedeniin -runo on kokoelmasta Maan laiturilla.

Katri Vala oli merkittävimpiä runoilijoitamme 1920-30 –luvuilla. Hän vakiinnutti vapaan mitan suomenkieliseen lyriikkaan. Vala oli koulutukseltaan kansakoulunopettaja. Hän toimi tässä ammatissa eri puolilla Suomea vuosina 1922-1929. Vuonna 1928 Katri Vala sairastui tuberkuloosiin, johon hän menehtyi 43-vuotiaana. Helsingin Sörnäisissä on Katri Valan puisto, jonka Hämeentien puoleisen pengermän graniittipaateen runoilijan tuhkauurna on muurattu. Paikka on lähellä hänen vuosina 1931-1933 Vilhonvuorenkujalla sijainnutta kotiaan.

Marjatta Meritähti on säveltänyt runon Matka Eedeniin. Se löytyy vuonna 1986 julkaistulta levyltä Marjatta meritähti – lauluja (Love Kustannus), joka sisältää 16 laulua taiteilijaryhmä Kiilan 50-vuotisjuhlaan. Katri Vala kuului vasemmistolaisen kirjailija- ja taiteilijaryhmä Kiilan perustajiin.

Satu Koskimies kirjoitti romaanin 20-luvun nuorista tulenkantajarunoilijoista, Elina Vaarasta ja Katri Valasta. Kirja on tosipohjainen fiktio 20-luvun tulenkantajapiireistä.

 

  • Katri Valan puistosta Helsingin kaupungin sivuilla 19.10.2011. Katri Vala syystunnelmissa:

http://www.hel.fi/wps/portal/Rakentamispalvelu/Artikkeli/?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/Rakpa/fi/ajankohtaista/katri+vala+syystunnelmissa

Elvi T. on runoja rakastava ja niitä pöytälaatikkoon kirjoittava kirjastonhoitaja. Hänen koko nimensä Elvi Tala muistuttaa 1920-luvun suomalaisten naislyyrikoiden moderneja lyhyitä nimiä (ja taiteilijanimiä) kuten Elina Vaara, Katri Vala ja Anna Kaari. Mm. tästä syystä hän on viehättynyt mainittujen ”runosisarten” ym. heidän aikalaistensa teksteistä.

Kirjaston joulukalenterissa ilmestyy muutamia Elvi T.:n asiayhteyteen sopiviksi katsomia runoja hänen kokoelmistaan mainitulta aikakaudelta. Mitä itsellä ei ollut (kirjana tai runovihkoon käsin kopioituna) hän tietenkin lainasi työpaikaltaan kirjastosta.

Elvi Tala on Eeva-Liisa Viitalan alter ego.

Elvi T. on kotoisin Espoosta, paikallisesta Unicefin vapaaehtoisryhmästä, jossa hänet on alun perin luonut Liisamaria Kilpi. http://www.unicef.fi/espoo

Unicefin Anna ja Toivo –nuket: http://www.unicef.fi/anna_ja_toivo

Teksti

Eeva-Liisa Viitala

Tiedottaja
Helsingin yliopiston kirjasto

 

Valokuva

Aino-Leena Juutinen

Verkkotoimittaja