23.12. Ihmeellinen on elämä

Kirjastopiireissä ihmetellään usein ääneen ammattikunnan pölyttynyttä imagoa. Mielikuva kirjastonhoitajasta on edelleen, 2010-luvulla, liian usein se hiljaisuutta vaativa tiukkapipo nutturapää tai muuten vain väritön vanhapiika, jonka elämään tuo eloa korkeintaan kissa.

Mistä myytti harmaasta ja kylmäkiskoisesta virkanaisesta oikein on kotoisin? Ja miksi mielikuva uusiutuu niin hitaasti?

Historiallisesti ottaen on toki totta, että kirjastonhoitajan ammatti oli yksi niitä ensimmäisiä tehtäviä, joissa oppinut nainen saattoi aikanaan itsensä elättää ja näin itsenäistä elämää viettää. Ja koska työn ja perheen yhteensovittaminen ei vielä muutamia vuosikymmeniä sitten ollut lainkaan mahdollista saati sopivaa, lienee luonnollista, että olennainen osa kirjastonhoitajatarimagoa on juuri naimattomuus. Mielikuvien synnyssä ja ylläpidossa on populaarikulttuurilla usein kuitenkin suurempi rooli kuin haluaisimme edes myöntää. Myös vanhapiika-kirjastonhoitaja on hahmo, joka toistuu niin elokuvissa kuin sosiaalisessa mediassa kiertävissä pila- ja sarjakuvissa.

Yksi laajimman katsojakunnan koskaan saanut kirjastonhoitajatar löytyy unkarilaissyntyisen amerikkalaisohjaaja Frank Capran klassikkoelokuvasta Ihmeellinen on elämä (It’s a Wonderful life) vuodelta 1946.

Elokuvan synopsis:

Clarence Odbody (Henry Travers) on toisen luokan enkeli – enkeli, joka ei ole vielä ansainnut siipiä. Clarence saa Jumalalta tehtäväkseen erään George Baileyn elämänhalun palauttamisen. Mikäli Clarence onnistuu tehtävässään, hän saa siivet.

George Bailey (James Stewart), aviomies ja perheenisä, elää Bedford Fallsissa, amerikkalaisessa pikkukaupungissa ja työskentelee sukunsa omistamassa rakennuslainakonttorissa. Pikkukaupunkia hallitsee upporikas ja häikäilemätön liikemies Potter. Georgen Billy-eno, vähän kaheli mutta hyväsydäminen mies, hukkaa ison kasan firman varoja ollessaan tallettamassa niitä, ja tapauksen havainnut Potter anastaa rahat. Tappion vuoksi lainakonttoria uhkaa vararikko ja Georgea vankilatuomio. George joutuu anomaan lainaa Potterilta, joka voitonriemuisena kieltäytyy. On jouluaattoilta ja lopenuupunut George ei epätoivoissaan näe tilanteesta muuta ulospääsyä kuin riistää henkensä hyppäämällä sillalta. Clarence-enkeli kuitenkin ehtii Georgen edelle.

Kerrottuaan Clarencelle tarinansa George uhoaa synkeästi, ettei hänen koskaan olisi pitänyt syntyäkään. Ovelana Clarence päättää tienata siipensä näyttämällä Georgelle, minkälainen paikka maailma olisi, ellei George koskaan olisi syntynyt sinne… George kohtaa tuntemattoman todellisuuden ja oman elämänsä traumat.

Kirjastonhoitajatar-imagon kannalta merkittävä elokuvassa on kohtaus, jossa tunnistamattomaksi muuttuneessa kotikaupungissaan harhaileva George kohtaa Mary Hatchin (Donna Reed), naisen, josta Georgen omassa todellisuudessa tuli hänen vaimonsa. Maailmassa, johon George ei koskaan syntynyt, Mary on kuitenkin jäänyt naimattomaksi ja joutuu elättämään itsensä siisteissä sisätöissä – pikkukaupungin kirjastonhoitajana. Kirjastonhoitaja-Mary on kalpea, silmälasipäinen nutturaniska, joka pukeutuu säkkimäiseen asuun ja sitä paitsi säikkyy hysteerisesti aivan kaikkea – tuttavallisesti käyttäytyvää Georgea ennen kaikkea.

Frank Capran klassikkoelokuva It's a Wonderful Life

Frank Capran jouluklassikko It's a Wonderful Life on lämminhenkinen ja koskettava perhedraama

Katso kirjastonhoitaja-Maryn ja Georgen kohtaaminen YouTubessa (Where’s Mary ja Mary the Old Maid)

Kirjastonhoitaja-Mary on kaikessa harmaudessaan kristallinkirkas binäärinen oppositio filmitähdenkauniille, suurisilmäiselle ja onnelliselle perheenäiti-Marylle.

Ihmeellinen on elämä on aikuisten satu, “lämminhenkinen ja koskettava perhedraama”, joka jo 1970-luvulta alkaen on kuulunut kiinteästi amerikkalaiseen television jouluohjelmistoon. Elokuvasta on näin vuosikymmenten saatossa tullut aito klassikko, jonka Kongressin kirjasto on määritellyt olevan “culturally, historically, or aesthetically significant” ja tallentanut kansalliseen elokuvarkistoonsa.

Kun kymmenet miljoonat katsojat näkevät saman, ikoniseen asemaan nousseen elokuvan vuodesta toiseen, ei tarvinne ihmetellä, miksi myös myyttinen kuva vanhapiika-kirjastonhoitajasta elää ja voi hyvin meillä länsimaissa – ja uusiutuu niin kovin hitaasti.

Frank Capran Ihmeellinen on elämä näytetään meilläkin jälleen joulupäivänä klo 13.20 Ylen TV2-kanavalla. Allekirjoittanut ainakin katsoo, vaikka tämä klassikko löytyy toki myös kotikirjastosta DVD:llä.

Teksti

Veera Ristikartano