Anatomiaa iPadilla

Meilahden kampuksen opiskelijat ovat voineet syksystä lähtien lainata kirjastosta iPadin opiskelujen avuksi. Kokeilu on otettu vastaan innostuneesti, ja opiskelijoiden lisäksi tablettien mahdollisuuksista opiskelussa ovat kiinnostuneet tiedekunnan opettajat.

Jukka Englund esittelee anatomian opiskelua iPadilla Tiedekulmassa. Kuva: Linda Tammisto

Meillahden kampuskirjasto Terkon tieteenalapalvelujen vetäjä Jukka Englund esittelee anatomian opiskelua iPadilla Tiedekulmassa.

Meilahden kampuskirjasto Terkossa aloitettiin syksyllä iPadin lainauskokeilu. Kirjasto hankki iPadin, räätälöi sen lääketieteen opiskelijan tarpeisiin sopivaksi ja alkoi lainata laitetta lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoille ja henkilökunnalle. TerkkoPadiksi nimettyyn laitteeseen on ladattu suosittujen kurssikirjojen iPad-versioita, tietokantoja ja erilaisia interaktiivisia sovelluksia. Verkon välityksellä käyttäjälle avautuvat myös kirjaston muut e-aineistot. Kokeilu on otettu vastaan innostuneesti, ja opiskelijoiden lisäksi tablettien mahdollisuuksista opiskelussa ovat kiinnostuneet myös tiedekunnan opettajat.

– Tabletteihin on saatavissa vaikka minkälaisia sovelluksia, jotka auttavat opiskelussa. Interaktiivisissa kurssikirjoissa on lisäksi sosiaalinen ulottuvuus – opiskelijat ja opettaja voivat esimerkiksi keskustella kirjan sisällöstä kirjan sisällä, kertoo Jukka Englund Terkosta. – Kuvat ovat tietenkin tärkeitä lääketieteessä ja esimerkiksi anatomiasta on tehty hienoja interaktiivisia kirjoja ja sovelluksia.

– Asiat kehittyvät tablet-maailmassa huimaa vauhtia. Voisi kuvitella, että olisi ollut järkevämpää odotella pari vuotta ja katsoa sitten missä mennään. Tällainen toimintatapa ei kuitenkaan ole Terkon tapa toimia, vaan etsimme koko ajan asiakkaillemme parhaita sisältöjä ja innovatiivisimpia tapoja käyttää niitä, toteaa Jukka.

– E-lehdet toimme asiakkaillemme jo 20 vuotta ja e-kirjat 10 vuotta sitten.  Nyt mennään lujaa tablettien kanssa!

E-kirjat nousuun

Lainauskokeilun taustalla on ollut myös kirjaston toive e-kirjojen käytön edistämisestä. Kirjastolla on mahtava valikoima e-kirjoja, mutta osalle käyttäjistä ne ovat vielä jääneet vieraiksi. Muuttaako tablettien yleistyminen tilannetta?

– Kirjojen käyttäminen tulee muuttumaan e-kirjojen myötä, Jukka uskoo. Useampi e-kirja muodostaa yhdessä tietokannan, johon voi kohdistaa tiedonhakuja ja tarkistaa esimerkiksi vain tietyn kohdan tai asian. iPad-kirjoissa voi myös katsoa videoita tai testata omia tietoja kuvien tai kysymysten avulla. Saamissamme palautteissa tablettia pidettiin aivan ylivoimaisena liikkeellä oltaessa, kirjastossa luettaessa taas suosittiin perinteistä painettua kirjaa.

Kurssikirjoja opiskelijoiden omiin tabletteihin

Terkon asiakkaille on luvassa lähiaikoina lisää lainattavia laitteita.  Opiskelijoille räätälöidyn iPadin lisäksi käyttäjien kokeiltavaksi ja lainattavaksi on tulossa kliinisiä työkaluja sisältävä iPad, joka on suunnattu potilastyötä tekeville lääkäreille, sekä lääketieteen humanistiseen puoleen painottunut tabletti. Myös omalle laitteelle ladattaville kirjoille ja sovelluksille olisi kysyntää. Onko näitä tulossa?

– Tämä onkin kiinnostavin kysymys, joka on TerkkoPadin käyttöönoton jälkeen tullut esille, miettii Jukka.  – Monet haluaisivat ladata omiin tabletteihin tai älypuhelimiin kirjoja, joko lainaksi tai kokonaan omaksi. Kirjasto onkin aloittanut neuvottelut institutionaalisista lisensseistä iPad-kurssikirjoja tuottavan yrityksen kanssa. Onkohan jo ensi lukuvuoden alussa mahdollista jakaa osa kurssikirjoista suoraan opiskelijoiden omille laitteille. Jännityksellä odotamme tilanteen kehittymistä.

Lääketieteilijät innostuivat iPadeista

Miksi Terkossa lainauskokeiluun valittiin juuri iPad, eikä jotain muuta markkinoilla olevaa tablettia?

– iPad oli palvelua kehittäessämme ehdoton markkinajohtaja. Nyt koventuneesta kilpailusta huolimatta markkinaosuus lienee silti pysynyt n. 60%:ssa. Lääketieteilijät ovat perinteisesti Apple-uskovaisia, joten heille iPadin myyminen on helpompaa. Ennen kaikkea syynä on iPadin sisältötarjonta eli ns. ekosysteemi. Uusia iPad-kurssikirjoja valmistuu kirjaimellisesti reaaliajassa, joten tarjoamme asiakkaillemme todellakin uusinta uutta.

–  Suuri ongelma on Flash-tuen puuttuminen iPadeista. Kirjasto tarjoaa useita verkkopohjaisia kurssikirjoja, jotka on toteutettu Flashilla ja näitä ei ole siis mahdollista nyt käyttää.

iPad ja lääketiede -yhdistelmä on nosteessa muuallakin.  Jotkut yliopistot – esimerkiksi Stanford ja Yale – jopa varustavat jokaisen uuden lääketieteen opiskelijan ikiomalla iPadilla. Olisiko tämä toteuttamiskelpoista tai toivottavaa myös meillä Helsingin yliopistossa?

– Hyvä idea myös meillä. Lääketieteellinen tiedekunta onkin innostunut Terkon
alkuperäisestä ajatuksesta, että opiskelijat saisivat laitteet tiedekunnalta ja sisällöt kirjastolta. Tulevaisuus näyttää toteutuvatko nämä villeimmätkin ideat.

Onko muita tulevaisuudenvisioita? Mitä mahtaa olla Terkossa hyllyntäytteenä muutaman vuoden kuluttua?

– Kirjastotila tulee varmasti muuttumaan, kun kaikki keskeisimmät aineistot (lehdet, kirjat ja tietokannat) ovat elektronisessa muodossa. Terkon asiakkaille suunnitellaan ainutlaatuinen käyttäjäkokemus myös jatkossa, Jukka lupaa.

Teksti

Anna-Mari Koivula
tiedottaja
Meilahden kampuskirjasto Terkko

Valokuva

Linda Tammisto

Leave a Reply

Your email address will not be published.