9.12. Jouluposti matkaan taas käy

Ensimmäinen tunnettu joulukortti lähetettiin Englannissa 1843. Tapa levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin. Suomessa ensimmäinen Postin laatima tilasto, jossa postikortti esiintyy omana lajinaan, on vuodelta 1882. Tuolloin lähetettiin noin 200.000 postikorttia, joista joka toisen arvioidaan olleen joulukortti. Vuonna 1900 Suomessa lähetettiin noin 800.000 joulukorttia, mutta jo viisi vuotta myöhemmin lähes nelinkertainen määrä, 2,7 miljoonaa kappaletta. Vuonna 1960 posti kuljetti jo yli 10 miljoonaa joulukorttia ja kymmenen vuotta myöhemmin yli 20 miljoonaa. 1990 oltiin jo 40 miljoonassa ja 50 miljoonan lähetetyn joulukortin raja ylitettiin ensimmäisen kerran 1995.

Vaikka tekstiviesti,  sähköposti ja viimeksi sosiaalisen median mahdollisuudet ovat saaneet joulupostinkin määrän laskuun, joulu on edelleen postikulun suurinta sesonkia. Nykyään yhä suurempi osa joulupostista lähetetään suljetussa kuoressa, sillä sekä itse askarreltujen korttien että joulutervehdyksen mukaan sujautettavien valokuvien ja muiden muistojen suosio on jatkanut kasvuaan.

Perinteisesti suosittuja aiheita joulukorteissa ovat olleet talvi, lumiset maisemat ja lumiukot. Linnut, kukkaset ja onnea tuottavat symbolit, kuten nelilehtinen apila ja hevosen kenkä, ovat myös olleet yleisiä kuva-aiheita. Kuva-aiheita vertailtaessa joulupukki ja tontut menevät kuitenkin ohi muiden.

 

Postimuseossa nostalgiaa tihkuva Rudolf Koivu -näyttely 

Postimuseosta löytyy jouluinen näyttely Rudolf Koivun ystävilleHelsingin pääpostissa sijaitsevassa Postimuseossa on esillä teemanäyttely Kuin silloin ennen – lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana 10.11.2011-3.3.2012. Esillä on taiteilija Rudolf Koivun alkuperäisiä töitä, postikortteja sekä aikakauden esineistöä.

Näyttelyn tavoitteena on herätellä muistoja ja tarinoita isovanhempien, lasten ja lastenlasten kesken.  Rudolf Koivun kuvien johdattamana muistellaan, millaista lasten arki oli viisikymmentä tai jopa sata vuotta sitten.  Kierroksen aikana voi tutkia vanhoja leluja, hypistellä kouluvaatteita ja tuoksutella entisaikojen ruoka-aineita pienistä purkeista. Levähtäminenkin on sallittua – puupulpetin ääressä voi hengähtää hetken ja kuunnella nostalgisia musiikkikappaleita lasten laulamana.

 Jouluposti matkaan nyt

Muistathan, että tänä vuonna joulupostin voi lähettää edullisemmalla 0,55 €:n joulumerkin hinnalla, kunhan korttinsa kiikuttaa postiin viimeistään torstaina 15.12. 2011.

p.s.  Postimuseoon on vapaa pääsy 15.12., joten joulukorttien lähdettyä maailmalle on oiva hetki käydä muistelemassa lapsuusaikojen perinteitä.

Teksti

Veera Ristikartano ja Aino-Leena Juutinen

Kuva

Aino-Leena Juutinen