8.12. Kauden kuumimmat kukkatrendit

Joulua juhlistetaan myös monenlaisin joulukukin ja istutuksin.

Kauppapuutarhaliiton mukaan vuoden 2011 joulukukkien trendinä ovat runsaat istutukset. Samassa astiassa on esimerkiksi monta hyasinttia, tiheä matto joulutähtiä tai kokonainen metsä ritarinkukkia. Kukkien värinä perinteikäs punainen pitää pintansa, vaikka monet suosivat myös valkoista.

Omaleimaisuutta kukkaistutuksiin saa yhdistämällä koristeluun käsitöitä. Kulahtaneen ruukun voi kätkeä vaikkapa kudotun säärystimen sisään, joka lämmittää kukan jo kuihduttua.

Jos kotikutoisuus ei kiehdo, voi joulukukan istuttaa metalliseen suojaruukkuun, sillä metallin kiilto ja muutenkin hillitty kimallus ovat jälleen tulossa muotiin. Tuunaaja loihtii metallisen suojaruukun sopivan kokoisesta säilyketölkistä – joko sellaisenaan etiketit irti liotettuna tai spraymaalilla ehostettuna. Naulalla ja vasaralla rei’ittäen purkkiin voi kuvioida haluamansa ornamentin. Kukan lakastuttua purkkia voi käyttää vaikka kynttilälyhtynä.

Ritarinkukan voi siirtää kasvamaan korkeaan ja kapeaan lasimaljakkoon. Pese juuret hyvin mullasta, vaihdan vesi aluksi parin päivän välein ja laita sitten veden sekaan tilkka kloritea. Näin vesi pysyy kirkkaana ja raikkaana viikkoja, kasvin siitä kuitenkaan kärsimättä.

Amaryllis Hippeastrum 'Minerva'

Tiesitkö…

  • Joulukukkia ryhdyttiin varsinaisesti myymään Suomessa 1860-luvun jälkipuolella. Tuolloin lehdissä mainostettiin joulun alla mm. hyasintteja.
  • Joulutähti ei ole myrkyllinen. Valkoinen maitiaisneste maistuu karvaalta ja ärsyttää syötynä mahaa, mutta ei aiheuta hengenvaaraa.
  • Ritarikukasta puhutaan usein amarylliksenä, vaikka kyseessä on kaksi eri kasvia. Sekaannus johtunee siitä, että ruotsiksi ritarinkukka on amaryllis. Ritarinkukka nimitys juontuu latinalaisesta kasvisuvun nimestä Hippeastrum, ritarin tähti, joka viitannee keskiaikaiseen aseeseen aamutähti.
Teksti

Päivi Lammi, prosessien ja kukkien ystävä