21.12. Askartelu- ja leipomisohjeiden parhaat

Kolme yötä jouluun! Tähän luukkuun on koottu kirjaston henkilökunnan lähettämiä askartelu- ja leipomissuosituksia. Kannattaa lukea huolellisesti – tarjolla on erinomaisia vinkkejä lahjojen paketointiin, juhlaruokailun suunnitteluun ja joulupöydän koristeluun.

JOULUPALLOT VANHOISTA KIRJOISTA

  • Leikkaa kirjan sivuista kahdeksan 1,5 x 10,5 cm:n kaitaletta. Tee pieni reikä jokaisen
    kaitaleen kumpaankin päähän. Reiän tulee olla sen kokoinen, että paperiniitti mahtuu
    siitä läpi.
  • Työnnä toinen niitti kaikkien kahdeksan kaitaleen toisen pään rei’istä läpi ja toinen
    niitti kaikkien kaitaleiden toisen pään rei’istä läpi. Levitä kaitaleet viuhkaksi niin,
    että ne ovat kaikki yhtä etäällä ympyrän kehältä, jolloin puristuspaine pitää koristeen
    kasassa. Voit käyttää kiinnitykseen myös haaraniittejä, jolloin pallon muoto pysyy
    vakaampana.

Itse sipaisin vielä vähän askartelulakkaa palloihin, jotta niistä tuli kestävämpiä.

– Minna Linna-Vuori

 

PAKETTIRUUSUKKEET KIRJOJEN SIVUISTA

  • Leikkaa 2 x 18 cm:n kokoinen kaitale kirjan sivusta. Pane pieni pala kaksipuolista
    teippiä (yksipuolisellakin onnistuu…) täsmälleen kaitaleen keskelle. Käännä varovasti
    kaitaleen toinen pää keskustaa kohti kiertäen sitä 180 astetta ja liitä pää keskellä
    olevaan teippiin. Tämän kaitaleen tulee kaareutua keskustaa kohti siten, että siitä
    muodostuu lenkki. Käännä toinen pää samanlaiselle lenkille keskustaa kohti. Tee samalla
    tavalla viisi kappaletta.
  • Kiinnitä kaikki viisi elementtiä toistensa päälle kaksipuolisella teipillä vaihtaen
    suuntaa niin, että seuraava mahtuu aina edellisen sisään. Ruusuke saa vähitellen muotonsa
    kun kerroksia tulee lisää.

Nämä ja monta muuta ihanaa kirja-aiheista askarteluohjetta löydät kirjasta Kirjan uusi
elämä: tee kirjan kansista ja sivuista kauniita esineitä.
http://atenakustannus.fi/kirjat/kirja/403 ja poistokirjoja on saatavilla  isot läjät
ainakin Opiskelijakirjastosta.

– Minna Linna-Vuori

 

ROSOLLI 2.0

  • Keitettyjä punajuuria
  • Tuoreita pinaatinlehtiä
  • Punasipuli
  • Vuohen/lampaan fetaa tai vuohenjuustoa
  • Timjamia (tuoretta tai kuivattua)
  • Hyvää oliiviöljyä
  • Vähän sitruunamehua
  • Mustapippuria
  • (Pinjansiemeniä, hunajaa)

Keitä punajuuret suolatussa vedessä. Kuutioi punajuuret, silppua sipuli ja huuhtele
pinaatin lehdet ja kääntele kulhossa sekaisin. Mausta öljyllä, sitruunamehulla,
pippurilla ja timjamilla. Kuutio päälle juusto ja jos haluat paahda vielä pinjansiemeniä
ja valuta vähän juoksevaa hunajaa kaiken päälle.

– Maija Paavolainen

 

JOULUNMAKUINEN JUUSTOKAKKU

Pohja

  • 200 g pipareita
  • 1½ dl voita sulatettuna

Täyte

  • 1 ½ appelsiinin kuori raastettuna
  • 250 g appelsiinituorejuustoa
  • 200 g mascarponea
  • 1 dl appelsiinimehua
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl aitoa vanilijaa
  • 1-2 tl kanelia

Murskaa piparit (saa olla enemmän jauhemaista) ja yhdistä voisulaan. Painele massa
tiiviisti irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjan päälle.  Paista 175 asteessa 40-50
minuuttia. Jäähdytä ennen tarjoilua. (Itse pidin kakkua yön yli jääkaapissa ennen
tarjoilua).

-Anni Träff

 

PÄHKINÄISET JOULUPALLOT

Noin 10 kpl

  • 3,5 dl cashewpähkinöitä
  • 3 tl kanelia
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl luomuvaniljajauhetta
  • 1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
  • 2 dl rusinoita
  • 2 rkl agavesiirappia tai hunajaa
  1. Hienonna cashewpähkinät monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi.
  2. Lisää mausteet ja hienonna edelleen. Lisää rusinat ja jatka hienontamista.
  3. Kaada joukkoon agavesiirappi ta hunaja ja hienonna, kunnes seos voidaan muovata palloiksi.
  4. Kääntele pallot suklaakastikkeessa, jos haluat. Nosta ne sen jälkeen kylmään, jotta suklaakastike jähmettyy.

 

SUKLAAKASTIKE

  • 2 dl kookosöljyä
  • 1,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 dl agavesiirappia

(1 dl karkeasti rouhittuja saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä tai 1  dl kaakaopaloja)

  1. Pehmennä kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa, jos se on kiinteää.
  2. Sekoita öljy muihin aineksiin kulhossa
  3. Lisää rouhitut pähkinät tai kaakao, jos haluat kastikkeesta ”rakeista”.

 

– Kristiina Lähdesmäki (Lähde: Erika Palmcrantz Aziz ja Irmeli Lilja : Raw food –Makeita herkkuja raakaravinnosta, Mäkelä 2011)

Koonnut

Aino-Leena Juutinen

Verkkotoimittaja