20.12. Ainutlaatuisia jouluperinteitä maailmalta

 

 Espanjassa jännitetään joululottoa ja kakatetaan halkoja

  • Mikään ei ole Espanjassa joulun alla niin suurta ja ihmeellistä kuin joululoton jännittäminen. Lotería de Navidad on järjestetty vuodesta 1812 alkaen, ja arvonnassa jaetaan voittoja yli kahdella miljardilla eurolla. Loton suosio perustuu tavallista suurempaan voittomahdollisuuteen: voittavia numerosarjoja arvotaan liki kaksituhatta. Arvontalähetys on valtava, useita tunteja kestävä spektaakkeli, jota koko Espanja pysähtyy seuraamaan.
  • Katalonialaisten jouluperinteet ovat aivan oma lukunsa. Barcelonassa jouluseimiasetelmiin kuuluu hieman yllättävä hahmo: Caganer, kakkaaja. Ulostava keramiikkafiguuri kyykistelee Joosefin, Marian ja Jeesus-lapsen rinnalla jouluisessa tallimiljöössä. Toiset sanovat, että taustalla on katalonialaisten outo huumorintaju, jotkut ovat sitä mieltä, että tarkoitus on muistuttaa pyhän ja inhimillisen vastakkainasettelusta.
  • Kataloniassa on toinenkin samaan aihepiiriin liittyvä perinne. Tió de Nadal, kakkaava halko, asetetaan kodeissa joulukuun alussa näyttävästi esille. Halkoa ruokitaan päivittäin, ja illalla se peitellään nukkumaan. Jouluna halkoa hakataan kepeillä ja lauletaan lorua, jossa käsketään sen kakata lahjoja koko perheelle.

Vasemmalla Cagatio-hahmo, oikella kakkaava halko.

Norjassa piilotetaan luudat noidilta

  • Uskomuksen mukaan joulu tuo norjalaisille mukanaan pahat henget ja epäonnen. Tämän vuoksi heillä on tapana piilottaa jouluyön kynnyksellä kaikki talon luudat, jotteivät pelottavat noidat pääse niihin käsiksi. Villeimpien uskomusten mukaan ennen vanhaan miehillä on ollut tapana viettää jouluyö ulkona aseen kanssa kuljeskellen. Rohkeimmat ovat ampuneet haulikoilla ilmaan karkottaakseen pahat henget.

Tarun mukaan kaikki talon luudat on kätkettävä huolellisesti.

Ukrainassa joulukuusi valellaan hämähäkinseiteillä

  • Taru kertoo, että aikoinaan erään köyhän lesken perheellä ei ollut varaa somistaa kuusta oikeilla koristeilla. Jouluaamuna herätessään perhe hämmästyksekseen huomasi, että hämähäkit olivat punoneet kauniit seittikuviot puun oksille. Siitä lähtien ukrainalaisilla on ollut tapana kunnioittaa uskomusta ja lisätä perinteisten jouluvalojen joukkoon jäljitelmiä hämähäkin verkoista.

 

Alkuperäisessä tarinassa kuusta koristivat aidot hämähäkin seitit, mutta nykyään käytettäneen aidonnäköisiä jäljennöksiä.

Teksti

Aino-Leena Juutinen

Verkkotoimittaja

Kuvat

Wikipedia, vapaa tietosanakirja