2.12. Jouluglögit roomalaisittain

Mulsum - roomalainen jouluglögiSaturnalia oli roomalaisten vuoden tärkein juhla, jota vietettiin maanviljelyn jumalan Saturnuksen kunniaksi meidän jouluamme edeltävällä viikolla. Juhlintaan kuului mm. porsaan uhraaminen ja pienten lahjojen – usein kynttilöiden tai leivonnaisten – vaihtaminen. Orjat aterioivat isäntien kanssa ja isännät palvelivat heitä päässään tonttuhatun näköinen pilleus.

Kuten huomaamme, suomalaisen joulu muuntuu helpolla roomalaiseksi. Roomalaista tunnelmaa voi vielä lisätä lämmittämällä glögin sijaan mulsumia, roomalaista viinistä, hunajasta ja mausteista keiteltyä aperitiivia. Roomalaiset uskoivat mulsumin edistävän ruokahalua ja terveyttä.

Näin valmistat mulsumia:

  • 1 pullo kuivaa italialaista valkoviiniä
  • hunajaa maun mukaan sekä mausteeksi
  • mustapippuria
  • hyppysellinen sahramia
  • laakerinlehteä murskattuna
  • pala kanelitankoa

Mittaa kattilaan pari desiä viiniä ja sekoita joukkoon hunaja ja mausteet. Kuumenna ja anna maustua miedolla lämmöllä liedellä noin tunti. Siivilöi liemi, sekoita joukkoon loppu viini ja kuumenna.

Mulsumia siemaillessa voi viritellä yhteislauluna

Porculis matris sumus omnes,
sumus omnes, sumus omnes.
Porculis matris sumus omnes, omnes!
Tu et egoque. Tu et egoque

(kirjallisuuslähteenä hyödynnetty: Castrén & Pietilä-Castrén: Antiikin käsikirja)

 

Teksti

Päivi Lammi, Antiquitas-kirjastossa lukemattomia (sic) tunteja viettänyt suunnittelija