Astroklubi 2015

Verkkarin lukijoiden virkistykseksi kirjastoväen ikioma Astroklubi palaa vuoden 2015 horoskoopilla. Astu Astron maailmaan ja ota selvää, mistä löytyy tähtikartan innovaattori. Mikä voikaan odottaa Raunin tai Reinon päivän tienoilla ja minkä merkeissä syntyneitä? Entä mitä tähtimerkkiä edustaa kansainvälinen toimija, mitä puolestaan organisaation luottopelaaja? Minkä tähtimerkin lennokkuutta Jupiter yrittää jarruttaa ja millaisin tuloksin?

Mister Astro poimii jälleen parhaat lomavinkit ja ihmissuhde-etiäiset plus monta muuta merkittävää elementtiä tähtikartan hetteiköistä. Tuloksena oikea joulunajan makupommi, aistikas esoteerinen cocktail SAPpiakaan säästämättä, hesua ja tosuakaan unohtamatta. Tässä on teille raotusta tulevaan vuoteen – ja huom. vain teille, rakkaat Verkkarin lukijat.               

KAURIS (23.12.-20.1.)

Kauriin alkuvuosi täyttyy yllätyksistä, enimmäkseen myönteisistä. Koko vuoden yleisilme on niin ikään positiivinen, erityisesti yksityis- ja seuraelämässä. Töissä on sopivasti vaihtelua ja puhtia riittää, kunhan tempo pysyy tasaisena. Asiat sujuvat, mutta on muistettava myös levätä, sillä voimaa antava Mars karttaa kauriin merkeissä syntyneitä aina ajoittain, lähinnä huhti- ja marras-kuussa. PowerPointin sijaan vuoden avainsana on voimaannuttava power nap eli nk. voima-tupluuri. Arkiaskarointia voi myös sotkea jokin järjestelmäpäivitys tai muu puun takaa tuleva yllätys, todennäköisesti keväämmällä ilmaantuva tekninen riesa. Ei hätää, se menee kyllä pian ohi.

Kesän alku aina juhannukseen ja elokuun jälkipuolisko tarjoavat muutamia makupaloja romantiikan nälkään. Myös syksyllä kauriin rakkaus- ja tunne-elämä on vahvaa. Yllättäen joku voi kihlautua ja joku peräti ankkuroitua avioliiton satamaan. Joulukuun alku on jokseenkin tasaista.

Parhaita lomailukausia ovat heinäkuun jälkipuolisko ja elokuun alku, loppuvuodesta puolestaan viikot 51 ja 52. Stressaavimpina aikoina kiihkeän arkirytmin katkaisee joko saldovapaa tai mindfulness-meditaatio, jonka avulla torkahtaa vaikkapa ruuhkabussiin.

VESIMIES (21.1.-18.2.)

Vesimiehen otteita voi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuvailla jämeriksi. Pääsiäisen kynnyksellä kaikkein tehokkain vaihe alkaa kuitenkin hiipua, ja on parasta lähteä vaikkapa Lappiin hiihtämään. Enemmän elämöintiä kaipaava saattaa puolestaan lentää Välimeren seudulle tai ehkä Rion humuun. Työasiat on hyvä jättää pariksi viikoksi hautumaan. Mennyt organisaatioremontti saattaa mietityttää vielä tulevanakin syksynä, ja vesimies maalailee mielessään tulevaisuuden kirjastopalveluita pitkin vuotta. Vesimiehestä saakin hyvän innovaattorin ryhmään kuin ryhmään, todellisen tiimien sähköistäjän ja kehityksen kaasujalan.

Kesällä on syytä olla liikkeessä eikä jäädä kotikamariin makoilemaan. Uusia ihmisiäkin kannattaa tavata, ja haku päällä oleva vesimies näyttää tapaavan jonkun lutuisen persoonan odottamattomalla hetkellä. Rakkautta ja romantiikan häivähdyksiä on vahvimmin kesän keskivaiheilla ja jälleen syksyllä viisarin vääntyessä talviaikaan. Jouluaika on tunnelmaltaan muuten vain lämpöinen.

Rahatilanne ei liene nyt paras mahdollinen, mutta pahimmankin yli selvitään. Yksi ilta raveissa tai pelikasinolla voi tehdä jonkun unelmasta totta. Syyspuoli on hieman vetinen ja kesää vähemmän inspiroiva muilla paitsi esimies-vesimiehillä, jotka nauttivat tuostakin kaudesta lähes täysin siemauksin.

KALAT (19.2.-20.3.)

Kalojen vuosi on yksi parhaista pitkään aikaan. On aivan saletti, että alkukevät, etenkin maaliskuu, on kaloille toimeliainta ja parasta aikaa työaskareita ajatellen. Toinen hyvä työjakso ajoittuu keski-syksyyn loka- ja marraskuun taitteeseen. Sen sijaan loppukeväästä elokuun alkuun on luvassa jokseenkin mukava siivu joutilaisuutta. Näyttää siltä, että yksi kriittinen kausi kalojen merkeissä syntyneillä on viimein ohi, ja kuunsolmut sekä muut taivaalliset aspektit ovat vaihteeksi suosiollisia mm. makoisan lomailun pitämiseen. Loma kannattaa pätkittää, ja elo- tai syyskuu olisi suotuisaa aikaa matkustaa ellei jo toukokuu. Suunnalla ei sinänsä ole merkitystä. Talouskin on kestävällä pohjalla, mutta osakekauppoja kannattaa harkita ainakin kahdesti.

Tunne-elämässä ei ole jyrkkiä heilahduksia, ja rakkaudessa näyttäisi olevan onnea joko juhannuk-sen tienoilla tai syyskuussa. Terveyskin on hyvissä kantimissa pitkin vuotta.

Erilaisia tietojärjestelmiä hyödyntävillä on vaihteeksi hyvääkin tuuria. Esimerkiksi SAP HR notkistuu ja vertyy kevään kuluessa, ja etäkollegankin viimevuotiset vuosilomajaksot lävähtävät viimein näytölle pienen odottelun jälkeen. ResearchGuides-ihmisillä on niin ikään myötätuulta, ja myönteistä palautetta tulee aina maakunnista saakka. Lähes koko syysaika on otollinen kouluttautumis- ta ja työmatkoja ajatellen. Tehtäväkenttä voi joko laajentua tai tarkentua.

OINAS (21.3.-20.4.)

Oinas voi alkuvuodesta tuntea lievää väsymystä, joka on väistymään päin vasta maaliskuun aikana tai pääsiäisen liepeillä. Jos tähtitaivas näyttää hieman lattealta, niin onneksi kyse on tilapäisestä vaiheesta. Voitokkaimmat jaksot painottuvat lähinnä huhti- ja toukokuulle niin työ- kuin tunne-elämässäkin, ja syksyllä eritoten syyskuun loppu sekä lokakuu täyttyvät onnistumisen kokemuksista. On todellista tekemisen meininkiä. Flirttiä on pelissä vapun korvilla ja rakkautta ilmassa keskikesällä Raunin tai Reinon päivän hujakoilla.

Hyvä työvire jatkuu osin syksyllä, ja esimerkiksi bibliometriikan tai luetteloinnin parissa puuhas-televilla on hektinen mutta hedelmällinen vaihe loka- ja marraskuun aikana. Joulukuu kannattaa viettää loman merkeissä, jos suinkin mahdollista.

Jokin uusi tai vanha harrastus saattaa muodostua oinaan henkireiäksi. Myös ystävien ja kirjasto- kollegojen parissa vietetty aika voi merkitä vapauttavaa hulluttelua, joka lataa energiaa erityisesti vuoden pimeimpiin ja harmaimpiin jaksoihin.

HÄRKÄ (21.4.-21.5.)

Vuosi on vitaalinen ja mahdollisesti käänteentekevä. Härän työvuotta voi luonnehtia tunnetulla hokemalla ”huipulle ja yhteiskuntaan”. Joku tähtimerkin edustaja saavuttaakin merkittävän aseman joko kirjastoympyröissä tai jossain yhteiskunnallisesti hohdokkaassa hankkeessa. Valtaa, vastuuta ja lobbausmahdollisuuksia on tarjolla, vaan mikäpäs siinä, sillä erityisesti huhtikuiset ja toukokuun alussa syntyneet härät suorastaan tihkuvat itseluottamusta. Tämä tosin saattaa aktualisoitua vasta syksyllä 2015, jolloin Merkuriuksen vaikutus on voimakkaimmillaan, ja kesä merkitsee pitkän vuosilomajakson lisäksi asteittaista kypsyttelyvaihetta.

Rakkaudessakin menee paremmin kuin parina edellisenä vuonna, ja romanttisia näkymiä on edessä ainakin vappuna ja heinäkuun jälkipuoliskolla. Härän itsevarmuus voi tosin säikäyttää jonkun lähipiiriin kuuluvan. Kysymys on kuitenkin tähtimerkin luontaisesta lumovoimasta eikä dramaattisesta itsekorostuksesta.

Paras loma-aika alkaa jo ennen heinäkuuta, kutakuinkin juuri ennen juhannusruuhkia. Esimerkiksi Itä- ja Keski-Suomen järviseutu voisi olla oiva ympäristö akkujen lataamiseen. Ulkomaille kannattaa lentää vasta syksyn edetessä, ehkä norjalaisen lentoyhtiön siivin.

KAKSOSET (22.5.-21.6.)

Kaksoset elävät vielä jonkinlaista etsikkoaikaa vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta muutamat asiat loksahtavat vähitellen kohdalleen, ja eritoten syyskaudella on nähtävissä tarmokasta ketteryyttä ja juonikasta puuhakkuutta: organisaation palvelusektoreiden rajapintoja ylitetään ja testataan. Tulokset ovat parhaimmillaan kekseliäitä.

Jos alkuvuosi menee hieman haparoidenkin, niin maaliskuun puolivälissä alkaa vihdoin jämäkämpi vaihe, jolloin eloon herää aivan uusi kaksonen. Erityisesti toukokuiset ja kesäkuun alkupuolen edustajat ovat seuraelämän keskiössä, ja kaksosten vetovoiman voi aistia rakkaudessakin. Kesäaika saattaa olla uuden ihmissuhteen alkufanfaaria. Työympyröissä voi vielä ilmetä lievää sekavuutta juhannukseen saakka: monta ovea on periaatteessa auki, ja työsarkaa saattaa löytyä jopa usealta eri kampukselta.

Jaksamisen kannalta vuotta on hyvä tauottaa pitämällä sekä lyhyitä että pitkiä lomajaksoja. Huhti- ja toukokuun lisäksi heinäkuun loppu ja elokuun alkupuoli ovat onnekkainta vapaa-aikaa. Syksy tuo tullessaan kaukokaipuun, ja mieluisa matka Aasiaan tai Pohjois-Amerikkaan voi toteutua. Joulukuu on pitkästä aikaa hilpeä ja yllätyksellinen tälle kirjastomaailman ja tähtikartan ilopillerille.

RAPU (22.6.-22.7.)

Vuosi on kokonaisuutena toiminnallinen ja osin varsin produktiivinen. Erityisesti sometukseen kallellaan olevilla ravuilla työ kantaa hedelmää etenkin alkukeväästä keskisyksyyn, ja tunnustusta tulee kenties kesäjuhlien tai muitten peijaisten yhteydessä. Parhaina aikoina ideamylly jauhaa tähtimerkin tajunnassa päivin öin, ja ravun napakan järjestelykyvyn ansiosta jokin keskeneräinen asia saadaan jumpattua valmiiksi ennen puskista tulevaa deadlinea, vaikka Jupiterin vaikutus tuntuu jarruttavan muuten lennokasta flow-vaihetta.

Tunnepuolella vuoden ensimmäinen puolisko on suhteellisen tasainen, mutta elo- ja syyskuussa saattaa jo värähdellä. Onko ehkä kysymys jonkin uuden alkamisesta vai nykyisen suhteen uudesta hehkusta? Aika näyttää Kullervon päivään mennessä. Sosiaalinen elämänpiirikin laajenee, kun rapu ystävystyy kollegan kanssa, joka tulee mahdollisesti joltain muulta toimialalta tai ainakin toiselta kampukselta.

Loppuvuosi voi muodostua kiireiseksi, joten kunnon kesäloman lisäksi syksylläkin on hyvä pitää viikon mittainen latautumisloma. Piilopirtti luonnonläheisessä ympäristössä voi olla oikea valinta. Joku tosin kaipaa jonnekin lämpimään – ei huono vaihtoehto sekään.

LEIJONA (23.7.-23.8)

Leijonan merkeissä syntyneillä vuosi alkaa rennosti ja kohtuullisen rauhallisesti, mutta tunnelma sähköistyy jo pian ennen maaliskuuta. Työrintamalla voi edessä häämöttää jokin iso urakka, joka kuitenkin saadaan onnistuneesti maaliin ehkä muutaman hengen tiimityönä. Leijonan dynaaminen ja joskus mutkiakin suoristava panos on tämän prosessin menestystekijä. Myös syksylle voi osua kohtuullisen työläs projekti, mutta siitäkin leijona näyttää selviävän, mistä kannattaa muistuttaa seuraavassa HENKI-keskustelussa. Uusia haasteita pelkäämätön leijona on organisaation luottopelaaja, jonka varaan voi laskea paljon.

Kesä on jälleen vuoden parasta aikaa, ja vuosilomaa kannattaa pitää mieluiten heti juhannuksen jälkeen ja mahdollisesti myös elokuussa. Mökkeilyn lisäksi jokin ulkomaanmatka saattaa tarjota todellisen elämyksen. Antoisalta vaikuttaa myös syksyyn sijoittuva työmatka. Uusia kontakteja saattaa löytyä joko Euroopan reunalta tai jostain kauempaa.

Rakkaudessa ja perhe-elämässä ei ole odotettavissa suuria mullistuksia, ellei tähtimerkin edustaja ole joko Kumpulan kampukselta tai Minervasta. Jälkimmäisiä voi odottaa jokin mielenkiintoinen käänne joko loppukevään tai alkukesän aikana.

NEITSYT (24.8.-22.9.)

Vuoden ensimmäinen kolmannes on vahvasti työpainotteinen ja jollakulla on TUHAT-rautaa tulessa mutta homma jotakuinkin lapasessa. Jäntevä ote pitää ylipäänsä läpi vuoden eikä satunnaisista kömmähdyksistä kannata hämmentyä, koska kaikkeen ei ole mahdollista vaikuttaa. Tulosta kyllä syntyy, vaikkei siltä aina tuntuisikaan. Työpaikalla syntyy myös uusia verkostoja, joita neitsyt osaa taiten rakentaa. Sosiaalisten taitojen merkitys korostuu varsinkin maalis- ja huhti-kuussa ja myöhemmin syysviikoilla 42 ja 43. Joku kunnostautuu myös kansainvälisenä toimijana kenties keskieurooppalaisessa symposiumissa. Kutsuja satelee kokkareille ja seminaareihin. Elämään voi tulla jopa mediaseksikkyyttä.

Keskikesä näyttää tuovan vaihtelua työpainotteiseen ilmapiiriin, ja vapaa-ajan virkistystä voi tarjota purjehdus tai viikonloppu musiikkijuhlilla. Sukulaisistakin voi olla iloa. Rakkaudessa on onnea etenkin elo- ja syyskuussa, mahdollisesti myös marras-joulukuun vaihteessa.

Vuotta leimaa jonkinasteinen muutos. Toimintaympäristö muuttuu ja laajenee, ja työtä kuormit-tavat rakenteet alkavat vähitellen purkautua. Jaksamista toisinaan koetellaan, mutta kyllä elämä kantaa.

VAAKA (23.9.-22.10.)

Työvuosi käynnistyy hieman hissutellen, eikä toiminnan päämäärä kirkastu välttämättä vielä helmikuussakaan. Uudet tavoitteet ja toimintamallit voivat tuntua joiltain osin vierailta. Jos muutos työssä tuntuu hetken kirpeältä, niin keväällä kaikki on jo toisin. Osaksi uudet, vastuulliset tehtävät sujuvat päivä päivältä varmaotteisemmin, ja uusi tietojärjestelmä toimii pommin-varmasti. QPR-kuvauksetkin saattavat olla arkipäivän osaamisen ydintä.

Rakkausrintamalla menee joka tapauksessa mukavasti, ja kevään myötä alkaa pitkähkö täysipainoinen jakso. Romanttisia tunnelmia on luvassa pääsiäisen molemmin puolin ja syksyllä Aleksis Kiven päivän lähettyvillä. Joku löytää uuden onnen, joku kenties kihlautuu.

Kesälomaa kannattaa jaksotella, mikäli se on mahdollista. Alkukesä, etenkin viikot 24 ja 25, ovat otollista aikaa matkaa silmällä pitäen. Uusi hittikohde voi löytyä lähikollegan suosittelemana. Myöhemmin heinä- tai elokuussa voi heittää tikkaa kesämökillä ja valmistella rosvopaistia. Muutama parantaa maailmaa kotikulman suosikkiterassilla.

SKORPIONI (23.10.-22.11.)

Skorpionin työvire jatkuu vuodenvaihteen jälkeen hyvänä, vaikka kevätväsymys uhkaa toisinaan katkaista piukean otteen. Jokin kausi-influenssa voi myös väijyä kevättalven keskellä, mutta siitäkin selviää levon tai viimeistään Mehiläisen troppien avulla. Voimat palaavat maaliskuun aikana, ja täydessä iskussa on hyvä puntaroida kirjaston kokoelmapolitiikkaa tai ehkä hesua ja tosua. Joku tarraa uuteen hankkeeseen, jonka parissa vuoden ensimmäinen kolmannes hujahtaa vauhdikkaasti. Kevät ei ehkä ole kaikkein giganttisin työsaavutuksia ajatellen, mutta jälki on tasalaatuista ja riittävän hyvää naapurinkin mielestä. Työn saralla parhaat jaksot osuvat syksyyn, etenkin loka- ja marraskuulle. Joulukuussakin on yksi voitokas päivä.

Kevään ja kesän painopiste on muussa toiminnassa. Uudet ja vanhat harrastukset sytyttävät. Kuntokin taitaa kohentua vappuun mennessä ja muutama kilo voi karista. Pururadalla saattaa törmätä useampaankin kollegaan. Lomamatka loppukeväästä voisi tehdä eetvarttia. Ainakin rahaa tuntuu riittävän. Vuosi on talouden kannalta tasapainoinen.

Romanttisia jaksoja on näköpiirissä jo ennen kesää, mahdollisesti pian helatorstain (14.5.) jälkeen. Myös syysviikoilla 38 ja 39 voi rakkausrintamalla tapahtua jotakin merkittävää. Skorpioni on suosittu hahmo niin organisaatiossa kuin työpoteron ulkopuolellakin. Tämän tähtimerkin edustajan ei pitäisi vuoden aikana joutua suuriin selkkauksiin. Siispä hurraa: luvassa on enimmäkseen positiivista.

JOUSIMIES (23.11.-22.12.)

Vuosi voi merkitä jousimiehelle muutosta tai sen esivalmistelua. Muutos voi koskea joko työtehtäviä tai yksityiselämää, joillakuilla mahdollisesti molempia. Joka tapauksessa vuosi 2015 puhdistaa ilmaa ja avaa uusia mahdollisuuksia, vaikka siltä ei heti tuntuisikaan. Tämä koskee etenkin saatavuuspalveluissa työskenteleviä. Kärsivällisyys on nyt valttia ja onnistumisen edellytys. Alkuvuosi helmikuun puoliväliin saakka vaikuttaa vielä tasaiselta mutta sen jälkeinen aika aina kesäkuun loppuun on vaihtelevampaa, monin paikoin jännittävämpääkin. Silloin on mahtava mahdollisuus jonkin uuden projektin tai harrastuksen käynnistämiseen. Kevätmatka ennen pääsiäistä voi olla lähtöpisteenä uudelle kiinnostuksen kohteelle: jokin aiemmin vieras kieli tai kulttuuri saattaa koukuttaa.

Lomakaudella kannattaa irtautua vapaalle jo kesäkuun puolivälin tienoilla. Mennyt kevät on voinut tuntua raskaalta, joten palautumiseen ja latautumiseen tarvitaan nyt reilusti aikaa. Moni viihtyy mökillä, joku Helsingin keskustan ostoskaduilla ja kahviloissa. Kulutusjuhlaa kannattaa kuitenkin vältellä, sillä vuosi ei ole taloudellisesti paras mahdollinen.

Rakkautta on näköpiirissä ainakin tammikuussa ja myöhemmin kesällä viikon 30 tuntumassa sekä muutamina sen jälkeisinä viikkoina. Ystävät ja lähisukulaiset ovat vahvasti esillä jousimiehen elämässä. Kollegojen kanssa on erityisen hauskaa pikkujouluissa ja TYHY-toimintaan liittyvissä tilaisuuksissa. Uusiakin tuttavuuksia löytyy muilta kampuksilta, onhan jousimies sangen suvereeni seuraihminen.

Syksy on tunnelmaltaan kevättä kepeämpi ja valoisampi. Elokuun lopulla ja syyskuussa kannattaa lähteä luontoon. Joulukuulle saattaa osua jokin tärkeä työmatka.

Horoskoopit meille tähdistä ennusti:

Mister Astro
horoskooppi- ja huuhaa-palvelut

Kuvat